Playoff-percek: Trae Young most falnak ütközött

Ezúttal meg tudta nehezíteni Young dolgát a Bucks - mindkét oldalon fontos szerepet játszottak a zárások - Jrue Holiday felszívta magát védekezésben - Bobby Portis most lendületet tudott hozni - még a Hawksnál a pályaelőny.

Young ezúttal falnak ütközött

Trae Young legutóbb egészen elképesztő teljesítménnyel jelentkezett a Bucks ellen, így nem meglepő módon az ő lassítására helyezett most óriási hangsúlyt a Milwaukee védekezése. Mike Budenholzert ugyan meg lehetne kérdezni, hogy miért nem gondolt arra már az első meccs előtt is, hogy ez lenne a legfontosabb, de ehelyett inkább emeljük ki azt, hogy miben változtattak vele szemben. Young szerint semmi különöst nem húztak ellene, egyszerűen csak agresszívabb volt vele szemben a védekezés, amihez a játékvezetők is asszisztáltak - való igaz, hogy fizikálisabban álltak az őrzéséhez a Bucks kosarasai, de nem merült ki ennyiben a különbség a két meccs között, tudatosan terelték őt kifelé, elvették a betöréseit, limitálták azokat a labdabirtoklásokat, amikor Brook Lopeznek ténylegesen rá kellett váltania. Amikor Jrue Holiday néhányszor nem tudta áttörni a zárás, akkor nem egyszer Giannis Antetokounmpo váltott rá, és amikor mégis Lopez maradt ott vele szemben, akkor a center sem hátrált be annyira, esetenként a triplavonalon túlra is követte el. Ez a leglátványosabban a harmadik negyed első támadásánál jött ki, ahol azt is kiharcolta Lopez, hogy lejárjon a támadóidő, amikor Young meg akarta őt verni.

Young betöréseinek a limitálása eleve kulcsfontosságú, mivel ezzel el lehet venni tőle a floatereit, a büntetői egy jelentős részét, illetve a kiosztásait és az alley-oop passzait is. Young a rájátszás folyamán mind a 13 meccsén elért legalább 21 pontot, valamint kiosztott minimum 7 gólpasszt, ezúttal viszont megállt 15 egységnél, illetve csak 3 előkészítést jegyezhettek fel a neve mellé. Hiba lenne azonban csak az ő nyakába varrni ezt a vereséget, ahogyan a 9 eladott labdája miatt sem csak ő a felelős, ezúttal nem kapott annyi megfelelő zárást, mint amennyit általában kapni szokott, és ezek nélkül nem tudott megfelelően játékokat indítani sem. Az első meccsen 18 olyan zárást hozott össze a Hawks, ami után közvetlenül kosarat szerzett a labdás játékosuk, Clint Capela neve mellé 12 „screen assist” került, amiből 27 pontot szereztek, ezúttal viszont mindössze 8 olyan zárást tudtak adni a Hawks játékosai, amit kosár követett. Ebből Capela neve mellé került 6, míg John Collins a legutóbbi 5 után most csak egyetlen ilyen zárást tudott felmutatni. A különbség egy jelentős része ezekből a játékokból fakadt, legutóbb 41 pontot szerzett így a Hawks, most viszont csak 18-at.

 

Működtek Giannis kamuzárásai

A Bucks támadásban is újraértelmezte a zárások jelentőségét, mert amíg az első meccsen 12 olyan zárást adtak, amiből a labdás utána kosarat tudott szerezni, addig a második találkozón egyetlen egyet, és azt is Mamadi Diakite hozta össze azt követően, hogy a két csapat kulcsjátékosai kis túlzással már le is zuhanyoztak. Különösen Antetokounmpo esetében voltak látványosak a zárásokhoz fűződő helyzetek, az első találkozón 7 olyan zárást is adott, amiből egyik társa kosarat tudott szerezni, most viszont az aktuális labdás játékos (többnyire Holiday) következetesen az ellenkező irányba indult el, mint amelyik oldalról a görög adta a zárást. A Hawks védői láthatóan készültek arra, hogy mit kezdjenek Antetokounmpo zárásaival, illetve az azokból fakadó helyzetekkel, viszont ez annyira megosztotta a figyelmüket, hogy a labdás ember meg tudott indulni, és lépéselőnybe került. Antetokounmpo három olyan kosarat is szerzett, hogy a kamuzárása után megkapta a labdát, de az is többször előfordult, hogy ezek a helyzetek annyira összerántották a Hawks védelmét, hogy a labdás dobathatott egy viszonylag tiszta triplát a sarokban egyedül maradó társsal.

 

Jrue Holiday felszívta magát

Holiday legutóbb támadásban próbálta tartani a lépést a 48 pontig és 11 gólpasszig jutó Young-gal, és tulajdonképpen nem is végzett rossz munkát, mert ő is szerzett 33 pontot, illetve kiosztott 10 gólpasszt, a Bucks viszont kikapott. Ezúttal sokkal inkább a védekezésre fektette a hangsúlyt Holiday, és az ESPN statisztikái alapján Young 3/11-es mezőnymutatóig, illetve 6 eladott labdáig jutott azoknál a labdabirtoklásoknál, amikor ő volt a legfőbb védője. Főleg a második negyed második felében érződött úgy, hogy minden kérdéses labda Holiday kezében köt ki, és ennek fényében kicsit hihetetlen adatnak tűnik, hogy mindössze egy labdaszerzéssel zárta a találkozót. A remek védekezésének köszönhetően nem egy gyorsindításos kosarat is szerzett ő maga, és végül a 22 pontjával, illetve 7 gólpasszával ezúttal túl is tudta ragyogni a Hawks sztárját.

 

Portis most lendületet hozott

Az első mérkőzésen leginkább a botrányos védekezésével tűnt ki a mezőnyből Bobby Portis, ennek ellenére megkapta az újabb lehetőséget arra, hogy bizonyítson, és a közönség is mellé állt, a Bucks szurkolói többször is skandálták a nevét. Számára ez a találkozó is úgy indult, hogy hasonló lehet a forgatókönyv, mint legutóbb, azt követően, hogy pályára lépett 3:24-gyel az első negyed vége előtt, a Hawks sorozatban öt támadást fejezett be kosárral, majd a hatodiknál Gallinari dobhatott két büntetőt. Kevesebb mint 3 perc alatt 13 pontot kapott a Bucks Portis beállása után, ugyanakkor támadásban fel tudtak pörögni, és a negyed végére csak egyetlen egységgel csökkent az a 7 pontos előny, ami a cserecenter első bevetése előtt megvolt. A Bucks addig sem támadott rosszul, de ezekben a percekben váltottak magasabb fokozatra, és a második negyedben vele a pályán léptek el 14 ponttal is. Amikor Lopez visszajött, védekezésben még erősebb jelenlétük lett, mint amilyet a találkozó legelején mutattak, míg támadásban megőrizték azt a tempót, amit Portis becserélése hozott meg a pályára, és ekkor hozták össze azt a 20-0-s futást is, ami eldöntötte a találkozót.

 

Még a Hawksnál a pályaelőny

A vendégek szempontjából egészen borzasztóan festett ez a találkozó, de ahogyan azt Nate McMillan is kiemelte, tulajdonképpen elégedettek lehetnek összességében, elvégre úgy utazhatnak most haza, hogy náluk van a pályaelőny. Természetesen komoly módosításokat kell alkalmazniuk a harmadik meccsig, mert a Bucks megmutatta, hogy milyen védekezést képes ellenük felmutatni, ráadásul Khris Middleton igazán még el sem kapta a fonalat támadásban, mindkét meccsen megállt 15 pontnál, ő is bármikor megszórhatja magát. A Hawksnak meg kell találnia arra a megoldást, hogy Young miképp tudná helyzetbe hozni a társait egy ilyen védekezés ellen, hogyan tudná megtalálni a Capela-Collins kettőst a gyűrű közelében, illetve milyen zárásokat kell neki ahhoz kapnia a társaitól, hogy több levegőhöz jusson, és ezek nem tűnnek megoldhatatlan feladatoknak. A Bucks most egy fontos győzelmet aratott, de nem került le róluk a nyomás, továbbra is pályahátrányban vannak, viszont az egyenlítésnek köszönhetően legközelebb nagyobb teher lehet az Atlantán is, hogy megvédjék az első találkozón kiharcolt előnyüket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus