Playoff-percek: az összeomlások párharca

Négyből negyedszer is láttunk egy totális szétesést - kórházválogatottak egymás ellen - Tatumra ilyenkor mindig lehet számítani - Oladipo és a Heat nem túl dicső statisztikái - ne elemezzük túl, best of 3 series vár ránk.

Ezek nem férnek bele

A végeredményt tekintve persze mindegy, hogy valaki az első vagy a harmadik negyedben omlik össze, csak a meccs hangulatát, az utána meglévő szájízt befolyásolja valamennyire a különbség és annak forgatókönyve, de négy meccs után elmondhatjuk: az a csapat veszített eddig mindig, amely valamilyen okból egy negyed erejéig összeomlott. Ebből a szempontból teljesen jogos a 2-2-es állás, de mindkét fél érezheti úgy, hogy ebben több volt eddig - a Heatnél például az értékelhetetlen mostani első negyed nélkül akármi előfordulhatott volna ezen az estén, a Smart nélküli Boston nem volt olyan lehengerlő, mint mondjuk a második összecsapáson. De egy 0/14-es időszakkal soha, semmilyen meccset nem lehet megnyerni ezen a szinten - azt kell megfejteniük az edzőknek, hogy mi az oka az ilyen rövid(hosszú)zárlatoknak, mert a Celticsnél is hasonló történt az első és a harmadik találkozón is. Ugyan a harmadik derbi végül szoros végjátékot hozott, de azért a 39-18-as első negyeddel vehetjük úgy, hogy eddig négyből négy "szétesést" láttunk - vajon ki tudja ezeket elkerülni a párharc második, még élesebb felében?

Mindehhez egy statisztika: az eddigi négy meccs során háromszor változott a vezető kiléte a meccsek első 27 percében, ezt követően pedig összesen (!) egy alkalommal - 20, 34, 26, 32 pont volt a legnagyobb előny valamelyik oldalra a négy összecsapás folyamán.

 

Kórházválogatottak egymás ellen

Mindkét csapat érezheti úgy, hogy ha egészséges tudna lenni, akkor simán a kezében lenne a párharc, ugyanis még egyetlen olyan meccset sem láttunk, amelyen akármelyik fél is 100%-os állapotban léphetett volna pályára. Az elsőn Lowry, Smart és Horford nem játszott, a másodikon Lowry és White (még itt állt a legközelebb a 100%-oshoz a helyzet a Celtics részéről, a kulcsfigurák mind játszhattak), a harmadikon Butler egy félidőt hagyott ki, Robert Williams III az egész meccsen, most pedig Herro és Smart kényszerült szurkolói szerepkörbe. Közben a Heatnél Butler, Tucker, Lowry és Strus is csak a bemelegítésnél kapott zöld jelzést a játékra, ott tesztelték a sérüléseiket, ami azt jelenti, hogy náluk is bármikor benne van az, hogy rosszabbodik a helyzet és Williams térde is visszatérő probléma az egész playoffban. Egyrészt nem mondunk nagyot azzal, ha kijelentjük: az a csapat fog továbbjutni, amelyiknél ezek a sérülések kisebb károkat okoznak a hátralévő találkozókon és jobban tudja menedzselni az így kialakuló helyzeteket, másrészt tegyük hozzá, hogy a nagydöntőbe bármelyik keleti csapat is jut be, borzasztóan leamortizált állapotban kell majd helytállnia valószínűleg a Golden State-tel szemben.

 

Oladipo nem túl dicső statisztikája

Pontosabban a statisztika, ami nem Oladipóra nézve ciki, de nem is az ő pozitívuma: ő 23 pontot dobott, míg a teljes Heat-kezdő 18-at. 1970-ben kezdték el külön nézni a kezdőket és a cseréket, azóta ez az első olyan playoff-mérkőzés, amelyen egy teljes kezdőcsapatot túldobott egyetlen cserejátékos - de nem a 23 pont a sok...

A Heat kezdői egyébként 12 pontot szereztek az első félidőben, ennél kevesebbet utoljára 2011-ben a Sixers első sora jegyzett rájátszásban egy félidő alatt, az összesen jegyzett 18 egység pedig természetesen negatív NBA-csúcs.

A nyolc és fél perces kosárcsend pedig a leghosszabb kosár nélküli meccskezdés az utóbbi 25 évben.

 

Tatumra ilyenkor mindig lehet számítani

A Boston támadójátéka sem hozta le a csillagokat az égről, de Jayson Tatum gondoskodott róla, hogy ne hagyják veszni ezt a lehetőséget: az első és a második negyedben is 12-12 pontot dobott azok után, hogy legutóbb szinte rajta ment el a Celtics sikere. Folyamatosan rontott neki a gyűrűnek, okosan, de nagyon agresszíven kosárlabdázott és 16 büntetőt harcolt ki, amelyből 14-et hidegvérrel be is dobott - nagyrészt neki köszönhető az, hogy 38-14 volt a kiharcolt és 32-8 a bedobott büntetők aránya a hazaiak javára. A 16 egypontos kísérletéből egyébként 14 az első félidőben érkezett, ezzel már ott többször állhatott a vonalra, mint a második-harmadik meccsen összesen és ezúttal is lehetett rá számítani a vereség után: a playoffban eddig 5-0-ra áll a Celtics akkor, ha elbukta az előző meccsét, Tatum pedig 32,6 pontot átlagol az ilyen estéken.

 

Ne elemezzük túl

Amíg az első három meccs összeomlásainál azért be lehetett határolni, hogy azok miért következtek be és az ellenfél védekezése, agresszivitása volt a főszereplő, addig most igazából felesleges analizálni, hogy miért is kezdett 0/14-gyel a Miami. Nyilván jól védekezett a Boston, beleláthatjuk a helyzetbe Robert Williams III visszatérését, de semmi olyat nem csináltak a hazaiak, ami indokolta volna a 0/14-et, onnantól pedig olyan hátrányban volt a Heat, hogy felborult a pálya. Nem tudhatjuk pontosan, hogy Williams tényleg ennyire leszedi-e Adebayót vagy a center most a meccs "áldozata" lett azok után, hogy legutóbb feltekerték az agresszivitás-generátorát, nem tudjuk, hogy számít-e a Celtics pocsék és a Heat feljavult triplázása, hogy beszéljünk-e Jaylen Brown 5/20-as és Grant Williams 1/8-as mezőnymutatójáról és nem nagyon rajzolhatunk képet arról sem, hogy taktikailag min kell változtatniuk a csapatoknak. Ahogy feljebb is írtuk, az összeomlás elkerülése és az egészség megőrzése/javítása a fő feladat estéről estére, olyan meccset még nem láttunk, ahol mindkét gárda normális fizikai és mentális állapotban lépett volna parkettre - előbb-utóbb eljön ez a pillanat is, remélhetőleg már az ötödik meccsen.

A párharcban eddig látott "tisztább" időszakok alapján azért a Bostonban több lehet a potenciál, viszont a pályaelőny a Heatnél van és ahhoz, hogy ne legyen floridai hetedik meccs, sorozatban hármat kell nyernie a Celticsnek - ha ezt megteszi, akkor nincs kérdés, ha nem, akkor pedig Miamiban kell hetedik meccset behúznia ahhoz, hogy nagydöntőzzön. A Heatnek ebből a szempontból egy fokkal kényelmesebb a dolga, a következő kettőből egyet kell nyernie egy hazai hetedik meccshez, ahol mindig jó esélye van a vendéglátó csapatnak - csak most már jó lenne izgalmakat, taktikai csatákat látni...

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus