Playoff-percek: A Heat most már aggódhat a triplák miatt

Történelmien gyengén dobott az ebben egyébként erős Miami - Adebayo gyengébb játéka nagyon meglátszott - parádés harmadik negyed a Bostontól és Tatumtól is - most jobb volt a Celtics, de még két ilyen kell tőlük.

A triplákkal valamit kezdeni kell

A Miami a liga egyik legjobban dobó csapata, életveszélyes kintről, csak éppen ezt a faktort egyáltalán nem tudja hozni a Boston elleni szériában és ez most már aggasztóvá válhat a szemszögükből. Az első meccsen még bedobtak 16 hármast 44,4%-kal, az megfelelt az elvárásoknak, a másodikon már csak 32,6%-kal tüzeltek távolról, azóta pedig még rosszabb a helyzet: a harmadikon 27,3%, a negyediken kereken 27% volt a mutatójuk kintről, most pedig még ezt is sikerült alulmúlni azzal, hogy összesen hét hármast dobtak be 19,4%-kal. Ez a hét hármas az alapszakaszban néha egyedül Duncan Robinsonnak összejött, így érdemes nézni ezt a teljesítményt - az pedig tökéletesen leírja a helyzetet, hogy ez a százalék minimum 30 triplakísérletnél a franchise PO-történetének legrosszabb mutatóját jelenti. Annál a csapatnál, amely talán a legjobban dobja őket alaphelyzetben...

Itt ki kell emelnünk Jae Crowder összeesését, aki az előző körben még több mint tíz triplát emelt rá meccsenként és ezeket 43%-kal be is dobálta, most viszont az első meccs 5/9-e óta használhatatlan - 3/10, 2/10, 1/7 és most 0/6 érkezett tőle, neki muszáj lesz feljavulnia legalább egy elfogadható szintre, különben bajba kerülhetnek. Szintén említsük meg Goran Dragicot, aki éppen azon a három meccsen omlott össze kintről a PO-ban, amelyeket elvesztette a Heat, a Bucks elleni vereség során 1/9-et dobott távolról, a Boston elleni harmadik meccsen 1/5-öt, most pedig 1/7-et - tőle sem fér bele ez, bár tény, hogy ő így is eredményes tud lenni.

Adebayo most nem játszott jól

Nyert már meccset ebben a szériában csapatának a Heat centere és összességében is jól játszik (kerekítve 20 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz az átlaga), de ezen a találkozón ő is benne volt a vereségben. Nem állítjuk, hogy egy személyben ő felelős a Miami védekezéséért, mert közel sem ez a helyzet, de az tény, hogy az ő helyezkedése, reakcióideje döntő fontosságú számukra - nos, most nem igazán találta a ritmust, a rá hívott pick-and-rollokból átlagosan 1,65 pontot dobott a Boston, ami Adebayo egész karrierjének negyedik legrosszabb ilyen jellegű adata. A bajt már a második negyedben is lehetett látni, mert a Boston a 33 pontjából 22-t a festékből szerzett és négyet a büntetővonalról, az egész rájátszást nézve most dobták a legközelebbről (átlagosan nézve) a kosaraikat - a harmadik negyedben aztán mindez még jobban kicsúcsosodott, mert közben a periméter is megnyílt.

Emellett Adebayo támadásban sem tudott most érvényesülni - a 8 gólpassz szép, bár ezekben továbbra is elég sok a handoff, de főleg a 13 pont és az 5/11 dobás kevés tőle, hiszen ezen az oldalon ő a Heat matchup-előnye. Ugyan nem használja kifogásként azt, hogy az előző mecscen megsérült bal karja nincs jó állapotban, de talán nem véletlen, hogy pont most játszott gyengébben, saját bevallása szerint egy lépéssel mindig le volt maradva - magára vállalta a vereséget, szerinte ő a hibás, de legközelebb muszáj lesz jobban játszania.

Extra volt a Boston harmadik negyede

Rosszul kezdte a meccset a Celtics, az első játékrészben 25%-kal tüzeltek mezőnyből, ami az idei rájátszásuk legrosszabb első negyedét jelentette - három dobást tudtak elsüllyeszteni, amikor ott volt rajtuk a védő, a túloldalon Duncan Robinson egymaga hozta ezt a mennyiséget. Aztán a második negyedben már elmentek a gyűrűig és visszajöttek a meccsbe, majd a harmadikban robbantottak: a 41 pont idei PO-csúcs számukra minden negyedet tekintve, ahogy az is, hogy 16 egységet vertek aktuális ellenfelükre. Ebben vastagon benne volt Jayson Tatum, aki egymaga 17 pontot szórt ekkor, ami új PO-rekord számára - az előző meccsen amúgy 16-ot dobott a harmadik negyedben, úgy fest, hogy ez az ő játékrésze. Ez már csak azért is érdekes, mert az előző körben a Toronto ellen hétből hét harmadik negyedet buktak el, a Heat ellen viszont csak egyszer, a második meccsen maradtak alul ebben a játékrészben, igaz, ott húsz ponttal. A Miami egyébként csak egyszer engedett 41 pontos harmadik negyedet a PO-ban, a 2014-es nagydöntőben, a Spurs ellen, amikor ugyanígy 41-25-re kaptak ki.

Tatum egyébként sorozatban másodszor hozott legalább 20 pontot egy félidő alatt, amire az utóbbi 25 évben a PO-ban nem volt képes más Celtics-játékos - ráadásul ebben a rájátszásban már ötödször érte el a 30 pontos határt, Kevin McHale óta ő az első bostoni, aki ezt megcsinálta.

Most jobb volt a Celtics, de még két ilyen kell tőlük

A párharc első három mérkőzésén inkább a Boston akarata érvényesült, de a leolvadásokat megbüntette és 2-1-es előnybe került a Heat - azóta volt másfél meccs, ahol a Miami játszott jobban, majd egy fél, ahol egyértelműen a Celtics, így tartunk 3-2-nél. Érdekes, hogy Tatumék a harmadik és az ötödik mérkőzésen (illetve annak második felében) tudtak ellenfelük fölé nőni ilyen szinten és mindkétszer az volt a helyzet, hogy ha nem teszik meg, akkor mehetnek haza - kérdés, hogy miért csak ilyen helyzetben tudnak így teljesíteni, bár ha ez mindig így megy, akkor semmi gond, mert a következő két meccsüket is ennek szellemében játszhatják le. Valószínűleg ilyenkor kezdenek el kevesebbet gondolkodni, agyalni és simán csak lehajtott fejjel mennek a gyűrűig, ez az agresszivitás pedig sok a Miaminak - csak éppen eddig nagyjából másfél meccsig tudta ezt csinálni a Boston, meglátjuk, hogy a hátralévő időben állandósítani tudja-e ezt a gárda.

A Heat oldalán igazából a fentebb taglalt tripladobást és Adebayo egyéni játékát kell kicsit korrigálni a következő találkozóra, ha a center jobban teljesít, akkor a védekezés egy fokkal jobban nézhet ki, a triplákkal pedig elöl is javulhatnak - igaz, ehhez is kell Adebayo, mert sokszor csapdázták a kinti embereket, amely után ő maradt egyedül, ezeket viszont most nagyon passzívan kezelte, nem igazán tudta megoldani. Nyilván keményebbnek és pontosabbnak kell lenniük, úgy, ahogy a negyedik meccsen tették és ha ez meglesz, akkor jó esélyeik lehetnek a továbbjutásra - viszont mindenképpen agresszívebben kell játszaniuk, mert ha ez nem jön össze, akkor 3-1-ről is simán kieshetnek.

Érdekes egyébként, hogy amennyire életveszélyesek hátrányban (rengeteg felzárkózást csináltak már, ez a specialitásuk), annyira nem megy nekik előnyből: már 18 olyan fórt szórakoztak el a szezon során, amely kétszámjegyűre rúgott, ez pedig náluk sem fér bele, ahogy persze másnál sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus