Playoff-percek: Eltűntek a denveri triplák

Ezt most Paul George intézte - majdnem sokba került a Clippers figyelmetlensége - a végére elfogyott Jokics és a labdajáratás is - jól reagált a Celtics - Nick Nurse gondolt a folytatásra. 

Ezt most Paul George intézte

Paul George az idei rájátszásban mindössze másodszor dobott 50% fölött, és először tette ezt úgy, hogy annak komolyabb jelentősége is volt. 32 pontjával a Clippers vezére volt, megbízhatóan szállította a pontokat, és a triplavonalon túlról is az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta, 5 alkalommal is beköszönt kintről. Csak a 4. negyedben vett kicsit vissza, ekkor már csak 2 dobást vállalt és 5 pontot szerzett, viszont ezt a játékrészt – és végül a meccset – nem az egyénieskedésekkel nyerte meg a Clippers, más sem szerzett több pontot ekkor, mégis eljutottak 29 egységig.

George jó játékára azért is szükség volt, mert Kawhi Leonard ismét felemás estét zárt. Összességében jó hatékonysággal jutott 23 pontig, leszedett 14 lepattanót, valamint kiosztott 6 gólpasszt is, de az utolsó játékrészben csak 1/7 dobását tudta elsüllyeszteni. A többiek kisegítették, mindenki más 8/14 volt mezőnyből, ráadásul a Clippers védekezése is feljavult az utolsó játékrészre: 19 ponton tartották a Denvert, ennek köszönhették a győzelmüket.

Majdnem sokba került a Clippers fegyelmezetlensége

A Clippers védekezésével összeségében azért akadtak problémák, és ennek a megállapításához statisztikákra sincs szükségünk, szemmel is látható volt, ahogy Nikola Jokics a pálya másik végéről olyan gólpasszokat lövöldöz a gyűrű felé futó társaknak, amikre általában csak az alapszakaszban van lehetősége. Engedtek 8 támadólepattanót is, 10 pontot szerzett második esélyből a Nuggets. Ez összességében nem sok, de ennek a nagyobb része elkerülhető lett volna, csak többször egyszerűen elfelejtettek kizárni a Clippers játékosai a dobások után.

Nikola Jokics és a Denver labdajáratása elfogyott a végére

Parádésan kezdte a mérkőzést Nikola Jokics, csak az első negyedben 10 pontig, 7 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott, a Nuggets pedig csapatszinten osztott ki 10 gólpasszt eladott labda nélkül. A második negyedben még 8 gólpasszt adtak egymásnak a Denver játékosai, viszont ebből már csak 1 előkészítéssel vette ki a részét Jokics, cserébe viszont a csapat összes addigi eladott labdáját (4) ő szállította. A harmadik negyedben ismét a szebbik arcát mutatta a szerb center, 14 pontot pakolt fel a táblára, és újabb 2 gólpasszt kiosztott (2 eladott labda mellett). A negyedik negyedben teljesen megfogta őt a Clippers, 4 pontja mellé 1 eladott labda került, és a Denver csapatszinten sem tudta már a labdát járatni. 3 negyed alatt 28 gólpasszt osztottak szét, az utolsó játékrészben viszont megálltak 4 előkészítésnél, mind Jamal Murraytől jött.

Eltűntek a denveri triplák

Valamennyire számítani is lehetett rá, hogy a Nuggets nem fogja tudni tartani azt a triplázást, amit a Utah Jazz ellen műveltek az első körben. A Clippers elleni párharcban eddig csak Gary Harris és Nikola Jokics dob jól távolról, mindketten 7/15 hármast süllyesztettek el idáig. Az első körben remeklő Jamal Murray 53,3% helyett 30,4%-kal dob kintről, Jerami Grant 41,2% helyett 23,5%-kal, míg Michael Porter Jr. 41,7% helyett 17,6%-kal, hogy csak a legtöbbet próbálkozó denverieket emeljük ki. Csapatszinten 42,1%-kal dobtak a Jazz ellen, míg a Clippers egyelőre 31,8%-on tartja őket.

A Celtics jól reagált

Az előző meccs után Kemba Walker elmondta, hogy agresszívebbnek kell lennie, Jaylen Brown pedig azt, hogy az életükért kell küzdeniük. Walker a támadójátékra értette kijelentését, és Brownnal együtt kifejezetten jól is játszottak elöl, de védekezésben is sokkal jobban pörgött a Boston, mint az előző mérkőzésen. A találkozó első szűk 9 percében 2/15 volt a Raptors mezőnyből, volt 5 eladott labdája is, és 18-5-re égett ekkor. Nick Nurse elmondása szerint tetszett neki a támadójáték ebben az időszakban, üres helyzeteket alakítottak ki, csak kihagyták őket. Ez részben igaz, részben viszont nem: a Celtics védekezésének nagyon nagy szerepe volt ennek a szakasznak az alakulásában. A Boston szinte mindent elváltott, az egy-egyek során pedig nem igazán sikerült kihasználnia a Torontónak a matchup-előnyöket, ezzel idejekorán el is dőlt a mérkőzés.

Nurse gondolt a továbbiakra is

A második negyed elején volt egy jobb sorozata a kanadaiaknak, de egy újabb 23-7-es bostoni szakasszal 60-32 lett az állás nem sokkal a félidő vége előtt. Azt Nurse is tudhatta, hogy ez nem az a Celtics, amelyik ellen ilyen különbséget le lehet dolgozni, ráadásul nem ez volt az első nagy arányú zakójuk a Bostonnal szemben, idén már negyedjére kaptak ki Brad Stevenséktől legalább 15 ponttal - minden más csapatnak összesen egyszer sikerült megvernie ilyen különbséggel a címvédőt. A Raptors kezdői rengeteget játszottak az elmúlt két összecsapáson: Kyle Lowry 90, Fred VanVleet 86, Pascal Siakam 84, OG Anunoby pedig 80 percet töltött a pályán ezeken a meccseken - ezek után nem volt meglepő, hogy Nurse ezúttal nem erőlködött végig ezzel a felállással. Főleg Anunoby és Siakam kaptak pihenőt a találkozó második felére, de a negyedik negyedben már csak VanVleet volt a pályán a kezdők közül - ez még a következő ütközet során számíthat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus