Playoff-percek: Adebayo és az ismétlődő bostoni probléma

Két megnyert negyedből csinált két győzelmet a Heat - egy korábbi probléma tért vissza a Bostonnál - az első szoros végjáték a Miamié - Adebayo több fokozattal feljebb kapcsolt - hogyan tovább?

Ez az Adebayo kell a Heatnek

Bam Adebayo az első két mérkőzésen összesen tíz dobást vállalt, 16 pontot szerzett, 13 lepattanót gyűjtött be, 3 gólpasszt osztott ki és nem volt labdaszerzése, vállalhatatlanul passzívnak bizonyult. Ezen az estén viszont már az első negyed első percétől látszott, hogy feltüzelték őt Erik Spoelstráék és tudatosították benne, hogy mire van szükség tőle: már az első játékrészben dobott 12 pontot, egy-egyben támadta és meg is büntette Al Horfordot, bátran dolgozott pozícióból, majd amikor már összezárult körülötte a védekezés, akkor szépen osztogatott az üres embereknek. A legnagyobb dobása az utolsó másfél percben érkezett, amikor a támadóidő lejártakor bevert Horford felett egy elképesztően nagy tempót 96-92-nél, ami lélekölő duplának bizonyult.

Végül az eddigi 16 pontjához képest most 31-et dobott 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, az eddigi 10 mezőnykísérletéhez pedig 22-t tett hozzá - ez az az Adebayo, akire szüksége van a Miaminak, mert csak így tudnak komoly "jelenlétet" generálni a festékben. Egy statisztika mindehhez: Adebayo a mostani első félidőben megdobta azt a pontmennyiséget, mint az előző két meccsen összese, illetve 6/7-et dobtak a társak az ő labdáiból. Persze ehhez most az is kellett, hogy Robert Williams III nem lépett pályára, de az agresszivitás akkor sem hagyhat alább, ha ő a következő mérkőzésen visszatér.

 

 

Két negyed is elég

A párharc során eddig 12 negyedet játszottak a csapatok, abból hetet a Boston nyert, három döntetlennel zárult, míg a Miami összesen két játékrészben volt jobb ellenfelénél - mégis a floridaiak vezetnek 2-1-re a szériában. A mostani első negyedet 39-18-ra, az első meccs harmadik negyedét pedig 39-14-re húzta be Erik Spoelstra legénysége, mindkettő elég nagy különbséget eredményezett ahhoz, hogy azokat a találkozókat végül be is húzza a társaság. Ez azért jelzi, hogy összességében többször érvényesült a Celtics akarata, de azt is, hogy a Heat ritmusváltásai gyilkosnak bizonyultak eddig.

 

Ezt a problémát egyszer már megoldotta a Celtics

Az első meccs harmadik negyedében a Tatum-Brown páros agresszív csapdázása hozott eredményt a Heatnek, folyamatosan eladták a labdát a Celtics vezérei, a Heat rohant, megfordította és végül megnyerte a mérkőzést. A második összecsapáson úgy tűnt, hogy ezt már kisimította a Boston Marcus Smart visszatérésével, megvolt a válaszuk erre a játékra és összesen tíz eladott labdával zártak, a harmadik találkozón viszont ismét ebbe futottak bele: nem tudtak mit kezdeni a Heat agresszivitásával.

Ugyan Jaylen Brown panaszkodott arra, hogy a betöréseinél folyamatosan érzi magát a védő kezét és sosem kap ebből büntetőt, de talán nem itt kellene keresni a probléma okát, amikor ő egymaga 12 büntetőt dobhat, csapata pedig 30-14-re "nyer" ezen a téren. Egyszerűen óvatlan labdakezelésekből hagyták el a játékszert folyamatosan, Oladipo mind a négy labdalopása ilyenből érkezett, ezen felül rengeteg olyan passzt engedtek meg maguknak, amit nem gondoltak át és vagy jól mozdult rá a Heat védője, vagy szinte mozdulnia sem kellett, mert a kezébe passzolt pl. Tatum. Ezeken a "kikényszerítetlen" hibákon felül volt két olyan lopása Lowrynak, amikor egyszerűen nem figyelt a labdás bostoni és a háta mögül érkező irányító elcsente a játékszert, illetve akadt néhány olyan, amikor a pozícióba beadott labdára agresszívebben, élesebben robbant be a védő és egyszerűen akaratból, fizikalitásból el tudta pöckölni a támadó elől. 

Brown és Tatum összesen 13 alkalommal adták el a labdát, de Smart is bemutatott négy ilyet és a nagyon rossz hozadéka ennek persze az, hogy hiába a jó tranzíciós védekezés, ha folyamatosan odaadják az ellenfél kezébe (tehát nem a nézőtérre dobják ki vagy ilyesmi), akkor abból igenis könnyű kosarakat fognak kapni. Nagy kérdés, hogy ez most egy offnight volt vagy a legutóbbi remeklés lógott ki a sorból - erre alighanem a következő találkozón választ kaphatunk.

Egy adalék: Tatumnak ez már a hatodik olyan meccse volt ebben a playoffban, amikor legalább öt eladott labdát mutatott be.

 

Az első szoros végjáték a Heaté

Kicsit "csalós" ez a végjáték, mert 26 ponttal is vezetett már a Miami, innen és a 19 labdaszerzés irányából nézve ez egy kötelezően behúzandó mérkőzés volt a vendégek számára, de miután a Celtics ezt az egészet eltüntette, mentálisan (Smart és Tatum visszatérése is óriási löketet adott) pedig abszolút fölénybe került az őrjöngő publikum előtt, mégis ki kell emelnünk, hogy 93-92 után mi történt.

Lowry egy tökéletesen időzített passzal kínálta meg Strust, aki egy távoli, nehéz, kényelmetlen triplát bombázott a gyűrűbe, a Celtics dobásig sem jutott el a következő clutch támadásból, majd a jó védekezés végén Adebayo mégis bedobta az extrát Horford felett. A következő támadásból Tatum reménytelen labdát adott és elszórta, Tucker megszerezte, dobhatott belőle két büntetőt, Brown kihagyott egy triplát, de Grant Williams leszedte a támadót és két büntetővel megmentette a játékot. Védekezésben Smart faultolt, Oladipo egy büntetőt bedobott, egyet kihagyott, majd az alapvonali bedobásnál Smart elaludt, Lowry ellopta a labdát és dobatott egy ziccert Strusszal - eddig tartott a clutch időszak, hiába dobott az utolsó 41 másodpercben három triplát a Boston, az már nem számított.

A Celticsnek a szoros végjátékok eddig nem számítottak az erősségének, bár a Nets ellen nyert ilyet ebben a playoffban, de a Bucksszal szemben például 0-2 volt a mérlege az előző körben és most is elbukta az első ilyet, méghozzá borzasztó hibákkal, három különböző módon eladott labdával. Persze ezt most betudhatjuk az "eladott labdás offnightnak" is akár, de a Miami részéről így is impresszív ez az utolsó két és fél perc Jimmy Butler nélkül.

 

Hogyan tovább?

A legfőbb kérdés most természetesen Butler állapota, aki a sérülés bejelentése előtt nem sokkal még futott, ugrott, kosarat szerzett, teljességgel egészségesnek látszott - mindenesetre aggasztó, hogy elvileg ugyanez a sérülés jött nála elő az első körben az Atlanta ellen is, ott sem volt sok előjele, de ott egy meccset hagyott ki vele, mert véget ért a párharc és a Sixers elleni első találkozón jó formában tért vissza. Most nagy kérdés, hogy mit tudnak kezdeni vele, holnap este újabb meccs van Bostonban, jelen állás szerint meglepő lenne, ha ott lehetne a parketten és a Heatnél alighanem azzal is kiegyeznének, ha az ötödik összecsapáson visszatérne.

Emiatt és egyébként is abba az irányba mutat a negyedik meccs, hogy az a Celticsé lehet, Ime Udoka csapata eddig minden vereség után remek játékkal válaszolt és nyert ebben a playoffban: a négy eddigi vereséget követően átlagosan több mint 17 ponttal nyerték a következő meccsüket Smarték. A Miami a második mérkőzés veresége után most amúgy is megtette, amit kellett, visszavette a pályaelőnyt, ez akkor is megmarad, ha ötvennel kap ki a következőn és ebben a rájátszásban sokszor láttuk, hogy a különbségek nem igazán számítanak, attól még jöhet 180 fokos fordulat az azt követő estén.

A Celticsnél az eladott labdákat és Tatum ingadozó formáját kell kiegyenesíteni (amikor neki nem megy, akkor nem nyer a csapat ebben a PO-ban, ez volt a harmadik igazán gyenge estéje), nyilván sokat segítene, ha Robert Williams III visszatérne és stabilizálná a festéket, illetve támadásban célpontot jelentene a betörések végén alley-oopra vagy csak egy egyszerű leosztásra. A csapat azt sajnálhatja, hogy "kidobta" Jaylen Brown extráját, aki 40 pontos PO-karriercsúcsot szórt 11/11 jó duplával, illetve nem tudott élni sem a 16-tal több büntetővel, sem azzal, hogy Butler kihagyott egy félidőt.

A Heatnél pedig Adebayo agresszivitása az alap, amit meg kell tartani és ez a pörgős, kemény periméter-védekezés - ha nem jön belőle ennyi labdaszerzés, akkor is ez a helyes út, ha nem lesz ekkora nyomás a bostoni sztárokon, akkor ezzel a félpályás támadással, főleg Butler nélkül nem nagyon lehet keresnivalója a gárdának.

Ami még látszik: a triplázás továbbra is elképesztően fontos, a Boston legutóbbi extrája után most a Heat dobott be ötöt már az első negyedben, jó pár üres helyzetet sikerült kialakítani és három pontra váltani, ez is nagyon kellett a 20 egység körüli előny kialakításához. Ezt követően már ismét a korábbi triplázást hozta a csapat, három negyed alatt összesen hatszor talált be, bár a legfontosabb a végén beesett Strustól - továbbra is nagy kérdés, hogy melyik fél kapja el jobban a fonalat távolról, mert amelyik ezt megteszi ebben a szériában, az azonnal, percek alatt jelentős különbséget tud kialakítani. 

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus