NBA-draft 2021: Dobóhátvédek

Egy top3-ba várt tehetség mellett két top10-jelöltet, 3&D prospectet és több ígéretes pontszerzőt tartogat nekünk az idei SG-felhozatal.

 

Jalen Green

Osztály: G League

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/198 cm/82 kg

NBA-hasonmás: Bradley Beal

Várható drafthely: top 3

Green a draftosztály legjobb dobóhátvédje, akinek az értéke csak feljebb ment az utóbbi hetekben és több helyen is a második helyre várják már Cade Cunningham mögé. A kaliforniai születésű fiatalt már 15 évesen keresték az egyetemek, méghozzá nem is "akárkik", de ő végül a középiskola után úgy döntött, hogy a G Ligába igazol és a fejlesztő csapatnak kitalált G League Ignite-nál töltötte az elmúlt szezont - 18 pontos átlagot produkált teljesen vállalható hatékonysággal és így már a felnőttek között is meg tudta mutatni magát. Fő fegyvere az atletikussága, rendszeresen rángat be alley-oopokat, rengeteg látványos befejezése van és folyamatosan el is tud menni a gyűrűig, amitől igazi, "három szinten veszélyes" támadójátékossá válik. Nincs rossz keze, de azért egyelőre nem nevezhető extra dobónak, van triplája és középtávolija, de ezeken még dolgoznia kell, hogy stabilabbá váljon - viszont 80% feletti, megbízható büntetőző, úgyhogy simán benne van, hogy képes is lesz javulni.

Megvannak a trükkjei ahhoz, hogy egy-egyben megverje a védőjét, viszont egyelőre túl sokszor támaszkodik kizárólag az atletikusságára, elhiszi, hogy bárkit lefut és átugrik, emiatt pedig sok rossz döntést hoz, magának nehezíti meg az adott szituációt - az NBA-ben is atletikus lesz, de azért ott majd kicsit állítani kell az irányzékon. A labdakezelése egyelőre levédhető, elég sok olyan eladott labdát vétett, hogy betörés közben simán elvették tőle a játékszert és összességében szervezni, irányítani nem tud - kevés a gólpassz, sok a pontatlan átadás, még nem látja át igazán a játékot. Az atletikussága miatt lepattanózásban is nagy potenciál van benne, de ezzel egyelőre nem nagyon törődik, nem igazán támadja a lecsorgókat, úgyhogy jóindulattal is átlagosnak mondható ezen a téren. Pozitívum viszont, hogy bár érthetően még érnie, fejlődnie kell, de a G League-ben valóban haladt is előre, beletette a munkát, például egy "egyszerű" pick-and-rollt már jól le tud vezényelni, előszeretettel löki oda a labdát a zárást adó magasembernek.

Édesanyja révén Fülöp-szigeteki felmenőkkel is rendelkezik és gondolkodik azon, hogy (bár utánpótlásban több aranyérmet is nyert már Amerikával) a Team USA helyett a "másik" válogatottban játsszon felnőttként.

Green összességében egy szupersztár-potenciállal bíró, rendkívül atletikus, extra fizikai alapokkal rendelkező kettes, aki dobásban sem elveszett és könnyen benne van, hogy már újoncként 18-20 pontos átlagot hozzon - fejlődnie kell azért akár dobásban, akár passzolásban, de egy rutinos, jól passzoló irányító mellett azonnal jelentős segítséget adhat bármelyik csapatnak.

 

James Bouknight

Osztály: Sophomore

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/196 cm/86 kg

NBA-hasonmás: CJ McCollum (potenciál)

Várható drafthely: top 10

Bouknightot McCollumhoz hasonlítjuk, de egyelőre azzal a kikötéssel, hogy meg kell tanulnia jól triplázni, mert ebben nem hogy nem javult az elmúlt szezonban, hanem hat százalékot rontott és becsúszott 30 alá úgy, hogy közben erőltette a dolgot és kétszer annyit kísérletezett. Ez lesz nála a legnagyobb kérdés az NBA-ben is, ha ki tud fejleszteni egy vállalható triplát, akkor sztárjátékos lesz belőle, ha nem, akkor nem. A UConn színeiben így is közel 19 pontot átlagolt tavaly, köszönhetően annak, hogy a keze középtávolról egyébként megvan és leütésből is simán dobja a tempókat a védője arcába, illetve annak, hogy kellően atletikus, valamint képzett ahhoz, hogy elmenjen a gyűrűig - a triplavonalon belülről 50% feletti hatékonysággal dolgozott úgy, hogy sokat vállalkozott innen.

Kiválóan egy-egyezik, ügyes, okos játékos ezen a téren, aki meglátja, hogy hogyan lehet megverni a védőjét, keresi is, hogy kivel, hogyan tudna egy-egyben maradni. Nagyot ugrik, megvan az atletikussága, emiatt remekül fejez be a gyűrű alatt akkor is, ha ott egy védővel találkozik, illetve súlypontemelkedését a lepattanóknál is hasznosítja. Sok apró trükkel, remek labdakezeléssel csinál magának helyet akár a betöréshez, akár a dobáshoz.

Az atletikusságához elit gyorsaság viszont nem párosul, emiatt leindításoknál kevésbé hatékony, ugyanakkor remek hozzáállással száguldozik egész meccsen, egy pillanatra sem áll le, folyamatosan mozog labda nélkül és keresi, hogy hol csúszik el a védekezés - sok olyan helyzetet teremt, amikor egyszerűen annyit mozgott már üresen, a zárásokon keresztül, hogy lerázta magáról a védőt és abból dolgozhat. 7'0-s karfesztávja miatt óriási potenciál van benne védekezésben is, de egyelőre nem fejt ki nagy hatást hátul - az adottságai megvannak ahhoz, hogy ott is elit legyen, de itt még rengeteget kell fejlődnie.

Összességében lehet ő sztár az NBA-ben, a képességei adottak, de bőven van min dolgoznia, ezért valószínűleg nem lesz ott az első néhány választás között - a top tízben viszont jó eséllyel elkelhet, a scoutokat állítólag a dobása meggyőzte arról, hogy a tripláit rendbetenni nem ördögtől való feladat, hiszen megvan, ami kell.

 

Moses Moody

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/198 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Joe Johnson

Várható drafthely: top 10

Moody egy év egyetem után jelentkezett a draftra és a fentebb tárgyalt két hátvédhez képest más értékei miatt lehet jó választás akár a top tízben is. Nem elit atléta, viszont rendkívül jól érti és érzi a játékot, nagyon tudja, hogy mikor hol kell lennie, látja, hogy hol hibázik a védelem és hogy hogyan lehet jó dobóhelyzetet kreálni akár magának, akár a társaknak. 36%-os triplázó, van még lehetősége fejlődni, de alapvetően veszélyes kintről és főleg catch-and-shootból hatékony, megbízható célpont a kiosztásoknál úgy, hogy azért akkor sem jön zavarba, ha le kell ütni a labdát - sőt. kifejezetten szépen csinálja a dobócseleket, indulócseleket és az sem zavarja, ha a védő ott van előtte. 

A játékhoz való remek "szimata" miatt kifejezetten jó lepattanózónak számít, ahhoz is kiváló érzéke van, megy is értük becsülettel és szintén az agya miatt védekezésben sem elveszett - nem elit, de ritkán billentik ki az egyensúlyából és a posztján játszók ellen elvégzi a szükséges munkát. 

Hátránya, hogy nem elég gyors és atletikus ahhoz, hogy folyamatosan megcsinálja magának a helyzeteket - a catch-and-shooton kívül egy, vagy két leütésből szeret dolgozni, illetve jól felméri, hogy éppen hogyan védik és aszerint dönt a továbbiakról, de ő nem nagyon fogja egymaga, labdával a kezében szétszedni az ellenfél védekezését. 

Összességében egy okos, sokoldalú játékosról beszélünk, aki spacinget hoz a csapatának és fiatal kora ellenére érett játékot, amivel azonnali hatást tud gyakorolni bárhol - állítólag a scoutoknak a passzai is tetszettek és az utóbbi hetekben inkább felfelé mászott a kívánságlistákon.

 

Chris Duarte

Osztály: Senior

Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/198 cm/86 kg

NBA-hasonmás: Danny Green

Várható drafthely: első kör közepe

Kanadában született, de Dominikán nevelkedett, majd a középiskola alatt New Yorkba költöztek a családjával. Két egyetemen is megmutatta magát és kijárta a négy évet, amely azt jelenti, hogy már 24 esztendős, vagyis a draftosztályban idősnek számít - utolsó szezonjában 17 pontot átlagolt 50% feletti mezőnymutatóval és 40% feletti triplázással (bő öt kísérletből), ami az NBA-ben is a fő fegyvere lehet.

A kinti dobása nagyon stabil, jó érzéke van hozzá, hogy mikor kell vállalkozni, ráadásul nagyon NBA-ready a dobásválasztása, a kísérletei több mint háromnegyede vagy a triplavonalon kívülről, vagy a gyűrű alól érkezett az utóbbi szezon során. A jó döntései mellett jól is oldja meg, amit meg kell, 70% feletti hatékonysággal dolgozott a festékből, a büntetői is rendben vannak (80% felett dobja őket) és a magassága, valamint a súlya is megvan ahhoz, hogy azonnal profi kettes legyen. 

A problémája a kora mellett az, hogy nem elég atletikus és gyors, illetve hogy labdakezelésben, irányító munkában mostanra sem számít komolynak - nem nagyon tud alkotni labdával a kezében, nem tudja magának megteremteni a helyzeteket. Elsősorban egy kiváló triplázó lehet belőle, aki jó érzékkel támadja a gyűrűt, amikor arra nyílik lehetősége, emellett pedig a védekezésével kereshet még sokmillió dollárt - az egyetemen ebben is jó volt, meglátjuk, hogy a profik között mennyire tud itt érvényesülni az említett komolyabb sebesség és atletikusság nélkül.

Azt még tegyük hozzá, hogy az Oregonnál azért túl sokszor nem is adták neki a labdát, nem nagyon mutathatta meg, hogy hogyan passzol, vagy hogy tud-e másnak kreálni valamit, lehet, hogy az NBA-ben ezt is megpróbálják majd vele.

 

Cameron Thomas

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/193 cm/95 kg

NBA-hasonmás: Buddy Hield

Várható drafthely: első kör második fele

Thomas Virginiában játszott a középiskolában, de egy évet kihagyott azért, mert ő és az anyja "nem értették meg egymást" az edzői stábbal, ami azért kisebb-nagyobb red flag vele kapcsolatban. Utána az Oak Hillnél kijött már belőle a sztárpotenciál, 30 pont körül átlagolt, az egyetemen pedig az LSU-t erősítette és rögtön az első meccsén dobott 27 pontot, a szezonban pedig 23-at átlagolt, igaz, a hatékonysága meglehetősen harmatosra sikerült, alig 40%-kal célzott mezőnyből.

Ő alapvetően egy pontszerző gép, akit erre lehet használni az NBA-ben is. amikor ülnek a tempódobásai, akkor nem nagyon lehetett vele eddig mit kezdeni egyik szinten sem - vannak napjai, amikor ezek nem mennek, olyankor komoly fejtörést tud okozni az edzőjének, mert sokszor a "majd a következő bemegy" elv alapján vállal ugyanúgy rengeteget. Labda nélkül is jól mozog, tisztára játssza magát és előszeretettel bele is áll a hármasokba. A trükkjei is megvannak, a gyűrű közeli befejezéseinél is kreatív, illetve a tempóinál is van hátraugrós, oldalra lépős verziója, valamint egy elég jól kinéző floatere is.

Nagyon kedveli a nehéz középtávolikat, amiket az NBA-edzők majd kevéssé fognak szeretni, meglátjuk, hogy mennyit engednek neki ebből - be tudja őket dobni akármilyen kicsavart helyzetből, védő felett, kontakton keresztül, akárhogy, de nyilván nem ezt kell keresni egy támadásban.

Érdekes prospect lehet ő, mint látványos, nehéz támadásokat megoldó pontszerző, de szervezni, irányítani, lepattanózni, védekezni nem annyira tud, az atletikus képességei sem jobbak az átlagosnál, így sztár azért valószínűleg nem lesz belőle, de hasznos tagja lehet sok keretnek.

 

Nah’Shon Hyland

Osztály: Sophomore

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/191 cm/78 kg

NBA-hasonmás: Jordan Clarkson

Várható drafthely: első kör második fele

Középiskolai sztárból elsőre kiegészítő lett az egyetemen, aztán a második évére már berobbant, 19,5 pontot átlagolt annak ellenére, hogy gyenge csapatnál játszott és az ellenfél szinte végig rá koncentrált. Elbírta a vezérszerepet és a kinti dobása sok scout figyelmét felkeltette: újoncként 43% felett célzott távolról és még most, egyetlen komoly támadójátékosként, nagy volumennel is 37% feletti évet zárt, ez a fő erőssége, ami értékessé teszi őt a drafton. Az NBA-ben még hatékonyabb lehet, hiszen ott azért valószínűleg nem kell ennyi nehéz, erőlködős dobást elemelnie, több lesz a catch-and-shoot és mivel a dobómozdulata megvan, ahogy az önbizalma is, így főleg egy jó triplázót vesz vele az, aki kiválasztja.

Emellett azért leütésből is jól dolgozik, remekül kezeli a labdát, kicsit streeballosan egy-egyezik, illetve képzettnek is számít, meg tudja csinálni magának a helyzeteket a védőjével szemben. Irányítani nem nagyon tud, szinte kizárt, hogy fő labdakezelő legyen az NBA-ben, de ha egy már kicsit megbontott védelem ellen kell betörnie, akkor azt meg tudja tenni.

Az egyetemen jó védőnek is számított, ezt mindenképpen ki kell emelnünk, jó érzéke volt hozzá, de mégis kérdés, hogy a profik között ez megmarad-e - alacsony és főleg sovány, a mai, szinte pozíciók nélküli, fizikális NBA-ben nem biztos, hogy meg tud élni hátul ezekkel az adottságokkal. Az irányítói képességek hiánya sem könnyíti meg azt, hogy pályán tartható legyen, hiszen komoly wingnek kicsi, egyesnek használhatatlan, marad az, hogy kettesként, triplázóként, pontszerzőként használják, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég - érdekes választás ő, de azért túl nagy sokoldalúságot nem szabad tőle várni.

 

Josh Christopher

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/196 cm/98 kg

NBA-hasonmás: Norman Powell

Várható drafthely: első kör vége

Hívő keresztény családból jön három testvérrel, akik mind kosárlabdáznak, legidősebb bátyja például az NBA-ben, a Utah Jazznél is megfordult. Christopher szinte mindig idősebbek ellen játszott a pályafutása során, középiskolában óriási sztár volt, aztán az egyetemen, az Arizona State-en azért az első évében nem tudott igazán az lenni, de így is jelentkezett a draftra. Ebben az is benne volt, hogy egy sérülés miatt elég sok meccset kellett kihagynia, de előtte drámaian fejlődött a tripladobása, ami sok scout szemében nagyon komoly piros pontot jelentett.

Christophert több poszton is lehet használni az NBA-ben, elsősorban az atletikussága miatt, rendkívül robbanékony, így kettesként, vagy hármasként is számításba lehet venni - sőt, bizonyos szisztémákban egyesként is bevethető, kellően jól kezeli a labdát ahhoz, hogy ő irányítson bizonyos periódusokban. A kedvenc megoldása az agresszív betörés és az atletikus befejezés, de ezeket akkor tudja majd igazán kamatoztatni, ha tényleg megjön neki a jó triplája, ami azért egyelőre inkább csak potenciálként van jelen. Ez elengedhetetlen lesz számára a profik között, mert enélkül azért ki lehet őt kapcsolni és bár képes irányítani, de nem abból fog megélni a legmagasabb szinten.

Red flag nála az, hogy a jó egyéni teljesítménye ellenére a csapata eredményességére nem gyakorolt túl nagy hatást, nem emelt a társain, de majd meglátjuk, hogy az NBA-ben mennyire lesz hasznos. Reálisan nézve kiegészítő szerep várhat rá, ha lesz jó triplája, akkor stabilan kezdhet is akár, ha nem, akkor inkább csak részfeladatokra lehet alkalmas az atletikussága miatt - védekezésben sem az igazi, bár sok látványos labdaszerzése volt, de elég sokat kockáztatott ezekért és sokszor kaptak abból könnyű kosarat, hogy nem érte el a játékszert és üresen hagyta az emberét. 

 

Joshua Primo

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/198 cm/86 kg

NBA-hasonmás: Gary Trent Jr.

Várható drafthely: első kör vége

A kanadai Primo még csak 18 éves, az egyetemen is ő volt a legfiatalabb, emiatt nem is kapott nagy szerepet, csak 8 pontot átlagolt 22,5 perc alatt, sokszor a padról érkezett az Alabamánál, így kérdéses volt, hogy érdemes-e bent hagynia a nevét - azonban a felmérőkön olyan jól teljesített és olyan biztató visszajelzéseket kapott, hogy végül bent hagyta és a várakozások szerint az első kör végén, maximum a második kör elején ki is választhatják.

Egyelőre nem kész játékos, de nagy lépésekben fejlődik, a dobása már most is rendben van, veszélyes lesz kintről, de a középtávolijai is beesnek, nem ügyetlen a labdával, építgeti a floaterét, viszont fiatal kora ellenére már most is jó érzékkel hoz döntéseket - nem erőltet semmit, megbünteti a védekezés hibáit, megkontrázza a rá kirontó védőket és ezekből jól fejez be a gyűrű alatt is. Önzetlen, nem a saját statisztikáit nézi, de benne van a pakliban, hogy az Alabama ugyanannyira felnagyította az erősségeit, mint amennyire elnyomta a számait azzal, hogy mély volt a rotáció.

Félpályán kijön, hogy nem túl atletikus és gyors, nem igazán tud magától eljutni a gyűrűig, a bal kezével nem nagyon tud befejezni, fizikálisan sem igazán erős, emiatt védekezésben sem jobb az átlagosnál. Nem ő lesz az, aki a hátára vesz csapatokat és 20 pontot átlagol úgy, hogy mellette futtatja az offense-t, de hasznos kiegészítő lehet, ha az őt kiválasztó csapat türelmes vele - nagy erénye a kora, úgyhogy akinek ő kell, az valószínűleg komoly fejlődési potenciált lát benne, amit egyébként meg is mutatott már eddig. Azért rangsorolták ennyire fel az eredeti helyéhez képest, mert a combine-on sokakat meggyőzött, meglátjuk, hogy végül mennyire "emlékeznek" rá.

 

Jaden Springer

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/193 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Marcus Smart (ish)

Várható drafthely: első kör vége

Édesapját, Garyt 1984-ben draftolták az NBA-be, de sosem játszott a ligában egy térdsérülés miatt, mindkét bátyja kosarazott, illetve az unokatestvére DeAndre' Bembry, akit nem kell bemutatni senkinek. Springer egy évet töltött a Tennessee egyetemen, ahol 12,5 pontot átlagolt, de főleg a 43,5%-os triplázásával hívta fel magára a figyelmet - nem vállalt egyébként sokat, nem ő volt a fő dobógép, de ez arra világított rá, hogy megvan a szükséges keze ahhoz, hogy akár a profik között is komoly fegyver legyen kintről. Előszeretettel passzolja meg a társakat, valamennyire combo guardként lehet őt jellemezni, jó pár olyan meccse volt, ahol legalább öt gólpasszt kiosztott.

A nagy kérdés nála az, hogy megvan-e a megfelelő atletikussága ahhoz, hogy érvényesüljön az NBA-ben, mert igazából ez hiányzik belőle és emiatt sem tud igazán labdakezelő lenni - már az egyetemen sem volt az, az említett hiányosságok mellett az ügyessége sem volt meg hozzá, de azon még lehet javítani. Alapvetően másokra hagyatkozik támadásban, a mások által kialakított helyzetekből él, ha nála van a labda, akkor inkább a társakat keresi, de azért igazi egyesnek nem lehet nevezni, kettesnek pedig lehet, hogy alacsony ezekkel a fizikai adottságokkal (nem tud elég nagyot ugrani, nem hosszú a karfesztávja, nem elég robbanékony). 

Védekezésben van benne potenciál, nagyon jó érzékkel szerzi a labdákat és ez lehet az az erőssége, amivel kivívhatja magának a megbecsülést - ezért írtuk be, hogy hasonlíthat Marcus Smartra, mert támadásban igazából sem irányítani, sem betörni, sem komolyan, önerőből pontot szerezni nem tud, de azért mindenből tud egy kicsit és ha hátul kihozza magából azt, amit néha megmutatott az egyetemen, akkor értékes játékos lehet belőle. 

 

BJ Boston

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/201 cm/84 kg

NBA-hasonmás: Nick Young

Várható drafthely: Második kör eleje

A középiskolában Bronny James és Zaire Wade (igen, LeBron James és Dwyane Wade fiai) csapattársa volt, majd a Kentucky egyetemen töltötte az utóbbi egy évét és része volt egy szörnyű tragédiában: ő sértetlenül megúszott egy autóbalesetet, amelyben csapattársa, Terrence Clarke életét vesztette.

Boston komoly szintet képviselt középiskolásként, de az egyetemen az első évében nem tudta ezt folytatni - 35,5%-kal dobott mezőnyből és 30%-kal triplázott, de sokak szerint ez csak egy hosszabb rossz széria volt nála és az NBA-ben jóval hatékonyabb dobó lehet, mert maga a mozdulata rendben van. Ettől függetlenül lottery pickből csúszott le odáig, hogy a második körben azért valaki majd bizalmat szavaz neki, az elmúlt éve alapján nem nagyon kelne el, de a potenciál tagadhatatlan.

Jó lepattanózó, illetve jó védő is lehet az NBA-ben, az adottságai megvannak hozzá, nem extra atléta, de kellően magas, kellően erős és fizikálisan megvan benne, ami kell. A dobását kell letisztázni, illetve azért ő elsősorban catch-and-shootból lesz erős, nem abban, hogy magának gyárt helyzeteket - nagyon kiegyensúlyozatlan eddig, nehezen alkalmazkodott a védője felfogásához, az önbizalma is hamar elillant és elfelejtette, hogy mi is az erőssége.

Lehet stabil NBA-wing, de ehhez vissza kell találnia a megfelelő útra, egy jó stáb és egy jó közeg segíthet neki ebben - ha fejben összeszedik, akkor megérhet egy második kört.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus