Vendégposzt: 30 csapat, 30 csereötlet

Rendszeres vendégszerzőnk idén is bedobott egy-egy kézenfekvő, vagy éppen elrugaszkodott csereötletet az NBA-csapatok számára.

Schwarcinger Péter írása

Néhány nagyobb csere már megköttetett az NBA idei szezonjában, de a február 8-ai határidő előtt azért még lehet számítani némi mozgolódásra - ezekből a lehetőségekből szemezgettem. A saját ötleteket várom a kommentek között.

Nyugati konferencia

Dallas Mavericks

DAL kapja: Miles Bridges + PJ Washington
CHA kapja: Richaun Holmes + Josh Green + Dwight Powell + 1st

Rögtön az első csere egy visszafogott valószínűséggel bíró ötlet: pörköltszaftos atlétában, Kőbányait szürcsölve családi körben biliárdozni Dallasban is lehet, és ha a Hornets végre egy elfogadható kultúra kiépítése mellett dönt, akkor azt Bridges elcserélésével kell kezdenie. Washington 3&D játéka jól illene Doncic és Lively mellé is, a Hornets pedig a két veterán magas mellett egy fiatal 3&D-vel és egy első körössel folytathatná az újjáépülést.

Denver Nuggets

DEN kapja: Day’Ron Sharpe
BKN kapja: Julian Strawther

DeAndre Jordan idén már elhasználta az évi egy nagy zsákolását, így a playoffra már nem maradt puskapora. Márpedig a rájátszásban kelleni fog egy cseremagas Jokic mögé, Zeke Nnajira nagy még ez a kabát. Sharpe fiatal, de már bizonyította, hogy képes jó teljesítményre, Strawther pedig a hosszabb, olcsó szerződése miatt lehet vonzó a Netsnek.

Golden State Warriors

GSW kapja: Wendell Carter Jr. + Gary Harris
ORL kapja: Clint Capela + Wesley Matthews
DAL kapja: Andrew Wiggins  
ATL kapja: Grant Williams + Richaun Holmes + 2db ORL 2nd + GSW 2nd + DAL 1st swap

Klay Thompson elcserélése meglepetés lenne, megtartása mellett viszont a Warriors luxusadója történelmi méreteket ölthet jövőre. Így a legracionálisabb lépés lemondani a szörnyű idényt futó Wigginsről. Carter Jr. és Harris egyből passzolnának Kerr rendszerébe, előbbi ráadásul csapatbarát szerződéssel is rendelkezik. A Magic viszont tovább erősödne, elsősorban center poszton. Az kérdéses, hogy a Hawks mennyire látná szívesen Wigginst a rosterén, ezért 4. csapatként a Mavericks érkezne meg a bizniszbe, akik a hírek szerint aktívan érdeklődnek Wiggins iránt. Atlantában végre megnyílna a lehetőség Okongwu előtt, hogy hosszabb távon is a kezdőben bizonyítson, és a draftkompenzáció mellett egy jó korban lévő glue guy is érkezne Williams személyében.

Houston Rockets

HOU kapja: Mikal Bridges + Trenton Watford + Dennis Smith Jr.
BKN kapja: Amen Thompson (vagy Jalen Green) + Jock Landale + Jae’Sean Tate + 2db BKN 1st + 1db BKN 1st swap

Többször lehetett már olvasni, hogy a Rockets nagyon szeretné Mikal Bridgest, a Nets viszont vele képzeli el a jövőt. Ha azonban mégis van csapat, akiknek esélye lehet megszerezni a brooklyni winget, az a Houston, hiszen a Harden-csere óta náluk van a Nets több első köröse és swap joga is. Ha ezekből néhányat visszaadnak a Netsnek, mellé pedig beáldozzák az egyik legnagyobb tehetségüket, az egy kölcsönösen hasznos megegyezést szülhet.

Los Angeles Clippers

LAC kapja: Monte Morris + Mike Muscala
DET kapja: PJ Tucker + Bones Hyland + LAC 2nd

A Clippers szertárában nem fér el több PJ Tucker-lépő, így Los Angelesben inkább szabadulnának az NBA legnagyobb sneaker-gyűjtőjétől és a jövőre is ketyegő szerződésétől. Ha Monte Morrisért nem érkezik jobb ajánlat, akkor akár ehhez Hyland és egy 2. körös draftcetli is elég lehet.

Los Angeles Lakers

LAL kapja: Dejounte Murray + Wesley Matthews
ATL kapja: Alex Caruso + Patrick Williams
CHI kapja: D’Angelo Russell + Jalen Hood-Schifino + LAL 1st + LAL 1st swap

A Lakers a hírek szerint már nem áll messze Murray megszerzésétől, de a Hawks Russell és a draft kompenzáció helyett inkább az elit védő Carusot és a 2020-as draft 4. helyén kihúzott Williamst választja. Caruso tökéletesen illik Trae Young mellé a hátvédsorba, Williamsről pedig fél év alatt még kiderülhet, hogy mennyit ér meg az Atlantának. Bár a Bulls aligha tud megszabadulni LaVine-től, az újjáépülést a többiekkel is érdemes lenne elkezdeni.

Memphis Grizzlies

MEM kapja: Daniel Gafford
WAS kapja: Brandon Clarke + MEM 1st

Steven Adams elcserélése után a Grizzliesnek szüksége lesz egy jól lepattanózó ill. védekező centerre, legkésőbb a nyáron. Addigra viszont Gafford könnyen elkelhet. A Wizards számára elsősorban a draftjog lenne az érték, de a sérülésből lábadozó Clarke sem reménytelen projekt.

Minnesota Timberwolves

MIN kapja: Delon Wright
WAS kapja: Shake Milton + Troy Brown Jr. + MIN 2nd

Alec Burks, Dennis Schröder, Bogdan Bogdanovic vagy éppen Tyus Jones helyett a Minny egy könnyebben megszerezhető veteránnal is betöltheti a csereirányító szerepkört. Wright egy jól védekező veterán, aki 38%-kal céloz a 3 pontos vonalon túlról és 2,8 gólpasszt tesz a közösbe 15 perc játékidő alatt. A Wizards számára csak az a kérdés, hogy van-e olyan csapat, aki több 2. köröst is hajlandó Wrightért áldozni. Az már aligha kérdés, hogy a fővárosi rebuild végén még a keret tagja lesz-e a jó Delon.

New Orleans Pelicans

NOP kapja: Wendell Carter Jr.
ORL kapja: Clint Capela + Wesley Matthews
ATL kapja: Larry Nance Jr. + Jett Howard + védett NOP 1st

A Pels védekező centert keres, de Carter Jr. támadásban is jól illik Zion mellé. A Hawks amellett, hogy jó értéket kapna Capeláért, még a fizetési terhei is csökkennének. Nance Jr. megfelelő egy cseremagas szerepre, Howardról meg Atlantában kéne kideríteni, megérte-e a 11. helyen kiválasztani a ’23-as drafton.

Oklahoma City Thunder

OKC kapja: Wendell Carter Jr.
ORL kapja: Davis Bertans + 1st

Mielőtt Sam Presti belefullad a draft pickekbe, Bertans szerződését felhasználva szerezhetne egy centert a Wendell Carter Jr.-Daniel Gafford-Naz Reid hármasból. A Magic valószínűleg megpróbálna magasembert szerezni egy ilyen csere után, még akkor is, ha a szezon nagy részében eddig is a Wagner-Bitadze duó alkotta a centerrotációt WCJ sérülései miatt. Az Orlando a kapott csomagot kicsit átalakítva Atlanta, Toronto vagy éppen Washington felé is veheti az irányt.

Phoenix Suns

PHX kapja: Jevon Carter
CHI kapja: Nassir Little + 2nd

Mathew Ishbia érkezése és az azt követő ámokfutás óta nem sok assetje maradt a Sunsnak, a maradék draftcetlit pedig maximum a széthullóban lévő Bulls cserehátvédjére lehet ellőni. Vagy legalábbis egy hasonló kaliberre, de a világot nem ennél a deadline-nál fogják megváltani Arizonában.

Portland Trail Blazers

POR kapja: Evan Fournier + 1st
NYK kapja: Malcolm Brogdon

Talán a legkommerszebb csereötlet mind közül: az újjáépülő Blazers értéket szeretne látni Brogdonból, a Knicks pedig csereirányítót keres.

Sacramento Kings

SAC kapja: Kyle Kuzma + Delon Wright
WAS kapja: Andrew Wiggins + JaVale McGee + Davion Mitchell + SAC 1st
GSW kapja: Harrison Barnes

A Kings már tavaly is nagyon szerette volna Kuzmát, Barnes és Mitchell is része a zuhanyhíradóknak egy ideje, McGee pedig visszatérhetne oda, ahol Shaqtin' A Fool momentumokat tekintve karrierje legszebb éveit töltötte, és ahol most is elkélne a nézőknek a szórakoztatás: Washingtonba. A Wizardsnak nem sok indoka lenne kihátrálni ebből az üzletből, de hogy Mike Dunleavy Jr. megelégszik-e a Harrison Barnes szerződésével járó spórolással és Barnes játékerejével Wigginsért cserébe, az véleményes.

San Antonio Spurs

SAN kapja: Marcus Morris + 2nd
CLE kapja: Doug McDermott

Morris hasznos tagja a Philadelphiának és Embiid sérülésével többet is kerül páyára, de McDermott 44%-os triplázására nagyobb szüksége van a 76ersnek. San Antonioban – tankcsapat lévén – semmilyen értékre nem mondanak nemet, amit a lejáró McDermottért vagy Osmanért kaphatnak.

Utah Jazz

UTA kapja: Andrew Wiggins + védett GSW 1st
GSW kapja: Jordan Clarkson

A Jazz többször kijelentette, hogy Markkanen nem elérhető, és az utóbbi hetek teljesítménye alapján az sem meglepő, hogy San Franciscóban is hasonlóan gondolkoznak Kumingáról. Wiggins értéke talán sosem volt még ilyen mélyen, de ha a Golden State a spórolás és a rövid-közép távú erősítés mellett dönt, akkor Clarkson olcsó szerződése megfelelő kiutat kínál Wiggins kontraktjából. Danny Ainge természetesen a pickért csinálná, de Wiggins újra felépítése után, összecsomagolva néhány hurkatöltővel őt is értékre váltaná 1-2 éven belül.

 

Keleti konferencia

Atlanta Hawks

ATL kapja: Evan Fournier + Quentin Grimes + Maxwell Lewis + LAL 1st + LAL 1st swap + NYK 2nd
LAL kapja: Dejounte Murray + Garrison Mathews
NYK kapja: D’Angelo Russell + Bruno Fernando

A Hawks ebben a cserében egy lejárót, két fiatalt és pickeket kapna Murray-ért, jelentős összeggel csökkentve a jövő évi bértömeget. LeBron megkapná maga mellé Murrayt és egy olcsó triplaspecialistát, New Yorkban meg jövőbeli első körös draftjog beáldozása nélkül oldanák meg  Brunson tehermentesítését.

Boston Celtics

BOS kapja:  Goga Bitadze
ORL kapja: Oshae Brissett + 2db 2nd

A szezon kezdete óta a Celtics a két legnagyobb bajnokesélyes egyike, így nagy változások nem várhatók. A némiképp szűk rotáció bővítésére azonban volna igény a Keltáknál, elsősorban magas poszton. Goga lepattanózása és gyűrűvédelme a rájátszásban mindenkinek jól jönne, márpedig a drafton történt pick tili-toli következtében Stevensnek nem okoz gondot beajánlani több 2. körös draftjogot is egy kis erősítésért. A Magic még nem tart ott, hogy a 3. számú centerén múljon, bajnokok lesznek-e vagy sem, így asset management szempontjából most érdemes értékre váltani a georgiai centert.

Brooklyn Nets

BKN kapja: Tari Eason + Reggie Bullock
HOU kapja: Dorian Finney-Smith + Dennis Smith Jr. + 2nd

A Rockets nyerni szeretne, azt pedig nagyobb eséllyel teszik veteránokkal a keretben. Finney-Smith-t a hírek szerint kicsit túlárazta a Nets, de Eason egy nagyon izgalmas projekt. Ha őt hajlandóak felajánlani a texasiak, akkor Sean Marks GM is nyitottabb lesz. 

Charlotte Hornets

CHA kapja: Miles Bridges
CLE kapja: Isaac Okoro + 1st

Rozier elcserélésével Kupchak kijelölte a Hornets építkezésének irányát. A Ball, Miller és Mark Williams alkotta fiatal magot leszámítva senki sem elérhetetlen, így Bridges elcserélésére is van esély. A problémás wingnek nyáron szerződést kell adni, ezért egy fiatal védőspecialista és egy 1. körös elegendő érték lenne érte. Ohióban is gondot jelenthet a megtartása, és nem is feltétlenül ő oldaná meg a Cavs problémáját (hárompontosok), de ki tudja, meddig menetelne a rájátszásban a Garland-Mitchell-Bridges-Mobley-Allen kezdővel felálló Cavs?

Chicago Bulls

CHI kapja: Moses Moody + Gary Payton II + védett 1st
GSW kapja: Alex Caruso + Torrey Craig

Caruso valószínűleg az egyik legkeresettebb játékos a piacon extra védekezése, 40% feletti triplázása és csapatbarát szerződése miatt. Emellett Craig harcedzett veteránként alkalmanként a playoffban is pályára küldhető. Moody szép lassan fejlődik, de Curryék most szeretnének rájátszásba jutni, Payton pedig nem emlékeztet a 2022-ben látott játékosra, aki nagyban hozzájárult a Warriors bajnoki címéhez.

Cleveland Cavaliers

CLE kapja: Doug McDermott + Dominic Barlow
SAS kapja: Isaac Okoro + Georges Niang

A Cavsnek leginkább egy triplaspecialistára lenne szüksége, de Hield vagy akármelyik Bogdanovic(s) ára biztosan magasabb lenne, mint McDermotté, akitől könnyen szabadulna a Spurs. Az a Spurs, aki a fiatal védőspecialista Okoróból még ki is hozhat valami többet, Niang pedig megmutathatja Wembynek, hogy kell pár kilót felszedni…

Detroit Pistons

DET kapja: Caris LeVert + Dean Wade + 1st
CLE kapja: Bojan Bogdanovic

De ha mégis Bogdanovic felé vennék az irányt Clevelandben, akkor annak LeVert, Wade és egy draftjog lehet az ára. A Pistons a hírek szerint nem cseréli Bogdát, pedig a 34 éves horvát már talán a ligában sem lesz, mire Detroitban a bajnoki címért küzdenek majd. Vagy legalább playoffba jutnak…

Indiana Pacers

IND kapja: Bojan Bogdanovic
DET kapja: Isaac Okoro + Georges Niang + 2db CLE 2nd + 2db IND 2nd
CLE kapja: Buddy Hield

Hieldet évek óta szeretné elcserélni a Pacers, de a csapatépítésük irányát figyelembe véve ezt csak akkor van értelme megtenni, ha egy hasonlóan nagy volumenben triplázó wing érkezik helyette. A Cavs triplázásán Strus megszerzése nem segített eleget, így továbbra is egy specialista lehet a célpontjuk, márpedig Hield ára alighanem rég volt ilyen alacsonyan.

Miami Heat

MIA kapja: Goga Bitadze
ORL kapja: Thomas Bryant + 2db 2nd

A Rozier-csere után nem várható nagy mozgás Miamiban, de egy használható center nem ártana Spoelstra padjára. Caleb Martin vagy Duncan Robinson elcserélésére kisebb az esély, mint egy „sneci for sneci” trade-re. A Heat cserélhető szerződéseit figyelembe véve sok lehetőség nem adódik, a Bryantéhez hasonló fizetésű centerek közül Goga a legjobb választás.

Milwaukee Bucks

MIL kapja: Lonnie Walker IV + Dennis Smith Jr.
BKN kapja: Cameron Payne + 2db 2nd

A Bucksnak sem ártana egy kis mélység, és bár Payne irányító képességei és távoli dobásai hiányoznának, playmakingjét Smith Jr., hárompontosait pedig Walker IV pótolná. Smith Jr. ráadásul a periméter védekezésben is segítene Lillardéknak. A Brooklyn több irányba is elmozdulhat, de talán célszerűbb lenne értékre váltaniuk a kiegészítőiket. Finney-Smith, O’Neale és Dinwiddie mellett Walker és Smith Jr. is piacra kerülhet, Payne pedig később további értékre váltható.

New York Knicks

NYK kapja: Tyus Jones + Daniel Gafford
WAS kapja: Evan Fournier + Precious Achiuwa + Quentin Grimes + 1st

New Yorkban annyira foghíjas lett a frontcourt rotáció, hogy Taj Gibsont kellett előásni, már nem először. Mitch Robinsont megbecsülik a Nagy Almában, Hartenstein az advance statok kedvence, de ha az idei playoffban is szeretne valamit mutatni a Knicks, akkor nem elég a csereirányító kérdését megoldani. A Wizards duójára valószínűleg lesz kereslet a deadline-kor, de egy lejáró + két fiatal + 1st pick csomaggal a fővárosban is elégedettek lennének.

Orlando Magic

ORL kapja: Bogdan Bogdanovics + Garrison Mathews + 2nd
ATL kapja: Gary Harris + Jett Howard + 1st

Bogda másodlagos labdakezelésére és hárompontosaira nagy szükség lenne Orlandóban, a triplaspecialista Mathews pedig szintén a Magic legnagyobb hiányosságán segítene. Atlantában nagy átalakulások vannak a levegőben, így Capela, Hunter és Murray elcserélése mellett Bogdanovics értékre váltása sem lenne meglepetés.

Philadelphia 76ers

PHI kapja:  Miles Bridges + Kelly Olynyk
CHA kapja: Marcus Morris + PHI 1st
UTA kapja: Furkan Korkmaz + James Bouknight + PHI 2nd

Philadelphiában mindenképp olyan cserében gondolkoznak, ami nem korlátozza őket a nyári terveikben, vagyis valószínűleg erősítést jelentő lejáró játékosokat keresnek, akiket akár jövőre is megtartanának. Ha DeRozanért nem szeretnének odaadni egy Morris+1st csomagot, akkor Miles Bridges érdekes célpont lehet: a botrányai miatt nehezen belőhető az értéke, a pályán mégis olyan teljesítményt nyújt, ami a Sixersnek is hasznára válna. Charlotte-ban a jövőt építik, és nem biztos, hogy ezt Bridges meghosszabbításával szeretnék kezdeni. Draftjogok begyűjtésével annál inkább.

Toronto Raptors

TOR kapja: Harrison Barnes + Davion Mitchell
SAC kapja: Bruce Brown

Tipikus Ujiri-féle csere lenne ez, ahol a jelenlegi legjobb játékost ő adja a cserébe, de hosszú távon aztán mégis ő jár jól. Ehhez persze Mitchell szintlépésére lenne szükség, Barnes pedig olyan asset, aki később tovább cserélhető. A Kingsnek nagyon jól jönne egy Brownhoz hasonló svájci bicska, és ha ehhez csak a régóta trade blockon lévő Barnest és a lejáró szerződésű fiataljukat kell beáldozniuk, akkor nem hezitálnának.

Washington Wizards

WAS kapja: Reggie Bullock + JaVale McGee + Jae’Sean Tate + Davion Mitchell + védett SAC 1st + védett HOU 1st
SAC kapja: Kyle Kuzma + Delon Wright
HOU kapja: Harrison Barnes + Anthony Gill

A bejövő érték itt már túlzásnak is tűnik Kuzmáért, de korábban a Kings és a Rockets is komolyan érdeklődött Kuzmáért ill. Barnesért. Ennek a lelkesedésnek Washingtonban örülhetnének a legjobban, ahol kihoznák  maximumot Kuzma és Wright értékéből. A Kingsnél Kuzmára Barneshoz képest nagy upgrade-ként tekintenek, Wright pedig tudná pótolni Mitchellt. A Rockets egy ideje már szemez a Sacto wingjével, de hogy annyira szeretnék-e őt, hogy egy 1. köröst is megérjen nekik, az egyelőre nem derült ki.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus