NBA-draft 2021: Irányítók

Az 1/1 várományosa mellett még egy minimum top ötös tehetség, több védőspecialista, combo guardok, jó tripladobók alkotják az idei irányító-felhozatalt.

 

Cade Cunningham

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/201 cm/100 kg

NBA-hasonmás: Luka Doncic

Várható drafthely: 1/1

Cunningham minden valószínűség szerint 1/1-es lesz, egy-két "erős" mock draftot leszámítva mindenki azt várja, hogy őt választják ki először, gyakorlatilag ő az osztály legjobb játékosa, nem csak a posztján. Az irányítóknál tárgyaljuk, mert mindenképpen az vár rá, hogy rengeteget lesz nála a labda, de akár kettesként is beszélhetnénk róla, hiszen alapvetően azért pontszerző játékos volt: egyetlen egyetemi évében 20,1 pontot átlagolt az Oklahoma State-en, míg gólpasszból csak 3,5-et osztott szét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem keresi a társakat, vagy hogy nem olvassa jól a játékot, mert dehogynem, szereti megpasszolni a jó lehetőségeket, de az egyetemen egyszerűen annyira dominált, hogy sokszor egyszerűbb volt, ha ő maga oldotta meg a helyzeteket.

Két méter feletti játékosról beszélünk, aki száz kiló, innen (is) jön a Doncic-párhuzam, hiszen az irányítóknál egyszerűen egy mérettel nagyobb, de még bizonyos wingeknél is, ezt a fölényét pedig már az egyetemen megtanulta jól használni, rengetegszer élt vele. Gyakorlatilag mindent meg tud csinálni, akkor a legveszélyesebb, ha betör (jobban szeret a bal keze felé, de jobbra is jól oldja meg), megvan benne a kellő atletikusság és erő, képzett egy-egyező és befejező, de dobása is van - simán beveri a leütésből elengedett középtávolit, illetve 40%-kal triplázott az előző szezonban. A fizikai adottságai és az esze miatt remek védő is lehet belőle, a mai NBA-ben nagyon fontos "többposztos" feladatokat kiválóan el tudja látni. Jól csinálja a pick-and-rollokat, helyesen méri fel, hogy mikor kell passzolni a centernek, mikor a sarokba, mikor kell neki dobnia.

A gyengesége igazából az, ami Doncicnak is: nem túl gyors, nem igazán robbanékony. Nem rossz ebben, de közel sem elit, ez pedig néha azért limitálja, illetve ebből születtek azért csúnya eladott labdái is, amelyekre nagyon vigyáznia kell az NBA-ben - több turnovere volt tavaly, mint gólpassza. 

Összességében abszolút szupersztár-potenciál van benne és már újoncként is vezér lehet, az egyetemen is ő volt az első opció, aki rengeteg nehéz helyzetet oldott meg (korábban QB volt amerikai fociban, ott is hozzászokott ehhez), ez sem lesz új neki - azt is megmutatta már, hogy képes, hajlandó fejlődni, érti, hogy mik a hiányosságai, úgyhogy betonbiztos pick 1/1-ben is.

 

Jalen Suggs

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/193 cm/93 kg

NBA-hasonmás: De'Aaron Fox

Várható drafthely: top 3-4

Rokona a kétszeres NFL-bajnok Terrell Suggs, de a családjában olyan nevet is találni, mint a háromszoros All-Star Eddie Jones. Suggs abszolút top tehetség ebben a draftosztályban és akár a top háromban is elkelhet  Nem olyan magas és nehéz, mint Cunningham, nincs is olyan keze, de összehasonlíthatatlanul atletikusabb, ő az igazi fastbreak-nightmare. Nyílt pályán, lerohanásoknál életveszélyes, iszonyatosan gyors és robbanékony, ruganyos, beleugrik a gyűrűbe, ha nem figyel rá az ellenfél, akkor minden elrontott dobás és megszerzett védőlepattanó után átszalad a pályán. A dobáskiválasztása már most nagyszerű, könnyedén eljut a gyűrűig, amikor pedig nem, akkor távolról kísérletezik, a középtávolikat nem erőlteti. Fizikálisan erős is, így jól fejez be a gyűrűnél, be is tudja tolni a védőjét, ha arra van szükség. 

A fizikai adottságai miatt védekezésben is sokat várnak tőle, több poszton is megállja a helyét, az akaratával sincs gond, úgyhogy elit two-way játékos lehet belőle a profik között, ha minden jól alakul számára. 14,5 pontot átlagolt az előző szezonban, de elég keveset kértek tőle szoros helyzetben, úgyhogy ez még bőven emelkedhet is, a 4,5 gólpasszából is lehet sokkal több, ha többet lesz nála a labda, lepattanózásban pedig már most is remek volt és nemcsak a labda megszerzésében, de a kizárásoknál is. 

Kérdőjel vele kapcsolatban a kinti dobása, 33,7%-kal triplázott és 76%-kal büntetőzött, ezeken a számain javítania kell, hogy igazán komoly fegyverré tudjon válni. Védekezésben néha azért elvesztette a fókuszt és elrohantak mellette, illetve azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy komoly nyomás alatt mit bír, mert a csapata általában sokkal jobb volt az ellenfeleknél és nem is csak ő volt kiemelkedő tehetség a keretben. Az nem kérdés, hogy szupersztár lehet belőle, de ezeket a kérdőjeleket ki kell egyenesítenie - egyébként Cunninghamhez hasonlóan ő is kiváló QB volt amerikai futballban, egyszer ugyabban az évben lett az Év Játékosa mindkét sportágban Minnesotában.

 

Davion Mitchell

Osztály: Junior

Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/188 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Ty Lawson (egy kis Marcus Smarttal vegyítve)

Várható drafthely: 10-15. hely között

Mitchell támadásban már limitáltabb játékos az előző kettőnél, az ő igazi értékét a védekezése adja: a Baylornál ő volt a legjobb ebben a műfajban, de az egész egyetemi kosárlabdát tekintve is az egyik legjobbként tartották számon a posztján. A profik között is igazi defensive stoppernek szánják hátvédposzton, de nagy kérdés, hogy fizikálisan ott majd megfelel-e ennek: nem túl magas, nem túl erős, nem túl hosszú a karfesztávja és különösebben nem is atletikus, így egyelőre véleményes, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Támadásban sem elveszett azért, az előző szezonjában 14 pontot és 5,5 gólpasszt átlagolt úgy, hogy a posztján befért a top háromba a hatékonyság terén - 45% körül triplázott, 50% felett felett dobott mezőnyből, TS%-ban és eFG%-ban pedig abszolút elitnek számított. A triplája egyébként folyamatosan fejlődött, az első egyetemi évében még 30% alatt dobott kintről, meglátjuk, hogy tartósan is képes-e stabil, megbízható tripladobóvá válni, de az előző évében ez sikerült neki - olyannyira, hogy a pull-upokat is elvállalta és bedobálta, nem jelentett neki gondot, ha előtte állt a védő.

Tud egy-egyezni, mert a sebessége és a labdaügyessége megvan hozzá, így képes megbontani a védelmet, jól olvassa a játékot, de pick-and-rollban még nem az igazi, ebben fejlődnie kell. Összességében egészen extra védőt vehet vele az, aki kiválasztja, szenzációs labdaszerző, keveset faultol, de minden dobást megzavar, sosem pihen hátul, váltásoknál is hasznos volt az egyetemen (ez kérdés lesz a profiknál) és ha ezt tudja hozni, amely mellé némi labdaügyesség és 40% feletti tripla párosul, akkor rendkívül értékes lehet sok csapat számára. Hátrány: már 22 éves, le van maradva a többiekhez képest, ami visszavetheti a listán.

 

Josh Giddey

Osztály: nemzetközi (Ausztrália)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/200 cm/93 kg

NBA-hasonmás: Joe Ingles

Várható drafthely: 10-15. hely között

Az előző játékosoktól teljesen eltér Josh Giddey, akinek viszont olyan adottságai vannak, amelyek miatt ő is a lottery környékére, közelébe várható. Ő nem az egyetemről, hanem az ausztrál bajnokságból jelentkezett a draftra, így 18 éves kora ellenére már felnőtt tapasztalata van - az ausztráloknál létezik az NBA-draft program, vagyis tehetségeket akarnak felkészíteni a játékosbörzére, Giddey is tagja volt ennek. Az Adelaide-nél aztán minden erősségét és gyengeségét meg is mutatta...

Ő egy rendkívül nagy játékintelligenciával megáldott, okos irányító, aki két méteres magassággal rendelkezik, ugyanakkor gyengén dob és atletikus képességekben is elmarad a szükségestől. Nagyon jól átlátja a meccset, a stratégiát, az ellenfél hibáit, egy másodpercig sem gondolkodik a saját statisztikáin, mindig a társait teszi jobbá, konkrétan érezhető a hatása a pályán, a magassága és a jó érzéke miatt extra lepattanózó, de 30% alatti a triplája és alig 11 pontot átlagolt csak az NBL-ben.

Folyamatos tripla-duplákra is képes lehet, vagy legalább annak közelébe kerülhet az NBA-ben, a pick-and-rollokat egészen tanárian csinálja, ami szinte hihetetlen a kora miatt, folyamatosan kontrollálja a tempót, igazi klasszikus irányító. Az atletikussága egy dolog, a dobásán viszont mindenképpen javítania kell ahhoz, hogy igazán sztár lehessen - a spot-up helyzeteknél előredől valamiért, vannak ugyan jó szériái akár kintről is, de maximum streaky shooter és a büntetője is 70% körüli, azon dolgozni kell. Védekezésben a magassága és az esze miatt használható, de nyilván 18 évesen még bőven erősödnie, izmosodnia kell ahhoz, hogy ezeket igazán ki lehessen használni és több poszton bevethető, váltásoknál is hatékony védő legyen belőle.

Izgalmas prospect, aki extra dolgokat tud, de nyilvánvaló hiányosságai is vannak, amelyekkel sokat kell foglalkozni.

 

Miles McBride

Osztály: Sophomore

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/188 cm/91 kg

NBA-hasonmás: Derrick White

Várható drafthely: 15-20. hely között

McBride két évet töltött a West Virginián, elsőre még csak csere volt, másodjára viszont húzóember lett a 16 pontos, 4 lepattanós, 5 gólpasszos, 2 labdaszerzéses átlagával, valamint a 40% feletti triplázásával. Igazi sztárpotenciál talán már nincs benne, de akár még az is kiderülhet, hogy mégis, viszont mindenhez hozzá tud tenni: alulértékelt atléta, aki jó védőnek számít: főleg egy az egy ellen, nagyon hamar elfoglalja a pozícióját, óriási energiával játszik hátul, nagyon aktívak a kezei. Támadásban jó döntéseket hoz és minden adott ahhoz, hogy jó játékos legyen, a sebessége, a kinti dobása, most már egy floatere is van, ritkán adja el a labdát.

Nyilván van még min dolgoznia, nem túl jó egy-egyező, az NBA-ben meggyűlhet a baja azzal, hogy megverje a védőjét és elmenjen a gyűrűig, illetve klasszikus irányítónak sem az igazi, mert nem látja át elég jól a pályát. Labdával a kezében nem elég ügyes, így elég egyszerű döntéseket hoz, amikor megindul, a tempódobása pedig elég alacsony, meglátjuk, hogy a tripláját meg tudja-e tartani így a profiknál.

Összességében egy nagyon jó szellemiségű, folyamatosan dolgozó és fejlődni akaró játékos, aki egészen kiváló védő lehet és nem ijed meg a feladattól, a szezonja egyik legjobb meccsét például Cade Cunningham ellen játszotta hátul, de több nagy névvel szemben is bizonyított. Támadásban sem elveszett, de ott egyelőre még javulásra vár - így is értékes lehet sok csapatnak a hátvédrotációba.

 

Tre Mann

Osztály: Sophomore

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/196 cm/86 kg

NBA-hasonmás: Jordan Poole

Várható drafthely: első kör vége

Mann nem igazi irányító, inkább combo guard, de azért többet játszott eddig egyesként - más kérdés, hogy a profik között inkább néha labdázó kettes lehet belőle. A pick-and-rollokat azért meg tudja csinálni, akár magának kell helyzeteket kreálni, akár a társakat kell megtalálni a zárás után, de úgy nem látja át a pályát, ahogy egy klasszikus irányító, nem tudja igazán szervezni a játékot.

Pontszerzőként viszont hasznos, az előző szezonjában 16-ot átlagolt, sok apró trükkje van, amellyel kibillenti a védőjét, ilyen-olyan cselekkel operál és sok támadást meg tud nyújtani, amíg a társak tisztára játsszák magukat. Szeret betörni és nagyon széles a repertoárja a befejezéseknél, mindenféle szögből, magasságból képes kosarat szerezni a gyűrű körül - ugyanakkor a dobása is rendben van, 40% felett triplázott az előző szezonjában. Stabil játékos egyébként, a teljes idénye alatt összesen négyszer maradt tíz pont alatt, nincsenek nagy hullámzásai.

Viszont a nem rossz méretei ellenére sokkal alacsonyabbnak tűnik, mert elég kicsi a wingspanje, így pedig nem nagyon lehet másnak felküldeni, csak egyesnek, amihez nem ért elég jól - nagy kérdés lesz vele kapcsolatban, hogy az NBA-ben pontosan mire lehet majd használni. Képzett pontszerző, de védekezésben nem nézett ki túl jól sem a méretei, sem az akarata miatt - van benne azért potenciál, az első kör végén akár steal is lehet belőle később.

 

Ayo Dosunmu

Osztály: Junior

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/196 cm/91 kg

NBA-hasonmás: Delon Wright

Várható drafthely: első kör vége

Dosunmu már 21 éves, három szezont lehúzott az Illinois-ban, ez pedig semmiképpen sem előny, de azért megvannak a maga érvei amellett, hogy miért kell mégis kiválasztani. Egyrészt 196 cm magas, másrészt pedig az éveit nem vesztegette, folyamatosan fejlődött: 20,1 ponttal, 6,3 lepattanóval és 5,3 gólpasszal zárta az utolsó szezonját úgy, hogy kifejlesztett egy remek triplát is, amelyet nagy volumen mellett is 39%-kal dobott. Ehhez kapcsolódik egy visszalépős, "hardenes" mozdulatsor is, kíváncsian várjuk ezt a profik között.

Alapvetően nem is lassú, jó az első lépése, a pick-and-rollokat jól vezényli le, a magassága és a betörései miatt elég sok büntetőt is ki tudott harcolni, jó lepattanózó, volt két tripla-duplája is, illetve ki kell emelni, hogy jó vezér: sok clutch dobást süllyesztett el az egyetemen, a meccsek végén rendszeresen lehetett rá számítani. 

Ugyanakkor nem elég atletikus és összességében nem is elég gyors ahhoz, hogy az NBA-ben folyamatosan meg tudja bontani a védekezést, illetve az eladott labdákkal sem spórolt eddig, ezen is javítania kell. Nem túl jó büntetőző és nem is túl erős felépítésű egyelőre, márpedig valahogy el kell jutnia a festékbe, úgyhogy ha gyorsabb nem tud lenni a első lépése után, akkor erősebbé kell válnia, hogy a magasságával együtt megoldja a helyzeteket.

Vannak értékei és korlátai, de valahol az első kör vége környékén már megérheti beruházni rá.

 

Joel Ayayi

Osztály: Junior

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/196 cm/82 kg

NBA-hasonmás: Nick Alexander-Walker

Várható drafthely: első kör vége

Francia játékosról van szó, aki 2018-ban került át a tengerentúlra és azóta a Gongaza egyetemen töltött el három évet. Édesapja a francia bajnokságban játszott, lánytestvére pedig francia válogatott játékos, ott volt a riói olimpián és jelenleg a WNBA-ben pattogtat, úgyhogy igazi kosaras családról beszélünk.

Alapvetően viszont Ayayi a "semmi extra" kategória, aki éppen eleget tud ahhoz, hogy NBA-játékos legyen és ott aztán a fejlődésétől függjön a jövője. Jó jel, hogy az egyetemi évei alatt megtanult triplát dobni és tavaly már 39%-kal célzott kintről, illetve a ketteseket is remek hatékonysággal dobta, de ő alapvetően olyan irányítót/dobóhátvédet játszott, aki nagyjából a negyedik opció volt a csapatában támadásban, így elég sokszor a mások által megteremtett helyzetekből élt. Jó "cutter". jól veszi észre, hogy mikor hova kell mozogni, de kintről is veszélyes, így kiegészítőként abszolút használható lehet majd a profik között is.

A magassága megvan, a súlyán/izomzatán még kicsit dolgozni kell, irányítani viszont nem nagyon tud, de ebben az is benne lehet, hogy keveset volt nála a labda. Nem rossz védő és kifejezetten jó lepattanózó, akiben megvan a győztes mentalitás, ami nagyon fontos. Mégis komoly gond az, hogy csak kiegészítő volt már az egyetemen is, illetve a felépítése, ami sokaknál sérülésveszélyesként került fel a papírra - ezen nem nagyon javított a három egyetemi éve alatt, márpedig itt muszáj lesz, ha meg akar élni.

 

Jared Butler

Osztály: Junior

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/191 cm/88 kg

NBA-hasonmás: Bryn Forbes

Várható drafthely: első kör vége

Butlernél fontos kiemelni, hogy bekerült a "fitness-to-play" panelbe, amit még 2017-ben hozott létre a liga, elsősorban az olyan esetek kivizsgálására, amelyek életveszélyesek lehetnek - Butlert valamiért több orvosnak is meg kellett vizsgálni, de végül engedélyt adtak arra, hogy NBA-játékos legyen.

Ő is egy combo guard, aki jó lehet egyesnek (már csak a magassága miatt is), de az egyetemen sokszor játszott kettest, mert az igazi erejét a pontszerzés adja: 16,7-et átlagolt 40% feletti triplával, igaz, 4,8 gólpassz is kiesett a kezéből. Szeret egyébként passzolni, nem önző, de szívesen megcsinálja magának is a helyzeteket, képzett labdakezelő, mindkét kézzel jól fejez be a gyűrűnél és a dobása is rendben van.

Gond, hogy passzolóként nincs túl nagy rutinja, ebből pedig elég sok rossz döntés született még tavaly is, látszott, hogy nem igazi irányítóként használták - sok volt az eladott labda és sokszor próbálkozott eleve rossz átadásokkal. A pick-and-rollokat azért meg tudja csinálni, de nagyon rá tud csavarodni a labdára, amikor "bekattan" nála valami - olyankor teljes csőlátás és rengeteg izoláció jellemzi a játékát, tavaly például a kétpontosainak csak 17%-át előzte meg gólpassz. Nem rossz, de nem is túl jó védő (sok labdát szerzett, de ez nem minden), nem elég atletikus, nem jó lepattanózó (nem zár ki, figyelmetlen), ezek pedig jelentősen lejjebb viszik az értékét.

Egy scorernek azért el lehet vinni, a hiányosságai egy részén lehet is javítani, hogy komolyabb NBA-játékos legyen belőle, a kérdés az, hogy mekkora szintet tud lépni és milyen gyorsan.

 

Sharife Cooper

Osztály: Freshman

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/185 cm/82 kg

NBA-hasonmás: Trey Burke

Várható drafthely: második kör eleje

Neki is az egész családja kosárlabdázik, egyik lánytestvérét draftolták a WNBA-be, de Sharife fizikai adottságaival az is nagy dolog lesz, ha eljut az NBA-be - el fog egyébként, mert van olyan tehetséges, de őt azért már nehéz sok mindenre használni a mai profi ligában. A 185 cm és a 82 kg sem elég, főleg így együtt nem az, ráadásul mindehhez egy elég kicsi wingspan társul, amit atletikussággal sem tud ellensúlyozni, mert egyáltalán nem atletikus - így egyszerűen nem látni a posztját és a szerepét az NBA-ben.

Pedig alapvetően tényleg tehetséges, újoncként 20 pontot és 8 gólpasszt átlagolt az Auburnnél, gyors, robbanékony, kiválóan látja át a pályát, remekül passzol, nagyon érzi a pick-and-rollokat. Klasszikus irányító képességei vannak és rendkívül gyorsan olvassa a védekezéseket, majd megtalálja a gyenge pontokat, közben viszont ő maga is komoly veszélyt jelent: sok büntetőt harcol ki, elég képzett is ahhoz, hogy megverje a védőjét.

Védekezésben viszont elég nehéz NBA-játékosnak látni és az említett hiányosságai miatt erősen kérdéses az is, hogy támadásban mennyit bíznak majd rá - abszolút elit tehetség, de az egyetemen azért iszonyatosan nagy usage-dzsel dolgozott, amire itt nem számíthat és a fizikai korlátai miatt kicsit "szemfényvesztőnek" tűnik. Tipikusan az a játékos, aki tíz centivel magasabbként és kicsit hosszabb karokkal szupersztár lenne, így viszont...

 

David Johnson

Osztály: Sophomore

Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/196 cm/95 kg

NBA-hasonmás: Wade Baldwin IV

Várható drafthely: második kör

Magas, ráadásul nagy wingspannel rendelkező combo guard, aki két évet játszott a Louisville-ben, másodjára bekerült a kezdőbe és hasznossá tudott válni, de nem lett vezér. Az NBA-ben még annyira sem lesz az, egyszerűen sem a dobása, sem a labdakezelése, sem semmilyen más képessége nem üti meg ezt a szintet, de az atletikus adottságai és a magassága miatt azért kiegészítőnek elvihetik.

Sokszor volt hátsó befutásnál alley-oop célpont, a kisebb egyetemi védők ellen néha jók tudott passzolni felettük (ez a profik között már nem lesz opció), nem elég gyors, nem tud egy-egyezni, nem extra védő, de ebben azért javult és lehet még benne potenciál. A dobása bizonytalan és kiegyensúlyozatlan, de spot-upból sokat javult, ezen is lehet még csiszolni és ha egy stabil, atletikus 3&D-t tudnak belőle nevelni viszonylag gyorsan, akkor lehet karrierje az NBA-ben - ehhez a tripláján és a védekezésén is javítani kell, de ebben a ligában már nem nagyon lehet vele irányítóként számolni.

 

Rokas Jokubaitis

Osztály: nemzetközi (Euroliga)

Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/193 cm/88 kg

NBA-hasonmás: Goran Dragic

Várható drafthely: második kör vége

Érdekes prospect a litván fiatal, aki eddig a helyiek sztárcsapatában, a Zalgiris Kaunasban pallérozódott, idén ő lett a litván bajnokság legjobb fiatal játékosa, pár héttel ezelőtt pedig aláírt az FC Barcelonához - közben már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Őt azért nem valószínű, hogy idén látjuk az NBA-ben, ha ki is választják, akkor sem hozzák még át, hadd fejlődjön kicsit az Euroligában egy komoly európai sztárcsapatban.

Alapvetően egy magas, "hosszú" játékosról beszélünk, aki igazi európaiként jól látja a kosárlabdát, okos, viszont egészen jó atléta is - balkezes, van érdemi dobása akár távolról is és jól oldja meg a pick-and-rollokat már most. Egy-egyben nem rossz védő és elég intelligens ahhoz, hogy rendszerben gondolkodjon, úgyhogy a hírek szerint remekül edzhető, tanítható.

Lehet belőle komoly NBA-játékos majd, de egyelőre kérdéses, hogy kiválasztják-e és ha igen, akkor mikorra terveznek vele.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus