Playoff-percek: Paul George körül fogy a levegő

Tyronn Lue nem bízott a múltkori jó döntésében - Ayton és Zubac támadólepattanói - Paul George körül fogy a levegő - a legrosszabbkor kezdtek el kimaradni a Clippers triplái - a Suns sem dobott jól.

Tyronn Lue nem bízott a szerencséjében

Legutóbb megdicsértük a Clippers edzőjét amiatt, hogy Ivica Zubac köré egy alacsonyabb, de lábon nagyon gyors négyest tett fel kezdőként. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy Marcus Morris helyére Terance Mann került be a kezdőbe Reggie Jackson, Patrick Beverley, Paul George és a már említett Zubac mellé, és ez az ötös 21 perc alatt 13 pontot vert a Sunsra, egyértelműen helyes húzásnak bizonyult ezt a kezdőt választania az edzőnek. Azóta kiderült, hogy Lue-nak szerencséje is volt ezzel, azért lépte meg ezt a változtatást, mert egészen az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy Morris nem tudja vállalni a játékot - amikor kiderült, hogy mégis pályára léphet, már nem lehetett módosítani a kezdőn. Bármennyire is közhely, de a jó edzőknek sokszor szerencséjük is van, viszont a negyedik meccsen ismét azoknak szolgáltatott bizonyítékot Lue, akik azt próbálják bizonyítani, hogy nem jó edző. Morris visszakerült a kezdőbe, és a Clippers láthatóan megzavarodott ettől, egy laza 2-14-gyel indították a találkozót, ami azért is nagy szó, mert ekkora különbség az első három meccs során egyszer sem alakult ki a csapatok között.

Lue mentségére legyen mondva, hogy a ma kezdőként pályára lépő ötös is +7-ben zárt az előző találkozón, ezúttal viszont 14 perc alatt -6-ban, míg amikor Morris helyett Mann szerepelt együtt a másik négy játékossal, 6 pontot rávertek a Sunsra 12 perc alatt. Annak ellenére, hogy a mérkőzés elején kiderült, hogy nem kellene azt a sort erőltetni, amiben Morris játszik a kezdőkkel, Lue mégis több lehetőséget adott ennek a csapatnak, mint a másiknak. A Clippers a harmadik negyedben a nagy felzárkózását is akkor kezdte el, amikor Morris helyére beállt Mann, rögtön egy 7-0-t futottak, és ekkor jöttek vissza a mérkőzésbe. Az egész párharcot nézve is látványos a különbség a két sor között: mindkét verziót 36 percen keresztül használta eddig Lue, és amíg a Mann-féle sor +23-at hoz a Suns ellen, addig a Morris-féle ötös összességében 5 ponttal kap ki. A különbség a támadóoldalon jön ki, abban a 36 percben, amikor Mann van fent a többi kezdővel, 91 pontot dob a Clippers, míg amikor Morris, akkor csak 58-at.

 

Centerharc van

Mostanában sajnos vagy nem sajnos, de egyre kevesebb az olyan párharc a rájátszásban, amiben meghatározó szerepet játszik mindkét csapat centere, és lehet őket nézni, ahogyan egymást gyömöszölik a palánkok alatt. Deandre Ayton esetében az első két kör alapján egyáltalán nem meglepő a kiváló teljesítmény, dominált a Lakers ellen, majd a Nuggets ellen is hasznosan kosárlabdázott, és várható volt, hogy a Clippers alacsony szerkezetével szemben ismét erőltetni fogják támadásban. Ez így is történt, és ez meglehetősen korán előidézte azt, hogy a Clippersnek sokkal jobban kell támaszkodnia Ivica Zubac játékára, aki szintén fel tud nőni ehhez a feladathoz. (Legalábbis annyira, amennyire tőle az elvárható, azért egyértelműen a Suns centere nyeri ezt a párharcot.)

Kettejük között talán ma hajnalban alakult ki a leglátványosabb csata, élmény volt nézni, amikor egymással birkóztak egy-egy lepattanóért, viszont annak is nagy jelentősége lett, amikor el kellett váltaniuk egymásról, nem véletlenül szedett a Suns 17, a Clippers 15 támadólepattanót. A vendégek az eddigiekhez képest sokkal könnyebben el tudták érni, hogy Zubac ráváltson a Paul-Booker kettős valamelyikére, és ugyan egyikük sem célzott jól most sem, de Ayton a 9 támadólepattanójának a jelentős részét úgy szedte, hogy Zubac a gyűrűtől távol helyezkedett, illetve a többi támadóból szintén nem egy Ayton brusztolásának is az eredménye, csak nem ő gyűjtötte be végül. A túloldalon Zubac is belekapaszkodott 7 támadóba, viszont a Clippers rosszabbul használta ki a második esélyeit, 13-7-re kikapott ebben, és ez is egy olyan tényezőnek bizonyult, ami a Suns felé billentette a mérleg nyelvét.

 

Paul George körül fogy a levegő

Paul George kapcsán sokakban az fog leginkább megmaradni erről az estéről, hogy a végén kulcsfontosságú helyzetben kihagyott egy büntetőt (a másikat szándékosan hagyta már ki, azt ne vegyük ide), és emiatt meg is érdemli a kritikát, ugyanakkor körülötte teljesen elfogyott a csapat erre az estére, a többiek sem dobták be a tripláikat, a többiek sem szállították stabilan a pontokat, így még nagyobb figyelem és teher hárult rá. Reggie Jackson ugyan eljutott 20 pontig, de ehhez 24 dobást használt el, míg a nem teljesen egészséges Morris betlizett támadásban. George játékszervezésben sem kapott segítséget, az ő 6 gólpasszához 7 másik jött csak a többiektől, és emellett nem egyszer előfordult, hogy Ayton maradt rá védekezésben, akit meg kellett volna állítania a palánk közelében - ez speciel nem jött eddig össze, a Suns centere a párharc során 11/11 dobását elsüllyesztette olyankor, amikor George fogta őt.

Kawhi Leonard hiánya egyre jobban kezd kijönni, mert hiába próbál meg mindent is megoldani George, a végtelenségig nem mehet ez így, ő is csak emberből van, teljesen érthető, ha elfogy az ereje ekkora nyomás alatt. A kulcshelyzetben kihagyott büntetője alapjaiban változtatta meg az utolsó másodpercek forgatókönyvét, és tényleg elvárható lett volna tőle, hogy higgadt tudjon maradni egy ilyen pillanatban, viszont mindenki más keze is megremegett elégszer a találkozó során, a Clippersnél a „többiek” is csak 34,9%-kal tüzeltek a meccs során mezőnyből, a társak is csak 4/22 triplát tudtak hozzátenni az ő 1/9-éhez. A negyedik negyedben is csak 1/7 dobása ért célba, ami nagyon nem clutch, de a többiek 2/12-je sem segítette a Clippers ügyét. A túloldalon Chris Paul is csak 1/7 dobását süllyesztette el a záró játékrészben, ahogyan Devin Booker is megállt 2/6-nál, de ők legalább ott voltak egymásnak, egyenlő figyelmet követeltek meg az ellenfél védekezésétől, míg George teljesen egyedül maradt.

 

Nem estek a Clippers triplái

A Clipperst cserben hagyta az egész szezon során kiváló triplázása: az a csapat, amelyik az alapszakasz során 41,1%-kal dobta a hármasokat, illetve úgy érkezett meg erre a mérkőzésre, hogy addig a rájátszásban is 39,9%-kal céloztak kintről, ezúttal megállt 16,1%-nál és 5 bedobott triplánál. Ez messze a legkevesebb tőlük a rájátszásban, eddig minden mérkőzésen a helyére küldtek legalább 10 triplát, és az alapszakaszban is csak egyszer dobtak kevesebbet, mint most a Suns ellen: a szezon legelején a Mavericks ellen, amikor kikaptak 51 ponttal.

Reggie Jackson a rájátszásban 14 meccsen dobott legalább 3 triplát, most megállt 2/9-nél. Patrick Beverley az előző két meccsen bedobott két-két triplát, ezúttal nem ért célba az egyetlen próbálkozása. Luke Kennard az előző 7 meccséből 6 alkalommal dobott legalább két triplát, most 0/3-mal zárt. Marcus Morrisban és Nicolas Batumban is benne van, hogy kiszakadjon a zsák, de nekik sem sült a kezük. És akkor ott van Paul George, aki az első meccset leszámítva nem dob jól a párharcban, az elmúlt három találkozón 5/28 triplája akadt be. Ha valami miatt kritizálni lehet őt, akkor az a triplázása, bár ez is valahol a tyúk és a tojás esete: ha a többiek nem dobnak jól, akkor több figyelem hárul rá, ha viszont ő nem dob jól, akkor több figyelmet kap a többi tripladobó is, akik így nem tudnak olyan pontosan célozni. És ebben ugyancsak közrejátszik az is, hogy a nagy tehertől fárad, így érthetőbb, hogy elkezdenek rövidebbek lenni a dobásai. Nem ezt várnák tőle, de érthető, hogy így történik.

A Clippers könnyedén megnyerhette volna ezt a találkozót, mert a Suns kiváló védekezése ellenére sem az történt, hogy ne lettek volna meg a lehetőségeik, a rájátszás korábbi szakaszában érzésre sokkal nehezebb helyzetekből is képesek voltak sok triplát bebombázni, míg most megremegtek a kezek. Könnyebb dolguk valószínűleg legközelebb sem lesz, és szinte biztos, hogy Kawhi Leonard nélkül kell megpróbálniuk életben maradni az ötödik meccsen, és az is szinte biztos, hogy erre csak a jelenleginél jobb dobóformával lesz esélyük.

 

A Sunsban is van tartalék

A Clippers gyenge dobóformája mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a Suns is csak 36%-kal célzott mezőnyből, illetve nekik is csak 4/20 triplájuk ért célba. Jae Crowder 1/6, a Paul-Booker duó közös erővel 0/8-at hajított kintről, Mikal Bridges pedig nem is próbálkozott távolról. Paul és Booker ezen felül sem dobott jól, előbbit látványosan zavarta a maszk és Beverley is, míg utóbbiról még nem pergett le az összes rozsda, de azért mindketten jobban néztek ki, mint egy meccsel korábban. Mindkettejükben benne van, hogy a következő meccsre annyira összeszedi magát, hogy egymaga képes lesz a Suns javára eldönteni a mérkőzést és a párharcot. Booker a Lakers, Paul a Nuggets ellen mutatta meg ebben a rájátszásban, hogy milyen teljesítményre is képes egy olyan találkozón, ahol le lehet zárni egy párharcot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus