Szabadügynökök 2016 - Kiscsatárok

Ezen a héten pénteken nyit a szabadügynökpiac, előtte végigvesszük a legnagyobb igazolható neveket posztonként - harmadjára a kiscsatárok következnek.

 

1. LeBron James, Cleveland Cavaliers (PO)

Egyelőre még csak technikailag sem FA LeBron, mert nem rendelkezett még a játékosopciójáról, de ha az is lesz, most már kizárt, hogy lelépjen, miután a bajnoki cím ünneplésekor lenyilatkozta, hogy nagyon jól érzi magát a Cavsnél, és jelenleg egyáltalán nincs tervben véve a lelépése.

Várható fizetés: maximum

2. Kevin Durant, Oklahoma City Thunder (UFA)

Durant nyári lehetőségeiről korábban már részletesen is írtunk, ahhoz képest nem sok minden változott. Nála az ár nem kérdés, a szerződés hossza is csak kicsit (a hírek szerint 1+1 évre ír alá, bármelyik csapatot is választja), és a szóba jöhető együttesek száma is erősen véges. Állítólag kosárlabda szempontok alapján hoz majd döntés, ezek alapján pedig a San Antonio, a Golden State és az Oklahoma City jöhetnek majd szóba. Az ő csapatválasztása lesz a nyár talán legnagyobb eseménye - már amennyiben vált.

Várható fizetés: maximum

3. Harrison Barnes, Golden State Warriors (RFA)

Barnesról nagyon nehéz mit mondani, mert 11.7 pontja és 38.3%-os triplaszázaléka után is maximum szerződésről beszélgettek vele kapcsolatban, ami teljesen nonszensz. A PO-ban aztán terített betlit játszott (9.0 pont, 34.2% tripla, 47.4% TS), ezzel még az is lehet, hogy elbukta a maximum kontraktust. Mutatói soha életében nem voltak ilyen szinten, hogy akár csak egy vaskosabb papírt elé rakjanak, de mindig azt vetették fel nála, hogy ha kikerül Steph Curry, Klay Thompson meg Draymond Green árnyékából, akkor mekkora potenciál van benne, és majd kifutja magát - még az is elképzelhető, hogy így lesz... vagy nem. Óriási kockázat maximumért, 4 évre agyonlőhet egy teljes franchise-t, ha most valaki kitömi rengeteg pénzzel, aztán csak annyit csinál, amennyit eddig. 24 éves azonban, próbálkozni biztos fog vele valaki, és mivel a Warriorsnek nagyobbra törő tervei vannak (Durant), ezért simán el is engedhetik, hiába korlátozott szabadügynök - ha nem érkezik Durant, akkor sem éri meg nekik ennyiért megtartani.

Várható fizetés: évi 18 millió dollár - maximum

4. Nicolas Batum, Charlotte Hornets (UFA)

A francia sem az a tipikus pontszerző (14.9 pont, 54.6% TS), de egészen jól megtalálták a helyét Charlotte-ban második opcióként, ráadásul ő az egyik legsokoldalúbb hármas a ligában (6.3 pattanó, 5.9 gólpassz), és jó védő is. Decemberben lesz 28 esztendős, a kor nem mellette szól, de én a James-Durant páros után leginkább őt maxolnám ki ebből a felhozatalból, és az sem véletlen, hogy a Warriorsnél már felmerült, hogy ha Barnest elengedik, akkor őt vinnék a helyére. Olcsóbb nem lesz, mint Barnes, csak sokkal többet tud jelenleg - azt is hozzá kell tenni, hogy szerintem a Golden State nem opció neki, ő éppen ebből a 3-4. számú szerepből menekült meg Portlandből. A hírek szerint gyorsan meg akar egyezni a Charlotte-tal, ettől függetlenül szerintem nem reális, hogy olyan nagyon olcsón aláír a Hornetshez, bármennyire is jó helye legyen ott.

Várható fizetés: évi 20 millió dollár - maximum

5. Chandler Parsons, Dallas Mavericks (PO, de már UFA)

A Houstonban mutatott folyamatos fejlődése Dallasban megállt (statisztikái csökkentek, de az annak volt köszönhető, hogy játékideje is), sokat is volt sérült, többször is műteni kellett térdét, úgyhogy nem zárt jó éveket - 13.7 pontját mondjuk legalább hatékonyan (58.9% TS) hozta és 41.4%-os triplával. Támadásban továbbra is használható, Barnesnál jobb játékos például, de védekezésben sosem szaggatta szét magát, a folyamatos sérülései óta meg még kevésbé. A maximum környékén kaphat ő is (az esetében ugyanúgy 23 millió dollárnál kezdődik, mint például a korlátozott szabadügynököknél), ráadásul esetében valószínűleg motiválóbb tényező a pénz, mint egyébként (ergo oda megy, ahol a legtöbbet fizetik). 28 éves lesz októberben, úgyhogy még bárki bekínálhatja egy nagyobb összeggel - más kérdés, hogy ha nem tud egészséges maradni, biztosan nem éri meg a pénzét, és az is elképzelhető, hogy a komolyabb csapatoknál Bazemore, de még talán Deng is előrébb van a rangsorban, főleg mert olcsóbb is lehet.

Várható fizetés: évi 15 millió dollár - maximum

6. Kent Bazemore, Atlanta Hawks (UFA)

Két év alatt szépen felépítette magát Atlantában - nem a támadójátékáról híres, de legalább hatékony (11.6 pont, 55.1%-os TS), leszed 5.1 pattanót és kioszt 2.3 gólpasszt is, viszont a legnagyobb erénye, hogy védekezésben kifejezetten jól teljesít akár kettes, akár hármas poszton. Ha valaki elhiszi, hogy a 36% körüli tripláját fel tudja tornázni 38-39%-ra, akkor elég rendesen kitömhetik, de így is az egyik legjobb elérhető swingmannek tűnik a piacon - mivel nincsenek meg a teljes Bird-jogai, a Hawks pedig bedraftolt egy NBA-kész 3&D-t, így simán elengedhetik. Fizetése elég nagy homály, nagyjából 12-14 millió dollárt érhetne, de rengetegen csúsznak majd le Durantről, márpedig ha Batum nem megy el a Charlotte-tól, akkor Bazemore az összes többi csapatnál az első számú opció lehet (Deng és talán Parsons mellett) - a Portland és a New Orleans érdeklődéséről már most is hallani.

Várható fizetés: évi 13-20 millió dollár

7. Luol Deng, Miami Heat (UFA)

Ahhoz képest, hogy már 31, és hogy a chicagói évek miatt azt várták, hogy hamar és hirtelen fog megöregedni, második Miamiben töltött idénye is kifejezetten jó lett 12.3 ponttal, 54.9%-os TS-sel és 6.0 pattanóval meccsenként. Azt is bizonyította idén, hogy smallball négyesként is tökéletesen használható, úgyhogy lesz rá kereslet bőven, a fizu a kérdéses. Kiváló mentor, úgyhogy 1-2-3 évre még akár fiatal csapatok mellé is elvihetik mentornak, akkor kaphat nagyon vastag csekkfüzetet is, középcsapatoknak ideális, amennyiben hármasra van éppen szükségük, de bajnokesélyesek is vihetik, ha úgy dönt, már most beéri kevesebb pénzzel is.

Várható fizetés: évi 9-13 millió dollár

8. Marvin Williams, Charlotte Hornets (UFA)

Kifejezetten jó éve volt a Charlotte-nál, ahol játszott bőven négyes poszton is smallballban, de a szezon végén, mikor a Hornets visszaállt a hagyományos felállásra, kiscsatárként is hasznos volt. 11.7 pontját 40.2%-os triplával, 58.5%-os TS-sel, 6.4 pattanóval és nagyon jó védekezéssel hozta - ezek az ideális tulajdonságok egy kiegészítőjátékos számára. Élete legjobb idényét a legjobbkor hozta - valószínűleg amelyik csapatnak már csak 10-13 millió dollárnyi sapka alatti helye lesz, annak mindnek meg fog fordulni a fejében az egykori 1/2-es. Ilyen játékos az összes csapatba kivétel nélkül kell - ezt keresi például a Detroit, csak sokkal drágábban, a Toronto, a Sacramento, és még lehetne sorolni tovább, jól triplázó és védekező 3/4-es átmenet az egyik sláger a mai ligában.

Várható fizetés: évi 10-15 millió dollár

9. Evan Turner, Boston Celtics (UFA)

Turnert nem igazán lehet posztra sorolni, inkább hátvéd egyébként, de 1-től 3-ig bármit játszott a Bostonnál az elmúlt két év során. Kifejezetten sokoldalú (10.5 pont, 4.9 pattanó, 4.4 gólpassz), de dobni továbbra sem tud, így scorernek pocsék (51.3% TS, először jutott 50% fölé karrierje során, ami siralmas adat). Védekezésben is használható, de a pontszerzési (nem) hatékonysága teljesen beskatulyázza a lehetőségeit, nagyon meg kell találni a helyét egy csapatban, hogy hasznot termeljen összességében. Lesz rá kereslet azért, de a fenti nyolcas mellett a jobb dobóhátvédekre is előbb fognak ránézni, mint rá, ez erősen lenyomhatja majd a piaci értékét.

Várható fizetés: évi 8-9 millió dollár

10. Jeff Green, Los Angeles Clippers (UFA)

Lassan azért kiderül róla, hogy soha nem lesz az a játékos, akinek gondolták draftolásakor, vagy akár csak 2-3 évvel ezelőtt. Dobni még mindig nem tud (31.5%), védekezni még mindig nem tud, így továbbra is csak egy alacsony hatékonyságú scorer (11.7 pont, 51.0% TS), aki a pattanózásban sem jeleskedik (4.2). Kevés pénzért még be lehet vállalni, de akinek van egy csöppnyi esze is, az nem nagyon próbálja őt megtenni még az első számú padscorernek sem - se hármasként (nincs külső játéka), se négyesként (nem elég erős) nem használható. Korábban évi 10 millió körül keresett, most a magasabb sapkánál is meglepő lenne ez nekem.

Várható fizetés: MLE - évi 8 millió dollár

11. Joe Johnson, Miami Heat (UFA)

Ugyan holnap már 35 éves lesz, még mindig sokkal több kakaó van benne, mint Greenben. Védekezésben ugyan már megkopott, de 12.2 pontját 38.3%-os triplamutatóval hozta - összességében így is csak 53.8%-os TS-e van, de az még mindig jobb, mint Greené. Tipikusan bajnokesélyes csapatok jó kiegészítője lehet - azt nem árt nála észben tartani, hogy az idény közben is azért választotta a Miamit, mert úgy érezte, ott tehet a legtöbbet a sikerhez a pályán. Ez most is faktor lehet, de valószínűleg már csak jó csapatok játszanak.

Várható fizetés: MLE

12. Allen Crabbe, Portland TrailBlazers (RFA)

Ő inkább SG, de legutóbbi szezonja alapján használható játékos, 10.3 pontot átlagolt 39.3%-os triplamutatóval. Nem is valószínű, hogy elengedi őt a Blazers, hiszen korlátozott szabadügynök lesz, és még csak 23 éves - padra teljesen jó az oregoniaknak is, olyan rettenetesen sok pénzt pedig szerintem senki nem fog érte beajánlani, hogy hagyják ingyen lelépni.

Várható fizetés: évi 4 millió dollár - MLE

13. Matt Barnes, Memphis Grizzlies (UFA)

Teljesen vállalható szezonja volt a boxscore-számok alapján (10.0 pont, 5.5 pattanó), viszont a triplája teljesen eltűnt (egyébként sem volt kiemelkedő, de a 32.2% nagyon silány, főleg 4.9 meccsenkénti kísérlettel), így a hatékonysága is pocsék volt (50.3% TS), márciusban pedig elmúlt 36 éves, védekezése is kezd kopni. Még mindig egy igazi vérg*ci, agitátornak sok csapat elviheti, de nem mindenhol fér bele a stílusa azért.

Várható fizetés: évi 3 millió dollár - MLE

14. Gerald Green, Miami Heat (UFA)

Neki viszont Johnsonnal és Denggel ellentétben kifejezetten gyenge éve volt a Heatnél, 8.9 pontját 32.2%-os tripla és 49.1%-os TS-mutatóval hozta, év végére teljesen ki is szorult a rotációból a két újonccal, Josh Richardsonnal és Justise Winslow-val, valamint az idény végén érkező Johnsonnal szemben. Irgalmatlan hullámzó volt egész karrierje során, most elvileg jó szezonja jön, de volt egy érdekes egészségügyi esete is idén, amikor nem tisztázott ok miatt le kellett kötözni és kórházba kellett vinni... Fiatal, rebuildcsapatok mellé erősen tiltott, bajnokesélyeseknek meg valószínűleg azért nem kell, mert annyit nem nagyon tud hozzátenni egy gárda eredményességéhez, hogy megérje vele próbálkozni. Középcsapatok B vagy inkább C terve lehet.

Várható fizetés: vet.min - MLE

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus