NBA-draft 2021 - Erőcsatárok

Scottie Barnes nagyot ugrott az elmúlt hetekben, és könnyen előfordulhat, hogy beférkőzik a korábban konszenzusosnak hitt első ötös közé a 2021-es drafton, de rajta kívül is akadnak izgalmas játékosok az erőcsatárok között, akikben többnyire az a közös, hogy inkább védekezésben lehetnek segítségére egy csapatnak, míg a támadójátékuk kérdőjeles.

Scottie Barnes (Florida State)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/201 cm/103 kg

NBA-hasonmás: Draymond Green, szegény ember Kawhi Leonardje

Várható drafthely: Top4-Top7

 

Barnes az elmúlt hetek egyik nagy nyertese lehet, mivel egyre többen gondolják róla úgy, hogy beférkőzhet a drafton az első öt közé, míg korábban szinte mindenki biztosra vette, hogy Cade Cunningham, Jalen Green, Evan Mobley, Jalen Suggs és Jonathan Kuminga fog elkelni itt. Barnes védekezésben akár azonnal is segítséget jelenthet sok csapatnak, egyetemi szinten egyénileg és csapatszinten is kiváló védőnek számított, remekül használta ki a 221 centis karfesztávját, leendő újonchoz képest elég izmos is már, a sebességén ugyanakkor valószínűleg csiszolnia kell ahhoz, hogy védekezése a nagyok között is hasonló erénye lehessen. 

Az igazi kérdés azonban nem az, hogy hátul mire lesz kérdés, hanem az, hogy támadásban mennyit tud fejlődni. Kinti dobása egyelőre nagyon esetleges, egyetlen egyetemi szezonja során 27,5%-kal dobta a triplát, a Florida State pedig úgy oldotta fel ezt a problémát, hogy a kezébe adta a labdát, hogy szervezzen ő. Passzkészségével minden bizonnyal az NBA-ben is meg fog élni, és a gyűrűt is jól tudja majd támadni az adottságainak köszönhetően, ugyanakkor a karrierívét az határozhatja meg a legjobban, hogy mennyire tanul meg dobni. Egyes szakírók szerint akár Kawhi Leonardhöz hasonló pályát is befuthat, amennyiben összerakják a dobását, de akkor is hosszú évekig meghatározó játékos lehet a ligában, ha ez nem jön össze. Utóbbi vonalat erősíti az is, hogy a 62,1%-os büntetőzése alapján nem lesz könnyű dolga az új csapatának, ha veszélyes és kiegyensúlyozott dobójátékost akar belőle fejleszteni. Nem véletlen, hogy sokan egy új Draymond Greent látnak benne, ahogyan többen Ben Simmonshoz is előszeretettel hasonlítják, bár utóbbihoz képest talán nem annyira jó passzoló, és a dobáskiválasztásban is akad kettejük között eltérés.

 

Jalen Johnson (Duke)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/202 cm/99 kg

NBA-hasonmás: Aaron Gordon, TJ Warren

Várható drafthely: Top8-Top20

 

Jalen Johnson sok mindenben hasonlít Scottie Barneshoz, egy atletikus wing, aki védekezésben komoly tényezővé válhat, míg támadásban a fizikai képességeit kihasználva a gyűrű közelében szintén nagy veszélyt jelenthet az ellenfél védelmeire. Johnson esetében is nagy kérdés, hogy mi lesz a dobásával, az egyetemen egy kicsit esetlen mechanizmussal eresztette el a kísérleteit, és ugyan 44,4%-kal dobta a triplát, de csak 18 kísérlete volt, ami majdnem olyan, mintha nem is lett volna. Sokkal árulkodóbb az esetében a 63,2%-os büntetőzés, amiből lehet valamennyire következtetni arra, hogy a ligában sem lesz egy szuperhatékony nehéztüzér.

Ami miatt több csapat is vonakodhat attól, hogy őt válassza ki, az a hozzáállásával kapcsolatos vélt vagy valós probléma, és ezen a ponton nyílik szét az olló közte és Barnes között. Az utolsó középiskolai éve, valamint az egyetlen Duke-on töltött idénye is úgy ért véget, hogy idő előtt elhagyta a csapatát, és ezekben ugyan sérülések is közrejátszottak, de valószínűleg a fejlődését is visszavetette, hogy az előző két éve nem sikerült teljesre, és többekben azt az aggodalmat keltette, hogy nem kellően elkötelezett a játék iránt. A dobáskészsége mellett döntéshozatalban is javulnia kell, a kiváló passzai sokszor buta eladott labdákkal váltakozva jönnek elő, és hajlamos arra is, hogy egész meccsen át megtartsa a rossz formáját. Amennyiben fejben rendben lesz, és sikerül a dobását is nagyjából ráncba szedni, akkor tipikus modern erőcsatár válhat belőle a következő évek során.

 

Trey Murphy (Virginia)

Osztály: Harmadéves (Junior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/202 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Robert Covington, atletikusabb Duncan Robinson

Várható drafthely: Top10-Top30

 

Murphy hatalmas utat tett meg az elmúlt egy év során, korábban az is szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyáltalán az első körben elkeljen, mostanra viszont egyre több mock várja őt ide, és néhol még a lottery végében is feltűnik. Az utolsó, Virginián töltött egyetemi szezonjában kisebb szerepet kapott támadásban, mint egy évvel korábban, ez viszont pozitív hatással volt a hatékonyságára, 120 kísérletéből 43,3%-kal dobta a triplát, és egyike volt annak a két játékosnak, aki tavaly belépett az 50/40/90-es klubba az NCAA-ben. Az NBA-ben is hasonló szerep várhat rá, ideális kiegészítő válhat belőle a legtöbb csapatban. A dobásával kapcsolatosan egyetlen kérdés merül fel, hogy elegendő lesz-e az a sebesség, amivel elengedi azokat, vagy gyorsítania kell ezen, és ha az utóbbi helyzet valósul meg, akkor úgy kell gyorsulnia a mozdulatának, hogy az ne legyen kihatással a hatékonyságára.

Prototipikus 3&D játékos, akinek a dobókészsége valószínűleg a nagyok között is aranyat érhet, már amennyiben megfelelő rendszerbe kerül és kellően magabiztos lesz. Igazi csapatjátékosnak tűnik, aki hajlandó eggyel tovább tenni a labdát, ha társa nála jobb helyzetben van, arra ugyanakkor oda kell figyelnie, hogy olyankor merjen vállalni, amikor nála gyengébb opció irányába tudna csak passzolni. Védekezésben is küzd, hajt, és amennyiben szed még magára némi izmot, hátul is inkább felfelé lóghat ki. Magassága alapján idővel small-ball center is lehet belőle, támadásban már most is néha egész ügyes zárásokat tudott adni, ehhez viszont komolyabb tömeget kell még felpakolni rá, ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy ez se befolyásolja negatívan a dobómozdulatát, óvatosan és ésszel kell majd őt építgetni.

 

Day’Ron Sharpe (North Carolina)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/211 cm/120 kg

NBA-hasonmás: Richaun Holmes, Thomas Bryant tripla nélkül

Várható drafthely: első kör vége – második kör eleje

 

Valószínűleg ő inkább center lesz az NBA-ben, vagy legalábbis olyan magasember kell majd mellé, aki tud triplázni, mert ő a gyűrű közelében érzi jól magát, és az 50,5%-os büntetőzése alapján már annak is lehet majd örülni, ha ezt a dobásfajtát sikerül majd annyira összerakni, hogy ne érje meg őt szándékosan faultolni. Számára az lenne az ideális, ha egy klasszikus pick&roll irányítóval játszhatna együtt, mivel kemény zárásokat ad már most is, és jól válik le a gyűrű felé. Emellett a támadókat is jól szedi, illetve a saját kihagyott dobásai után is általában gyorsabban reagál, mint az ellenfele, ebben az egy dologban Zion Williamsonra is emlékeztet kicsit. Támadásban nagyjából ennyire képes, akkor nem hatékony, ha távolabb kerül a gyűrűtől, ezért őt tényleg csak olyan ötösökben érdemes használni, ahol rajta kívül mindenki képes távolról veszélyeztetni. Hajlamos könnyű eladott labdákra, ettől függetlenül nem rossz passzoló, mivel gyorsan tud döntést hozni.

Lepattanózása védekezésben is működik, nagyszerűen zár ki, emellett pedig tipikus energy guy, aki kúszik, mászik, vetődik minden labdáért. A legnagyobb erőssége a hozzáállása, hajlandó ráváltani a számára kevésbé ideális párharcokra is, bár itt sokszor kiütköznek a korlátai, lábon meg lehet őt verni. Az NBA egy másik korszakában sokkal jobban ki tudnának domborodni az adottságai, a post up szituációk levédésekor képes brillírozni is, ennek viszont kevés hasznát fogja venni a mai ligában. Ha az elszántsága és munkamorálja kifizetődik, akkor így is lehet belőle egy korrekt (csere)magas, aki pontosan tudja, hogy mi a szerepe a pályán.

 

Isaiah Todd (NBA G Liga Ignite)

Osztály: G Liga Ignite

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/205 cm/99 kg

NBA-hasonmás: Chris Bosh light, Michael Beasley

Várható drafthely: első kör második fele – második kör eleje

 

Todd egyike volt azoknak a fiatal kosarasoknak, akik az NCAA helyett inkább az NBA fejlesztőligáját választották. Amíg Jalen Green és Jonathan Kuminga esetében ez kifizetődő döntésnek bizonyult, addig Toddnál ez már nem annyira egyértelmű, neki talán jobb lett volna az az átmenet a középiskola után, amit az egyetemi kosárlabdázás ad. A G Ligában látványosan kijött, hogy fizikailag hátrányban van az ellenfelekkel szemben, a nála erősebbek könnyen arrébb tudták tenni a palánkok alatt, és a megfelelő keménység hiánya miatt könnyedén célponttá válhat védekezésben a nagyok között is. Az atletikus képességei alapján idővel javíthat ezen, ahogyan a gyenge lepattanózásán is, ennél azonban az akarás is fontos lesz az esetében, hajlamos megfeledkezni arról, hogy a játék munkás oldalát is el kell végezni. Itt válhat el az is, hogy a jövőben Chris Bosh vagy Michael Beasley stílusát tudja majd inkább idézni, előbbi a pályafutása előrehaladtával megtanult védekezni és önfeláldozó csapatjátékossá válni, míg Beasley inkább azzal törődött, hogy legyen elég dobása.

Támadásban kintről-bentről veszélyes scorer lehet belőle, aki ugyanakkor hajlamos jobban beleszeretni a kinti dobásába, mint amennyire jól dobja azokat. Ezen persze lehet javítani, és a felnőttek között hozott 36,2% egyébként sem rossz kezdésnek. A dobáskiválasztásán mindenképpen dolgoznia kell, a kinti-benti játékok közötti átmenetei nagyon esetlegesek, nehezen ismeri fel, hogy mikor érdemes inkább a gyűrűt támadni, és emiatt nem is harcol ki sok büntetőt. Amikor odakerül a vonalra, akkor is kiegyensúlyozatlan, és összességében is nagyon nyers prospect ő, gyakorlatilag mindenben kell még fejlődnie. Nagyon nagy tehetségnek tartották számon a középiskola befejezése után, és ha egy csapat türelmes tud lenni vele, akár arra is van ideje, hogy megvárja, amíg egy újabb évet edződik a fejlesztőligában, akkor könnyedén válhat belőle egy steal is, azonban az sem véletlen, hogy egyre jobban csúszik hátrafelé a különböző rangsorokban.

 

JT Thor (Auburn)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/204 cm/92 kg

NBA-hasonmás: Jonathan Isaac, Al-Farouq Aminu

Várható drafthely: első kör vége – második kör eleje

 

A draft egyik legfiatalabb játékosának főleg védekezésben van hatalmas potenciálja, már most is jól olvassa a váltásokat, és a 221 centis karfesztávjának köszönhetően egyaránt jól nyúl bele a passzsávokba, illetve segít be a gyűrű védésébe is. Emellett lábon is elég gyorsnak tűnik ahhoz, hogy kisebb játékosok előtt is ott tudjon maradni. Eleinte várhatóan nem is ellenük lehetnek komolyabb gondjai, hanem a nagyobb játékosokkal szemben, jó pár kiló izmot fel kell még rá pakolni ahhoz, hogy a nagyobb és erősebb wingek se nyomják őt el.

Thorban akár All-Defensive potenciál lehet idővel, ennek szól az Isaac-hasonlat is, aki egészségesen szintén tudott már ilyen potenciált mutatni, támadásban viszont egyelőre szinte semmire sem használható. A labda járatásából nem igazán tudja kivenni a részét, elég sok eladott labdát termelt az Auburn játékosaként, sokszor olyankor is, amikor nem is helyezett rá különösebb nyomást az ellenfél védelme. Benne van a lehetőség, hogy összeszed egy elfogadható triplázást, a munkamorálja kétségkívül megvan ehhez, és néha már most is képes elkapni a fonalat kintről, a 29,7%-os triplázása ellenére is mutatott arra utaló jeleket, hogy a 3&D-ből a „3” is meglehet idővel, és ha ez így lesz, akkor nagyon értékes kiegészítővé válhat.

 

Greg Brown III (Texas)

Osztály: Elsőéves (Freshman) 

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/201 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Jerami Grant, Matt Barnes

Várható drafthely: első kör vége – második kör közepe

 

Brown várhatóan nem jelent majd azonnali segítséget egyetlen csapatnak sem, az sem lenne meglepő, ha az első szezonja során több játékidőt kapna a G Ligában, mint a nagyok között. Elképesztően nyers játékos, aki kivételesen atletikus, ugyanakkor nem kimondottan képzett. Kettő-kettők után várhatóan lesz néhány emlékezetes zsákolása, összességében viszont csak másokból él támadásban, nem képes magának helyzetet teremteni, hajlamos eladni a labdákat olyankor, amikor egyedül próbálkozik. Ez különösen azért problémás, mert nem szereti kiadni a labdát a kezéből, ha egyszer már megkapta azt, 26 egyetemi meccsén csak 0,4 gólpasszt átlagolt, amire 2,3 eladott labda jutott. Megvan benne a potenciál, hogy NBA-szinten is elfogadható triplázóvá váljon, a Texas egyetemen 3,5 kísérletből 33%-kal célzott távolról.

Az adottságai alapján átlagon felüli védő lehet belőle, kimondottan szép dolgokat mutatott hátul, és amikor besegítő védőként csilloghat, képes kihasználni a fizikai paramétereit, ugyanakkor hajlamos bealudni olyankor, amikor nem a labdás játékost fogja. Ahogyan nagyon sok fiatal magasember, úgy ő is hajlamos gyorsan gyűjtögetni a faultokat, emiatt is átlagolt csak 21 percet Texasban, per40 közel 6 személyi hiba került a neve mellé. Pozitívum viszont nála, hogy remek lepattanózó, legalábbis a saját gyűrűje alatt.

 

Jeremiah Robinson-Earl (Villanova)

Osztály: Másodéves (Sophomore)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/203 cm/110 kg

NBA-hasonmás: Grant Williams, Anthony Tolliver

Várható drafthely: második kör közepe

 

A Big East konferenciában év játékosának választott Robinson-Earl akár azonnali segítség lehet néhány csapatnak, ő az egyik leginkább NBA-ready kosaras ezen a drafton, és kifejezetten magas játékintelligenciával is rendelkezik. A Villanován 15,7 pontot és 8,5 lepattanót átlagolt, ugyanakkor a nagyok között várhatóan nem jut neki ekkora szerep, ahhoz nem elég kiegyensúlyozott, és védővel a hátán sem jelent majd valószínűleg annyi veszélyt, mint az egyetemen, viszont az alapvonali belépései jó ütemben történnek, az üres triplát is képes bedobni, jó a passzkészsége is, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amikkel bizonyos szintig a nagyok között is érvényesülhet majd.

Inkább hajtós, mintsem jó védő, de egészen jó érzéke van ahhoz, hogy mikor hol kell lennie, ami azért is fontos, mert nem tartozik a legatletikusabb játékosok közé. Megvan az ereje ahhoz, hogy megtartson nála nagyobb játékosokat is, ugyanakkor a magasságához képest nem túl nagy, mindössze 208 centis karfesztávja van, így fennáll annak a veszélye, hogy átdobják őt. Emellett a periméteren is bajba kerülhet, amennyiben egy gyorsabb lábú játékost kell fognia, rendszerszinten is érdemes lesz odafigyelni arra, hogy milyen felállásokban kerül pályára.

 

Kessler Edwards (Pepperdine)

Osztály: Harmadéves (Junior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/201 cm/92 kg

NBA-hasonmás: Chuma Okeke, Jae Crowder

Várható drafthely: második kör közepe – második kör vége

 

Edwards amennyiben meg tud ragadni a ligában, akkor azt várhatóan nemcsak átutazó jelleggel teszi, hanem hosszú évekre, ugyanis olyan adottságokkal rendelkezik, amit minden csapat keres egy role playerben: tud védekezni és triplát dobni. Persze ha ilyen biztos lenne mindkét készsége, akkor jóval előrébb szerepelne a mockokban, akadnak azonban kérdőjelek a játékával kapcsolatban. Támadásban gyakorlatilag a catch&shoot tripla az egyetlen, amire használható, az rég rossz, ha leüti a labdát, mert nem jó passzoló, lábon is lassú, és ilyen helyzetekből nem is dob hatékonyan.

Védekezésben megvan benne a potenciál, ugyanakkor képes komoly leolvadásokra, rossz ütemben kirontani felált védekezéskor arról a helyről, ahol egyébként ott kellene maradnia, és a 211 centis karfesztáv sem számít kiemelkedőnek ezen a poszton. Ugyancsak ellene szól, hogy a szezon kezdetére már 22 éves lesz, és sok csapat gondolkodhat úgy, hogy inkább egy nyersebb, de fiatalabb és nagyobb potenciállal rendelkező játékost választ inkább helyette. Azt ugyanakkor nem lehet róla állítani, hogy ne mutatta volna fejlődés jelét a három Pepperdine-en töltött éve alatt, sokkal hatékonyabb pontszerző lett, mint amilyen elsőéves korában volt, és ezen belül is elit büntetőzővé nőtte ki magát, tavaly 87,6%-kal célzott a vonalról.

 

EJ Onu (Shawnee State)

Osztály: Negyedéves (Senior) – NAIA

Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/208 cm/105 kg

NBA-hasonmás: Chris Boucher, Kristaps Porzingis (?)

Várható drafthely: második kör közepe – draftolatlan

 

Onu kis túlzással a semmiből tűnt fel egy hónappal ezelőtt a G Liga táborában, az elmúlt négy évet a Shawnee State Bears egyetemi csapatában töltötte, ami nem is az NCAA égisze alá tartozik, hanem egy kisebb egyetemi liga, a NAIA alá. A számait ehhez mérten óvatosan is kell kezelni, de egyetemi pályafutása során 529 blokkot osztott ki, aminél többre az NCAA történetében is csak hárman voltak képesek. Az utolsó évében 17 pontot, 8 lepattanót és 4,5 blokkot átlagolt, és emellett 130 kísérletből 40%-kal dobta a triplát. Ezen a szinten képes volt a periméteren is védekezni, és a 235 centis karfesztávja mellett a gyorsaságára is tudott támaszkodni hátul.

Teljes mértékben lutri, hogy mire lehetne képes az NBA-ben, de olyan egyedi adottságokkal rendelkezik, hogy megéri miatta kockáztatni egy kései második köröst, még akkor is, ha 22 évesen már kimondottan idős újoncnak számít. Az egyértelműen jó jelnek számít, hogy a G Liga táborából is ki tudott tűnni, ahol sokkal jobb játékosokkal mérhette össze a tudását, mint amilyenekkel egyetemi pályafutása során találkozott, és azt gyakorlatilag biztosra lehet venni, hogy valamelyik NBA-s csapat is meg fogja őt hívni legalább a Nyári Ligába, amennyiben nem kelne el a börzén. Onu számára Chris Boucher útja lehet a példa, aki anno nem kelt el a 2017-es drafton, ő is idős újoncnak számított, de sok munkával odáig jutott, hogy mára már egy fontos láncszem a Raptors rotációjában, ráadásul hasonló erényekkel is rendelkeznek ők ketten.

 

Megjegyzés: a játékosok magasságánál a draft előtti felmérőkön végzett cipő nélküli méréseket vettük figyelembe, amennyiben az elérhető volt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus