Playoff-percek: Paul George történelmi magasságokban

Paul George a legnagyobbakkal került egy lapra - bezuhant a Suns védekezése - Devin Bookert támadta a Clippers - DeMarcus Cousins rájátszásbeli karriercsúcsa - ismét működött a Clippers alacsony szerkezete - a Bridges-Crowder kettőstől több kell.

Paul George csattanós választ adott

George az elmúlt találkozókon érezhetően kezdett fáradni, és az első meccset leszámítva nem is dobott jól a Suns ellen, de most csattanós válasszal jelezte, hogy nem érdemes még leírni, van benne tartalék, 41 ponttal, 13 lepattanóval, 6 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel tartotta víz felett a Clipperst. A 41 pont rájátszásbeli karriercsúcs nála, és ezt 15/20 elsüllyesztett dobással érte el, a 75%-os mezőnyhatékonyság és a 87,2%-os True Shooting mutató is egészen elképesztő, pláne egy ilyen szituációban.

George nem mellékesen eddig mind a 18 meccsén elért legalább 20 pontot ebben a rájátszásban, és a liga történetében mindössze három játékos volt korábban képes arra, hogy egy rájátszásban az első 18 meccsén mindig eljusson 20 egységig: Michael Jordan (háromszor), Kobe Bryant és Kevin Durant (kétszer). Csak az ismétlés kedvéért: Michael Jordan, Kobe Bryant, Kevin Durant. Hozzájuk csatlakozott Paul George, és ez akár egy jó ómen is lehetne a Clippers számára, mert ők minannyian eljutottak a nagydöntőbe ezekben a szezonokban, a Clippers ugyanakkor még mindig nagyon nehéz helyzetben van.

 

Még egy kis George

A Clippers sztárja kapta a rájátszás során messze a legnagyobb terhelést, már 735 perc van a lábaiban, őt 605 perccel követi Devin Booker, a képzeletbeli dobogó aljára pedig Reggie Jackson fér fel 585 játékperccel. Az érdekesebb nevek közül Trae Young 568, Khris Middleton 545, Giannis Antetokounmpo 536, Kawhi Leonard 432, Chris Paul 424 percet játszott ebben a rájátszásban. George lábaiba nagyon sok kilométer került az elmúlt hetekben, emellett övé a legtöbb pont, mezőnykísérlet, triplakísérlet és kiharcolt büntető is, a harmadik legtöbb lepattanó és az ötödik legtöbb gólpassz - ezek mind következnek a játékpercekből is, de azt is megmutatják, hogy valóban aktívan tesz a Clippers sikereiért. Az sem meglepő, hogy övé a legtöbb eladott labda a rájátszás során, Kawhi Leonard kidőlésével még nagyobb teher hárult rá labdásként, és Rajon Rondo is kipottyant a csapat rotációjából. 40,9 perc alatt 27,2 pontot, 9,7 lepattanót és 5,6 gólpasszt átlagol 3,5 eladott labda mellett, pontjait 57,9%-os TS mellett szerzi.

 

Behorpadt a Suns védekezése

A Suns talán ezen az estén védekezett a legrosszabbul az egész rájátszás során, és láthatóan őket zavarta meg jobban az is, hogy Ivica Zubac kiválásával kénytelen volt visszaváltani az alacsonyabb szerkezetére a Clippers. Deandre Ayton elméletileg ugyanabban a helyzetben találhatta volna magát, mint az első meccs első félidejében, amikor terrorizálni tudott támadásban, most viszont nem jutottak el hozzá a labdák, és megállt mindössze 10 pontnál. A Clippers kiválóan zárta el a passzsávokat közte, illetve a Suns labdás játékosa között, folyamatosan rotáltak rajta védekezésben, és rendre többen küzdöttek ellene a lepattanók megszerzéséért, hatalmas munkát fektettek abba, hogy ne verje meg őket a palánk alatt. Ennek lett az az eredménye, hogy miért álltak meg 32 szerzett pontnál a festékből, de ennél is érdekesebb, hogy miért kaptak 58-at védekezésben.

A pálya másik oldalán még látványosabban működött az, amit Tyronn Lue kitalált erre a mérkőzésre, folyamatosan kierőszakolta a Clippers, hogy Ayton olyan emberre kerüljön védekezésben, akit nem hagyhat ott, így nem egyszer Paul Georgera kellett váltania. Az amúgy remeklő George csak 1/4-et hajított róla, ahogyan a Clippers többi játékosa is csak 2/7-tel zárt Ayton ellen, de számukra nem is ezek a párharcok bizonyultak az igazán lényegesnek. Miközben Aytont kicsalogatták a gyűrű alól, egy másik váltással azt is elérték, hogy Marcus Morrisnak a nála sokkal alacsonyabb Devin Bookert kelljen megvernie egy-egyben, és főleg a meccs elején dobálta a kosarakat sorra úgy, hogy Booker semmit sem tudott kezdeni vele. Morris már az első negyedben elérte, hogy duplázással próbálja őt lassítani a Suns, és innentől kezdve szétcsúszott a hazaiak hátsó alakzata. Ez a Booker-Morris párharc különösen érzékenyen érintette a Sunst, a Clippers játékosa ugyanis 5/5 dobását elsüllyesztette olyankor, amikor Booker fogta őt, míg mindenki más ellen 4/11-et tudott felmutatni. Bookert viszont nemcsak Morris verte meg rendre, Jackson, Geroge és Mann is fickándozott vele szemben, ez a trió is összességében 7/11 dobást süllyesztett el olyankor, amikor ő védekezett rajtuk.

Lue még egy fegyvert elővett a Suns védekezésének a szétcincálására, DeMarcus Cousins röpke 11 perc alatt szórt 15 pontot, illetve kiosztott 3 gólpasszt, és egy nagyon rövid időszakot leszámítva akkor mehetett fel garázdálkodni, amikor a túloldalon Ayton ült. Ez volt Cousins pályafutása 14. mérkőzése a rájátszásban, és ezzel a 15 ponttal karriercsúcsot ért el, a 2019-es nagydöntő ötödik meccsén jutott 14 egységig a Warriors játékosaként. Az már a Suns kritikája, hogy a pálya másik oldalán nem tudták kihasználni Cousins védekezésének a gyengeségeit, mert hiába verték meg őt párszor, a túloldalon kamatostul adta ezt vissza.

 

Lehet, hogy Lue túl hamar adta fel az alacsony szerkezetet?

Utólag okos az ember, de elgondolkodtató, hogy Tyronn Lue talán túlságosan is hamar mondott le arról, hogy a korábban jól működő alacsony szerkezetével próbálja megverni a Sunst, Aytontól egyetlen 14 pontos félidő elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az első találkozó második félidejétől kezdve Zubac is ott legyen a pályán. Zubac kétségkívül jó munkát végzett az elmúlt találkozókon, korábban viszont láthattuk, hogy a Clippers nélküle tud igazán jól működni támadásban, míg ma azt is megmutatták, hogy védekezésben is képesek limitálni Aytont. Ez már csak spekuláció, aminek valódi értelme nincsen, de nem elvetendő az a gondolat, hogy a Clippers a jelenleginél is kedvezőbb helyzetben állhatna, amennyiben Lue a második meccsre húzza meg azokat a módosításokat védekezésben Ayton ellen, amiket az ötödik találkozón lépett meg.

Izgalmas lesz figyelni, hogy mi lesz Zubac sorsa, amennyiben vissza tud térni a következő meccsre a sérüléséből, mert adná magát, hogy nélküle működött a csapat, akkor próbálkozzanak ismét nélküle, de minden bizonnyal a Suns is azon fog dolgozni most, hogy miképp tudnák ismét kihasználni támadásban Ayton fizikai fölényét. Mondhatja Lue, hogy kezdjen a padról, és ha baj van, még mindig beszállhat, de ha legközelebb a Suns kerül olyan lendületbe a találkozó elején, mint most a Clippers, akkor nagyon hamar eljuthatnak odáig, hogy már késő őt betenni. A másik oldal mellett is érvelhet Lue, elvégre működtek most Zubac nélkül, és ez alapján joggal bízhat abban, hogy legközelebb is működnek majd, és támadásban valószínűleg jobban is fekszik nekik, ha nincs ott.

 

Hol van Bridges és Crowder?

Ezúttal már Chris Paul és Devin Booker is elfogadható teljesítményt nyújtott támadásban, viszont Deandre Ayton eltűnése mellett az sem fért bele a Sunsnak, hogy a párharc során Mikal Bridges és Jae Crowder sem tudja azt hozni, amit a rájátszás korábbi szakaszában. Az első két körben Bridges 12 pontot átlagolt, majd a Clippers elleni első meccsen 14 egységig jutott, azóta viszont csak 7,3 pontot átlagol. Crowder esetében is hasonló a helyzet, ő a Lakers és a Nuggets elleni találkozókon 11,7 pontot átlagolt, majd ezt a párharcot is 13 egységgel nyitotta, azóta viszont 4,5 pontot képes felmutatni. A rájátszás korábbi szakaszában csak 6,7 pontot átlagoló Cameron Johnson ugyan feljebb tudott lépni, és a Clippers elleni találkozókon 10,8 pontot hoz, viszont láthatóan ez nem elegendő, a Bridges-Crowder duótól is többre lenne szükség.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus