Playoff-percek: osztálykülönbség és szupercsapat Milwaukee-ban?

A bíróknál is megvan a Bucks státusza - Miroticot is beélesítették - statisztika a Bucks-Pistons párharctól - Capela nem véletlenül volt gyenge - nézzünk rá kicsit Rubio számaira - Mitchell oroszlánkörmei.

A bíróknál is szupercsapat lett a Milwaukee?

A Pistons-Bucks párharc negyedik összecsapásán elég egyértelműen a világ tudtára adták a detroiti szurkolók, hogy nem értenek egyet a játékvezetői döntésekkel, főleg ami a büntetőket illeti, hiszen óriási fölényben volt ezen a téren a Milwaukee. A harmadik negyedben Dwane Casey technikait is kapott azért, mert szóvá tette mindezt, a publikum "Refs, you s*ck" rigmusához pedig egyszer még Blake Griffin is csatlakozott - volt pont, amikor 32-8 volt a büntetők aránya a vendégcsapat részére és végül 41-12-es mutatóval zárult az összecsapás úgy, hogy Giannis Antetokounmpo egymaga 20-szor állhatott a vonalra.

Az első meccsen egyébként 26-13 (Antetokounmpo egymaga 12), a másodikon "csak" 21-17 (Antetokounmpo mindössze 5), a harmadikon pedig már 24-24 (Antetokounmpo 6) volt a büntetők aránya, nem feltétlenül volt ez állandó probléma a széria során, de talán a végére a játékvezetők is átérezték, hogy az alapszakasz-győztesnek és a potenciális MVP-nek fújnak...

Osztálykülönbség

Vadászni kell azokat a pillanatokat, amikor legalább átmenetileg közel járt ellenfeléhez ebben a párharcban a Pistons, az első meccsen már az első negyedet húsz ponttal vesztette el, a második meccsen a hasonló hátrányból egyszer még visszajött, de ugyanúgy kiütés lett a vége, a harmadik összecsapáson pedig szintén nem volt esélye, csak akkor lassabban alakult ki a különbség - igazából egy félidő, a negyedik meccs első fele volt olyan, amikor ellenfélnek tűnt a Detroit, de ebből is 23 pontos verés lett. Összességében a négy találkozót 95 (!) pontos különbséggel húzta be a Bucks és egyik derbi sem volt 16 pontnál szorosabb, ez még akkor is óriási szakadék, ha az alapszakasz-győztes játszott a keleti nyolcadik kiemelttel. Hogy mennyire nagy, azt jól mutatja, hogy ez volt minden idők második legnagyobb különbségű söprése, ennél nagyobb, 101 pontos különbség a 2010-es rájátszás második körében alakult ki az Orlando Magic javára az Atlanta Hawks elleni párharcban. 

Miroticot is beélesítette a Bucks

Hosszabb sérülés után, a párharc első meccsén kapcsolódott vissza a Milwaukee munkájába a deadline-nál megszerzett dobógép és a két hazai találkozón még érezhető volt rajta a rozsda - ezeken összesen 3/13-as mezőnymutatót, 0/6 triplát és 6 pontot tudott felmutatni. A két idegenbelire viszont már ráérzett arra, amire kellett, itt 24 pontot és 6/10 triplát bombázott be, a ma hajnali derbin játszott is húsz percet és úgy fest, hogy sikerült őt beélesíteni még a jóval nehezebbnek ígérkező, Boston elleni párharc előtt.

Ide kapcsolódik, hogy volt két, rendszeresen jó teljesítményt nyújtó cserejátékosa a gárdának ebben a szériában, Pat Connaughton a két hazai meccsen átlagolt 14 pontot, 8,5 lepattanót és 2,5 blokkot, aztán a két idegenbelin már főleg inkább a védekezését szerette Mike Budenholzer, de átlagosan bő 28 percet tölthetett a pályán, míg George Hill 24 perc alatt tíz pontot és négy gólpasszt tett a közösbe átlagosan a négy meccsen - melléjük érkezett meg Mirotic, illetve ha egyelőre csak egy, illetve négy perc erejéig is, de a két idegenbeli meccsre már Tony Snell is visszatért sérüléséből, a Celtics ellen rá is számíthatnak. Nyilván fontos hiányzó még Malcolm Brogdon, de a hírek szerint ezen a héten róla is többet tudhatunk már, Pau Gasol és Donte DiVincenzo hiánya pedig valószínűleg a játékot tekintve nem nagyon fog számítani, a spanyol rutinja akkor is hasznos lehet, ha nem léphet pályára.

Egy szomorú és egy vidám statisztika

A Detroit Pistons zsinórban 14. meccsét vesztette el a rájátszások során, ez negatív NBA-rekord, míg a Milwaukee Bucks 18 év után először jutott tovább a rájátszás második körébe - összesen kilencedik próbálkozásra. Anno 2001-ben a Cassell-Allen-Robinson trió fémjelezte Bucks csak a főcsoportdöntőben állt meg, ahol hét meccsen kapott ki Allen Iverson 76ers-étől - a Philly elleni főcsoportdöntővel valószínűleg most is kiegyeznének Milwaukee-ban, természetesen fordított eredménnyel...

Clint Capela nem véletlenül volt „gyenge”

A meccs után nyilatkozta a megszokottnál kevesebb energiával játszó Rockets-center, hogy vasárnap egyszerre diagnosztizáltak nála egy légzőszervi és/vagy gyomortáji megbetegedést okozó vírust, az adenovírust, illetve a klebsiella névre hallgató, súlyos tüdőgyulladást okozó szuperbaktériumot, amelyre jelenleg nincs gyógyszer, csak a tüneteket lehet valamelyest enyhíteni. Az orvosok szerint négy nap alatt lehet túlesni a vírus és baktérium okozta tüneteken, vagyis ez még kihatással lesz az ötödik meccsre történő felkészülésre is – arról nem is szólva, hogy megfertőzheti a csapatot is.

Donovan Mitchell oroszlánkörmei

A tavalyi diadalmenet után idén sűrűn beütött a másodéves-átok (sophomore slump) a dobóhátvédnél, ezt az idei playoffban is jó párszor láthattuk, a harmadik meccsen is felváltva húzott zseniálisat vagy bakizott érthetetlent. A negyedik meccs végjátékában aztán megmutatta, hogy mennyire nagy potenciál is van benne, úgy vert be 19 pontot a negyedik negyedben a liga egyik, ha nem a legjobb védelmével rendelkező Houstonnak, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Capela gondjai de vagy oda, ez mesteri teljesítmény volt, és Mitchell megint jelezte, hogy úton van a legnagyobb sztárok társasága felé.

Az megvan, hogy Rubio most dobott legrosszabbul az egész szériában?

Jae Crowderrel párban extra dobásokkal jelentkezett a spanyol irányító a meccs első szakaszában, és mindenki dicsérte is, hogy mekkorát segített a csapaton. A párharc első három meccsén inkább arról szólt a fáma, hogy Rubio milyen furcsán védekezik Hardenen és emiatt (is) kapnak ki folyamatosan, azonban ha a statisztikákra nézünk, egyrészt Rubiónak nagyszerű playoffja van, másrészt az első három meccsen sokkal jobban dobott…

Tény, hogy a triplavonal mögül nem igazán veszélyes, de sorrendben 45.5, 41.2 és kerek 50 százalékkal célzott a párharc első három mérkőzésén, 14 pontot átlagolt 44.1%-os mezőnymutatóval, ezen belül 2/8 triplával és 10/12 büntetővel. A negyedik meccsen ugyan 18 pontot termelt, de 6/17-es mezőnymutatóval, ezen belül 1/7 triplával. Az természetesen elvitathatatlan, hogy a 11 gólpassz és a 3 eladott labda sokkal jobban megmutatja a hatását, de korábban ebben sem volt rossz, sőt (21 gólpasszra 9 eladott labda).

Összességében 15 pontot, 8 gólpasszt, 2.3 szerzett labdát és 3.5 lepattanót átlagol, a lepattanókat kivéve ezek jobb számok, mint amiket a tavalyi hat playoff-meccsén hozott. A külső dobásai ugyan gyengébbek, de az össz-mezőnymutatóban a 41.2% sokkal jobb, mint a tavalyi 35.4, ahogyan a 83.3%-os büntetőzés is (tavaly 78.3%). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus