NBA-draft 2021 - Kiscsatárok

Jonathan Kumingát a 2021-es draft egyik legnagyobb tehetségének tartják, de mellette jó eséllyel Franz Wagner is az első 10 között fog elkelni, emellett pedig a kiscsatárok mezőnye rámutat arra is, hogy mennyire kezdenek elmosódni a határok a posztok között.

Jonathan Kuminga (NBA G Liga Ignite)

Osztály: G Liga Ignite

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/201 cm/100 kg

NBA-hasonmás: Luol Deng, Jaylen Brown

Várható drafthely: Top4-Top7

 

Kuminga az idei draft egyik legtehetségesebb játékosa, aki azt az utat választotta, hogy egyetem helyett az NBA G Ligában játszott, így felnőttek között is bizonyíthatott már. Az elmúlt egy év során sok mindent megmutatott a benne rejlő potenciálból, az ugyanakkor egyértelműen látszott, hogy nagyon nyers még. Az adottságainak köszönhetően elég hamar kiváló védő válhat belőle az NBA-ben is, a felépítése már most is nagyjából megvan ehhez, azt azonban még meg kell tanulnia, hogy a váltásoknál mikor hová kell mozognia, emiatt nem egyszer bajba is került tavaly. A sebessége miatt várhatóan a kisebb emberekkel is tartani tudja majd a lépést, így 1-4-ig bárkire ráválthat majd hátul, meg fogja állni a helyét.

Támadásban is komoly potenciál rejtőzik benne, korához és magasságához képest nagyon jó labdakezelő, magának is meg tudja csinálni a helyzeteket, jól használja ki, ha alacsonyabb védővel kerül szembe, játékszervezésben viszont még sokat kell fejlődnie, illetve döntéshozatalban is, sokszor olyankor is dob, amikor passzolnia kellene, és fordítva. Ebből következik, hogy nem egy kiegyensúlyozott pontszerző, illetve ehhez kapcsolódó kritika vele szemben az is, hogy indokolatlan helyzetekben is megáll nála a labda. A legnagyobb aggodalmat az okozza vele kapcsolatban, hogy a triplák (24,6%) mellett a büntetőket (62,5%) sem dobta jól, hosszú utat kell még megtennie ahhoz, hogy hatékony támadójátékossá váljon.

 

Franz Wagner (Michigan)

Osztály: Másodéves (Sophomore)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/205 cm/100 kg

NBA-hasonmás: Danilo Gallinari, Nemanja Bjelica

Várható drafthely: Top8-Top14

 

Franz Wagner testvéréhez, Moritzhoz hasonlóan kiváló tripladobó, a második Michiganen töltött idényében 38,4%-kal célzott kintről, ugyanakkor sokkal képzettebb és komplexebb játékosnak tűnik, mint Moritz. A legnagyobb különbség védekezésben ütközik ki, nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy mikor mit kell csinálni, akkor sem lankad a figyelme, amikor nem a labdást kell őriznie, kivételesen jól olvassa az eseményeket. Akkor is megbízthatónak számít, amikor a labdást kell fognia, ezzel valószínűleg a nagyok között sem lesz komolyabb gondja, pláne azoknál a labdabirtoklásoknál, amikor a kevésbé gyors wingeket kell fognia, modern értelemben vett erőcsatárként.

Játékát az korlátozza le, hogy leütésből jó eséllyel nem fog tudni dolgozni az NBA-ben, nagyrészt igényli, hogy megteremtsék számára a dobóhelyzeteket, és bár a palánk alatt meg tudja oldani a helyzeteket olyankor, amikor egy alacsonyabb védő kerül rá, de túlságosan is egykezes. Ez nemcsak a gyűrű alatt jön ki, annyira nem bízik a bal kezében, hogy szinte sosem üti le azzal a labdát, nemhogy befejezni próbáljon vele. Ugyancsak rossz szokása, hogy sokszor olyankor is inkább egy tempót ereszt el, amikor a gyűrűt kellene támadnia és megpróbálni feltenni egy ziccert, erről minden bizonnyal le fogják szoktatni a ligában. A triplázása mellett a passzkészsége lehet támadásban a legnagyobb erőssége, emellett az alapvonali belépései is kiváló ütemben történnek, így könnyen illeszkedhet a legtöbb olyan csapatba, ahol nem neki kell első vagy második opciónak lenni.

 

Keon Johnson (Tennessee)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/192 cm/84 kg

NBA-hasonmás: Latrell Sprewell, Gary Harris

Várható drafthely: Top14-Top20

 

Johnson egy alulméretezett kettes-hármas átmenet lehet a ligában, ahol eleinte leginkább az atletikus képességeivel tűnhet ki – a Tennessee korábbi játékosa a draft előtti felmérőn igazán nagyot villantott, ahol a 48 hüvelykes (121,92 cm) emelkedésével rekordot állított fel a felmérők történetében. A rugói mellett a sebességét is jól használja, védekezésben a laterális mozgása is nagyon gyors, és ami fontos, hajlandó is elvégezni a munkát. Labdával szemben is jól védekezik, hajlandó átküzdeni magát a zárásokon, labda nélkül sokszor vadászik a passzsávokban, illetve nem fél odaállni a labdás elé sem, hogy támadót harcoljon ki, továbbá megy a lepattanókért is.

Támadásban egyelőre hatalmas kérdőjel, hogy mire lehet jó, a gyűrűt már most is egész jól támadja, és megvan benne a potenciál, hogy a zárások mögül is hatékonyan tudjon dolgozni, de ettől még nagyon messze van. Kiegyensúlyozatlan dobó, akinek talán a dobómozdulatát sem ártana szétszedni, majd újra összerakni, és amíg ez nem változik, addig valószínűleg be is fognak róla húzódni. A labdakezelésén is kell még dolgozni, gyorsulnia is kell, főleg döntéshozatalban, egyelőre hajlamos a könnyű eladott labdákra, amikor megindul a tömeg felé – az egyetemen ennek is köszönhetően a 65 gólpasszára 69 eladott labda jutott 27 meccsen.

 

Corey Kispert (Gonzaga)

Osztály: Negyedéves (Senior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/198 cm/102 kg

NBA-hasonmás: Joe Harris, Wally Szczerbiak

Várható drafthely: Top10-Top20

 

Kispert igazi nehéztüzérré nőtte ki magát a Gonzagán, a negyedik évében 6,5 triplakísérletből célzott 44%-kal, de egy szezonnal korábban is már 43,8%-kal dobott kintről 5,4 próbálkozásból. A kora alapján valószínűleg nincs benne óriási fejlődési potenciál, ugyanakkor már most is nagyon érett játékos, és amit tud, azzal azonnali segítséget jelenthet nagyon sok csapatnak. Akkor sem jön zavarba, ha le kell ütnie a labdát, nemcsak catch&shoot triplára használható dobó, emellett rendkívül önzetlen is, a csapattársak kedvence típus, akivel szeretnek együtt játszani mások, ráadásul kulcsszituációkban sem remeg meg a keze.

Védekezésben sem teljesen elveszett, ugyanakkor a pálya ezen oldalán van hová fejlődnie. Kérdéses, hogy mennyire tudja tartani a lépést az atletikusabb, gyorsabb játékosokkal szemben, mert velük eddig kevesebbet találkozott a pályán, és emellett a zárások áttöréséért sem tesz meg mindent. Ahhoz neki is mindenképpen tovább kell erősödnie, hogy ez a ligában ne okozzon gondot számára, illetve a csapatának, és akkor egy hosszú pályafutás elé nézhet. Vele valószínűleg nem nagyon lehet mellélőni, elég tisztán látszódik, hogy mire lehet tőle számítani.

 

Ziaire Williams (Stanford)

Osztály: Elsőéves (Freshman)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/204 cm/85 kg

NBA-hasonmás: Brandon Ingram, Josh Jackson

Várható drafthely: első kör közepe – első kör vége

 

Williams idővel egy prototipikus modern négyes is lehet, amihez megvan a magassága, ugyanakkor rengeteg izmot kell még rápakolni, amivel korábban meggyűlt a baja, alkatilag nehezen tud erősödni. A gyengébb hatékonysága is ebből fakadt, illetve az eladott labdáinak egy jelentős részét is elkerülhette volna, ha fizikailag erősebb. Védekezésben már most is jól érzi, hogy mikor kell besegíteni, főleg az adottságaira támaszkodik hátul, és ezen az oldalon valószínűleg később sem lesz sok gondja, amint felveszi a liga ritmusát, nem lesz mínuszos védő.

Az ő esetében is az a kérdés, hogy támadásban mire lesz képes, mert tehetsége alapján lehetne belőle egy első-második opció is, a labdakezelése is rendben van, egész jól lát a pályán is, noha inkább szeret magának helyzetet teremteni, mintsem másoknak, ugyanakkor a dobásaival kell valamit kezdeni, a Stanfordon is csak 29,1%-kal dobta a triplát. A 79,6%-os büntetőzése bizakodásra adhat okot, kihozhatnak belőle egy elfogadható szintű kinti dobót, viszont az egypontosok kiharcolásában is javulnia kell, hajlamos inkább elkerülni a kontaktot és egy rosszabb dobást elvállalni, mintsem megpróbáljon egy 2+1-et kiharcolni. Összességében nagyon nagy potenciál rejlik benne, amit ha sikerül belőle kihozni, akkor ő lehet a draft egyik nagy stealje.

 

Quentin Grimes (Houston)

Osztály: Harmadéves (Junior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/193 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Josh Hart, Kentavious Caldwell-Pope

Várható drafthely: első kör vége – második kör közepe

 

Grimes kettes-hármas átmenetnek tűnik, aki a triplázásával és a védekezésével emelkedik ki az újoncok közül, és ezeket az erényeit akár már az első pillanattól fogva is kamatoztathatja majd az NBA-ben is. A Houston egyetemen megmutatta, hogy akkor is képes jó teljesítményre, ha ő a támadójáték egyik középpontja, és ez ugyan rossz hatással volt az összhatékonyságára, de várhatóan kisebb szerepben ezzel sem lesz gondja. A triplázását az utolsó évére szedte össze, viszont ezzel nagyot szólt, meccsenkénti 8,3 kísérletből célzott 40,3%-kal, míg előtte egy 34%-os és egy 32,6%-os idénye volt.

Josh Harthoz hasonlóan ő is jó lepattanózónak számít, aki védekezésben jól használja a meglévő erejét, és emellett nagyon harcos is. Már most is jó csapatvédő, és megvan benne a lehetőség, hogy labdás ember ellen is fel tudja venni a versenyt a ligában, ugyanakkor Houstonban egy védekezésorientált rendszerben kosarazott, így nem kizárható, hogy ez is jobb fényben tűntette fel. Támadásban képes lehet akár magának is helyzetet teremtenie, mutatott erre utaló jeleket, abban viszont fejlődnie kell, hogy megfelelő távolságot alakítson ki a védőjétől – a hatékonyságát ez is komolyan befolyásolhatja, de amennyiben megragad egy „3&D” szerepben, akkor várhatóan nem is lesz szüksége erre.

 

Herbert Jones (Alabama)

Osztály: Negyedéves (Senior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/198 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Andre Roberson, szegény ember Draymond Greenje

Várható drafthely: második kör közepe

 

Jones komoly védőpotenciállal rendelkezik, várhatóan a váltásokra építő rendszerekben is meg fogja állni a helyét, és emellett egy-egyben is szívós védő, aki a gyorsabb játékosok előtt is képes ottmaradni, illetve ahhoz is megvan az ereje, hogy megtartson magasabb wingeket. Az egyetemen jól vadászott a passzsávokban, illetve a gyenge oldali besegítéseinek is köszönhetően átlag 1,1 blokkot kiosztott az utolsó idényében, és arra is oda tud figyelni, hogy a saját hengerén belül ugorjon fel blokkolni. 213 centis karfesztávja miatt az NBA-ben is jó lehet ezekben, illetve egy nagyon alacsony szerkezetben akár centerként is meg lehet vele próbálkozni.

Támadásban óriási kérdőjel, hogy mire lehet képes, a dobása nagyon esetleges, bár négy év alatt sikerült odáig eljutnia, hogy 35,1%-ra feltornássza a triplaszázalékát, de ezt is csak átlag 1,7 kísérletből érte el, míg a teljes egyetemi pályafutása alatt 28,8%-os triplázásra volt képes. Jó jel lehet, hogy büntetőzésben is messze a legjobbját hozta az utolsó szezonjában, már 71,3%-kal dobta az egypontosokat, ami komoly fejlődésnek számít, mivel az első két évében 50% körül célzott csak a vonalról, és a harmadikban is csak 62,5%-kal. Az Alabamán részben úgy oldották fel ezt a problémát, hogy a kezébe adták a labdát, és nem is bizonyult rossz játékszervezőnek, ugyanakkor az kérdéses, hogy lesz-e olyan csapat az NBA-ben, amelyik legalább részben a kezébe adná a labdát, hogy szervezzen ő.

 

Joe Wieskamp (Iowa)

Osztály: Harmadéves (Junior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/197 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Luke Kennard, Kevin Huerter

Várható drafthely: második kör közepe – második kör vége

 

Wieskamp minden bizonnyal az első pillanattól kezdve hasznos kiegészítője lehet egy csapatnak, amennyiben a kinti dobása átültethető lesz az NBA-re is. Az utolsó Iowa egyetemen töltött idényében 158 kísérletből dobott 46,2%-kal, állandó veszélyt jelentett a zárások mögüli felfutásaival, és akkor sem jött zavarba, ha tovább kellett passzolnia a labdát, bár kétségkívül nem ez volt a legfőbb erőssége. Eddig is harcos védőnek tűnt, majd a draft előtti felmérőn is villantott a pálya ezen oldalán, megmutatta, hogy elég jó sebessége van a periméteren, illetve jól küzd a lepattanókért is. Utóbbiban erőteljesen segíti a 211 centis karfesztávja is.

Nála az lesz az érdekes, hogy mire lesz képes a triplavonalon belül, mert az eddigiek alapján a vonalat átlépve elillan a magabiztossága, és meglepő módon a büntetőit is csak 67,7%-kal küldte a helyére. A labdakezelése sem valami magabiztos, ugyanakkor nem is valószínű, hogy tőle azt várnák, hogy komolyabb manővereket mutasson be, a rá kirontó védőket pedig azért meg tudja verni, hogy aztán megtalálja valamelyik társát.

 

Isaiah Livers (Michigan)

Osztály: Negyedéves (Senior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/197 cm/104 kg

NBA-hasonmás: Jordan Nwora, Ryan Anderson

Várható drafthely: második kör második fele

 

Kimondottan idős újonc, ugyanakkor ennek is köszönhetően olyan testfelépítéssel rendelkezik, amivel akár már az első naptól kezdve megállhatja a helyét. Az utolsó három évében rendre 40% fölött triplázott az egyetemen, a 2020/21-es szezonban 5 kísérletből 43,1%-kal, és összességében is rendkívül hatékony pontszerző, több idényben is kacérkodott az 50/40/90-es klubbal. Játékszervezőként sem teljesen elveszett, és ha egy társa jobb helyzetben van, akkor hajlandó is továbbadni neki a labdát. Az erényei ugyanakkor itt véget is érnek, nem túl atletikus játékos, a sebessége sem kiemelkedő, védekezésben inkább mínuszosnak tűnik, lepattanózásban is legfeljebb átlagos, és nagyon sok fejlődési potenciál sem rejtőzik benne.

A triplázása miatt valószínűleg lesz olyan csapat, amelyik próbálkozni fog vele, ebben az egy játékelemben kiemelkedőnek és kiegyensúlyozottnak tűnik, ezért arra jó lehet, hogy széthúzza a pályát és elácsorogjon a sarokban, mert ha kap ott egy kiosztást, akkor valószínűleg be fog találni. Sok mindenben emlékeztet Ryan Andersonra, aki szintén nem volt túl atletikus, de mégis éveken keresztül meghatározó rotációs játékos tudott lenni, és hozzá hasonlóan Livers is inkább négyes lehet az NBA-ben, noha nincs meg feltétlenül a magassága sem ahhoz, hogy a nagyobb winget legalább azzal tudja zavarni.

 

Sam Hauser (Virginia)

Osztály: Ötödéves (Senior)

Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/200 cm/99 kg

NBA-hasonmás: Wally Szczerbiak light

Várható drafthely: második kör vége – draftolatlan

 

Hauser hasonló játékos, mint Livers, csak ő még idősebb, mert a 2019/2020-as szezonja egy red shirt év volt, mert átment a Virginiára a Marquette-ről, ugyanakkor a kihagyás sem befolyásolta negatívan a játékát, ugyanolyan veszélyes tripladobó maradt. Ő is kis túlzással ezzel az egy erényével próbál betörni a ligába, minden szezonjában megütötte a 40%-ot kintről, és 43,9%-os karrierátlagot tud felmutatni meccsenkénti 5,6 kísérletből.

Azzal nem lehet vádolni, hogy gyors vagy atletikus lenne, a védekezése pedig szintén kérdőjelessé teszi, hogy mennyire lehet őt pályán tartani, lábon lassú. Mellette szól viszont, hogy intelligens kosaras, ami néha a passzain is látszik, illetve rendre jól találja meg azokat az utakat, amiknek a végén eljuthat egy catch&shoot helyzetig, amiket ráadásul elég gyorsan tud elereszteni.

 

Megjegyzés: a játékosok magasságánál a draft előtti felmérőkön végzett cipő nélküli méréseket vettük figyelembe, amennyiben az elérhető volt.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus