Playoff-percek: már csak a hideg indokolja Leonard távozását Kanadából

Szakmailag félelmetesen egymásra talált a csapat és Leonard - újabb Jordan-párhuzam - egy kép, ami többet mond minden szónál - hogyan tovább, Bucks?

Elfogytak a szakmai indokok Leonard távozásával kapcsolatban

Masai Ujiri jött, látott, és ha egyelőre a végső győzelem nincs is meg, Kawhi Leonard átigazolásával sikerült átlépni egy nagyon fontos küszöböt, hiszen először döntőzik kanadai gárda az NBA-ben. Abszolút all-int mondott a Spurs sztárjának egyéves “bérletével”, de a siker őt igazolta, ráadásul Marc Gasol cseréje is telitalálatnak bizonyult, a spanyol amikor kellett, borzasztó hasznosan kosarazott az ellenfél nagyemberei ellen, neki is egy komoly visszajelzés a siker, hogy érdemes hosszú távon berendezkednie Kanadában - ne feledjük, hogy Leonardnek és Gasolnak is játékosopciója van a 2019-20-as évadra, amit Gasol (nem biztosan, de) jó eséllyel le is fog hívni ezek után. 

Áttérve a mérkőzésre és a tapasztalatokra, ebben a szériában, de úgy általában, az alapszakaszt látva is elmondható, hogy gyakorlatilag elfogytak a szakmai indokok, Kawhi Leonard és a Toronto kerete, edzői filozófiája a legjobbat hozza ki egymásból, nagy hiba lenne szétszedni ezt a csomagot. A torontói drukkereket elnézve megoldják, hogy Leonard ne fázzon, ha ezen múlik a maradása... 

Az alapszakaszban úgy vigyáztak sztárjuk egészségére Kanadában, mint a hímes tojásra, a gárda mégis volt annyira erős, hogy keleti második helyet hozott, a playoffban pedig egy olyan játékost láthattunk, aki kis túlzással Leonard továbbfejlesztett változata. Óriási meccsekre óriási meccseket pakolt folyamatosan támadásban ÉS védekezésben is, amikor pedig kifulladt és megállt pihenni, a csapat szépen lassan felnőtt mellé és végül már döccenő nélkül vette át a stafétát kulcspillanatokban. 

Ezt láthattuk a hatodik mérkőzésen is: Leonard vezetésével jött vissza tetemes hátrányból a Raptors a harmadik negyedben, majd a pihegő sztár már-már hátradőlve nézhette végig, ahogy a cseresor a negyedik negyed elején szétkapja az ellenfelet. Hogy aztán a pihent Leonard visszatérve megcsinálja a kulcsjátékokat - kétségkívül a két nagyon fontos játéknál újra volt egy icipici szerencse a felpattanó labdával és Siakam kezébe eső lasztival, de a szerencse azokat segíti, akik tesznek érte, márpedig ezért most (is) a Toronto tett többet. Az ESPN elemzése jól szemlélteti mindezt:

És akkor még egy Leonard-Jordan párhuzam

Mozdulatokban és számokban is többször került egy lapra MJ-vel a Raptors klasszisa az idei playoffban, a hatodik meccsen is megtette: 27 pontot, 17 pattanót, 7 gólpasszt szerzett, legalább ilyen számokat párharcról döntő, győztes összecsapáson utoljára Michael Jordan szállított 1991-ben. 

Egy hátborzongató párhuzam

Főcsoportdöntőben utoljára 0-2-ről 4-2-re 2012-ben az Oklahoma City Thunder tudott fordítani a San Antonio Spurs ellen. Az akkori győztes csapatban játszó Serge Ibaka és a vesztes csapat újonca, bizonyos Kawhi Leonard ma együtt örülhetett Torontóban. 

Ha csak egy képre van idő, ezt érdemes megnézni: a Raptors 8 perces "széllökése"

Megpróbálta Budenholzer, de későn

Az előző mérkőzés után pedzegettük, hogy bár a Bucks edzője megtalálta azt az ötöst, ami működhet, de összességében nem szűkítette le eléggé a rotációt, a Milwaukee második vonala így túlságosan esetlegesnek bizonyult az ezt a szűkítést már korábban meglépő Toronto ellen. A hatodik mérkőzésen már mindössze Ilyasova és Hill kapott komolyabb percet, a korábban 25-30 percekre is pályára kerülő Connaughton összesen tízet kapott, és nem is volt túl hatékony. 

Az első félidőben szokás szerint működött is a gárda, különösen védekezésben alkottak nagyot Bledsoe-ék, és nagyjából a harmadik negyed feléig ismét semmi nem utalt arra, hogy ugyanolyan összeomlás jön, mint az ötödik meccsen. Ekkor előbb teljesen szétestek támadásban, hangsúlyosabban előjöttek az addig is meglévő problémáik, majd szétestek védekezésben, a negyedik negyed elején pedig a Raptors cseréi nemes egyszerűséggel szétszedték az Antetokounmpót picit pihentető Milwaukee-t. A görög sztár és Middleton így is 41 percet játszott, de úgy tűnik, hogy a híres-hírhedt Thibodeau-féle Jimmy Butler-rotációra lett volna szükség (48 perc, csere nélkül...), hogy a Bucks ne kapjon ki. Ugyanakkor Budenholzer mindezt nem láthatta előre, mert a mérkőzés korábbi szakaszában Ilyasova és Hill is jól játszott, joggal bízott benne, hogy ennyi pihenő belefér - nem fért bele, és ez a szomorú tanulság a nagydöntőjükbe került. 

Hogyan tovább, Bucks?

Giannis Antetokounmpo annyit mondott, hogy tanulniuk kell ebből a vereségből, leginkábbis abból, hogy a 2-0 az égvilágon semmit nem jelent már egy főcsoportdöntőben, ezzel valószínűleg arra utalt a görög sztár, hogy a zsinórban hat győzelem adta lendület sem mindig elég. Budenholzer arról beszélt, hogy ez a keret a szezon elejétől, majd 1-2 változtatás után is úgy festett, mint ami nagy dolgokra, például egy maihoz hasonló meccs megnyerésére képes, de ez végül nem jött össze - azt már mi tesszük hozzá, hogy majdnem biztos, hogy jelenlegi összetételében nem is lesz már lehetőségük újra megpróbálni. 

Brook Lopez újrakalibrálta a karrierjét, a korábbi All-Star magasember lejáró, 3.4 millió dolláros fizetésénál jóval többet kérhet majd a nyáron, ahogyan a második körös draftee-ból Év Újonca, majd pedig szenzációs idei évadot futó Malcolm Brogdon 1.5 milliós szerződése is lepörög, többszörösét éri a hátvéd. Mellettük Nikola Mirotic kontraktusa is lejár, a friss All-Star Khris Middleton szerződése pedig 13 millió dolláros játékosopciót tartalmaz, ennél jóval többet kérhet. Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg George Hill 18 milliós szerződéséről a következő évadra, ami alaposan túlárazott, ellenben 2019. július 1-ig kiléphet belőle a klub 1 millió dollár ellenében. Jon Horst GM-nek minden tudására szüksége lesz, hogy ne essen szét teljesen a gárda, jól mérje fel, hogy kit kell megtartani és kit elengedni - nehéz 1-2 hónap következik most Milwaukee-ban. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus