Playoff-percek: mindent vitt a Celtics

Csak két dolgot rontott el a Miami, a támadást és a védekezést - Smart és Horford hatása azonnali volt - Adebayótól ez nem fog beleférni - a triplákat be kell dobni - ezt se reagáljuk túl.

Visszatért Smart és Horford

Előbbire jó esély volt, utóbbi némi meglepetésre került be a keretbe a két nappal korábbi pozitív koronavírus-tesztje után és mindketten azonnali, jelentős változást hoztak: Smart ellen 3/11-gyel dobtak a Heat játékosai és az ő labdáiból 12/15-tel tüzeltek a társak, míg Horford ellen 2/9-et hajított a Miami és négy labdát adott el. Kettejük beszállása alapjaiban formálta át a Boston játákát és a mérkőzés képét - Derrick White ugyan hiányzott, de ebben a formában mégis mondhatjuk, hogy ezt tudja a 100%-os Celtics.

 

Csak két dolgot rontott el a Miami: a támadást és a védekezést

Semmi különös, csak amit lehetett, azt rosszul csinált a Heat. Támadásban a kiegészülő Boston váltásai teljességgel elvették a Miami játékának élét - ahogy arra a párharc előtt is számíthattunk, egy-egyezni kellett, ami nem igazán ízlik ennek a keretnek és bár Jimmy Butler így is megdobta a magáét, de egyedül ő volt képes bármit is kezdeni egy-egyben, a többiek megálltak. A kosarak alig 55%-át előzte meg gólpassz a floridaiaknál, ez nem az ő játékuk, ráadásul a tripláik is teljességgel eltűntek, mert ki sem tudták alakítani a megfelelő helyzeteket.

Közben védekezésben is voltak problémáik, mert Smart megoldotta azt a gondot a Celticsnél, ami legutóbb a vereséget eredményezte - folyt a labda, Tatumnak és Brownnak nem kellett erőlködnie, hanem a megfelelő helyzeteiből célozhatott. Amint jött a csapda, már passzolták is ki a labdát, Smart pedig megtalálta a jó megoldást, illetve ő maga is 20 pont fölé jutott, az már csak ráadás, hogy egyébként Horford is folyamatosan jó passzokkal szórakoztatta a társakat.

Mivel a Celtics rendkívül jól dobta a hármast, a Heat pedig előkészítetlen, rossz dobásokat vállalt, így még egy fontos faktor elveszett: a leindítás. A Miami az első meccsen a sok kiharcolt büntetővel és a csapdázós, labdalopós védekezéssel tudott futni, illetve elvette a Boston futásait, most viszont fordult a kocka, a Heatnek kellett folyamatosan félpályázni, míg a Celticsnek nem nagyon kellett így védekezni és jó pár könnyű kosarat dobhatott.

 

Adebayónak labda kell

Az semmiképp sem tartható a Heat szemszögéből, hogy Bam Adebayo ennyire súlytalan támadában - a két meccsen összesen (!) tíz dobást vállalt és hat büntetőt harcolt ki, ez egy mérkőzésre sem lenne sok a centertől, nem hogy kettőre elosztva. Az összesen hozott 16 pont, 13 lepattanó és 3 gólpassz közelít a nullához, most a legutóbbi négy blokkja is eltűnt, ez így biztosan nem fog menni - nyilván nincs könnyű dolga a festékben Williamsékkel, de neki sokkal-sokkal agresszívebbnek kell lennie, hogy legyen mélysége a floridai támadásoknak.

 

A triplákat be kell dobni

A párharc előtt is világos volt, hogy a jobban triplázó csapat jelentős előnyben lehet a kemény védekezések miatt és a Bostonnál több ilyen meccset is láttunk már - legutóbb például a Bucks elleni hetediket. Most is elérték a 20 triplás határt, miközben a Miami eddig a két találkozó alatt összesen dobott eddig húszat 64 kísérletből, ami 31%-os hatékonyság - sem a volumen, sem a jó százalék nincs meg eddig. Tyler Herro 1/8-nál, Victor Oladipo 2/7-nél, PJ Tucker és Caleb Martin 2/4-nél, Max Strus 5/15-nél tart, egyelőre csak Gabe Vincent (7/15) dob jól kintről.

Ehhez képest a Bostonnál Jaylen Brown 8/15-nél, Smart 5/12-nél, Grant Williams 3/4-nél, Payton Pritchard és Jayson Tatum pedig 6/17-nél tart, összességében 42%-kal dobnak csapatként. A Heat számára rossz hír az, hogy egyrészt ők most már hosszú hetek óta gyengék abban, ami elvileg az erősségük, másrészt pedig főleg az, hogy most megy a széria Bostonba...

 

Ezt se reagáljuk túl

A nagy, kiütéses győzelmeket sokan hajlamosak túlreagálni ebben a playoffban, pedig a magyarázat nem túl bonyolult: lesarkítva az egyik csapatnak kifejezetten jó napja van, a másiknak pedig kifejezetten rossz. A Heat elront pár támadást, a Boston dob belőle pár triplát és már kész is a szakadék - az első negyedben hat labdabirtoklásból öt hármast dobtak Brownék, az 15 pont, pillanatok alatt szétnyílik az olló. Az első meccsen a Heat számára alakult ez jól a harmadik negyedben és több más párharcban is láttuk már, hogy ha az egyik csapat jóval energikusabb, agresszívebb, koncentráltabb, míg a másik bizonytalanabb, akkor a mai tempó miatt egyszerűen ilyen különbségek alakulnak ki.

Nem a különbség aggasztó a Heat számára, hanem a játék, eddig igazából az első meccs harmadik negyede alakult csak Spoelstráék szájíze szerint, amúgy a Boston van fölényben, elvette a pályaelőnyt is, Tatumék diktálnak. Ez persze abból a szempontból nem meglepő, hogy Lowry még mindig nincs a Miaminál, így egy kulcsszereplőt kellene valahogy pótolni, de a lényeg egyelőre nem ez, hanem hogy a Bostonnak már kijött egy "extra" meccs - a kérdés az, hogy tudnak-e sorozatban hármat és otthon kettőből kettőt nyerni, mert ha nem és 2-2-vel térnek vissza a felek Miamiba, akkor bármi lehet. Ha 3-1-gyel, akkor alighanem megvan Kelet bajnoka...

 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus