Power Rankings: kettészakadó kelet, furcsa nyugat

Lassan eltelik az alapszakasz első hónapja, érdemes megnézni, hogy melyik csapat hol helyezkedik el eddigi teljesítménye alapján.

Emlékezetes első hónapon vagyunk túl, hiszen rengeteg nagy név mutatkozott be új csapatában, láttunk már egy triplarekordot, soha nem látott ponteső áztatta az első két hétben a csarnokokat, sérülések befolyásolták egyesek eredményességét, máshol pedig egyelőre nem is az eredményesség a cél.

30. Cleveland Cavaliers

Az utolsó hely nem kérdés, a Cavs védekezése romokban, kirúgták Tyronn Lue-t, Kevin Love máris megkezdte évi rendes betegszabadságát, pedig a szezon előtt még olyanokat nyilatkozott Tristan Thompson, hogy „csak egy helyen változott a keret, mi vagyunk a team to beat Keleten”. Mit is szoktak erre mondani? Nem.

29. Atlanta Hawks

Trae Young szépen (lassan) tanulja a vezérséget, az újonc HC Lloyd Pierce csapatának máris van karaktere, a középmezőnyben senki nem veheti őket félvállról. A Stevens-féle Celtics és az Atkinson-féle Nets építkezésére emlékeztet a folyamat, pedig Pierce a Phillynél szocializálódott az elmúlt öt évben.

28. Phoenix Suns

Már akadnak biztató jelek a védekezésükben (persze a jó nem ilyen), és legutóbb a Spurs ellen már egész szépen működött az, hogy Booker nem ült rá a labdára. Az már látszik, hogy Ayton nem nagyon lesz bust sem elöl, sem hátul, de még sok-sok építőkocka hiányzik, hogy a playoffért induljanak harcba, leginkább egy domináns csatár (TJ Warren sem rossz, de nem ligaelit). Zion Williamson hibátlanul passzolhatna a Booker-Ayton páros közé, ez Arizonában is feltűnhetett.

27. Washington Wizards

Mit is írhatnánk a Wizardsról azok után, hogy John Wall és Bradley Beal leteremtette a csapatot, hogy senki nem törődik a dolgaival, mindenki dobni szeretne, különben is a 26 milliót kereső Otto Porter mit képzel már magáról – ezt követően két győztes meccsen többet is dobott rá Austin Rivers és Jeff Green, mint Porter. WTF-adat: nem összesen, külön-külön… Azóta már három sikernél járnak, de mély a gödör, ahová beásták magukat, nem kapnak jobb jegyet.

26. Minnesota Timberwolves

A Wolvesról mindenki tud mindent, ahhoz képest, ami zajlott náluk, ez a helyezés extra. Aztán majd meglátjuk, hogy Towns szándékosan volt-e gyenge, hogy most poraiból feltámadva cáfolja meg Butlert. Volt már 1-2 emberes meccse, ha így folytatja, a Minny is elkezd majd kúszni felfelé.

25. Miami Heat

Voltak-vannak sérültjeik, nem igazán működik a játékuk, és a Butler-szappanopera is megzavarhatta pár játékos fejét. Most, hogy vége a bizonytalanságnak, ideje rákapcsolniuk, mert nem sokáig fognak chokerkedni a közvetlen riválisok – csak ezen múlt, hogy így is a playoff-küszöbön állnak. Az értékeik adottak, főleg hátramenetben, tudnak miből főzni.

24. Chicago Bulls

Zach LaVine brutálisan kezdte az évet, és bár a győzelmek nem gyűlnek olyan ütemben, mint kellene, folyamatosan 2-3 meghatározó játékosuk nélkül is látszik, hogy fejlődtek tavaly óta. A hosszú távú építkezés közepette elégedettek lehetnek, ráadásul a hangulatra sincs panasz.

23. New York Knicks

Kicsit kilógott a lóláb, amikor edző és szupersztár mást mondott Porzingis állapotáról – lehet, hogy a Knicks pecsenyéjében nyomokban némi tankolás is előfordulhat idén. Ha igen, akkor tökéletesen csinálják, három újoncuk is kifejezetten ígéretes, Tim Hardaway Jr. egyre érettebb, viszont nem nyernek túl sok meccset, így könnyebb is lesz majd még lejjebb csúszni a tabellán.

22. Dallas Mavericks

Kellemes részeredményekkel indult az év, Luka Doncic beköszönt a ligának, de a nagyobb eredmények nem jöttek, kellett idő, hogy összerázódjon a társaság, illetve hogy fontos sérültek felépüljenek (kérdés, hogy Dirk Nowitzki még ez a kategória-e). Az utóbbi időben már győzelmekké konvertálódott a potenciál, ebből a szezon végéig még bármi lehet.

21. Orlando Magic

Nagyjából hasonlóan alakul a Magic szezonja is, mint a Dallasé, de egy fokkal talán összeszokottabb a csapat magja, és ha nincs a négyes buktasorozat a Blazers-Bucks-LAC-Kings kvartett ellen, még fentebb jegyezhetnénk őket. Kicsit még sötét lovak, az átlagos újságírót és olvasót az elmúlt években szisztematikusan leszoktatták a csapat követéséről, de kezdhetjük újra felvenni a fonalat.

20. Detroit Pistons

Továbbra is nagyon szokatlan a Pistons játéka, le a kalappal Dwane Casey előtt, aki Blake Griffinből éppen újra All-Star játékost csinál, és az évek óta problémás irányítóposztot Denver-szerűen oldja meg. Az ingadozás a fő probléma, négy győzelem után öt meccsen komolyabb ellenféllel találkoztak és elbuktak – a Toronto elleni idegenbeli siker talán átszakítja a mentális gátakat.

19. Brooklyn Nets

Kicsit szerencsétlen a Brooklyn, hiszen a szezon elején két egylabdás meccset is elvesztettek, aztán amikor a fiatal mag végre ráérzett arra, hogyan is kell ezt csinálni, elérte őket egy komolyabb sérüléshullám. Pár napja még magasabban rangsoroltuk volna őket, mert a potenciál tagadhatatlan, viszont a 6-9-es mérleg is.

18. Charlotte Hornets

A Hornetsnél megmozdulni látszott valami a szezon elején, Tony Parker érkezése mindenkinek jót tett (Parker újraértelmezte a játékát, Walkerről kicsit lejött a teher, Nicolas Batumnak újra kedve támadt kosárlabdázni), Miles Bridges végre hozott egy kis atlétikát a csapatba, jöttek is szépen a győzelmek. Aztán kikaptak a Clevelandtől, és ezek után nem tudjuk feljebb sorolni őket, pedig nagyon szeretnénk.

17. Houston Rockets

Lehet, hogy egyesek talán túl alacsonynak tartják a rangsort, azoknak elmondhatjuk, hogy egy héttel ezelőtt még itt sem lett volna a tavalyi főcsoportdöntős. A Butler-féle csereötletek, majd Carmelo Anthony évi rendes drámája alaposan összekutyulta a houstoni mindennapokat, de az utóbbi időben villámgyorsan pótolják az elszórt győzelmeket, a Pacers és a Nuggets legyőzése is előremutató – ha így folytatják, legközelebb már jóval fentebb lesznek.

16. New Orleans Pelicans

Parádésan kezdték az évet, de aztán sorra jöttek a sérülések: Anthony Davis, Nikola Mirotic és Elfrid Payton személyében három kezdőjátékosuk hiányzott hosszabb-rövidebb ideig. Ha mindenki egészséges, akkor a Pelicans abszolút modern, győztes kosárlabdát játszik, a kulcsposztokon ligaelit specialistákkal – sajnos megint ott a „ha”.

15. Sacramento Kings

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy a Kings 2018-19-ben bármilyen power rankingsben Top15, nehezen vettük volna komolyan, pedig jelenleg az a helyzet, hogy a Jazz 50 pontos veresége után már-már nehezünkre esett „csak” ide tenni De’Aaron Foxot és bandáját. 15 év hosszú idő, egy máshol „szép, de semmi extra” 8-6-os szezonkezdés után ott tartunk, hogy a Peján szocializálódott Sactósok már beállították a szerelvényt az állomásra, lehet felszállni. 

14. Utah Jazz

A borzasztó otthoni szezonkezdet és a friss 50 pontos dallasi gyalázat ellenére összességében a Jazz továbbra is jól fest, Donovan Mitchell kisebb sophomore slumpja gyorsan elmúlt, 50 százalékon állnak, ami Nyugaton idén nem rossz eredmény. Viszont a 14. helynél fentebb egyelőre nem férnek be, talán majd legközelebb.

13. Memphis Grizzlies

Chandler Parsons hozza a szokásost, JaMychal Green és Dillon Brooks is lesérült, de Conley és Marc Gasol sokadjára bizonyítja, hogy egészségesen van valami mágia kettejük zsebében. A Pacers-Kings-GSW trió otthonában idén nem szégyen kikapni, a phoenixi csorbát pedig Antetokounmpóék megregulázásával köszörülték ki. Nyilván náluk nagy kérdés a húzóemberek egészsége, de ha a két veterán nem sérül le februárig, akkor #ASConleyJr.

12. Boston Celtics

Ha nem is vártuk a Bostontól, hogy totálisan legázolja Keletet, az eddigi szereplésük úgy is kicsit csalódás, hogy a tavalyi playoff-csapat idilljébe „belerondított” Irving vissza- és Hayward beépítése. A nemrég befejezett ötmeccses túra (1-4) eredményessége ment rá az összecsiszolásra, a Bulls ellen otthon már jól mozgott együtt a csapat. A terheléses teszt majd hétvégén jön a Raptors képében…

11. Los Angeles Lakers

A Lakers szezonja nyitott könyv, 2-5-tel nyitottak, hiába látszott, hogy támadásban a csillagos ég a plafon, védekezni kicsit mindenki elfelejtett. Aztán szépen lassan elkezdtek helyükre kerülni az elemek, a szoros meccseket megnyerték, jött egy-két bravúr, és most ott tartanak, hogy utóbbi 7 meccsükből hatot behúztak, és egy meccsre állnak a nyugati dobogótól.

10. San Antonio Spurs

Nem, nem írtuk el, a Spurst még úgy is magasabbra tesszük a Lakersnél, hogy az utóbbi két meccsen a Kings és a Suns ellen nem működött a csapat játéka, és LA-ben is kikaptak a Clipperstől. Gregg Popovich egyelőre jól menedzseli a sérüléseket és néhány játékosa hajlott korát, DeRozan olyan, mintha mindig a Spursnél játszott volna, miközben olyan játékosokat húz elő a kalapból, mint Bryn Forbes, aki nagyon stabilan dobál össze 12.8 pontot és 43% felett triplázik.

9. Philadelphia 76ers

Kicsit értetlenül álltunk a Philly ingadozó formája és Saric elég nagy visszaesése láttán, de a Jimmy Butler-csere után tudjuk, hogy bőven volt minek megzavarni néhány játékos fejét, hiszen senki sem szereti, ha bizonytalan a helyzete. A sok nehézség ellenére az látszik, hogy a Philly rendszere működik, a húzóemberek eddig is rendben voltak, Butlerrel pedig újabb vezért kaptak – az orlandói buktát majd gyorsan feledtetik.

8. Denver Nuggets

A coloradóiak az első két hétben terrorizálták a ligát, nem nagyon találtak rajtuk fogást, a 9-1-es mérleg azonban kissé elfedte, hogy azért nekik is vannak Achilles-sarkaik. Még a Grizzlies elleni szoros vereség magyarázható, de utána a három hazai bukta a Nets-Bucks-Rockets trió ellen visszahozta a denverieket a földre. Így is a liga felső harmadához tartoznak, de fel kell ébredniük, mert egy gyengébb 8-10 nap, és a nyugati első helyről eljuthatnak oda, hogy egy meccsnyire álljanak a 9. helyezettől. 

7. Oklahoma City Thunder

Fordított utat jár be a Thunder, ahol 0-4-gyel kezdték a szezont, azóta viszont 9-1-et teljesítettek, jelenleg a liga legjobb formában lévő csapatának számítanak – a széria végén ráadásul Westbrook nélkül alkottak. Náluk ugyanaz a kérdés, mint tavaly is: mennyire tudják kiküszöbölni azt, hogy győzelmi és vereségsorozatukból álljon a szezonjuk.

6. Indiana Pacers

Bár csak 8-6-tal állnak,a hat vereségükből öt a Bucks-Blazers-76ers-Rockets (kétszer) ellen született, a sorsolásuk minden volt, csak könnyű nem – és így is keleti harmadikak. A játékuk egyelőre akadozik, a „csináljunk Myles Turnerből Év Védőjét” projekt vergődik (a 2.4 blokkra adhatnak díjat, a 4.8 pattanóra biztosan nem), cserébe a center eddigi 30% feletti triplázása is eltűnt (12.5%....). Victor Oladipo azonban ugyanúgy felszedi a parkettát, mint tavaly, a sorsolás hígulásával pedig kiléphetnek a sűrű keleti középmezőnyből.

5. Portland Trail Blazers

Lillardék eddig hozzák magukat, négy vereségükből kettő a Lakers ellen jött, ezt leszámítva nagyon stabilan játszanak, az erős kezdőötös mögé az évek óta hiánycikknek számító erős kispad is formálódik. A jó mérlegben azért benne van, hogy 14 meccsükből kilencet otthon játszhattak és párszor az ellenfelek pillanatnyi formája is kedvezően alakult, ezeket figyelembe is vettük.

4. Milwaukee Bucks

Amikor elkezdtük összeállítani az erősorrendet, az első verzióban még a Bucks volt a második, hiszen 7-0-val nyitották a szezont, és bár a bostoni vereség nem eshetett jól nekik, a Blazerstől és a Clipperstől idegenben nem szégyen kikapni. A Memphist viszont verniük kellett volna otthon, ezen múlott a dobogójuk – összességében Mike Budenholzer eddig parádés munkát végzett, most már tényleg csak az van hátra, hogy a Görög Szörnyet megtanítsák triplát dobni…

3. Toronto Raptors

Abban a bizonyos első változatban a Raptors állt volna az élen, annyira jól játszottak és dominálták a ligát Leonardék, hogy nem lehetett volna másnak adni az első helyet. Utána viszont 1-2 kisebb sérülés, 1-2 kisebb chokerkedés, és otthon kaptak ki a Pelicans-Pistons duótól, amivel lecsúsztak a harmaadik helyre.

2. Los Angeles Clippers

Doc Rivers az elmúlt két évben a levitézlett nagy edző karakterét építette, de Jerry Westék bíztak benne (vagy akkora a szerződése, hogy inkább nem vásárolták ki), illetve a túlpartra küldték a kriptonitját (Austin Rivers), az eredmény pedig a liga jelenleg legstabilabb csapata. A Harris-Gallinari páros eddig telitalálat, Pat Beverley vezetésével sziporkázik a csapatvédekezés, Marcin Gortat és Boban Marjanovics elképesztően hatékony, és akkor a kispadot nem is említettük. Lou Williams instant 6th Man of The Year, Montrezl Harrell sorban hozza a 20-10 közeli meccseket, az újonc Shai Gilgeous-Alexander pedig veteránokat megszégyenítően oktat. Nagyon masszív csapat a LAC, tele specialistákkal, nagyon kemény védőkkel és bő rotációs lehetőségekkel – nem tudjuk, hol lesznek decemberben, de jelenleg ligaelit szinten játszanak. 

1. Golden State Warriors

A Warriors úgy vezeti Nyugatot, hogy az utóbbi öt meccsen csőstül jöttek a gondok, be is csusszant három bukta – nincs Curry, Draymond Green sérülésből jövöget vissza és időnként eltiltják, a Green-Durant affér sem eshetett jól a lelkeknek, sőt a Rockets elleni vereség sem mutat jól. A címvédőt azonban megilleti a tisztelet, és jelen pillanatban nincs egyetlen másik csapat sem, amelyet vita nélkül eléjük tudnánk sorolni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus