Playoff-percek: a floridai főnixmadár

A végjátékban lefagyott a Boston - a második félidőre eltűntek a Boston vezérei - Butler őrülete számokban - most minden összejött a Heatnek - mi várható a hetedik meccsen?

Butler őrülete számokban

Akár egy statisztika is elég lehet annak érzékeltetésére, hogy mit művelt ma Jimmy Butler: soha senki nem dobott még ennyi pontot Heat-mezben akkor, amikor egy kiesésről döntő találkozót kellett megvívni - Dwyane Wade-nek 46, LeBron Jamesnek 45 volt a csúcsa.

Nála egyébként az egész NBA történetében csak öten dobtak ennél többet elimination game-en, Kevin Durant, Hakeem Olajuwon, Jamal Murray, Sleepy Floyd és Wilt Chamberlain, igaz utóbbi háromszor is.

Egyébként Butler az első játékos a Heat történetében, aki egynél több olyan meccset is lehozott a playoffban, amelyen legalább 45 pontot szórt. 

Az idei rájátszásban ezzel már az övé a legtöbb minimum 40 pontos meccs, mert ez volt tőle a negyedik, Luka Doncic és Giannis Antetokounmpo 3-3-mal zárt.

Egyébként pedig ő az egyetlen ebben a PO-ban, aki úgy átlagol legalább 25 pontot, hogy legalább 50%-kal dob mezőnyből.

 

Minden összejött a Heatnek

Két szörnyű meccs után senki sem számított arra, hogy van még egy ilyen este a Miamiban, hiszen egészen borzalmas teljesítményeket nyújtott a gárda támadásban, szinte minden fontos játékoson látszottak a sérülések, ezúttal viszont mintha mindez kitörlődött volna a valóságból, senkin sem látszott, hogy mije fáj - legalábbis a játékot tekintve, mert azért itt-ott elkaphattuk, hogy Butler vagy éppen Tucker grimaszol. Ezek pedig azt eredményezték, hogy most nagyjából minden összejött a floridaiaknak.

Butler az előző három mérkőzésen összesen dobott 27 pontot 10/40-es mezőnymutatóval, most egymaga szórt egy 47 pontos PO-karriercsúcsot 16/29-cel. Eddig ebben a szériában 2/12 volt távolról, csak most 4/8-at dobott onnan. Azon az említett három meccsen összesen hat büntetőt harcolt ki, most 11-et. 

Kyle Lowry az előző két meccsen összesen 3 pontot és 2 gólpasszt jegyzett, most egyedül 18 pontot és 10 gólpasszt tett hozzá. Eddig ebben a PO-ban 11 pont, 2 bedobott tripla és 9 gólpassz volt a csúcsa külön-külön, most 4/9-et hajított távolról úgy, hogy a negyedik negyedben bevert egy óriási dobást is távolról.

Max Strus az előző két meccsenn 0/16-ot dobott mezőnyből és 0/11 távolról, most ezen az estén 5/12-t és 3/8-at hozott.

Csapatszinten most 15 triplát dobtak be 43%-kal, legutóbb 7/45-öt sikerült összehozniuk. Ennél jobban triplázó meccsük egyetlen egy volt eddig ebben a playoffban, még a legelső meccsük az első körben, a Hawks ellen, ott 18-at dobtak 47%-kal, egyébként mindig 15 alatt maradtak és hatékonyságban is csak még egyszer, a Sixers elleni második meccsen hoztak ennél jobbat.

És végezetül említsük meg a szoros végjátékot is, ahol jó döntéseket hoztak a floridaiak, beesett egy-két nagy dobásuk is, a játékvezetés sem volt ellenük, a clutch helyzetekből is jól jöttek ki - gyakorlatilag minden úgy alakult, ahogy szerették volna.

 

A végjátékban lefagyott a Boston

Ha már szoros végjáték: abban megint túl sokat hibázott a Celtics. A Nets ellen nyertek ilyet az első körben, a Bucks ellen 0-2-vel zártak ilyen helyzetben és eddig a Heat ellen is 0-2-re állnak olyan helyzetekben, amikor az utolsó perceknek még van tétjük, ráadásul ezúttal a korábbi hibáik ellenére előnnyel mehettek bele a végjátéjkba. 97-94 után azonban a következő dolgok történtek velük támadásban: Smart kihagyott egy triplát, majd bedobott két büntetőt, Jaylen Brown kihagyott két büntetőt, Jayson Tatum elhagyta a labdát, Al Horford kihagyott egy triplát, majd Derrick White is távolról hibázott, de a támadópattanót Tatum visszarakta. Tatum bedobott két büntetőt, Brown támadóhibát vétett és kipontozódott, végül még Horford és White is mellélőtt egy-egy hármast - két eladott labda, nem mellesleg két nagyon rossz fault, amiből három pontot kaptak és folyamatos triplázás, amelyek ezúttal nem estek be. 

A legfontosabb időszakban előjött a csapat hosszú évek óta látott betegsége, amelyről már azt hittük, hogy nagyjából sikerült megoldaniuk: ilyen teher alatt túl sokáig egy-egyeznek és keresik az ideálisnak vélt matchupot, megáll a labda, megáll a mozgás, ebből a stagnáló helyzetből pedig csak erőlködés lesz - amit akár Tatum és Brown meg is oldhat, ha olyan napjuk van, de ez nem olyan volt...

 

A második félidőben eltűntek a vezérek

A nagyszünetben Tatum és Brown fejenként 18-18 pontnál tartott, ők húzták a Bostont, a fordulás után viszont teljességgel eltűntek: ketten együtt összesen hét (!) dobást vállaltak a teljes második félidőben és 14 pontot dobtak, amelyből 12 érkezett Tatumtól és csak kettő Browntól. Tatum nem is tudta megmondani, hogy mi volt a probléma, annyit reagált, hogy vissza kell néznie a videót - mindenesetre amikor a végén nekik kellett volna megnyerni a meccset, egyáltalán nem tudtak érvényesülni.

 

Mi várható a hetedik meccsen?

Egyetlen kérdés maradt: létezik-e, hogy ennyire mélyről és fizikálisan ennyire nulláról, szinte a semmiből újra felszívja magát egy csapat annyira, hogy egy varázslatos meccsnél tovább tartson ez a csoda? Ahogy feljebb írtuk: most minden összejött, Butlernek még sosem volt ilyen meccse, Lowrynak ebben a PO-ban nem volt még ilyen meccse, a kinti dobás terén csak egy ilyen meccsük volt eddig, stb. Vajon képesek-e ebből valamit megismételni még egyszer? 

Mert ha igen, akkor természetesen nyerhetnek - ez a találkozó világított rá arra, hogy mennyire bánhatják Spoelstráék, hogy ilyen szintű sérülésekkel bajlódnak és főleg hogy Lowry ezek miatt az egész rájátszásban szenved. Amikor ő ilyen ütemben, ilyen gyorsasággal, ilyen helyzetfelismeréssel passzol és bedobálgatja a hármasait, Butler pedig ennyire agresszíven megy el a gyűrűig (a tripláit most még talán hagyjuk is) akár labdával, akár anélkül, akkor ez a támadójáték teljesen mást tud, mint amúgy - az a kulcs, hogy ezt vajon képesek-e kihozni magukból két napon belül másodszor.

A Celticsnél a higgadt döntéshozatal a fő kérdés, mert eddig gyakorlatilag minden vereségük ezen ment el: amikor megáll a támadójáték és erőlködnek, abból jönnek az eladott labdák, a leindítások, a Heat képes könnyű kosarakat szerezni és nagyobb megerőltetés nélkül "haladni". Ha a tét miatt ez megint előjön, akkor bajban lehet a Boston, ha sikerül fejben elég erősnek lenniük Brownéknak ahhoz, hogy ezt elkerüljék, akkor nekik áll a zászló - jobbak eddig ebben a szériában, az nem kérdés, csak ezekkel a hibákkal (és Butler két 40+ pontos meccsével) már sikerült három vereséget összegyűjteniük.

Itt tegyük hozzá azt is, hogy ez a "lefagyás" csírázhat a fizikális fáradtságból is, ugyan a Heathez képest egészségesebb a Boston, de azért náluk is jó pár problémát le kell küzdeni - a második meccs óta nem tudtak 103 dobott pont fölé jutni, most 11/33-mal, legutóbb 10/33-mal, a negyedik meccsen pedig 8/34-gyel tripláztak, náluk sincs meg az a brutális tűzerő az elmúlt időszakban, csak a kőkemény védekezés elég volt ahhoz, hogy a még rosszabbul támadó Miamit legyőzzék kétszer. 

Emeljük még ki a lepattanózást: a negyedik meccsen még 60-39-re nyert ebben a Celtics és addig ők voltak felül ezen a téren, legutóbb viszont már 19-6-ra elbukták a támadópattanózást, most pedig 11-6-ra maradtak alul ugyanebben - két meccs alatt 30 második esélyt engednek a Heatnek, ezzel kezdeniük kellene valamit a következő találkozóra.

Összességében szinte bármi elképzelhető, egy hetedik meccsen nyilván minden benne van, ilyen esetben nagyon nagy százalékban a hazai csapatok szoktak nyerni, de az előző körben például a Suns összeomlott otthon és ebben a szériában is nyert már kettőt idegenben a Celtics. Mindkét csapat gyengén támad, de nagyot küzd, a hetedik meccsen mindenki pályára fog lépni, aki tud járni, az orvosi stábok harca is lehet ez - benne van, hogy egy 90-87-es meccset látunk majd óriási szenvedéssel és egylabdás végjátékkal, de az eddigi események alapján az is esélyes lehet, hogy a Celtics rendezi a sorait, a Heat a mostani meccsel ellőtte az utolsó puskaporát és sima győzelmet aratnak Smarték. Az esélyesek még mindig Udoka fiai, de a hazai hetedik meccsek varázsa és a mostani teljesítmény után nem írhatjuk le a Miamit...

Érdekesség: a hatodik meccs előtt 8,5 pontos underdognak számított a Heat és idén már ötödször fordult elő a csapattal, hogy minimum 8 ponttal az ellenfelet tartották esélyesebbnek - Spoelstra csapata 4-1-re áll ezekben a helyzetekben.

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus