Playoff-percek: egy újdonság azért lesz a GSW döntőjében

További feljegyzések készülnek erről a Warriorsról a történelemkönyvekben - Meyers Leonard bánhatja legjobban, hogy vége - hogy tovább, Blazers, hogyan tovább, Golden State?

További feljegyzések készülnek a történelemkönyvekben erről a Warriorsról

Az utóbbi években több dolog miatt is bekerült az NBA történetének legnagyobbjai közé a Steve Kerr-féle Golden State, a Portland kisöprésével most egy újabb ilyen dologról számolhatunk be: ez a csapat az első a '60-as évek Bostonja óta, amely sorozatban ötödször jutott el a liga nagydöntőjébe. Emellett egyénileg is fel kell jegyeznünk, hogy Steph Curry a párharc mind a négy meccsén 35 pont fölé jutott, arra pedig, hogy egy playoff-széria első négy találkozóján hozza valaki ezt a szintet, eddig csak Michael Jordan, LeBron James, Elgin Baylor, Jerry West és Bernard King volt képes - nem mellesleg Curry sorozatban ötödször jutott el 30 pont fölé a rájátszásban, ami új személyes rekord számára.

És azt is említsük meg, hogy Curry mellett Draymond Green is tripla-duplázott a hajnali találkozón, az Elias Sports Bureau adatai szerint pedig ők az első csapattársak, akik ugyanazon a playoff-meccsen szállították ezt a statisztikai bravúrt.

Még egy apróság a statisztikai részleg végére: a Warriors úgy söpörte ki a Portlandet, hogy több percig (101 perc) volt hátrányban, mint előnyben (83 perc) a párharc során. 

Meyers Leonard bánhatja legjobban, hogy vége

Épp nekilátott komoly NBA-karriert építeni magának a Blazers magasembere, erre "hirtelen" vége lett a szezonnak - pedig ha még egy-két hasonló meccset letett volna az asztalra, alighanem felment volna az értéke. Jusuf Nurkic kidőlése és Enes Kanter vállsérülése, illetve a GSW elleni pályán tarthatatlansága után sem ő volt még az elsődleges magas a Portlandnél (a Nuggets ellen csak három meccsen léphetett egyáltalán pályára és a Warriors elleni elsőt is a padról nézte végig), de a második meccsen már Zach Collins is faultgondokba került, úgyhogy Leonardnek elő kellett lépnie és mivel jól mozgott, Terry Stotts gondolt egy merészet és a harmadik összecsapásra betette a kezdőbe.

Ott már egyszer megvillant, vele működött a támadójáték, 16 pontos playoff-karriercsúcsa mellett volt 4 gólpassza is 31 perce alatt, de igazán a negyedik meccsen lendült bele: az első negyed végén 14, a nagyszünetben 25 pontnál tartott, 10/12 dobása beesett, kintről-bentről szétszedte a Warriorst, végül pedig 30 ponttal és 12 lepattanóval zárt, ami természetesen bődületesen nagy egyéni csúcs. Még egy-két hasonló produkció és ő lett volna a király, hiszen ha valaki a GSW ellen néz ki ilyen jól egy nyugati döntőben, arra hamar odafigyelnek - emlékezhetünk, hogy mi történt például Bismack Biyombóval, amikor pár éve volt néhány jó meccse a Cavs ellen egyébként sansztalanul elvesztett keleti döntőben: hatszorosára emelkedett a fizetése és azóta sem hallottunk róla semmi hasonlót...

Egy újdonság lesz a Warriors ötödik nagydöntőjében

Az előző négy szezonban mindig pályaelőnyben játszhatott a GSW, háromszor alapszakasz-győztesként ez már eleve "eldöntött" volt, az előző, 2018-as rájátszásban pedig ugyan a Toronto Raptors (59-23) ellen pályahátrányból kezdhettek volna, de a kanadaiak már a második körben elbúcsúztak a Cleveland Cavaliers-szel szemben. Idén a Warriors 57-25-tel nyerte Nyugatot, Keleten viszont a Milwaukee Bucks (60-22) és a Raptors (58-24) is jobb mérleggel zárt, így 2013 után fordul elő ismét, hogy a keleti bajnok otthonában kezdődik a nagydöntő. Hozzá kell tenni, hogy maga a szituáció viszont nem lesz ismeretlen a címvédőnek, hiszen tavaly a Rockets elleni konferencia-döntőben sem ők birtokolták a pályaelőnyt. Az Oracle Arena "NBA-pályafutásából" már csak maximum három mérkőzés van hátra...

Ha már nosztalgia, érdemes megnézni, hogy az első, 2015-ös nagydöntőben kik voltak már a csapat tagjai: Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala, Andrew Bogut és Shaun Livingston, A többi puzzle cserélődött (Félig-meddig azért ide tartozik Bogut is, aki menet közben közel két évig nem tartozott a GSW kötelekébe): David Lee, Harrison Barnes, Festus Ezeli, Marreese Speights, Leandro Barbosa, Justin Holiday, Brandon Rush, James Michael McAdoo, illetve a playoffban már nem játszó Ognjen Kuzmic.

Hogyan tovább, Portland?

Damian Lillard újoncévét követően zsinórban hatodszor jutott playoffba a Trail Blazers, a három elsőkörös és két második körös kiesés után végre át tudtak lépni egy fontos határt, konferencia-döntőbe jutottak. Ha csak a számszerű végeredményt nézzük, felmerülhetne, hogy valójában a Warriors-Rockets volt „a” nyugati döntő, de a Warriorshoz hasonlóan nagyon sok hiányzót pótolni kénytelen, a második meccsen bordarepedést szenvedő Lillarddel a fedélzeten küzdő oregoniak így is többször tudtak időszakosan játékban a GSW fölé kerekedni. Messze nem az ideális/elképzelt rotációval kellett dolgozniuk, Jusuf Nurkic súlyos sérülését, Enes Kanter folyamatos egészségügyi gondjait, Rodney Hood és Damian Lillard sérüléseit kellett menedzselniük Curryék limitálása mellett, és ez nem ment 48 percen keresztül. 

A potenciál ugyanakkor óriási ebben a keretben még akkor is, ha Nurkicról egyelőre nem lehet megmondani, hogy ugyanúgy felépül-e, mint Paul George. Damian Lillard ebben a rájátszásban bizonyította, hogy a legmagasabb szinten is képes futtatni a showt, CJ McCollum pedig igazi playoff-menővé vált. Még mindig csak 28, illetve 27 évesek, most következhet pályafutásuk 3-4 legjobb éve, amiből kettőre már lekötötte őket a Portland (2021 nyaráig szól a szerződésük), ott van mellettük az alig 24 éves, 2022-ig szerződéssel rendelkező Nurkic – ez a trió (ha egészséges), önmagában garancia a folyamatos playoff-részvételre. Az elsőkörös kiemeléshez már kellenek a jó kiegészítők, itt viszont már gondban lehet a Portland, mert jövőre a Turner-Harkless-Leonard trió lejáró ugyan, de addig több, mint 41 millióval nyomják a sapkát. 

Ez alapesetben nem gond, úgy viszont igen, hogy az idei playoffban komolyat villantó Rodney Hood, Enes Kanter és Seth Curry, illetve az alapszakaszban fontos láncszem Al-Farouq Aminu szerződése egy hónap múlva leketyeg, és már most 126 millió dolláron áll a payroll. Nem nagy jóslat kijelenteni, hogy ebben az összetételben utoljára láttuk ezt a Blazerst, a következő időszakban valószínűleg komolyan dolgoznak azon, hogy a rossz szerződéseket valahogy kitakarítsák – különösen a 18+ milliós Turner-, és a 11+ milliós Leonard-kontraktus van „veszélyben”. 

Hogyan tovább, Warriors?

A söprés és a „szép játék” kiélvezése után irtózatosan hosszú szünet következik, hiszen 9 napig nem lesz meccs – ilyenkor a legnehezebb szinten-tűzben tartani egy csapatot, ráadásul leghamarabb péntek hajnalban derül ki, hogy ki ellen kell készülni. Idén talán szerencséje van a Warriorsnak, hogy nem otthon kezdi a nagydöntőt, gyakorlatilag nem lesz rajtuk teher, abból pedig bármi kisülhet. Steve Kerrnek olyan kellemes gondokkal is szembe kell néznie, hogy Kevin Durant a párharc egy pontján jó eséllyel vissza fog térni, azt pedig pontosan megmutatta az elmúlt öt (és egy kicsi) GSW-meccs, hogy teljesen más a gárda játéka vele és nélküle – nem jobb, nem rosszabb, egyszerűen más. Egy nagydöntő első meccsén, vagy már a sűrűjében igen rázós dolog levezényelni egy ilyen váltást, hiszen Curry és Green kevesebbet fog labdázni, Thompsonnak és a kiegészítőknek kevesebb labdájuk lesz, megjósolhatatlan, hogy mennyire gyorsan tudnak alkalmazkodni az újabb „régi-új” játékhoz. 

Akkor még nem beszéltünk Andre Iguodaláról és DeMarcus Cousinsról, akiknek a visszatérése a kiegészítők feje felett lebeg – ebből jól és rosszul is kijöhet a csapat játéka. És most jutottunk el oda, hogy eközben ugye egy új ellenfélhez is alkalmazkodni kell majd… Summa summarum, Steve Kerréknek igencsak tele lesz a kezük a következő időszakban, hiszen várják a leendő ellenfelet, hogy taktikát dolgozzanak ki rájuk, vizslatják a saját orvosi jelentéseiket, hogy kikkel és mikor tudnak számolni, és közben az egészséges keretet is szinten kell tartaniuk nem is fizikálisan, inkább mentálisan. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus