Szabadügynökök, 2018 - Kiscsatárok

Holnap nyit a szabadügynökpiac, de előtte végigvesszük posztonként, hogy kik lesznek elérhetőek, és mi lehet a realitás velük kapcsolatban.

Irányítók
Dobóhátvédek

Top10 kiscsatár szabadügynök

1. LeBron James (Cleveland Cavaliers)
2. Kevin Durant (Golden State Warriors)
3. Paul George (Oklahoma City Thunder)
4. Trevor Ariza (Houston Rockets)
5. Rudy Gay (San Antonio Spurs)
6. Jerami Grant (Oklahoma City Thunder)
7. Doug McDermott (Dallas Mavericks)
8. Michael Beasley (New York Knicks)
9. Joe Johnson (Houston Rockets)
10. James Ennis (Detroit Pistons)

Bizonyos szempontból ez a poszt lesz a nyár főszereplője, bizonyos szempontból pedig sokat nem lehet várni a kiscsatároktól.

A legnagyobb nevek közül Kevin Durant olyan FA, mint Dwyane Wade a Miami Heatnél - természetesen nem 100%, hogy marad a Golden State-nél, amíg alá nem írja a szerződését, de a liga történetének talán legmeglepőbb váltása lenne, ha most lelépne a bajnoktól a kétszeres döntő MVP. LeBron James és Paul George már más tészta, de jól belőhető, hogy melyik játékos hova mehet: George vagy marad Oklahoma Cityben, vagy a Los Angeles Lakershez szerződik, míg LeBronnál a Lakers és a Cleveland Cavaliers mellett még a Philadelphia Sixers játszhat, nagyon úgy tűnik most már, hogy más nem.

(Ugyanitt meg kell említeni Kawhi Leonardot is, aki szintén Lakers-Sixers vonalon mozoghat majd csereként, és a Boston Celticset sem lehet kizárni - franchise-okat meghatározó lépések lesznek ezek, de nagyjából 2-3 csapatra koncentrálódik a lehetőségek száma minden sztárnál, a többieknek esélyük sincs (legalábbis jelen állás szerint).)

Mögöttük óriási már a pangás. Egyértelműen Trevor Ariza tűnik a sztárok mögött a legnagyobb névnek, de ahogy Chris Paul, úgy az ő esetében is meglepő lenne, ha a Houston Rockets nem tenne meg mindent azért, hogy maradjon - ha lelép, nem szabadul fel semmi sapka alatti hely a texasiaknál, pótolni nem tudják, így meg kell tartaniuk hasznos two-way swingmanjüket. Ariza szintjén elöl-hátul használható kiscsatár nem nagyon van több, viszont igazán komoly ajánlatot a Rocketsen kívül csak a gyengébb csapatok tudnak neki adni vagy a Pacers/Sixers/Jazz trió közül valamelyik, amennyiben a Utah takarít a nem garantált szerződései közül. Rudy Gay lehozott egy tisztességes szezont a Spursnél még tripla nélkül is (11.5 pont, 5.1 pattanó, 31.4% tripla, 54.5% TS), de komolyabb összeget várhatóan senki nem fog már elé tenni. Ugyanez a helyzet Michael Beasley-vel, aki még jobb számokat is produkált New Yorkban (13.2 pont, 5.6 pattanó, 55.6% TS), de nagy kérdés, hogy őt jó csapat komolyan veszi-e még egyáltalán?

A fiatalabbak közül Doug McDermott közel 50%-kal dobta a hármasokat Dallasban, Jerami Grant pedig 23 éves, atletikus, védekezésben odateszi magát, és bár dobni nem tud, így is 60%-os TS-sel rendelkezik - mindkét kosarasban láthatnak fantáziát többen is, nagy pénzt nem is kell értük letenni valószínűleg. Mellettük itt is meg lehet említeni a dobóhátvédeknél már tárgyalt Mario Hezonját, aki ugyanebben a cipőben jár, mint McDemotték - fiatal UFA, akivel érdemes próbálkoznia a gyengébb csapatoknak is.

Utánuk már olyan nevek jönnek, mint Glenn Robinson III, James Ennis, Jeff Green, Richard Jefferson, Luke Babbitt vagy Shabazz Muhammad. Még Joe Johnsont lehet talán kiemelni, de amennyire meg tudott villanni még Utah-ban egyszer-kétszer, olyan szinten eltűnt a Houstonnál, már a rotációba sem került be a végén. Innen is látszik, hogy a nagy sztárok mögött nagyjából Ariza lesz az, akiért vérremenő harc mehet majd, a többiek sokadik gondolatai lesznek a csapatoknak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus