Playoff-percek: a Blazers megpróbálta, a GSW elfojtotta

Steph Curry tényleg kivirágzott - ennél jobb Lillard kell a Blazersnek - Stotts változtatott, most máshogy kaptak ki - a második félidőre felkeményedett a GSW, de ennél nagyobbat csak egyszer fordított a playoffban.

Azért elég mélyről jött vissza a Warriors

A félidei 15 pontos hátrány közel sem ledolgozhatatlan, főleg a GSW számára, de a csapat a franchise történetében csak egyszer állt fel ennél nagyobb lemaradásból két negyed alatt a playoffban: 2017-ben, a nyugati döntőben kereken húsz ponttal égtek a Spurs ellen, mégis nyerni tudtak.

Nincs új a nap alatt

A Portland még sosem tudott playoff-meccset nyerni a Warriors vendégeként, 0-7-re áll a társaság és minden mérkőzést 2016 óta játszottak le, úgyhogy mondhatjuk, hogy abszolút mumusnak számít Lillardék számára a GSW - persze az utóbbi években kinek nem... Ez pedig már csak azért is nehéz helyzet számukra jelenleg, mert 2-0-ról az NBA történetében 51-5 arányban megnyerte az aktuálisan előnyben lévő csapat a maga párharcát.

Stotts változtatott, most másképp kaptak ki

Az első mérkőzés után sokan értetlenkedtek Terry Stotts taktikája miatt, hiszen ahogy Enes Kanter védte Steph Curryék pick-and-rolljait, az konkrét öngyilkosság volt - nos, a tréner most variált, jóval nagyobb nyomást helyezett a labdás emberre és mivel Kanter lábon képtelen visszaérni ilyenkor, inkább csökkentette a szerepét és csak 19 percet használta. A dolgát nehezítette, hogy a mozgékonyabb Zach Collins nyolc perc alatt öt faultot és két eladott labdát tudott felmutatni (mást semmit), úgyhogy 17 percet kapott Meyers Leonard és lejjebb is alacsonyabb lett a szerkezet, Harkless és Aminu is kevesebbet játszott, mint például Seth Curry.

Az egyértelműt tehát meglépte Stotts, változtatott a védekezésen, fel is tüzelte csapatát, sőt, akkor is tartotta bennük a lelket, amikor "lerohanta" őket a Warriors a harmadik negyedben, de egyrészt ezzel a megoldással Kanter nélkül nem volt lepattanójuk (50-37-re kaptak ki ebben), másrészt ugyan a GSW tripláit limitálták (főleg az első félidőben, akkor 3/13, a másodikban 6/16 volt a mutató), de érdemi center nélkül 54-32-re alulmaradtak a festékben, a leindításokból is kikaptak és benyeltek kilenc blokkot is. A Warriors lazaságát így is kis híján kihasználták, de azzal aztán már végképp nem tudott mit kezdeni a tréner, hogy a clutch időszakban Lillard és McCollum is becsődölt - mégis ez lehet a helyesebb út, kár a mosolyogva kukába dobott első meccsért.

A második félidőre felkeményedett a Warriors

Az utolsó négy percet és húsz másodpercet 14-3-ra nyerte meg a GSW, ebben az időszakban védekezésben a Green-Iguodala páros vezetésével eszméletlen jól védekezett az együttes, amihez természetesen hozzájárult a Portland elfogyása is - ebben a bő négy percben 1/9-et dobott mezőnyből a vendégcsapat, melyből a Lillard-McCollum páros 0/7-et vállalt magára. A túloldalon eközben a Curry-Green pick-and-roll pontosan onnan indulva pontosan ugyanúgy védhetetlennek bizonyult, mint a Rockets elleni hatodik meccsen, a pálya jobb széléről Curry elindult, az ismét parádézó Green levált és onnantól már csak ki kellett sorsolni, hogy most akkor mi legyen, Green mikor kapjon labdát és ha megkapta, akkor fellöbbölje-e a társnak, vagy befejezze saját maga.

Persze ezt egy komolyabb szemléletváltás előzte meg, az első félidőben Steve Kerr szerint is elérte a Warriorst az a túlzott nyugalom és lazaság, amit a tükörsimán megnyert első mérkőzés okozott - eladtak tíz labdát, kaptak belőle 18 pontot és egyébként sem voltak sehol energiaszintben, folyamatosan büntette őket a jóval élesebb Blazers. A nagyszünetben azonban sikerült kezelni ezt a problémát, a második félidőben már csak hat labdát adtak el és hat pontot kaptak belőle, a harmadik negyed rögtön sorozatban nyolc Curry-ponttal indult, majd az addig 3/11-et dobó Klay Thompson egymaga bevert 13 egységet egy negyed alatt, a védekezésük pedig teljesen új szintre került - ebben egyébként kulcsszerepe volt annak a Jordan Bellnek, aki nem volt rest előlépni.

Bell a Clippers elleni szériában 5,7 percet átlagolt, a Rockets ellen egyetlen egyszer, a hatodik meccsen, már Durant nélkül került pályára, most viszont a legutóbbi mérkőzésen 11, ezúttal pedig 14 percet játszott. Ezt ma hajnalban abszolút meghálálta, dobott 11 pontot, volt 3 lepattanója, 2 labdaszerzése és 1 blokkja, amellett, hogy támadásban is megtalálta a helyét (főleg a támadópattanókkal, belépésekkel), védekezésben ő jelentette az egyik alapját annak, hogy a második félidőben kezelni tudták Lillardék pick-and-rolljait. Ezekből aztán jött az önbizalom, jöttek az indítások és jött a győzelem is, amit Kerr szerint úgy "loptak" el, mivel a meccs nagyobb részében a Blazers akarata érvényesült.

Steph Curry tényleg kivirágzott

Kevin Durant kidőlése óta folyamatosan bizonyítja a világnak Steph Curry, hogy ő pontosan ugyanaz a fantasztikus játékos, aki back-to-back MVP-címeket tudott szerezni, csak átadja a terepet a másik MVP-nek a csapat érdekében. Mióta viszont arra van szükség, hogy ő legyen az abszolút vezér, megállíthatatlan: Durant sérülését követően, a Rockets elleni ötödik meccs utolsó negyedében egymaga beszórt 12 pontot clutch dobásokkal és győzelemre vezette csapatát, a hatodik meccsen lehozott egy csendes, osztogatós félidőt, majd "megőrült" és egy félidő alatt bevert 33 pontjával elbúcsúztatta a Houstont, a Portland ellen elsőre 36, most pedig 37 egységig jutott - legutóbb kintről szedte szét a Blazerst kilenc triplával, most bentről 7/8 duplával és 11/11 büntetővel, a 7, illetve 8 gólpasszairól nem is beszélve. 

Ezzel a maival egyébként megelőzte James Hardent a legalább 30 pontos playoff-meccseket tekintve, ez volt a 35. ilyen mérkőzése - amúgy amikor legalább 35 pontig jut, 15-1-re áll a Warriors.

Egy ennél jobb Lillard kell a Blazersnek

A Portland vezére az OKC elleni szériában végig hozott egy magas szintet, amit az utolsó meccsen egy földöntúli estével koronázott meg, azóta viszont elmarad attól, amit egy nyugati döntős csapat első emberének hoznia kellene. A Nuggets elleni hét meccs során összességében 40% alatt dobott mezőnyből és 27%-kal triplázott rengeteg kísérletből, kétszer jutott 30 pont fölé, kétszer viszont 15 alatt maradt úgy, hogy ezeknél 30% alatt dobott - akkor még McCollum, Hood és a többiek kisegítették, a Warriors ellen viszont biztos, hogy nem fognak tudni nyerni úgy, hogy ő csak ennyit hoz. Az eddigi két meccsen 21 pont jött tőle átlagosan 35,4%-os mezőnymutatóval és bár a triplái jól beestek összességében (2/5 és 5/12), illetve másodjára már a 8 gólpasszra jutó 2 eladott labda is jól néz ki, vagy neki, vagy McCollumnak az extra pontszerző szerepét is fel kell vállalni, különben nem fogják tudni túldobni ezt a GSW-t.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus