Playoff-percek: Embiid adott, de el is vett

Embiid részben pozitív, részben negatív hatással volt a Sixers játékára - Brown agresszív maradt, Tatum visszavett - nem jár a labda a 76ersnél - a Celtics győzelme „papírforma” volt.

Embiid adott, de el is vett

Érdekes filozófiai kérdés, hogy vissza kellett-e hozni Joel Embiid-et a Celtics elleni második meccsre, elvégre a 76ers már ellopta a hazai pályát, és ha kiüli ezt a meccset is, akkor még több időt kapott volna arra, hogy javuljon az állapota. Szerintem az eredménytől függetlenül is jó döntést született, mert ha egy csapat legjobb játékosa képes játszani, akkor igenis legyen ott a pályán, ráadásul így a centernek sem a harmadik meccsen kell megkezdeni a visszarázódást a játékba, hanem már lesz a háta mögött 27 játékperc.

Embiid játéka leginkább védekezésben jelentett különbséget az első meccshez képest, ott ugyanis 66 pontot szerzett a Celtics a festékből, a gyűrű közeléből 22/26 jó dobással zártak, a második felvonás során viszont csak 34 pontot szerzett a festékből a Celtics, és csak 10/16-tal dobtak a gyűrű közvetlen közeléből. Ez így önmagában is nagy fejlődésnek tűnik, de fokozza ezt, hogy a Celtics 10 pontot szerzett a negyedik negyedben a festékből, 4/4 dobásukat értékesítették a gyűrűhöz közel, és az 5 dobást blokkoló Embiid ekkor már nem is játszott, mert eldőlt a meccs.

A 76ers ugyanakkor nem tudott minden fronton profitálni a visszatéréséből, a Celtics festékbeli jelenléte részben azért is csökkent le, mert az első meccsen 26 triplát engedtek el, a másodikon viszont 51 hármasba álltak bele, amiből 20 be is esett. Noha Al Horford csak 1/8 triplával zárt, így is megmutatta, hogy a párharcban támadóoldalon is fontos szerepet tölthet be, mivel rá ki kell lépnie Embiidnek, mert ha nem teszi ezt meg, akkor bele fog állni a triplába, míg ha rávált valaki Horfordra, akkor elindítja a labdát, és az meg fog találni valakit üresen.

Az első meccshez képest ugyancsak változás volt, hogy Doc Rivers egyáltalán nem használta az alacsony szerkezetét, mindig volt a pályán egy centere, amikor nem Embiid, akkor Paul Reed, míg a meccsvégi töltelékidőt Dewayne Dedmon kapta meg. Legutóbb P.J. Tucker töltötte be a cserecenter szerepét, Reed a negyedik negyedben kevesebb mint 5 percet játszott, és akkor sem volt pályán, amikor James Harden elsüllyesztette a meccsnyerő triplát – érdekes lesz figyelni, hogy a következő meccsen Reed benne marad a rotációban, vagy inkább alacsonyabb szerkezetet használ majd Rivers olyankor, amikor Embiid ül.

 

Brown felkapcsolt, Tatum visszavett

A Celtics általában véve is sokkal feszesebben védekezett, de nem reagálták túl Harden első meccses megőrülését, ahogyan Embiid visszatértét sem, egyszerűen csak rendezték a soraikat. A mérkőzés jelentős részében egy-egyben védekeztek, viszont agresszívabban mentek keresztül a zárásokon, illetve fegyelmezettebben hajtották végre a váltásokat, és csak akkor dupláztak rá valamelyik sztárra, ha kiszorult helyzetbe került, és a vonal is az ellenségévé vált, illetve amikor a lejártához közelített a támadóidő.

Ennek az egésznek Jaylen Brown volt a kulcsa, ezúttal nagyobb szerepet vállalt Harden őrzéséből, és a Celticsnek eddig kifizetődő ez a párharc, mivel Harden két meccs alatt 2/8 dobását süllyesztette el Brown mellől. Emellett Brown volt a támadójáték kulcsa is, legutóbb az extra első negyede után borzasztóan passzívvá vált, ezúttal viszont nem követte el ugyanezt a hibát – megint az első negyede volt a legjobb és leghatékonyabb, viszont a folytatásra is agresszív maradt, és a harmadik negyedben is többször megvillant, amikor a Celtics eldöntötte a meccset.

Jayson Tatum viszont ellentétes utat járt be, a legutóbbi 39 pontja után ezúttal mindössze 7 dobásba állt bele, amiben részben szerepet játszott, hogy csak 19 percet tudott pályán tölteni a faultgondjai miatt, de nem is állt annak az útjába, hogy járjon a labda, a Celtics játékosai közül hatan is több dobást engedtek el, mint ő. Ezúttal belefért ez a hozzáállás, a folytatásban viszont feltételezhetően ismét többre lesz szükség, amiatt viszont aggasztó lehet ez az 1/7-es dobásmutató, hogy legutóbb is csak 3/10 dobása ért célba a második félidőben, valamin változtatnia kell.

 

El kell indítania a labdát a 76ersnek

A 76ers játékosai mindössze 13 gólpasszt osztottak ki egymásnak ma hajnalban, ez viszont tökéletesen illik abba a sormintába, amit ebben a rájátszásban mutatnak. A Nets elleni első meccsen 32 gólpasszal zártak, akkor profitálni tudtak abból, hogy Embiid-et agresszívan duplázta, esetenként triplázta az ellenfél, azóta viszont így folytatódik a sorminta: 21, 15, 19, 17 és a mai 13 gólpassz. Részben a csapat felépítésből is adódik, hogy ennyire kevés gólpasszal operálnak, Harden, Embiid és Maxey is sokszor magának kreál helyzetet, viszont ezzel nem tudnak tartósan hatékonyak lenni, kivéve akkor, ha a kevéske kiosztásból kiemelkedően tudnak triplázni. Az első meccsen ez megvolt, 17/38 hárompontost süllyesztettek el, különösen De’Anthony Melton 5/6 hármasa volt az extra, ezúttal viszont 0/2-vel zárt, és ehhez jött hozzá, hogy Harden is a 7/14-es estéje után 0/6-ot hozott össze kintről, így csapatként is 6/30-cal zártak – Tobias Harris két meccs alatt bedobott 4/10 triplája rendben van, ő talán az egyetlen, aki kiegyensúlyozottan játszott mindkét meccsen, de neki sem segít, ha keveset jár a labda.

 

15-0

Az elmúlt 15 olyan alkalommal, amikor egy csapat idegenben tudta megnyerni a párharc első meccsét, a hazai csapat kivétel nélkül egyenlíteni tudott a második összecsapáson. Így volt ez tegnap hajnalban a Knicks-Heat párosításnál, ma hajnalban a Celtics-76ers párharc második felvonásánál, úgyhogy árgus szemekkel figyelhetjük, hogy éjszaka a Warriors is folytatja ezt a trendet, vagy a Lakers megtöri ezt a sormintát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus