New Kidds On The Block - Véghajrá

Nerlens Noelre még nagy dolgok várnak - utolsó előtti kiadásunk legizgalmasabb kérdése mégis az, vajon sikerül-e visszavernie az 1/1-esnek a trónkövetelők rohamát?

10. (10) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Továbbra is éles küzdelem folyik a keleti rájátszásért, Hollins edző tanítványai nemrég egy hatos győzelmi szériával jelezték, hogy nem szándékoznak április közepén elmenni pecázni. Az újonc bedobó néhány gyengébben sikerült meccs után a legutóbbi három derbin ismét elkapta a fonalat, 15.3 pontot tesz a közösbe, 8.4-es szezonátlagával pedig ötödik a vonatkozó listán.


9. (8) Marcus Smart - Boston Celtics

Többekkel ellentétben a Kelták robosztus hátvédje kissé leengedett a reguláris szakasz hajrájára (0, 2 és 4 pontos eséje is volt mostanság), de a Nets csatárához hasonlóan ő is jó eséllyel megmutathatja magát a rájátszásban - ezt nem sok top újonc mondhatja el magáról idén (sem). Két fontos idegenbeli találkozón remekelt (14 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés a Hornets otthonában, 15-4-4 a Raptorok földjén), ezeket a debiket be is húzta a csapata, így jelenleg egy meccsel előzik a Miamit és az Indianát a keleti 8. helyért folyó versenyben.


8. (9) Langston Galloway - New York Knicks

Ismét volt egy hatmeccses szériája a New York hátvédjének, amikor rendre elérte a 10 pontot - sok mindenért azonban már nem küzdenek a Nagy Almában, így az egyéni számok sem sokat érnek. Arra jó volt ez a szezon, hogy megmutassa Galloway, van helye a ligában: 11.5 pontot, 4.3 pattanót, valamint 3.2 asszisztot tett a közösbe fellépésenként, ha hatékonyságán tud javítani (és netán a csapat is nyer néha egy-egy meccset), akkor bőven túlteljesíti az elvárásokat - panaszra így sem lehet oka, mindent összevetve szépen játszotta be magát a csapatba.


7. (7) Rodney Hood - Utah Jazz

Ha már elvárások: a mormonföldi fiataloktól senki nem várt 50%-ot megközelítő mérleget, 36-42-vel mégis ott tanyáznak a nyugati 11. helyen, ahogy korábban is írtuk, főként a védekezésükre alapozva. Hood az évad második felére szépen összekapta magát, remekül használta ki a kidőlő Alec Burks helyén keletkezett űrt a rotációban - kinti dobásaival területet nyert a Favors-Gobert párosnak, hogy azok csiszolhassák benti támadójátékukat. Agyrázkódása nem bizonyult súlyosnak - legutóbbi három meccsén 62 pontot hintett összesen -, emellett már nem csak kinti játékára alapoz, hanem elkezdte támadni a festéket is. Érdekes csapat van alakulóban Salt Lake City-ben.


6. (5) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Mivel Ricky Rubiot nemcsak az alapszakaszban, de az őszi Eb-n sem látjuk már a pályán, zöld utat kapott a szezon során sokat hullámvasutazó zsákolóbajnok: mióta március közepén visszakerült a kezdőbe, kerek 17 pontos átlagot gurít, emellé csaknem 5 zsugát is kioszt a társaknak - nemrég szezonbéli harmadik dupla-duplájával jelentkezett, 21 ponttal és 11 assziszttal zárt. Bár győzelmeket - érthető módon - nem nagyon fognak már idén ünnepelni, így is a draftosztály egyik kellemes meglepetéséről beszélhetünk személyében, pedig nem így indultak a dolgok.


5. (6) Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

Mivel több nagy név (Jabari Parker, Joel Embiid, Aaron Gordon, Julius Randle) nem mérettette meg magát - főként sérülés miatt - az ezévi újoncversenyben, ezért kerülhettek előtérbe a későbbi választottak - közülük egyértelműen a Lakers ifjonca hagyta a legmélyebb nyomot az NBA kedvelőiben. Bár őt nem emlegeti MVP-esélyesként a nagy mókamester Scott edző, egy 46. picktől egyáltalán nem rossz a 11.4 pontos, 3.2 pattis, és ugyanennyi gólpasszos szezonátlag - főleg, ha azt nézzük, hogy kezdetben alig játszott Bryanték mögött. Erick Green, Darius Miller, Andrew Goudelock - kis ízelítő, hogy milyen nevek voltak az előző három draft 46. helyén -, náluk már most többet tett le az asztalra Clarkson, és a jövőben is számolnak vele Kupchak-ék.


4. (4) Elfrid Payton - Orlando Magic

A floridai alakulat karmestere is belerázódott a vezérszerepbe, ahogy haladt előre a szezon - érdekes lesz látni, hogyan fejlődnek majd az Oladipo - Vucevic kettőssel, ők ugyanis egyértelműen az új Magic alapkövei. Legutóbbi 11 mérkőzéséből haton is dupla-duplázott Payton, tegnap este hajszálon múlt a tripla-dupla is (17 pont, 9 pattanó, 9 gólpassz), emellett a védőoldalon is kitett magáért (2.4 labdaszerzés / meccs) - nyáron egyértelműen a dobásokra kell ráfeküdnie, mivel nagyon nem tisztelik a védők, méterekre behúzódnak róla, ha nála a labda: mindössze két irányító van a ligában, akinek a tempóitól kevésbé félnek, mint az övéitől (várjuk a megfejtéseket!).


3. (2) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Thibodeau mester újfent csökkentette valamicskét a spanyol perceit, ennek ellenére a Knicks védelmét 24 ponttal szomorította a bedobó, a Cavs vendégeként pedig dupla-duplázott (12 pont, 10 pattanó). Betörésből nagyon hatékony, sok faultot harcol ki - valószínűleg ezt kell inkább erőltetnie, a kinti dobások ugyanis jó ideje nem ülnek, pedig tüzel becsülettel (31/117 március 1. óta, 26.5%).


2. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Számomra a leginkább kellemes csalódás az újoncok közül Noel - támadásban semmit nem vártam tőle, ehhez képest sorra szállítja a dupla-duplákat az utóbbi időben (18 van neki összesen, messze a legtöbb az elsőévesek között), a Clippers ellen 30 pontos karriercsúcsa mellé 14 pattit szorgoskodott össze például. Védőoldalon is jobb az előzetes elvárásoknál, főként a labdaszerzéseket tekintve - de a pluszpont leginkább az alábbi sztoriért jár: miután nagy csatában, egy ponttal kikaptak a napokban LeBron James által bajnokaspiránsnak leírt Cleveland otthonában, Noel fél órát ült egymagában az öltözőben, nehezen dolgozta fel az egyébként teljesen vállalható buktát. Egy Nick Young valószínűleg ekkorra már fejből tudja a statlapját, elvégre neki a lényeg, hogy mennyit szór, nem az, hogy esetleg nyernek-e, az újoncot viszont láthatóan más fából faragták - ezért még nagy dolgok várhatnak rá.


1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Az Év Újonca díj azonban aligha Noelre vár, huszáros hajrá vagy győzni akarás ide vagy oda: a kanadai mintaszerűen verte vissza az őt ostromlók támadásait, 24.6 pontos átlagot tud felmutatni legutóbbi 8 meccsén - vagyis amikor elkezdett forrósodni körülötte a levegő (Mirotic-agymenések, Payton tripla-duplák, Noel videojáték-számok), azonnal feljebb kapcsolt, és eldöntötte az érdemi kérdéseket. Jövő héten az idei utolsó résszel jelentkezünk, kisebb elemzéssel kedvenc újoncaink szerepléséről!

 

Futottak még:

Tarik Black - Los Angeles Lakers

A szezont Houstonban kezdő, onnan kirakott, majd Los Angelesbe igazoló magasember az alapszakasz végére ismét elkapta a fonalat, négy egymást követő meccsen szállított kétszámjegyű ponttermést - korábban ez összesen nyolc alkalommal sikerült neki, bátrabban vállal támadásban az utóbbi időben. Pattanózni sem felejtett el azért, két derbin is egyaránt 1-1 lecsorgón múlt a dupla-duplája.

T.J. Warren - Phoenix Suns

A Suns szakmai stábja állítólag elégedett a fiatalokkal, nagy dolgokat várnak a jövőben a Goodwin-Len-Warren triótól. Utóbbi villantott valamit a várható dolgokból, nemrég egy hárommeccses periódusban remek vállalásokkal 16 pontot átlagolt, mezőnyből pedig 22/31-gyel tüzelt (71%).

Jabari Brown - Los Angeles Lakers

Bár gyanítjuk, hogy nem sokan néznek Lakers meccset manapság, azért az aranysárga-liláknál is van élet Kobe Bryanten túl - ott van például a remeklő Clarkson, a jómunkásember Black, vagy épp a vajkezű Sacre fiatal Brown, aki március végén 22 ponttal terhelte meg a 76ers gyűrűjét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus