Újra bajnokesélyes a Lakers

Anthony Davis és több tapasztalt tripladobó is adott már LeBron James mellett, de vajon mi lesz a szakmai stábbal, és mikorra áll össze az együttes?

Los Angeles Lakers

Draft: Talen Horton-Tucker (2/46)

Érkezett: Frank Vogel vezetőedzőAnthony Davis (csere, Pelicans), Danny Green (Raptors, 2 év 30 millió), Avery Bradley (Grizzlies, 2 év 9.7 millió), DeMarcus Cousins (Warriors, 1 év 3.5 millió), Quinn Cook (Warriors, 2 év 6 millió), Jared Dudley (Nets, 1 év 2.6 millió), Dwight Howard (Grizzlies, 1 év 2.6 millió), Troy Daniels (Suns, 1 év 2.1 millió), Demetrius Jackson (Sixers, 1 év 1.6 millió), Davontae Cacok (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jordan Caroline (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Zach Norvell Jr. (nem draftolt, two-way), Kostas Antetokounmpo (Mavs, two-way)

Távozott: Luke Walton vezetőedző (Kings), Lonzo Ball (csere, Pelicans), Brandon Ingram (csere, Pelicans), Josh Hart (csere, Pelicans), Moe Wagner (csere, Wizards), Isaac Bonga (csere, Wizards), De'Andre Hunter (csere, Wizards), Jemerrio Jones (csere, Wizards), Mike Muscala (Thunder, 2 év 4.3 millió), Lance Stephenson (Kína, 1 év 4 millió), Tyson Chandler (Rockets, 1 év 2.6 millió), Reggie Bullock (Knicks, 2 év 8.2 millió), Johnathan Williams

Maradt: LeBron James, Kentavious Caldwell-Pope (2 év 16 millió), JaVale McGee (2 év 8.2 millió), Alex Caruso (2 év 5.5 millió), Rajon Rondo (2 év 5.2 millió), Kyle Kuzma

Keret:
Caruso - Green - James - Davis - McGee
Rondo - Bradley - Caldwell-Pope - Kuzma - Howard
Cook - Horton-Tucker - Daniels - Dudley - Cacok (nem garantált)
Jackson (ng) - Caroline (ng) - Cousins
Norvell (two-way) - Antetokounmpo (tw)

Alapvetően meghatározta a Lakers nyarát az, hogy sikerült megszereznie Anthony Davist - Kyle Kuzmán kívül az összes fiatalt oda kellett adni érte, ugyanakkora Davis a jelenben és jó eséllyel a következő években is sokkal jobb játékos lesz, mint akármelyik távozó. Volt elméretezett szerződéskötése Rob Pelinkának (például Danny Green évi 15 milliós bére), viszont legalább rövid megállapodásokat kötött, és szépen körbevette shooterekkel LeBron Jamest és Davist, úgyhogy az alapvető célkitűzést teljesítette.

Az aranysárga-lilák legjobb felállása minden bizonnyal az lesz, amelyben Davis ötöst, James pedig négyest játszik majd három tripladobó mellett: palánk alatti munka, egy-egyek, James-Davis elzárás-leválás játék, sok minden feküdhet ennek a gárdának. Minden adott ahhoz, hogy akár Davis, akár James támadójátékát maximálizálja a szakmai stáb (leginkább spacing a tripladobókkal, ami az előző idényben nagyon hiányzott), így pedig a liga egyik, ha nem a legjobb duója állhat össze támadásban. A két vezér teljesítményével nagyon kevés probléma szokott lenni, ez pedig jóval biztosabb alapot adhat annál, mint amit az előző szezonban láttunk.

Mivel Davis nem igazán szeret ötöst játszani (ezt már idén nyáron is elmondta legalább kétszer), fontos szerepe lesz JaVale McGee-nek és a DeMarcus Cousins újabb sajnálatos sérülése után érkező Dwight Howardnak. McGee egy jó átlagra képes elöl (elzárások, alley-oopok) és hátul is, Howard azonban ennél még egy fokkal többre is képes lehet, amennyiben tényleg elfogadta, hogy role player lesz innentől, és nem ő lesz az első, de még a második és a harmadik számú ember sem.

Védekezésben is megvannak az alapok, miután Davis a liga egyik legjobb magasembere hátul. Tavaly sem voltak nagy gondok ebben a tekintetben (12. volt a Lakers védekezésben), de AD érkezése jó eséllyel szintet dobhat az együttesen - Lonzo Ballt a Grizzliestől, illetve a waiverről elcsábított Avery Bradley, valamint a bajnok Toronto Raptorstól érkező Danny Green várhatóan pótolni fogja majd. Jared Dudley játékideje kérdéses, eléggé telített a Lakers azo(ko)n a poszt(ok)on, ahol őt használni lehet, viszont ettől függetlenül is rengeteget segíthet akár a kispadról is - annyira átlátja a játékot, hogy még a messze átlagon aluli atletikus képességeivel is hasznos tud lenni. Nem mellékesen a drafton kiválasztott Talen Horton-Tuckert is leginkább a védekezése miatt választották ki - igaz, a támadójátéka egyelőre annyira kiforratlan, hogy nagy kérdés, mennyi játékidőt kap majd. És azt sem lehet kihagyni, hogy ha tényleg Davis lesz az első számú ember, akkor LeBronnak több ereje maradhat védekzni, bár az kétséges, hogy ebből az alapszakaszban látunk-e majd valamit.

Ahol hatalmas, főleg fit gondok voltak, az a támadójáték volt, ez viszont idén papíron jóval jobban néz ki, így pedig lesznek olyan mérkőzések, várhatóan nem is kevés, ahol a Lakers borzasztóan jónak, a ligaelit legelejének tűnik majd, és lemossa az ellenfelét a pályáról, nem is csak a legrosszabb csapatokat... DE. Vannak azért kérdőjelek, amik nem fognak kiegyenesedni, maximum csak a szezon végeztével, ha egyáltalán kiegyenesednek.

Ezek közé tartozik a szakmai stáb, amelynek sem a kinevezését, sem az összetételét nem igazán értem. Na nem mintha Luke Walton olyan jó munkát végzett volna, Frank Vogel pedig alapvetően nem rossz edző, de soha életében nem kellett olyan kaliberű és befolyású játékost kezelnie, mint LeBron. Az esélyt a csapattól megkapta, mi is megadhatjuk neki, de halmozottan nehezített pályán indul Jason Kidd-del a stábjában. Kiddről felmerült már az is, hogy egy éven belül átveszi a vezetőedzői szerepet, az pedig tény, hogy neki van kapcsolata Jamesszel, őt tiszteli LeBron - erősen hasonlít Tyronn Lue és David Blatt történetére ez a sztori, de csak idény közben fog majd kiderülni, hogy van-e feszültség házon belül, ahogy anno volt a Cavsnél, és hogy ki kire hallgat.

A másik probléma az lehet, hogy Jameséken kívül a többiek finoman szólva is labilisek. Howard vagy elfogadta, hogy részfeladatai lesznek, vagy nem - nem először mondta már azt, hogy persze, csinálja, amit a csapat rábíz, de az utóbbi években nem sok köszönet volt benne. Az is igaz, hogy ha Howard itt is becsődöl, akkor sem történik semmi - nem garantált szerződése van, és maximum Davisnek többet kell centerben szerepelnie, ez azért alapvetően nem fogja megborítani az együttest.

Ennél fajsúlyosabb gond lehet azonban, hogy a tripladobók közül Green és Kentavious Caldwell-Pope is tankönyvi streaky shooterek - lesznek meccsek, amikor az óceánba se fognak betalálni, és mindketten "ki tudnak hűlni" hosszú mérkőzésekre, hetekre is. A 45%-os dobó Greentől is láttuk már ezt, neki voltak kifejezetten rossz szezonjai is, de neki legalább a tavalyi alapszakasza kiemelkedő volt, KCP-nek viszont összesen egy jó éve volt, a többi átlag alatti. Caruso 48%-os triplamutatója parádésan mutat, de az ő esetében egyelőre nagyon kicsi a minta (25 meccs), nem lehet nagyobb következtetéseket levonni, míg Kuzma egy biztató első év után tavaly 30%-kal célzott kintről, az nem elég. Bradley lehet talán a legegyensúlyozottabb, neki viszont rengeteg egészségügyi gondja volt a múltban, állandóan és folyamatosan sérült, táppénzről viszont sokat nem fog segíteni.

Az pozitív, hogy LeBron és Davis mellett is van fegyver támadásban, Rondo egy 8 gólpasszos szezonból érkezik, jól mozgatja a többieket, Bradley a Memphisben újra villant, Kuzma pedig 20 pontos scorer, de ezek másodlagos erények Jamesék mellett. Azokon a találkozókon, amikor nem működik a tripladobás (Caldwell-Pope-ékkal lesz ilyen nem egy, nem kettő), még Jamesszel és Davisszel is szenvedni fog a Lakers.


A nyár egyik nyertesei voltak Rob Pelinkáék - egyesek szerint sokat adtak Davisért, mások úgy érzik, hogy maximum darabra, minőségre semmit, szerintem viszont mindkét csapat és maguk a játékosok is jól jártak. Az A+ a szakmai stáb összetétele miatt nem került a nevük mellé - a mostani felállás érzésem szerint borítékolja a feszültséget, főleg abban az esetben, ha nem lesz zökkenőmentes az idénykezdet.

Az már más kérdés, hogy ezzel a jól alakuló nyárral hova juthat majd az aranysárga-lila alakulat az utóbbi 10 év messze-messze legkiegyensúlyozottabbnak tűnő idényében. Szerintem a Denver Nuggets helyzeti előnyből indul, tekintve hogy egyáltalán nem kell új játékot összeraknia, a tavalyi nyugati második csapat együtt maradt. A Utah Jazznél sem lesz várhatóan teljesen új rendszer csak Rubiót lecserélték egy jobb játékosra, és a spacing fajsúlyosabb lesz Bogdanovic-csal. A Los Angeles Clippers pedig egyszerűen jobb kerettel rendelkezik érzésem szerint (és akkor a Klay Thompsont valamikor a szezon során visszakapó Warriorsról vagy a Rocketsről nem is beszéltünk).

Nálam az alapszakasz negyedik helyére kerülnek nyugaton, de a Lakersnél, ahogy a PO-ba jutó csapatok egyikénél sem ez fog számítani, hanem az, hogy mennyit tudnak fejlődni az alapszakasz elejétől a végéig, és hogy milyen állapotban jutnak el a rájátszáshoz. Teljesen új játékot kell összeraknia egy szinte teljesen új állományból egy teljesen új szakmai stábnak. Sokan bajnokesélyesnek tartják a gárdát, és nem is lehet azt mondani, hogy ez nem realitás a James-Davis duóval. Döccenők azonban még biztosan lesznek az odáig vezető úton egy szinte nulláról induló csapattal (még akkor is, ha nem tűnik egy agysebész munkának kitalálni a játékot erre a keretre), és hogy mégis milyen esélyekkel indulnak neki Jamesék az aranygyűrűnek, azt majd áprilisban lehet látni.

Off-szezon értékelés: A

Tipp: Nyugat 4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus