Playoff-percek: Tyronn Lue ismét megkeverte a lapokat

Tyronn Lue 0-2 után ismét talált egy választ - egyszerre jött elő több probléma a Sunsnál - a következő lépést Monty Williamsnek kell megtennie - Kawhi Leonard időt nyert.

Tyronn Lue ismét villantott 0-2 után

Patrick Beverley még a második meccs után mondta el, hogy csapaton belül Tyronn Lue beceneve Bill Belichick, mivel a New England Patriots edzőjéhez hasonlóan ő is képes komoly módosításokat végrehajtani rövid idő alatt. Lue valóban ismét megkavarta a lapokat, ezúttal Marcus Morrist vette ki a kezdőből, akinek a helyére Terance Mann került vissza, és ezzel egy sokkal alacsonyabb, ugyanakkor sokkal gyorsabb szerkezetre is váltott a statikus Ivica Zubac körül. A változtatás mindkét oldalon megmutatta a hatását, a fürgébb embereknek köszönhetően támadásban kevesebb figyelem hárult Zubacra, így meg tudta mutatni, hogy legalább 80%-ban ő is meg tudja azt csinálni, mint a túloldalon Ayton, amennyiben a megfelelő emberekkel van körülvéve.

Védekezésben még látványosabb volt a változtatás, Lue olyasmit vett elő, amit ellenfélként megtapasztalhatott a 2017-es Warriors-Cavaliers döntőben. Steve Kerr erre a fináléra megtalálta a megoldást arra, hogy miként kerülje el azt, hogy Stephen Currynek rá kelljen váltania LeBron Jamesre: azoknál a kettő-kettőknél, amiknél ez megtörténhetett volna, egy harmadik játékos váltott inkább oda, míg Curry, esetleg James eredeti védője rotált ahhoz a támadóhoz, akit otthagyott ez a harmadik ember. Lue ezt Zubac védésére vette elő, hogy megpróbálja elkerülni az olyan helyzeteket, mint amilyenbe Nikola Jokics is került Chris Paul ellen az előző körben, és főleg az első félidőben működött is ez. A fordulás után a Suns már kevésbé erőltette ennek a párharcnak a keresését, és ugyan a hajrában párszor csak összejött, hogy Booker vagy Paul kedvező helyzetbe kerüljön a Clippers centerével szemben, de ebből már nem tudtak kellően profitálni.

Lue az első félidőben Marcus Morrist egy rövid időszakot leszámítva csak akkor használta, amikor Zubac a kispadon pihent, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy ne lassuljanak lábon. A fordulás után már többet játszatta őket egyszerre, és pont azokban a percekben voltak fent együtt, amikor a Clippers megállította a Suns felzárkózási kísérletét, ez a döntés is nyerőnek tűnt, ahogyan az is, hogy DeMarcus Cousins kiesett erre a találkozóra a rotációból.

 

Egyszerre jött elő több probléma is a Sunsnál

Cameron Payne az első két találkozón nagyszerűen helyettesítette Chris Pault, a második meccsen már-már foghatatlannak tűnt, most viszont még az első negyedben megsérült, így mindössze 4 percet tölthetett csak a pályán. Chris Paul visszatérése miatt ez elméletben nem jelentett volna akkor problémát, mint jelenthetett volna egy hasonló sérülés az előző mérkőzések valamelyikén, ugyanakkor Paul közel sem ideális állapotban tért vissza. Az 5/19-es mezőnymutatója egy része csak a problémának, de azon túl sem érződött annyira magabiztosnak, többször is majdnem elvesztette a labdát olyan helyzetben, amilyenben alapvetően nem szokta – persze a „majdnem elvesztette” azt jelenti, hogy nem veszítette el, de nem sugárzott belőle az a magabiztosság, ami a Nuggets elleni párharc során, egy virtuális skálán elhelyezve mintha közelebb lett volna a Lakers elleni állapotához, ahol sérülés miatt nem tudta hozni a legjobbját. Érezhetően sok volt neki a közel 39 perces játékidő, de Payne kidőlése után nem maradt megbízható alternatíva, E'Twaun Moore is csak akkor fér meg a pályán pár percre a rájátszásban, ha mellette Devin Booker a legjobbját hozza.

Booker azonban szintén nem hozta a legjobbját, ő csak 5/21 dobását süllyesztette el, ami már nem fért bele a Sunsnak, ellenben a legutóbbi 5/16-jával. Elmondása alapján nem zavarja a törött orra, sokkal inkább Patrick Beverley az, aki gondot okoz neki, és ezt az ESPN statisztikája is alátámasztja, az elmúlt két meccsen csak 3/15 dobását süllyesztette el olyankor, amikor ő védekezett rajta. A Second Spectrum adatai némileg eltérnek ettől, szerintük Booker a három meccs alatt vállalt 15 dobást olyankor, amikor Beverley védte őt, de az ő számításuk sem fest sokkal jobb képet a Suns játékosáról, 4/15-öt tud felmutatni. Orrsérülés ide vagy oda, a jelenleginél mindenképpen sokkal több kell Bookertől, mert ha nem javul érdemben az eredményessége, akkor könnyedén semmissé válhat a kétmeccses előny. Értelemszerűen Paul javulásában is bízhatnak, ahogyan abban is, hogy Payne sérülése nem súlyos, az viszont nem fért bele, hogy különböző okokból egyik meghatározó hátvédjük sem tudta magát hozni a harmadik meccsen.

 

Most Williamsnek kell lépnie

A párharc előtt viszonylag egyértelműnek tűnt, hogy mit kell a Sunsnak játszania Chris Paul nélkül, és kisebb módosításokkal működött ugyanez a második meccsen is, viszont Lue talált egy választ, amire Williamsnek reagálnia kell. A harmadik meccsen a Clippers megbontotta a Suns kinti-benti védekezése közötti egyensúlyát, néhányszor Deandre Ayton is kellemetlen helyzetbe került, nem mindig tudott úgy helyezkedni, ahogyan azt a csapatvédekezés megkívánta volna, és ez megnyitotta a kaput Zubac előtt, aki tőle ritkán látott agresszivitással igyekezett kihasználni a fizikai erejét. Monty Williams így hosszú idő után ismét kisebb lépéskényszerbe került, 9 győztes meccs után távozott ismét vereséggel a pályáról a Suns. Mindez nem jelenti azt, hogy mindent rögtön kukázniuk kellene, de finomhangolásra szükségük lehet, például arra megoldást találni, hogy miképp juthat jobb helyzetekhez Paul a triplavonalon belülről, mert most nagyon kiszorult azon túlra, ami nem is lett volna akkor baj, ha nem 2/7 dobását süllyeszti el onnan. Paul messze ma hajnalban vállalta el a legtöbb tripláját a rájátszásban, korábban egy meccsen sem állt bele három triplánál többe, és az alapszakaszban is csak 3,7 kísérletet átlagolt.

 

Kawhi Leonard időt nyert

Egy esetleges 0-3 után nagyon érdekes dilemma elé kerülhetett volna Kawhi Leonard, hogy megpróbáljon-e visszatérni nem teljesen egészségesen, és kísérletet tenni arra, ami még egyetlen csapatnak sem sikerült a rájátszás során, vagy inkább az egészségét vegye az első helyre. Leonrad előtörténetét ismerve valószínűleg az utóbbi történt volna, elvégre a Spurstől is részben amiatt akart távozni, hogy érzése szerint nem megfelelően kezelték egy sérülését, ugyanakkor ez annyiban más helyzet, hogy most ő dönthetett volna arról, hogy megpróbálkozik-e a visszatéréssel. A Clippers a győzelmével elkerülte azt, hogy a kiesés szélére kerüljön, így nem 0-3-mal kell kiállniuk a negyedik meccsre, és ha esetleg 1-3-mal kellene visszamenniük Arizonába, akkor is Leonard két nappal többet tölthetne addig a regenerálódással, illetve annak az eldöntésével, hogy megpróbálkozik-e a visszatéréssel. Amennyiben a Clippers egyenlíteni tud a következő találkozón, akkor Leonard is még jobb helyzetbe kerül, abban az esetben valószínűleg csak akkor utazna el az ötödik meccsre, ha egészségesnek nyilvánítanák.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus