Playoff-percek: Steve Kerr húzása megfogta Anthony Davist

Kerr jót lépett, Davist megfogták - Reaves hullámvölgybe került - Thompson tovább javított egy triplarekordot - most a festékben is a Warriors volt a jobb.

Kerr húzása megfogta Davist

Már az első meccset is sakkjátszmaként jellemeztük Steve Kerr és Darvin Ham között, és ezzel az analógiával élve a Warriors mestere egy vezércsellel indította a második meccset, feladta Kevon Looney összes erényét és a padra helyezte őt, hogy JaMychal Green vehesse át a helyét a kezdőben. Az ő előléptetése azért is nagy szó, mert az alapszakaszban lejátszott 544 meccse közül csak 166 alkalommal kapott helyet az első ötösben, míg a rájátszásban ez volt az 54. meccse, de mindössze hatodszor volt kezdő. Ez a lépés több szinten is működött, Green támadásban szét tudta húzni a pályát, 3/6 triplát elsüllyesztett, mindössze 13 perc alatt 15 pontot ért el, amivel csapata harmadik legeredményesebb játékosa lett, de legalább ilyen jelentős volt az is, hogy ez a húzás mit jelent a pálya másik oldalán.

Draymond Green megkapta Anthony Davis őrzését, a Lakers magasembere pedig nem tudott mit kezdeni ezzel a helyzettel, az első negyedben mindössze 1/4 dobását süllyesztette el, de ekkor legalább még elért 4-4 lepattanót, illetve gólpasszt. A folytatásban Darvin Ham egyáltalán nem erőltette a magasember megjátszását, és nagyrészt lecsorgókból, illetve rendezetlen védelmek ellen el is süllyesztett 4/7 dobást, de ez két negyed alatt borzasztó kevés, tőle jelentősen többre van szükség támadásban, ahogyan lepattanózásban is – utóbbiból hármat szedett le az első negyedet követően, ráadásul újabb gólpasszt sem osztott már ki, ez is mutatja, hogy mennyire nem is keresték őt a gyenge kezdés után.

A következő lépést egyértelműen Hamnek kell megtennie, el kell érnie, hogy Davis ismét hatékony legyen, jó helyzetekben kell eljuttatniuk hozzá a labdát, és ha első szándékból nem is megy neki, meg kell próbálnia büntetőket kiharcolnia, mert az első meccsel ellentétben ez is hiányzott most a Lakers játékából. Ami miatt aggódhat az edző, hogy Davisnek az első körben is volt 4/13-as, illetve 4/14-es dobásmutatója is, ugyanakkor amiatt optimista lehet, hogy a gyengébb meccseit eddig rendre egy nagyon erős követte.

Kerrnek nem ez volt az egyetlen olyan húzása, amire nem tudott meccsen belül választ találni Ham, Stephen Curry ugyanis játékszervezői feladatokat kapott, Jarred Vanderbilt sem tudta elvenni a passzait, és ennek egy 12 gólpasszos extra lett a végeredménye. Curry a rájátszásban mindössze kétszer tudott ennél több gólpasszt kiosztani, 2013 áprilisában 13-ig jutott a Nuggets ellen, míg 2014 áprilisában 15 gólpasszt adott egy Clippers elleni meccsen, vagyis a Kerr-érában soha nem adott ennyi gólpasszt a rájátszásban – ráadásul csak 30 percet játszott, a negyedik negyed jelentős részét ki is ülte.

 

Reaves kisebb hullámvölgybe került

Austin Reaves a remek alapszakasza után kiválóan kezdte a rájátszást is, a Grizzlies elleni első négy meccsén 17,8 pontot, 4,5 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt 41,2 százalékos triplázással és 60,3 százalékos True Shooting mutatóval, azóta viszont egyre mélyebbre süllyed támadásban. A Grizzlies elleni ötödik meccsen még eljutott 17 pontig, de csak 4/13 mezőnykísérlete ért célba, és csak a 6/6 büntetője mentette meg őt, a hatodik meccsen pedig belefért az, hogy 5/12-t dobjon, közte 1/7 triplát. A Warriors ellen eddig egy 4/9-es és egy 3/11-es mezőnymutatót tud felmutatni, sorozatban három olyan meccsnél tart, amin egyetlen büntetőt sem harcolt ki, és az elmúlt három meccsen csak 9,3 pontot átlagol, illetve 23,5 százalékkal triplázik.

 

Thompson triplarekordja

Klay Thompson 8/11 triplát elsüllyesztve 30 pontot dobott, és ez volt pályafutása során a hatodik olyan meccse a rájátszásban, amit legalább 8 bedobott hárompontossal zárt. Ebben a kategóriában verhetetlen, senki más nem dobott ennyiszer legalább 8 hármast a rájátszásban, Stephen Curry, Damian Lillard és Ray Allen is négyszer hozott ilyen triplaparádét. Hogy mennyire ritka az ilyen teljesítmény, azt kiválóan mutatja az is, hogy ezen a négy játékoson kívül csak Donovan Mitchell (2x), Jamal Murray (2x) és Chris Paul (2x) mondhatja el magáról, hogy egynél többször csinált ehhez hasonlót.

Thompson 8/11 triplája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Warriors 21/42-vel zárta a meccset, két meccs alatt 39 hármast zúdítottak a Lakers gyűrűjébe, korábban egyetlen csapat sem tudott egymást követő két meccs alatt ennyi triplát elsüllyeszteni a rájátszásban.

 

A festéket is vitte a Warriors

Az első meccsen 29-6 volt a büntetőarány a Lakers javára, illetve 54-28-ra nyertek a festékből is, viszont mindkét előnyük eltűnt a második meccsre: ezúttal csak 17 büntetőt harcoltak ki, miközben a Warriors is 16 alkalommal eljutott a vonalra, de ennél is fájóbb volt az aranysárga-lilák számára, hogy a festékből is kikaptak 48-42-re. Ezek a problémák részben visszavezethetők oda, hogy Anthony Davis passzív volt támadásban, de a James-Russell-Schröder trió sem jutott el annyiszor a festékbe. Az első meccsen 14/24-es mezőnymutatóval 28 pontot szerzett ez a trió a festékből, a másodikon viszont csak 7/10 dobással 14-et – nem a hatékonysággal volt a gond itt sem, hanem a mennyiséggel. A kiharcolt büntetők visszaesésében is benne volt, hogy ez a trió nem tudott olyan könnyedén megindulni a gyűrű felé, az első meccsen 15 büntetőt vállaltak ők hárman, a másodikon csak négyet.

Itt érdemes megjegyezni, hogy LeBron James pályafutása során negyedszer zárt kiharcolt büntető nélkül a rájátszásban. 2007-ben a Pistons elleni első meccsen a keleti döntőben 79-76-ra kikapott a Cavaliersszel, 2013-ban a Spurs elleni nagydöntő harmadik meccsén 113-77-es zakóba nézett bele a Heattel, míg 2021-ben a Suns elleni első körös párharcban 115-85-re kapott ki a harmadik meccsen, vagyis kivétel nélkül vereség lett annak a vége, ha nem harcolt ki büntetőt, és négyből háromszor kimondottan nagy volt a különbség.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus