Playoff-percek: ez már egy jobb Celtics

Jobb volt a Celtics, de hogyan tovább? - Horford kezd elfogyni - előrelépett a Boston - kopik a hazai hetedik meccsek fénye - egy díj, aminek semmi értelme - mi lesz a Heattel?

Előrelépett a Boston

2019-ben a Bucks, 2020-ban a Heat, 2021-ben pedig a Nets jelentette a végállomást a Boston számára a playoffban, most viszont mindhárom említett csapatot legyőzte egy rájátszáson belül a gárda - a Brooklyn ellen 4-0-lal söpört, másik két, legnagyobbnak tartott ellenfelét pedig hetedik meccsen gyűrte le. Ezzel egyébként Ime Udoka lett az első újonc vezetőedző az NBA történetében, aki már az első playoffjában két hetedik meccset is meg tudott nyerni. 

Mindez azért is fontos, mert a Tatum-Brown páros fémjelezte Celtics az elmúlt években rendre úgy esett ki, hogy fejben bizonyult gyengének, a fontos pillanatokban megremegett és elbukott. Ebben a PO-ban is rezeg a léc ezen a téren, a Bucks és a Heat ellen sem jött ki igazán a végeredmény terén az, hogy mennyivel jobban játszott a csapat az egész szériát tekintve, de végül mindkétszer sikerült továbbjutni és a legfontosabb, hetedik meccseken győztesen kijönni a csatából - ez feltétlenül előrelépés. Vagy Udoka hatása, vagy a fiatal vezérekre rakódott már le elég rutin...

 

Jobb volt a Celtics - de hogyan tovább?

Összességében egyértelműen jobb volt ebben a sorozatban a Boston, a Miami folyamatos sérülései egyszerűen nem engedték igazán kibontakozni Butleréket - amihez a Celtics fizikális, agresszív védekezése is hozzájárult. A Boston kerete abból a szempontból feltétlenül döntőbe való, hogy ott van a legtöbb two-way játékos: Al Horford múltidézése ugyan kicsit halványult a párharc végére, főleg támadásban, de még mindig elit szintre képes hátul, a Tatum-Brown páros teljességgel two-way sztár, Smart, a két Williams és Derrick White pedig hét two-way emberből álló rotációt tesz lehetővé, szükség esetén egy kis Pritcharddel megfűszerezve. Támadásban a Tatum-Brown duó passzkészsége miatt hullámzó a játék, Smart ugyan várakozáson felüli módon megoldja az egyes posztot, de így sem igazi klasszikus playmaker, ez szab némileg gátat a félpályás támadójátéknak, de eddig minden ellenfélnél jobbak voltak two-wayben - ha gyengébben is támadtak, védekezésben és fizikalitásban akkor is lenyomták ellenfelüket. A Heat ebben megpróbálta felvenni a kesztyűt, de a sérült keret csak tovább amortizálódott, a fiatalabb Celtics pedig ezt egyszerűen egynél többször érvényesítette.

A kérdés az, hogy a teljesen más stílusú Warriors ellen mi történik majd. Horford ugyan 29-cel több dobást zavart meg ebben a szériában, mint bárki más a Bostonnál, de egyrészt a GSW ellen neki is nehezebb dolga lesz, amikor a kintről is veszélyes, labda nélkül folyamatosan rohanó shooterekkel kellene tartania a lépést, illetve tegyük hozzá, hogy a korábbi extra meccsei után tényleg elfogyott egy kicsit. A párharc második felében csak az ötödik meccsen volt jó támadásban, akkor dobott 16 pontot, de előtte a negyediken már egy ötpontos estéje két mezőnykísérlettel, a hatodik-hetedik találkozón pedig összesen 3/17-et dobott mezőnyből 2/12 triplával, 0 kiharcolt büntetővel. Lepattanózásban és védekezésben nem esett vissza, de a dobása elfogyott - márpedig az ő játéka nagyon-nagyon kellene majd a döntőben is.

Ő és Jaylen Brown 38 perc felett átlagolt az utóbbi két szériában, Jayson Tatum 41-nél is többet töltött a parkettne ugyanebben az időszakban, ma hajnalban mindhárman elérték a 44 perces határt és igazából csak egy nappal lesz több pihenőjük, mintha folytatódna ez a széria mondjuk egy nyolcadik meccsel - abból az egyből is elmegy elég sok azzal, hogy el kell repülniük a nyugati partra. A legfőbb kérdés egyértelműen a frissesség és az egészség lesz majd a részükről - van-e még Horfordban, van-e még Smartban, képes-e még egy szintet lépni Tatum, illetve hogy védekezni lesz-e még lába ennek a 7+1 fős rotációnak a Curry-Thompson-Poole hármassal szemben.

Ha a two-way erősséget nézzük, akkor minden bizonnyal most is nekik lesz a jobb keretük, ráadásul a mindent váltós védekezés óriási probléma elé állíthatja a Warriorst, de ehhez kell a láb, kell a tüdő és kelleni fog az ész, a hidegvér - mint írtuk, ezekben javultak a bostoniak, a többit pedig majd meglátjuk.

 

Kopik a hazai hetedik meccsek fénye

Történelmi léptékben mérve komoly előnyben vannak a hazai csapatok a PO-párharcok hetedik mérkőzésein, ilyen helyzetben hagyományosan rengeteget ér az, hogy nem kell utazni és hogy a legvégén a saját csarnokban, a megszokott gyűrűkre, az őrjöngő publikum támogatását élvezve játszhat egy csapat.

Az elmúlt időszakban azonban valamiért megfordult a trend: ebben a rájátszásban 1-2 a hazaiak mérlege hetedik meccseken (a Celtics nyert otthon és idegenben is, illetve a Dallas gálázott Phoenixben), összességében pedig az utóbbi 15 Game 7-ből csak 6-9-et tudtak kihozni a vendéglátók.

 

Egy díj, aminek semmi értelme

A konferencia-döntők MVP-jének is adtak már trófeát ebben a rájátszásban, az új díj azonban a jelek szerint finoman szólva is megkérdőjelezhető értékkel bír: konkrétan a keleti és nyugati döntőt megnyerő csapatok aktuálisan legjobbnak tartott játékosához vágnak hozzá egy trófeát. Egyrészt sokkal-sokkal több értelme lenne a komplett rájátszást nézni és az alapján kiosztani a konferencia-döntők után egy keleti és egy nyugati playoff-MVP-díjat - minden bizonnyal Giannis Antetokounmpo és Luka Doncic kapta volna ezeket az elismeréseket, bár Giannisnak lehetett volna kihívója Jimmy Butler személyében.

Másrészt pedig ha már a konferencia-döntők MVP-jét keressük, akkor nem sok haszna van a továbbjutó csapat legjobbját választani akkor, ha egyértelműen, világosan a másik csapatban volt az MVP - Nyugaton nem lehetett kérdés, hogy Doncic messze-messze kilógott a párharcból, a keleti döntőben pedig Butler volt az, aki egy szinttel a többiek felett járt és bár a statisztikáján sokat rontott a sérülése, de így sem nagyon lehet vitatkozni azzal, hogy ő volt a legjobb. A díjakat ezzel szemben megkapta Steph Curry és Jayson Tatum - ők is jól játszottak, csak éppen volt náluk jobb, ennek ellenére Butler egyetlen szavazatot kapott (!) mindössze...

 

Mi lesz a Heattel?

Nagyjából odáig jutott a Miami, ameddig reálisan nézve juthatott úgy, hogy tehetséges, rutinos, kemény, de sérülékeny játékosokból rakta össze a keretét. A nagy kérdés most az, hogy ugyanezzel a rotációval nekimegy-e még egyszer a gárda egy olyan Keleten, ahol a Boston várhatóan nem lesz gyengébb, a Bucks viszont erősödik és a Netstől is többet lehet várni (hogy a Sixersről vagy másokról ne is beszéljünk), vagy valamilyen változtatás mellett dönt.

Két fő kérdés lehet: az egyik Lowry, aki sokat pihent az alapszakaszban, a playoffban pedig szinte alig állt rendelkezésre és amikor játszott, akkor is gyenge volt. Az irányító karrierje legrosszabb számait hozta védekezésben, ha a rajta végrehajtott betöréseket és az ellene dobó játékosok mezőnyszázalékát nézzük, támadásban pedig a lassúsága miatt szinte használhatatlanná vált - még mindig remekül olvassa a játékot és remekül passzol, de a mostani Game 6 előtt bő 5 pontot átlagolt az egész PO-ban. 

A másik kérdés Tyler Herro, akivel idén hosszabbíthat a csapat még a következő szezon előtt, méghozzá nyilván nem kevés pénzért. Herro az Év Hatodik Embere, az egész NBA egyik legjobb negyedik negyedes triplázója, 20+ pontot átlagolt, de a playoffban megint besült, közel használhatatlannak bizonyult és korábban is sokszor volt gondja azzal, ha kezdőként, a kezdők ellen kellett alkotnia. A vezetőségnek nagyon át kell gondolnia, hogy merre indul Herróval, aki érték, de már így is alig van hely a sapka alatt a Butler-Adebayo-Lowry-Robinson sor miatt. Utóbbi egyébként megint kérdés, hiszen a nagy szerződése után kijátszotta magát a rotációból...

Szabadügynök lehet PJ Tucker, de neki játékopciója van a következő szezonra 7,3 millió dollárért, őt nagyon jó lenne ezen az áron megtartani, de szintén szabadügynökké válik Victor Oladipom Dewayne Dedmon és Caleb Martin is. Velük lehet üzletelni, illetve draftjogokat adni azért, hogy sikerüljön erősíteni a kereten - kell Tucker, kell egy egészségesebb Lowry és Butler, illetve kellene egy használható, jól védekező, de labdával sem ügyetlen wing, ezekkel akár neki is lehetne futni a következő idénynek. Vagy összecsomagoini mindenkit Butleren és Adebayón kívül egy harmadik sztárért...

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus