Tényleg ekkora a gond Cousinsszal?

Ma hajnalban a Sacramento Kings úgy döntött, hogy aprópénzre váltja legnagyobb értékét, DeMarcus Cousinst - vajon tényleg ekkora a gond a centerrel, vagy a körülmények áldozata, és melyik csapatnak hogyan tovább ezután a lépés után? Ezt boncolgatjuk részletesebben.

Ma hajnalban olyan dolog történt, amely nem sokszor fordul elő - egy liga Top20(-30?) játékost úgy cseréltek el lényegében aprópénzre, hogy sem lejáró nem volt, sem távozni nem akart a csapatától. DeMarcus Cousins Omri Casspival a hóna alatt a New Orleans Pelicanshez került Buddy Hieldért, Langston Galloway-ért, Tyreke Evansért, a 2017-es Top3 védett Pelicans első körösért, illetve a 2017-es Philadelphia Sixers második körösért cserébe. Alapvetően a legtöbben a New Orleansnak adják oda ezt a lépést (én is), de annál azért árnyaltabb az összkép, hogy egy teljesen egyoldalú csereként aposztrofáljuk - lehet belőle az bőven, de az éremnek ezúttal kettőnél is több oldala van.
 

A Pelicans meglépte, amit meg kellett

New Orleans-i oldalról nincs miről beszélgetni ebben az esetben, mivel odaadtak egy lejáró, egyébként is borzasztóan sok labdát elhasználó, annyira pedig nem hatékony Evanst, egy, a két 2k sorozatban "Player Name" szinten se íze, se bűze Galloway-t, egy újonc, de már most 23 esztendős, csak scorer-shooter szerepkörben használható Hieldet, egy második körös draftpicket, amit a játékosbörze előtt készpénzért is meg lehet venni szinte bárkitől, illetve egy valószínűleg Top15, talán Top10 idei picket, ami a viszont védett arra az esetre, ha a lotteryn besorsolnák ezt a draftjogot a Top3-ba.

Olyan sztárt, akinek esze ágában nincs lelépni az adott csapatától, ennél kevesebbért valószínűleg soha nem lehetett megszerezni, soha nem is lehet majd, mert ebben a csomagban a resztlin kívül semmi nincs - Hielden el lehet vitatkozni, de rengeteg fejlődési lehetőség nincs benne,  nem véletlenül kelt el Top5-ön kívül olyan utolsó egyetemi szezon után is, amit lepakolt a parkettára, egy jó rendszerben lehet harmadik opció vagy padról pontfelelős.

Fizetésben sem vett át semmi halálosat a New Orleans, hiszen Evans és a Cousins mellett érkező Casspi is lejárók, a távozók közül Galloway-nek 5.4 milliós játékosopciója van, így lényegében Cousins jövő évi 18 millió dolláros bére és Hield újonc fizetése az, ami számít. Itt megint le lehet írni: ennél olcsóbban sztárt valószínűleg nem mostanában fog bárki szerezni (vagy legalábbis Jimmy Butler esetleges csapatváltásáig ez mindenképpen áll), Cousins 18 millió dolláros fizetése lényegében semmi a mostani sapka alatt.

A NO keretében így az 1-2-3-as posztokra maradt Jrue Holiday, E'Twaun Moore, Solomon Hill, illetve a padra Tim Frazier és a két éve nem játszó Quincy Pondexter (valamint a most érkező Casspi). Borzasztóan kevés ez, de ebben a csapatban semmilyen perspektíva nem volt eddig, most pedig legalább az Anthony Davis - Cousins kettőssel fel tudnak mutatni valamit.

Az csak féligazság ugyanis, hogy az utóbbi években a jó csapatoknál a centerek nem tudtak támadni (Tristan Thompson, Andrew Bogut, Steven Adams) - egyikőjüket sem innen ismerni, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy jól védekezzenek. Cousins az utóbbi években teljesen vállalható védő lett, alapvetően egyáltalán nem kellene, hogy probléma legyen vele, ráadásul Davisszel együtt kiegészülve kifejezetten jó párosnak tűnnek. Elöl egyáltalán nem vesznek el egymás elöl helyet, mert mindkettő tud a festékben, palánknak háttal is dolgozni, de középtávoli tempója és triplája is van mindkettejüknek, Cousins ráadásul az egyik legjobb kosárIQ-jú magasember az egész ligában, meg tudja találni az üres embert. Egy jól kettő-kettőző hátvéd azért nagyon kell melléjük, de Holiday erre abszolút alkalmas. Ebben legalább fantázia van, mert abban a csapatban, ami eddig volt, egyáltalán nem látszódott semmi.
 

A Kings saját magát hozta ebbe a helyzetbe, vagy Cousinsszal tényleg ekkora bajok vannak?

Ahogy a Pelicansnél elmondtuk, hogy milyen kevésért kaptak sztárt, úgy a Kingsnél természetesen a másik oldalról lehet nézni - olyan körülmények között, amiben Cousins volt (nem lejáró, nem akar menni) nem mostanában cseréltek el ilyen kevés ellenértékért ilyen szintű játékost. Az az egy magyarázat maradt, amit az egyik kedves fórumozó felvetett: Cousinsszal még annál is nagyobb bajok vannak, mint amit egyébként a pályán és a sajtóból hallani róla, a Kings mindenképpen szakítani akart vele, ezt viszont az összes többi csapat tudta, és vagy nem merték bevállalni Cousins személyiségét, vagy egyszerűen úgy gondolták, hogy a Sacramento szorult helyzetben van, ezért ennél csak rosszabb ajánlatokat adtak a Kingsnek. Mindamellett, hogy Cousinsra nem lehet ráfogni, hogy minden idők legokosabb játékosa, az is megér egy misét, hogy mi vezetett vagy vezethetett ide.

Ha valaki megnézett már egy hosszabb interjút a centerrel, az tudja, hogy pont, hogy nem egy hülyegyerek, teljesen értelmes gondolatai vannak, amiket meg is tud fogalmazni, egészen elképesztő kontraszt van azzal szemben, amit egyébként gondolna róla az ember. A legnagyobb baja az, hogy az agyát gyorsabban tudja felb*szni, mint hogy egy forma1-es kocsi 0-ról 100-ra felgyorsulna, és az érzelmeit semmilyen szinten nem tudja kezelni vagy véka alá rejteni. Ennek eredményei az idén rekordgyorsasággal összeszedett technikaik, vagy például az, hogy amikor a Sacramento Bee egyik újságírója a testvérét említette az egyik cikkben, az öltözői odamondogatás közben egy jó "motherfucking family"-vel sikerült aposztrofálni a családját, ami nyilván az idegesség számlájára írható, de teljes ellentétben áll a rendes interjúk közben tapasztalható intelligenciájával.

A Kingsnél nem is nagyon lett volna ebben változás, az látszódott, úgyhogy a kérdés nálam nem is az, hogy kellett-e Cousinst cserélni, mert ha ennyi volt a maximum, amit kaphattak, Cousins pedig képtelen változni, akkor kellett. A dolog viszont ott kezd érdekes lenni, hogy Vivek Ranadive-nek és Vlade Divacnak mennyi a szerepe abban, hogy Cousins egy ugyanolyan kezelhetetlen hülyegyerek sokszor, mint pár évvel korábban, jottányit nem lépett előre ebben.

Ranadive a liga legsötétebb tulajdonosa, ezt bátran, kérdés nélkül le lehet írni. Volt a számláján már cherry-picking (halál komolyan elgondolkodott a fazon azonban, hogy egy játékosuknak elöl kellene maradnia, nem kellene hátramenni védekezni, így majd őt megjátsszák, mikor övék a labda, így majd jönnek a könnyű kosarak, és akarta is, hogy a csapat kipróbálja ezt a taktikát), kinevezte George Karlt, akivel pénzt, időt és idegszálakat egyszerre pocsékoltak, a híres "Stauskas!" a drafton, de mindezek mellett a legnagyobb butaságának azt tartom, hogy Cousins agyhártyagyulladását és így a Sacramento pármeccses vereség sorozatát kihasználva menesztette Michael Malone-t - minden tiszteletem Dave Joergeré, de Malone volt az utolsó valaki, akinek esélye volt Sacramentóban Cousinsból embert faragni.

Az a húzás minden idők leghülyébb Kings-döntése nálam, pedig a verseny elég erős ebben a tekintetben, és bár túl lehetett volna lépni rajta, Cousins érzelmileg azért nem annyira kiegyensúlyozott, hogy ezt elengedje - nem mellesleg nehéz volt megmagyarázni egy mezei halandónak is, miért történt mindez, hiszen utána érkezett Karl a csapathoz, egészen félelmetes káosz uralkodott akkor is Sacramentóban. Élek a gyanúperrel, hogy Cousins fejben elengedte ezt a dolgot akkor és ott, majd Karl kinevezésénél és az azt követő egy évben, ezért plusz 30 millió dollár miatt nyugodtan maradt volna a Kingsnél karrierje érdemi részének végéig - ez egyáltalán nem egy követendő példa, borzasztó hozzáállás egy játékostól, de ez van, ő ilyen.

Cousinst valószínűleg két dolog tudja helyrerakni, ha ez bármilyen körülmények között sikerülhet. Az egyik egy Boston-szerű, iszonyatosan jó és a játékosok által kedvelt és tisztelt edző által irányított gárda, ahol azt látja, hogy van értelme megszakadni, mert eredmény is van, és nem sógor-koma alapokon mennek a döntések, hanem szakmailag is megalapozottak. A másik megoldás egy másik sztár jelenléte lehet - olyané, ami neki eddig pályafutása során soha nem jutott, és ez a játékos lehet bizony Anthony Davis is. Ha ketten együtt megtalálják a közös hangot, ez a Pelicans azért a hátvédsortól függetlenül is komolyabb dolgokra lehet képes, mint amire eddig a New Orleans és a Sacramento külön-külön képes volt vagy lett volna a közeljövőben.

És nem a cseréről állít majd ki bizonyítványt az, ha Cousins összeszedi magát fejben és jó útra tér, hiszen jelen körülmények között a váltás lehetett a legjobb megoldás, ez pedig valószínűleg a legértékesebb csomag volt, amit kaphattak érte (két pakk közül csak ki tudták választani a jobbikat, bár...). Hanem arról a mindent alulmúló amatőrizmusról, amit Ranadive meghonosított a Kingsnél az utóbbi években, mert elképzelhető, hogy Cousinsból is embert lehet faragni, csak ehhez ebből a cirkuszból ki kell kerülnie, mint amiben most van. Márpedig ebben az esetben nem Cousins eltékozlása lesz a legnagyobb probléma a kaliforniai gárdánál, hanem az, hogy Ranadive lesz továbbra is a döntéshozó, így nemcsak ebben az esetben kerültek a ... rosszabbik végére, hanem a következő években is oda fognak folyamatosan.

A Maloof-testvéreket nem érdekelte a franchise egy idő után, nem is nagyon akartak költeni rá, de az nálam vita kérdése, hogy melyik a rosszabb, egy ilyen tulajdonosi kör vagy egy olyan, ami buzgón hozza a döntéseket valami olyas valamiben, amihez abszolút semmilyen lövése nincs - nálam a szorgalmas hülye veszélyesebb, mint az első verzió.
 

Nincs megállás egyik csapatnak sem

Rettenetesen messze van mindkét gárda attól, hogy hátradőljön.

A Pelicansnél szerintem a 2-3-as poszt így most már túlértékelt jelentősséggel bír - nulla labdaigényű, kintről jól dobó és/vagy jól védekező emberek kellenek Cousins és Davis mellé, más nem .Ezt Moore és jobb napjain Hill is el tudja látni - igaz, a minőséggel vannak gondok azért. Az irányító poszt már más kérdés, mert Jrue Holiday-t kötelező lesz a nyáron megtartani - ha nem sikerül, akkor lesz nagyjából 14 millió dollárjuk jelen állás szerint igazolni, az nagyon kevés, tehát a piacról pótolni nem tudják.

A padot teljesen újra kellene húzni, mert a Donatas Motiejunas - Terrence Jones kettős mellett is teljesen fölösleges Ömer Asik és Alexis Ajinca meg úgy egyébként is, de nagy kérdés, hogy ki lehet-e takarítani a török 3 év, 30 milliós, illetve a francia 2 év 10 milliós fizetését. Nagyon kellene, mert a padot fel kell tölteni Tim Frazier mellett - Jonest már árulják, ami nem csoda, valószínűleg a legnagyobb csereértéke neki van, talán kapnak érte egy swingmant a padra. Markánsabb lett tehát a kezdő a Pelicansnél, de ahogy gondjuk volt a mélységgel, úgy gondjuk van most is.

Nem mellesleg Alvin Gentryt szerintem maximum a nyáron le kell váltaniuk, mert a stílusa semmilyen szinten nem illik egy olyan keret mellé, ahol Davis és Cousins az első két opció támadásban - ha a saját taktikáján tud alakítani, az jó, de az up-tempót szerintem kifejezetten nem erre a keretre találták ki még akkor se, ha Davis és Cousins se lassú gyerekek. Gentrynek Asik és Davis összerakásával is voltak gondjai védekezésben, pedig az se tűnt rossz párosnak hátul - más kérdés, hogy Cousins több kategóriával jobb (és jobb formában van), mint amilyen Asik bármikor volt New Orleansban.

A Kingsnél lényegében mindenkit el kellene takarítani, akinek nem újonc szerződése van, csak az a baj, hogy nem a játékosoknál kellene kezdeni, hanem a tulajdonosi körtől kezdve a vezetőségen át mindenkit - Joergert a padon leszámítva. A hírek szerint el is kezdték már árulni Arron Afflalót, Ben McLemore-t és Darren Collisont. Ennek a csapatnak a nulláról kell kezdenie az építkezést, ami rettentesen hosszúra fog nyúlni, mert nincs meg, hogy ki köré lehetne felhúzni az alapokat. Nagyon szimpatikus játékos Hield, egy kiváló védekező center lehet Willie Cauley-Steinből is, de nagyok a gondok ott, ahol őket szánják az alappilléreknek.

Még nagyobb probléma Ranadive-éknál az, hogy a koncepciót hírből sem ismerik: 2015 nyarán, tehát másfél éve Nik Stauskast és a 2019-es védettség nélküli első körös pickjüket adták oda a Philadelphiának azért, hogy a Sixers átvegye Jason Thompson és Carl Landry szerződéseit. Egy újjáépülő, ráadásul ilyen mélyről újjáépülő csapatnak pedig halálos egy olyan év, mikor még csak a rossz szereplésüknek sem lesz meg az eredménye (Szevasz, Brooklyn!).


Összességében nézve a Pelicans közel sem ért révbe ezzel a cserével, de semmilyen lényeges elemet nem adtak fel egy olyan páros összerakásáért, amivel sokkal több lehetőségük van bennük, mint az utóbbi években bármikor. Ha a legrosszabb verzió következik be, Cousins egyáltalán nem tudja összeszedni magát fejben a Kingsnél látottakhoz képest, vagy Demps képtelen tovább alakítani a keretet a két sztár között, ezért 2018 nyarán ingyen távozik Cousins, ez akkor is egy olyan csomag volt érte, amiről le lehet mondani. Ennyit kötelező volt feladni egy(ha esetleg a következő deadline-nál cserélik, mert világos, hogy nem hosszabbít)-másfél évnyi Cousinsért.

A Kingsnél még sötétebb napok következnek, mint eddig. Nem azért, mert ne lehene egy élvezetes játékot összerakni a jelenlegi keretből, de ez a csapat minőségre gyakorlatilag a semmivel egyenlő, és két olyan játékos a legnagyobb prospectjeik (Hield, WCS), akik erősen egydimenziósnak tűnnek jelenleg.

Ha Cousins a Pelicansnél és pályafutása további részében is megbukik azért, mert fejben nulla, akkor legalább rájuk lehet sütni, hogy pechesek voltak, mert kötelező cserét kellett meghúzniuk, ennyit tudtak kisajtolni a helyzetből. Ha azonban Cousins összeszedi magát, akkor az Isten se mossa le Ranadive-ról, hogy nemcsak egy rakat rossz döntése volt, de még egy franchise playert is el tudott szórakozni azzal, hogy olyan körülményeket tudott teremteni, amiben a játékos egyszerűen belesz*rt, ha arról volt szó, hogy vissza kellene fognia egy kicsit magát.

És ebben az esetben ez a klub fog még lejjebb is menni, ez az igazán szomorú a szempontjukból, nem az, hogy a kezelhetetlen sztárjukért kaptak 20 dkg fagyasztott sültkrumplit. Hiszen az a franchise, amelyik sorozatos draft-bukások előtt/közben/után két év alatt kiválasztja Hassan Whiteside-ot, DeMarcus Cousinst és Isaiah Thomast, majd ott tart, ahol most (ketten ingyen távoztak, Cousins most ezért a csomagért), annak nincs kiút addig, amíg valaki le nem vágja ennek a rém büdös halnak a fejét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus