Playoff-percek: Lou Williams pocsék formában van

Leonard és George körül elfogyott a csapat - Millsap meghallotta Porter szavait - ezt a meccset már láttuk egyszer - nagy lépést tett a Celtics az esetleges bajnoki cím(ek) felé - ezúttal Kemba Walker gyengélkedése is belefért - mennyire alakul át a Raptors?

Ezt a meccset már láttuk idén

A Nuggets ebben a rájátszásban egyszer már átélhette, hogy milyen érzés 1–3-nál pályára lépni. A Clippers elleni 5. meccsük kísértetiesen hasonlított a Jazz elleni 5. összecsapásukra: az első félidőben csak szaladtak az eredmény után, akkor 11 pont volt közte a nagyszünetben, most 12. A 3. negyedben mindkétszer 5 pontot faragtak a hátrányukból, és ebben akkor és most is közrejátszott egy kisebb futás a negyed végén. A Jazz ellen 10-2-t, a Clippers ellen 6-0-t futottak, és a lendület kitartott az utolsó játékrészre is, amit az első körben 14, most pedig 13 ponttal nyertek meg.

Millsap meghallotta Porter szavait

Az előző meccs után minimum érdekes nyilatkozatot tett arról Michael Porter Jr., hogy jobban be kellene vonni a pontszerzésbe Jokics és Murray mellett a többieket is, és itt érezhetően magára gondolt leginkább. Úgy tűnik, hogy Paul Millsap is megszólítva érezte magát, mert 17 pontjával az idei legjobbját hozta a rájátszásban, ráadásul egymaga hajtotta végre a Denver 6-0-s futását, amivel felzárkóztak a 3. negyed végén. Fordulás után összességében is aktívabb volt az erőcsatár, 14 pontig jutott a 3. játékrészben.

A meccs során mintha nevelő jelleggel szándékosan nem keresték volna Portert a csapattársai, alig kapott labdát, és így sokáig csak 2 kihagyott dobás állt a neve mellett, illetve azért kiosztotta a 3. gólpasszát is a párharc során. 71 másodperccel az órán mégis ő volt az, aki egy kijátszott helyzet végén bedobott egy triplát, amivel 5 pontra nőtt a Nuggets előnye, a véghajrában pedig további kulcsjátékokat oldott meg. Kiosztott egy hatalmas blokkot, leszedett egy nagyon fontos lepattanót, a végén pedig ő szerezte csapata utolsó 4 pontját, miután 4/4 büntetőt elsüllyesztett.

Leonard és George körül elfogyott a csapat

A Clippers két sztárja remekelt ezen a meccsen, 62 pontot szereztek, a hatékonyságuk is rendben volt, és szétosztottak 10 gólpasszt is, nem lehet azt mondani, hogy teljesen rácsavarodtak volna a labdára. Az utolsó negyedre a Nuggets lebontotta körülöttük a csapatot, a Clippers 25 pontjából 21 ettől a duótól érkezett, rajtuk kívül csak Harrell tudott 4 egységet hozzátenni. Az nem meglepő, hogy ők vállalnak ilyenkor a legtöbbet, az ugyanakkor nem fér bele, hogy a többiek semmit se tegyenek hozzá, minimum a rájuk kijátszott triplák egy részét be kell dobniuk. Leonard 3/5 volt távolról a 4. negyedben, mindenki más 0/8 - ez a leolvadás azért is volt váratlan, mert korábban 13/29-et dobtak csapatszinten a triplavonalon túlról.

Lou Williams pocsék formában

A Clippers kiegészítőszemélyzete kollektíven mondott csődöt a Nuggets ellen, ugyanakkor Lou Williams nevét külön is ki kell emelni, mert leginkább tőle lehetne várni, hogy fellépjen a két sztár mellé, ha ez szükséges. A Dallas Mavericks elleni első 4 meccsén parádézott, 20,8 pontot átlagolt 69,4%-os True Shooting mellett, illetve kiosztott 5,5 gólpasszt is a 31 játékperce alatt. Azóta viszont annyira visszaesett a teljesítménye, hogy meccsenként csak 24 perc lehetőséget kap, ami alatt 8,9 pontot szenved össze 39,2%-os True Shooting mutatóval, illetve 3,7 gólpasszal. Ma hajnalban már csak 19 percet kapott, 2/10-es mezőnymutatóval szenvedett össze 4 pontot, az egyetlen pozitívum a játékában az 5 kiosztott gólpassz volt.

A rossz dobóformája azért is meglepő a Nuggets ellen, mert nem az a helyzet, hogy a denveriek folyamatosan a legjobb védőiket teszik rá. A legtöbb dobásánál Jamal Murray védekezett rajta, aki ellen 2/11 volt mezőnyből. A Denver magasait sem tudja megverni sebességéből,, az első körben a Jazz játékosai kifejezetten keresték, hogy Nikola Jokics vagy Mason Plumlee kerüljön rájuk a periméteren, de Williams ellenük sem tud csillogni, előbbi 3/8-on, utóbbi 0/5-ön tartotta őt eddig. Az már csak grátisz, hogy néha azért megkapja Torrey Craig törődését is, aki ellen 1/7 eddig a Clippers hátvédje. 

Nagy lépést tett a Celtics az esetleges bajnoki cím(ek) felé

A Boston a 4-3-as továbbjutásnál is jóval többet nyerhetett ezzel a mai meccsel, hiszen a regnáló bajnokot sikerült felülmúlnia, amely a jelenlegi mezőny egyik legjobban védekező csapata, és két mérkőzést is a sírból hozott vissza, igazi lélekölő győzelmeket aratott. A Celtics alapvetően irányította a párharcot, de ilyen előzmények után még többet jelenthetett a mai siker, mint alapjáraton - ráadásul az utolsó negyedben lényegében egálról kezdve hozták az összecsapást, van tartás Brad Stevens együttesében. Tatumék nagyon fialok még mindig - az ilyen sikerek és főként azok mikéntje vezethet el oda, hogy a tehetségből nyerő játékos és bajnok legyen később, mert ezért most nagyon meg kellett harcolni.

Ezúttal Kemba Walker gyengélkedése is belefért

Az előző összecsapás után írtuk: ha Kemba Walker nem nyújt jó teljesítményt, akkor szoros lesz a mérkőzés, ha jó lesz a játékmester, várhatóan irányítani fog a Boston. Kemba nem dobott jól kicsit sem, a Celtics azonban ettől függetlenül végig vezetett a negyedik negyedben (is). Jayson Tatum nem dobott kiemelkedően jól, de rosszul sem, és megint sokoldalúan kosarazott. Jaylen Brown a jobbik énjét hozta, Marcus Smart pedig a játék szervezése és néhány kosár mellett egy kulcsfontosságú blokkot is jegyzett Norman Powellen az utolsó perc kezdetén, kétpontos vezetésnél. Bár a Miami más jellegű kihívást jelent majd, mint jelentett most a Toronto, nagyon jól mutat a jelenlegi helyzet a Boston szempontjából, főleg hogy Gordon Hayward is visszatérhet valamikor a főcsoportdöntőben.

Mennyire alakul át a Raptors?

A kanadai alakulat tavaly nyáron elvesztette Kawhi Leonardöt és Danny Greent, most pedig további távozói lehetnek a bajnoki címet nyerő gárdából. Fred VanVleet korlátait a Boston elleni sorozatban láthattuk, ettől függetlenül több csapat is nézegeti, jó esély van rá, hogy valaki nagyon kitömi. Serge Ibaka nagyszerű idényt futott szerződése utolsó évében, így ő is kaphat valahol egy nagyobb kontraktust. Esetében és VanVleetnél is kétséges azonban, hogy Masai Ujiri egyáltalán mennyire fog próbálkozni: a Raptorst nagyon sokan szóba hozták Giannis Antetokounmpóval, márpedig akkor nagy és hosszú szerződéseket nem oszthat ki Ujiri. A két említett mellett Marc Gasol távozása már nem is lenne akkora érvágás, legalábbis a spanyol pályán mutatott játékát látva, de mentorként még ő is hasznos lehetne. VanVleet és Ibaka lelépése esetén azonban játékban sokat kell változtatnia Nick Nurse-nek a következő idényre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus