Playoff-percek: csak félig jött be Budenholzer terve

A festékben jól volt a felmagasított Bucks, de a dobóforma lenullázta az előnyüket - Khris Middleton a saját áráért is játszik - Blake Griffin és Nicolas Claxton is felülmúlta a várakozásokat - elmaradtak a büntetők - mi várható a folytatásban?

Mike Budenholzer mert változtatni, de csak félig jött be a terve

Az elmúlt rájátszásokban éppen az volt Mike Budenholzer nagy hibája, hogy még akkor sem változtatott a Bucks játékán, szerkezetén, amikor már nagyon kellett volna, ezúttal viszont nem viccelt és már az első mérkőzésre átvariált mindent: betette a kezdőbe PJ Tuckert, de nem small-ballozni, hanem éppen magasítani, hiszen az Antetokounmpo-Lopez páros mellé rakta fel a rutinos magasembert. Tucker fő dolga Kevin Durant őrzése volt, így Giannisnak több szabadsága lehetett védekezésben, emellett pedig az volt a feladata, hogy a festékben várható Bucks-fölényt még nyomasztóbbá tegye.

Nos, félig bejött a terv, Tucker fizikalitása is kellett ahhoz, hogy a Milwaukee 58-47-re megnyerje a lepattanózást és 15-6-ra a támadópattanózást, emellett pedig 72-48-ra győzzön a festékben, de a botrányos triplázás gyakorlatilag lenullázta azt a matchup-előnyt, amit a magas szerkezet jelentett. Giannis Antetokounmpo és Brook Lopez hozta magát, ketten együtt 21/26-ot dobtak a festékből, összességében 53 pontot szereztek, de a társak csúnyán felsültek: őket leszámítva a teljes csapat 31,8%-kal célzott mezőnyből, összességében pedig 6/30 triplájuk esett be. 

Hozzá kell tenni, hogy dobásban nagyon hasonlóan kezdték az előző párharcot is, de a jelenlegi Heat ellen ez akkor végül belefért, hosszabbítás után nyertek, a Brooklyn viszont sokkal jobban támad, mint az a Miami, úgyhogy a második félidőben túl sok esélyük most nem volt.

A magas szerkezet és a benti dominancia alapvetően érvényesült, a párharc egyik legnagyobb kérdésére, hogy belül mennyire tud ellenállni a Nets, egyelőre a Bucks számára adott kedvező választ a meccs, de a pocsék dobóforma miatt így is belefutottak egy vereségbe. Azt a Netsnél is látják (Irving le is nyilatkozta), hogy stratégiailag jól néz ki a Milwaukee, főleg a Harden nélküli Brooklynnal szemben, úgyhogy nagyon aggódni még nem kell Gianniséknak, de a második mérkőzés ebőbl a szempontból is kulcsfontosságú lesz - ha marad a benti fölény és javulnak dobásban, egyúttal elveszik a pályaelőnyt, akkor megnyugodhatnak, mert ők lesznek "felül". Ha nem...

 

Khris Middletonnak a saját "áráért" is kaparni kell

Az utóbbi két playoff kurdarcában nagyon vastagon benne volt Khris Middleton és az, hogy éppen akkor omlott össze, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá - vagy eltűnt és nem is vállalkozott, vagy pocsékul dobott, egyszerűen nem volt jó playoff-performer, pedig Giannis mögé elengedhetetlen lett volna egy ilyen játékos. Ezen a mérkőzésen most megint nem a göröggel volt probléma, hanem a társakkal és bár egyelőre Jrue Holiday is rosszul dobott, de ő legalább hasznos mezőnymunkával igyekezett ezen javítani, míg Middleton simán csak szörnyű meccset játszott: védekezésben is súlytalannak bizonyult, elöl pedig rengeteg rossz döntést hozott, a 6/23-as dobásmutatója és a 0/5 triplája is vállalhatatlan.

Ha Middleton megint így folytatja és sorozatban harmadik PO-betlijét követi el, akkor azzal elég csúnyán beárazza magát, mert komoly csapat nem biztos, hogy számíthat rá ilyen szerepkörben - persze ez még csak az első meccs volt, de a teljesítménye alapján érdemes lesz figyelni, hogy mit mutat a folytatásban, képes-e átlépni saját árnyékát.

 

Blake Griffin hasznos volt, de elsőre Claxton is jól nézett ki

A meccs előtt benne volt a pakliban, hogy Griffin lesz a vörös posztó a Bucks számára és minden játékból őt támadják majd, emiatt pedig pályán tarthatatlan lesz, de a veterán magasember állta a sarat és bár védekezésben Giannis ellen esélytelennek bizonyult, de Brook Lopezzel szemben már jobban nézett ki és összességében nem volt olyan "mínuszos" hátul, mint gondoltuk. Cserébe pedig támadásban abszolút büntette a magasabb, lassabb Milwaukee-t, a pick-and-rollok után rendre behúzódtak Lopezék, Griffin üresen maradt és be is bombázott négy triplát 18 pontért, miközben letépett 14 lepattanót, ami elengedhetetlenül fontos volt a Netsnek. Vele a pályán +2-ben volt a gárda és bár a végén kipontozódott, de a dobásai, a jó passzai, a lepattanói és az óriási küzdeni akarása sok értékes pontot, labdabirtoklást jelentett számukra.

Ugyanakkor említsük meg Nicolas Claxtont is, aki a Boston ellen néha egészen borzasztóan nézett ki, most viszont 14 perc alatt +11-ben voltak vele és főleg védekezésben ért oda nagyon jól a betörésekre, a magassága, atletikussága sokat ért - igaz, azért nagyobb részt a cserék ellen kellett bizonyítania. 

A párharc előtt nagy kérdés volt a Nets ötös posztja és hogy kivel, hogyan lehet ezt megoldani, az első meccsen Green még nem játszhatott, DeAndre Jordanen továbbra is átnéz Steve Nash, de a két "standard" magasa felülmúlta a várakozásokat, ami mindenképpen biztató számukra. 

 

Elmaradó büntetők

A Bucks ugyan kiharcolt 19 büntetőt, ami nem rossz adat, de Giannis Antetokounmpo összesen háromszor állhatott a vonalra és ebből a szempontból nem is lényeges, hogy amúgy mindhármat el is rontotta - nem dobott pontot büntetőből, ami azért elég meglepő úgy, hogy végig a festékben járt és ott nem tudtak sem vele, sem Lopezzel mit kezdeni a hazaiak. A túloldal viszont még meglepőbb, a Brooklyn összesen, csapatként kilenc büntetőt harcolt ki, Kyrie Irving egyetlen egyszer sem állhatott oda a vonalra és Kevin Durant 4/4-e az egész mezőny legjobbja volt ezen a téren, Ilyen sztárparádéval ez azért váratlan...

 

Mi várható?

Az első meccs után nagyjából ott tart a dolog, hogy a Bucks taktikája nagyrészt működött, de a gyenge dobóforma miatt nem tudták ezt győzelemre váltani, míg a Nets úgy is győzött, hogy az első percben lesokkolta Harden sérülése. Durant és Irving azért még nem őrült meg, egyikük sem dobott 30 pontot, mindketten 50% alatt céloztak mezőnyből, összesen 4/15 triplát dobtak be, szóval lehet bennük több, viszont Griffinben nem nagyon, illetve Mike James is jól szállt be Harden helyett 30 perc erejéig - apropó percek, Irving 45, Durant 40 percet játszott, maradjunk annyiban, hogy ez senkinél nem egészséges, pláne nem az ő kórlapjukkal, ebből a szempontból már a második meccs is érdekes lehet.

A Bucksnál nyilván a dobóformán kell javítani, át kell gondolni a dolgokat, a Tucker-lineup nem volt rossz, de azért a rossz triplázásban nyilván az is benne van, hogy így lassabbak voltak, nem járatták úgy a labdát és kevesebb volt az üres hármas, miközben védekezésben a lassúságuk szintén meglátszott a periméteren. 

Taktikailag az lesz érdekes, hogy a Netsnél történik-e valami változás és az első meccs tapasztalatai alapján mit tudnak másképp csinálni, hogy jobban védjék a festéket - vagy úgy vannak vele, hogy amíg nincs tripla a Bucksnál, addig ezzel együtt tudnak élni. A túloldalon nagy változtatásokra nem számíthatunk, ahhoz kell egy kicsit idomulni, hogy nincs Harden, illetve most már egy friss élményük is van arról, hogy Durantéket mennyire nehéz fogni, apróságokon igazíthatnak hátul ők is. Nagy variálásra viszont már csak azért sincs lehetőség, mert ez a Bucks-pad most közelített a nullához, jó érzéssel innen maximum Forbesba lehet belelátni többet...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus