NBA-draft 2021 - Centerek

Hall of Fame-potenciál, ultra-atletikus blokkológépek, spanyol Draymond Green-hasonmás, török és szerb tehetségek, illetve az év egyetemi játékosának választott helyi legenda alkotja az idei center-felhozatalt. 

 

Evan Mobley (USC Trojans)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/98 kg/2001
NBA-hasonmás: Chris Bosh/Anthony Davis/Karl-Anthony Towns
Várható drafthely: Top5

Evan Mobley az idei osztály legjobb magasembere a jelen és a jövő szempontjából is - már egyetlen egyetemi évében villogott, korábban U17-es és U19-es világbajnokságot is nyert, emellett felépítése, tudása teljes mértékben azt vetíti előre, hogy az NBA-ben is sztár lehet. Kosaras családból származik, apja a világ több pontján profiskodott, bátyja, Isaiah Mobley pedig szintén nagyon tehetséges játékos. Vele együtt is játszottak három évig a középiskolában, majd idén a USC-ben, ahol hamar kiderült, hogy az öcs azért jobb, az idősebbik Mobley vissza is ment még az egyetemre egy évet - jövőre akár ő is elkelhet a drafton.

Visszatérve Evanhez, a felépítése és fineszes játéka is nagyon hasonlít Chris Boshra, azonban magasabb nála, és védekezésben sokkal hasznosabbnak tűnik: 2.8 blokkot átlagolt az NCAA-ben, majdnem 225 centis karfesztávjához félelmetes ütemérzék párosul, ez a modern NBA-ben óriási kincs, ráadásul lepattanózásban is kiváló. Ehhez tegyük hozzá, hogy a futósebessége, fordulékonysága, emelkedése, védekező lábmunkája abszolút elit: irányítókat is simán megfog lábon a periméteren, miközben a túloldalon befejezi a gyorsindításokat, ebben nagyon hasonlít Anthony Davisre. Támadásban a palánk közelében extra széles a repertoárja, jól érzi a duplázásokat és a kipasszokat, a tempódobó mozdulata pedig nem csak kiváló, de gyors is, emellett a pickekből kifelé és befelé is elsőrangúan válik le. Az egyetemen már nézegette a hármasokat, kis munkával állandó veszélyt jelenthet a tripláról is. Az NBA-ben manapság ritka a támadásban ennyire jó felépítésű, sokoldalú, ráadásul nagyon okos játékos, könnyen lehet belőle egy 8-10 büntetőt folyamatosan kiharcoló center, ha megtanítják neki, hogy a profik között hogyan használja ki az adottságait. 

Pár dolgon kell dolgoznia, ami miatt nem fogják elvinni az első helyen. Egyrészt még pár kiló izmot rá kell pakolnia az erőnléti edzőknek, hog ne tudják kilökdösni a festékből, de ez 1-2 év alatt megoldható. Másrészt borzasztó hullámzó a játéka, amikor fejben ott van, akkor megállíthatatlan, amikor kicsit megfogják, elkedvetlenítik, akkor csúnyán megzuhan, ebben erősen emlékeztet KAT-ra. Ez elvileg szintén 1-2 év alatt rendbe rakható, hiszen ahogy idősödik, helyére kerülhet mentálisan, de jelenleg ez még kockázati tényező. Harmadrészt sokkal jobban ki kell nyitnia a száját, egy NBA-csapat védelmét máshogy nem lehet irányítani. Negyedrészt a labdavezetése problémás még, szerencsére az alapok megfelelőek, ezt is hamar fel lehet fejleszteni. Ha utóbbi megtörténik, akkor pár év alatt olyan játékossá válhat, mint Joel Embiid, csapata rajta tudja átfuttatni a támadásokat, akkor pedig egy fényes karrier néz ki számára. 

 

Kai Jones (Texas Longhorns)

Magasság/súly/születési év: 211 cm/99 kg/2001
NBA-hasonmás: Mitchell Robinson/Jaren Jackson Jr.
Várható drafthely: Top10-14

Két Texas Longhorns-magasember is részt vesz az idei drafton, közülük egyértelműen Kai Jones a nagyobb potenciálú. A Bahamákon született és nőtt fel, 11 évesen családjával áttelepült az Egyesült Államokba, de 15 évesen visszatért a szigetekre, mert távolugrásban szép karrier nézett ki a számára. A Basketball Without Borders program keretében találkozott először kosárlabdával, amikor már majdnem 16 éves volt - a szintén bahamai, akkor már magasan jegyzett Deandre Aytonnal edzhetett együtt, és ekkor döntötte el, hogy kosarazni fog az atlétika helyett. 2017-ben Orlandóba költözött és egy helyi középiskolában Nassir Little-lel együtt középiskolás bajnoki címet nyert, emellett pedig kiváló eredménnyel érettségizett le, majd egy év előkészítő után 2019-ben ment a Texas Egyetemre. 

Két évet töltött itt, elsősorban csereként, de így is szép számokat hozott, és edzője szerint a legkeményebben dolgozó magasember, akit valaha edzett. Későn kezdett kosarazni, de fejben nagyon erős, így óriási léptekkel hozta be a lemaradását, és ez várható tőle az NBA-ben is - aki draftolja, garantáltan nem fürdik be vele, igazából az a kérdés, hogy hol lehet a plafonja. Az atletikus képességei brutálisak, klasszikus alley-oop célpont lehet, emellett egy év alatt 29%-ról 38%-ra javította a triplázását, amivel óriási lehetőségek nyílnak meg számára az NBA-ben - pláne ha a folyamatosan fejlődő labdavezetését tovább javítja, mert akkor gyorsindításokat vezényelhet le, illetve felállt védelem ellen leütésből is eredményes lehet. Védekezésben már most NBA-ready, remekül blokkol, lábmunkája is kiváló a periméteren, labdával nem lesz értelme támadni. 

Amiben fejlődnie kell, az az izomzat, illetve a kissé fura mozgás és az ebből adódó faultgondok (ebben emlékeztet Mitchell Robinsonra), ám a többi területhez hasonlóan ebben is folyamatosan fejlődik. Ha izomzatát és mozgáskoordinációját rendbe teszik, akkor azonnal betehető centernek, mert nem fogják kitolni a palánk alól, ami most még gond - a felgyorsuló játékban az erőcsatár nem az ő posztja, ahhoz nem elég gyors és fluid a mozgása. Hosszú távon egy olyan félelmetes small-ball center lehet belőle, aki támadásban kettő-kettők után kifelé-befelé is válhat, de a sarokban is várhatja a labdát triplára, hátul pedig szinte bármelyik centert megeheti kemény, atletikus és okos játékával. 

 

Alperen Sengün (Besiktas)

Magasság/súly/születési év: 208 cm/110 kg/2002
NBA-hasonmás: Pau Gasol/Nikola Pekovics
Várható drafthely: Top10-Top20

A török kosárlabda legújabb csúcsterméke, aki pár napja töltötte be a 19-et, de már a 2020-21-es török bajnokság MVP-je 18.6 ponttal és 8.9 lepattanóval, a török válogatottban pedig a Eb-selejtezőkön 12 pontot átlagolt. Pedig fiatalon úszónak szánták, de végül testvére hatására kötött ki a kosárlabda mellett. Nem a semmiből érkezett, az elmúlt években szinte minden korosztályos tornán a legjobb ötösbe választották, köszönhetően legerősebb fegyverének: a lábmunkájának. Egyáltalán nem túlzás Pau Gasolhoz hasonlítani, Sengün ugyanis a palánk közelében ritka zseniálisan mozog. 19 évesen tökéleteshez közelít a lábmunkája, a cselezőkészsége, ráadásul olvassa is a játékot, már most látványos hát mögötti, fej fölötti gólpasszok esnek ki a kezéből - a régimódi centerjátékot kedvelőknek igazi csemege a játéka. Borzasztó aktívan megy a támadópattanókért, illetve igazi faultmágnes, ráadásul 80 százalék körül büntetőzik, hátul pedig nem fél használni a testét, nem nagyon lehet betolni a palánk közelében.

Sengün pár héttel ezelőtt az első és második kör határán lebegett, mert ugyan a felnőttek között villogott, de eléggé szkeptikusak voltak vele a scoutok. Elsősorban a magassága miatt, hiszen mindössze 208 centi, a centerposzthoz alacsony, erőcsatárnak pedig egyértelműen lassú és nulla a tempódobása - ráadásul centerhez képest kicsit rövidek a karjai és nem ugrik ki a csarnokból, ami hátul okozhat gondot. Az is aggodalomra adott okot, hogy az átlagai becsapósak, sok meccsen a garbage time-ban gyűjtögette a kosarakat, lepattanókat. Centerként súlya rendben van, 110 kilóval az NBA-ben is megélhet, hasonlóan anno Nikola Pekovicshoz. Ráadásul a montenegróihoz hasonlóan előszeretettel terrorizálja is ellenfeleit a palánkok alatt, nem egy galamblelkű center, megtanulta, hogyan érvényesüljön. Ahogy jobban megismerték az NBA felmérőin, úgy rakétázott előre a draftlistákon, jelenleg már néhol Top10-ben jegyzik, a Thunder állítólag nagyon nézegeti - meggyőzte a tengerentúliakat, hogy a hiányzó centiket képes finesszel és jó értelemben vett fizikalitással pótolni.

 

Usman Garuba (Real Madrid)

Magasság/súly/születési év: 203 cm/104 kg/2002
NBA-hasonmás: Draymond Green/Robert Williams III/Tristan Thompson
Várható drafthely: Top15-Top30

Az európai kosárlabdát követők már jól ismerik a Real Madrid nigériai származású, de már Madridban született fiatal spanyol válogatott magasemberét (aki az olimpiai keretbe is bekerült). Garuba Luka Doncic-hoz hasonlóan már 16-17 évesen komoly perceket kapott a felnőttek között, így hiába 19 éves, már két teljes szezont futott a Real nagycsapatában - az utánpótlásban egy U16-os és egy U18-as Eb-címet szerzett alapemberként. A 2019-20-as szezonban már remek meccseket hozott a Realban, idén pedig robbantott, az Euroliga és az ACB legjobb fiatal játékosának választották, nem érdemtelenül. 

Garuba ugyanis elképesztően jó védőjátékos, és nem csak egyénileg, hanem a csapatvédekezés irányításában is, ebben abszolút emlékeztet Draymond Greenre. Lábmunkája extra, ő terrorizálja a hátvédeket, nem fordítva, hatékonyan nyúlkál a passzsávokba, de ha a palánk alatt kell verekedni pozícióban, vagy lepattanókért hajtani, abban is lubickol - ráadásul blokkolásban is extra, mivel majdnem 220 centis a karfesztávja, ebben hasonlít Robert Williamshez. Ő is mindössze 203 centi, de olyan a skill-setje, hogy gond nélkül megélhet az NBA-ben, sőt nagyon magasra juthat - az Euroligában magas szintű kosárlabdán edződött, nem véletlen, hogy 19 évesen már a spanyol válogatottba is odafér. Hozzá kell tenni, hogy a palánk közelében teljesen rendben van a támadójátéka, poziban megvannak a kis félhorgai, pick and rollból szépen válik befelé és könyörtelenül fejezi be az akciókat, illetve a befelé válásból szépen osztogat ki a triplára is, alaposan beleverték ezeket a modern játékelemeket - plusz lerohanásos játékban is kiváló, hiszen sebessége, felépítése alapján kiscsatárnak tűnik.

A hozzá hasonló, kiscsatár testbe bújt védőzseniket előszeretettel csúsztatják le a csapatok, hiszen sztárpotenciál nincs benne, középcsapatok nem tudják kihasználni az erényeit, támadásban limitált, így valószínűleg bennmarad az első kör végére, második kör elejére. Benne van azonban, hogy a Thunder valamelyik elsőkörösével elviszi és Sam Presti a jövő bajnokcsapatának alapjává teszi, vagy jó áron elpasszolja bajnokesélyes gárdáknak. 

 

Isaiah Jackson (Kentucky Wildcats)

Magasság/súly/születési év: 208 cm/93 kg/2002
NBA-hasonmás: Nerlens Noel/Amar’e Stoudemire
Várható drafthely: Top15-Top30

A Michiganben született és felnőtt Jackson 2020-ban került a Kentuckyhoz, ahol rögtön megvillantotta védekezésbeli képességeit: akadt nyolc blokkos meccse, végül 2.6 blokkos átlaggal zárt, ami egy 208 centis, 93 kilós magasembertől több mint meglepő. Jackson felépítése, sebessége, fordulékonysága alapján simán lehetne wing is, de nagyon úgy tűnik, hogy ebbe az irányba elfelejtették képezni: nem hogy triplája, szinte középtávolija sincs, leütésből is limitáltan tud dolgozni, a pontjai többségét alley-oopokból, lepattanók visszazsákolásából szerzi, időnként jött tőle egy-egy pozi vagy középtávoli. 

Nem véletlen azonban, hogy Jacksont egyik edzője sem nagyon engedte ki a palánk alól, ugyanis NBA-szinten itt lehet jövője. A sebessége, fordulékonysága rémálom a kettő-kettőknél az ellenfél hátvédjei számára, ha meg is verik lábon, irgalmatlan blokkokat oszthat ki ziccereknél, köszönhetően egészen durva, közel 230 centis karfesztávjának. Ami miatt nem kerül előbbre, az a poszttalansága: periméteren extra védő, de még kellene rá legalább 8-10 kiló izom, hogy pozícióban ne verjék agyon, illetve a nulla kinti dobása miatt egyelőre csak centerként használható, és jó pár év kellhet, hogy esetleg egy winget faragjanak belőle, ha egyáltalán sikerül. Az biztató, hogy 70% körül büntetőzik, tehát nem egy fakezű játékosról beszélünk, így bőven akad majd helye az idei első körben, mert a potenciálja összességében óriási. 

 

Charles Bassey (Western Kentucky Hilltoppers)

Magasság/súly/születési év: 211 cm/107 kg/2000
NBA-hasonmás: Gorgui Dieng/Clint Capela
Várható drafthely: második kör eleje

Kevésen múlt, hogy a nigériai Bassey focikapusként keresse valahol a kenyerét Nigériában, de 12 évesen egy játékos-megfigyelő kiszúrta az utcán, 14 évesen pedig a Masai Ujiri által életre hívott Giants of Africa tábor MVP-jévé választották a remek mozgású, már ekkor 208 centis magasembert. 14 évesen átkerült az Egyesült Államokba, és bár a papírjaival nem volt minden rendben, és időközben edzője és felesége volt kénytelen átvenni a felügyeleti jogát édesapjától, végül kijárta a középiskolát, és egy kisebb egyetemre nyert felvételt. Az első szezonja jól sikerült, de még egy évre maradt 2019 őszén, ám eltört a sípcsontja, ami miatt 2020 őszén még egy évet ráhúzott az egyetemen. Itt megmutatta, hogy kiheverte a sérülését, 28 meccsen 30 perc felett átlagolt, dupla-duplás szezont hozott 3.1 blokkal fűszerezve. 

Bassey valahol az első kör végén, második elején kelhet el: remekül védekezik a palánkok környékén, a periméteren is nagyszerű, ugyanakkor nem elit, és a lábsérülése is kérdőjel. Ettől még kerülhetne fentebb, viszont a kinti dobásai nagyon hullámzóak, nincs egy igazán stabil mozdulata, ráadásul háttal a gyűrűnek sem nagyon használták, így támadásban alley-oopokra és támadópattanókra jó, erősen limitálja csapata lehetőségeit. Mindenképp az NBA-ben a helye, mert megcsinálja a piszkos munkát, védekezik, elzárást ad, verekszik a pattanókért, de ha nem tud kifejleszteni egy kinti dobást, akkor a maximuma a hasznos kiegészítő szerepkör. Ha viszont összerakják a tripláját, akkor óriásit nyerhet vele a csapata, mert meglepően jó a labdakezelése, amiből egy levédhetetlen játékost is össze lehet rakni - de ez kevésbé valószínű forgatókönyv. 

 

Jericho Sims (Texas Longhorns)
 
Magasság/súly/születési év: 208 cm/111 kg/1998
NBA-hasonmás: Richaun Holmes/Udonis Haslem
Várható drafthely: második kör

A másik Longhorns-magasember már 23 éves, és négy év alatt sikerült szépen felépíteni magát egy olyan szintre, hogy néhány NBA-csapat fantáziát láthat benne. Fizikálisan elnyomhatatlan, széles vállait, erős karjait remekül kamatoztatja a lepattanózásban, az ellenfél magasembereinek terrorizálásában, támadásban pedig garantáltan fennakadnak benne az ellenfél hátvédjei. Amiben még extra, hogy az elzárások után azonnal rongyol befelé, parádés az emelkedése, így ideális alley-oop célpont - 70%-kal dob, mezőnykísérleteinek szinte mindegyike zsákolás és ziccer. 

Kinti dobása, tempója ennek megfelelően nincs, és bár remek védő, a 208 centis magassága kicsit kevésnek tűnik, ráadásul mivel 23 éves, igazán nagy potenciál már nincs is benne. Ami tovább csökkenti az értékét, hogy esély sem látszik, hogy valaha fejlődik támadásban, mivel 50% körül büntetőzik. Innentől kezdve csak cserecenterként használható, erőcsatárként a mai ligában ezzel a skill-settel esélytelen - munkamorálja, keménysége miatt hosszú ideig szerepet kaphat a ligában, de az árnyékát nem nagyon fogja átlépni. 

 

Filip Petrusev (Mega Soccerbet)

Magasság/súly/születési év: 211 cm/107 kg/2000
NBA-hasonmás: Maxi Kleber/Marc Gasol
Várható drafthely: második kör

A szerb centeriskola újabb képviselője, aki azonban nem ismeretlen a tengerentúlon sem: 2018 és 2020 között két évet játszott a Gonzaga Egyetemen, második évében 17.5 pontot és közel 8 lepattanót átlagolva. A pandémia miatt nem jelentkezett a draftra, Gonzagán mutatott fejlődését inkább Európában kamatoztatta, a számos NBA-játékost adó Mega csapatában rögtön be is húzott egy Adria Liga MVP címet: 23.6 pontot és 7.6 lepattanót átlagolt az össz-délszláv bajnokságban. 

Amiben nagyon nagyot fejlődött, és emiatt igazán izgalmas projekt, az a tripladobása: a Gonzagán alig emelt rá kintről, a Megában viszont 42%-kal célzott, ráadásul meccsenként három kísérletből. Enélkül egy jó képességű, keményen játszó, felnőttek között is bizonyított, de az NBA-hez lassúnak tűnő magasember lenne. A sebesség így is gondot okozhat majd védekezésben, de azért közel sem lassú játékosról beszélünk - Marc Gasolhoz hasonlóan IQ-val kell majd pótolnia sebességbeli hiányosságait. A palánkok alatt biztosan nem fogják elnyomni, pozícióban kiverekszi magának a dobóhelyzeteket, pick and rollból szépen válik le befelé, hátul pedig stabilan áll a lábán, nem nagyon tudják majd betolni. 

Az látszik, hogy a kosár IQ-val nem lesz gond, remekül helyezkedik, okosan használja a testét és a kezeit, de ahogy anno Gasolnál, nála is nehéz felmérni, hogy a valóságban a hátrányai mennyire hátrányok, a csuklója pedig mennyire jó kintről. Könnyen elképzelhető, hogy Gasolhoz hasonlóan a liga egyik legjobban védekező centerévé válik (zárójelben érdemes megemlíteni, hogy a szintén nem extra védőnek indult Nikola Jokics is a Megában kezdett el fejlődni), aki kintről-bentről-középtávolról veszélyes támadásban, de ha esetleg pozícióban kevés lenne, akkor akár egy Maxi Kleberhez hasonló, nagy volumenben triplázó magasember is válhat belőle. 

 

Neemias Queta (Utah State Aggies)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/111 kg/1999
NBA-hasonmás: Clint Capela/Erick Dampier
Várható drafthely: második kör

A portugál utánpótlás-válogatott center kacskaringós utat járt be, de úgy tűnik, hogy hamarosan ő lehet az első portugál, aki pályára lép az NBA-ben. 18 évesen már lehúzott egy szezont az SL Benficában, de fizetés nélkül, így 2018-ban átmehetett az NCAA-be - a Utah State-et választotta a Texas Tech ellenében, és már első évében letette a névjegyét, 11.8 pontot, 8.9 pattanót és 2.4 blokkot jegyzett. A második éve nem indult jól, az utánpótlás Eb-n összeszedett térdsérülése miatt kihagyta a szezon első részét, de így is hozta a számait, ám a pandémia miatt még ráhúzott egy évet. A 2020-21-es szezonban összerakott egy 15-10-es dupla-dupla átlagot, mellette 3.3 blokkot jegyzett, illetve elkezdték használni passzolásra is. 

Queta, hasonlóan a svájci Capelához, kicsit mindig is radar alatt közlekedett, pedig folyamatosan fejlődik (három év alatt 56-ról 71% körülre javította a büntetőzését), hosszú karjaival, komoly emelkedésével igazi blokkológép, és látványos megoldásokra is képes. Ami gond nála, hogy az NBA-hez talán nem elég gyors, az NCAA-ben általában a palánk körül állva várta a betörő ellenfeleket, a profik között valószínűleg azonnal kihúzzák onnan és büntetik majd pick and rollok után, plusz a jól dobó centerekre is nehezen fog kiérni, könnyen a senki földjére teheti az ellenfél támadójátéka. A potenciál mindenesetre megvan benne, egy második körös picket megér és be tudja magát verekedni az aktív rotációba, de még nagyon sokat kell dolgoznia, hogy stabil NBA-játékos váljon belőle.  

 

Luka Garza (Iowa Hawkeyes)

Magasság/súly/születési év: 211 cm/120 kg/1998
NBA-hasonmás: Enes Kanter/Nick Collison
Várható drafthely: második kör/Summer League

A magasemberek között utolsóként következzen az NCAA legjobbjának választott center, aki idén az a játékos, aki az egyetemi ligában igazi klasszis, de a felnőttek között nagyon hamar ki fognak ütközni a hiányosságai. Garza legnagyobb gondja az alapvető sebessége: lábon lassú, erre az első perctől kezdve utazni fognak az NBA-támadójátékok. Bár kosár IQ-ja parádés, ezt a hendikepet nem biztos, hogy valaha le tudja dolgozni. Támadásban hasonló a helyzet, az egyetemen látott kőkemény, csupaszív, palánk környékén nagyon képzett játéka egy szintig elég az NBA-ben, de ez a szint nem túl magas a sebessége miatt. 

Ami miatt az Iowa Egyetem végzőse mégis megragadhat az NBA-ben, az egyrészt a tripladobása, másrészt az akarata és vezéregyénisége. Az idei szezonban 3.2 hármast emelt rá 44%-os hatékonysággal, ami egészen extra, ezzel már pályán tud maradni. A másik aspektus a vezéregyénisége, munkamorálja, ami miatt már önmagában is megéri a rosteren tartani, mint Nick Collisont vagy Udonis Haslemet. Ritka, hogy egy játékost még nem draftolták le, de egyetemi csapata már visszavonultatta a mezét - Garza 55-ösét már senki nem viselheti az Iowában, ez jól jellemzi a karakterét. 

Garza egyébként apai és anyai ágon is kosárlabdával fertőzött - tavaly bejelentkezett a bosnyák válogatotthoz, mivel édesanyja bosnyák nemzetiségű. Édesanyja testvérének férje Teoman Alibegovic, a szlovén válogatott történetének (jelenleg még) legeredményesebb játékosa. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus