133 dobott ponttal, jó játékkal, sima győzelemmel kezdett a Pelicans

Zion Williamsonék villogtak az Atlanta ellen - sztárjai nélkül nyert a Milwaukee - jó formában van a Magic - kiállítás a Wizards-Knicksen - megkezdte a Cleveland is.

 

Cleveland Cavaliers - San Lorenzo 120-89

Jött a papírforma. Az argentin ellenféllel szemben természetesen nagyon nem kellett megizzadnia a Cavsnek, bár azt azért tegyük hozzá, hogy az utolsó negyedet 15 ponttal "kellett" megnyernie a gárdának ahhoz, hogy ilyen kiütéses győzelmet arasson - az első játékrészt még elvesztette, majd a 43-29-es másodikkal fordított, de igazán lehengerlővé csak a legvégén tette a sikerét. Aminek igazán örülhetnek, az a két újonc bemutatkozása, az 1/5-tel húzott Darius Garland 14 perc alatt 4/4 jó dobással 9 pontot szerzett, Kevin Porter Jr. pedig 16 pontig jutott 7/9-es mezőnymutatóval, mindketten érdemben hozzá tudtak tenni a csapatuk játékához. A többiek a "szokásost" hozták, Jordan Clarkson 17 pontot szórt a padról beszállva, Tristan Thompson dupla-duplázott négy támadópattanóval, Cedi Osman 5 gólpasszt és 5 labdaszerzést tett 12 pontja mellé, Larry Nance Jr. pedig gondoskodott a látványról - egyelőre Kevin Love (15 perc, 2 pont), Collin Sexton (8 pont, 0 gólpassz) és Brandon Knight (3 pont, 2 gólpassz) nem pörgött fel, ők még adósak a jó játékkal. A San Lorenzónál egyébként leginkább a 27 eladott labdát okolhatják azért, hogy nem tudták megszorítani NBA-s ellenfelüket, bár egyénileg náluk is akadtak négyen, akik átlépték a tízpontos határt. 

A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 17/9, Porter Jr. 16/3, Nance Jr. 15/3
A San Lorenzo legjobb dobói: Batista 20, Tucker 17, Pinero 16/12

Detroit Pistons - Orlando Magic 91-115

Jól nézett ki az Orlando. A Spurs elleni nagyarányú győzelem után a Detroittal szemben is egyértelműen úgy tűnt, hogy előrébb tart a Magic: sok volt a labda nélküli mozgás támadásban, megvolt a ritmus, a játékosok pedig egyénileg is tudták, hogy mikor kell agresszívnek lenni. Ennek eredményeként már az első negyedben jött egy 19-2-es (!) futás és bár a Pistons innen még tudott közelíteni, összességében már kézben tartotta a meccset az élesebbnek tűnő Orlando - a jó támadójáték mellett védekezésben is sokkal jobban pörgött a gárda, ami meg is látszott az eredményen. Steve Clifford egyébként most már 20 perc felett használta a kezdőit, akik közül Aaron Gordon (25 pont, 8 lepattanó, 10/17 mezőnyből, 25 perc) és Jonathan Isaac (16 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés és egy nagy blokk) érdemel külön említést, ők abszolút jó formában vannak, míg a padról megint Mo Bamba volt az, aki igazán jól mozgott, 13 ponttal, 8 lepattanóval és 2 blokkal zárta 16 percét. Szóljunk még Markelle Fultzról, aki továbbra sem dob jól (8 pont, 4/10 mezőnyből) és 7 gólpasszára jutott 4 eladott labda is, Orlandóban mégis bizakodnak - úgy fest, hogy az önbizalma és az egészsége rendben van, a sebességét megmutatta, ahogy azt is, hogy képes kreálni támadásban, bár tény, hogy legutóbb és most is egy irányító mellé cserélték be és nem a helyére. Összességében a Magic eddig nagyon jól nézett ki a két meccsen, persze könnyen lehet, hogy egyszerűen csak előrehaladottabb állapotban van a két ellenfélhez képest - az egyetlen negatívum, hogy most borda/mellkas-sérülést szenvedett Terrence Ross, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly.

A Detroit még nem pörgött fel. Húsz eladott labda, lagymatag játék, különösebb energia, vagy izgalom nélküli kocogás, nagyjából így lehet összegezni a Pistons első előszezon-meccsét - és nemcsak szerintünk, hanem Dwane Casey vezetőedző szerint is, aki amiatt aggódik, mert másfél szünnap után is ennyire rozsdásnak, ólomlábúnak tűntek játékosai. Blake Griffin például egyetlen mezőnykosarat küldött a helyére, Reggie Jackson 2/12-t hajított, a BIG3-ből visszaemelt Joe Johnson nem is talált a gyűrűbe, úgyhogy voltak gondok - egyelőre Christian Wood (19 pont, 8 lepattanó, 19 perc), Andre Drummond (14 pont, 9 lepattanó, 20 perc) és Derrick Rose (10 pont, 4 gólpassz, 15 perc) hozta az elvárható szintet, a többiek elmaradtak attól.

A Pistons legjobb dobói: Wood 19/3, Drummond 14, Rose 10
A Magic legjobb dobói: Gordon 25/9, Isaac 16/6, Bamba 13/9

Washington Wizards - New York Knicks 99-104

A végén zárkózott a Wizards. Az első félidőben 15 pontos hátrányba került a Washington, égett már 18 egységgel is, majd nagyrészt a cseresorra építve megpróbált visszajönni a meccsbe - az utolsó negyedet hét ponttal megnyerte az együttes és látótávolságon belülre zárkózott, de utolérni már nem tudta ellenfelét. Kiemelendő a 28 pontot szállító Gibson-McRae páros, az elöl-hátul villogó Thomas Bryant (14 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), valamint a nyugodt, pontos játékkal, 12 ponttal debütáló újonc, Rui Hachimura is - Ish Smith és Bradley Beal egyelőre nem vállalta túl magát, bár utóbbi azért csak elengedett tíz dobást 16 perc alatt. Scott Brooks vezetőedző szupersztárjával kapcsolatban a többiek számára kreált helyzeteket emelte ki, illetve Hachimurát is dicsérte, vele nagyon meg volt elégedve - győzni nem sikerült, de egyáltalán nem biztos, hogy ezen annyira bánkódni fognak majd idén...

Marcus Morrist kiállították. Előszezon ide vagy oda, a Knicks játékosa már most elvesztette a fejét, előbb megpróbálta lekönyökölni Justin Andersont, majd hozzávágta a labdát és szájkaratéval folytatta a "támadást" - kérdés nélkül megkapta a flagrant 2-jét és mehetett is zuhanyozni. Ezt leszámítva összességében elégedettek lehetnek New Yorkban, az újonc RJ Barrett 17 ponttal, 7 lepattanóval és 3 gólpasszal debütált, bár tegyük hozzá, hogy előszezonban szokatlanul 39 percet töltött a parketten - Morris egyébként az első félidőben még csapata legjobbja volt a maga 17 pontjával, 3/4 triplájával, majd a kiállítása után hat perc alatt 15 egység tűnt el a Knicks előnyéből. Ezt követően azért Barrett percei következtek, aki elöl-hátul előlépett és stabilizálta csapatát, de Ellington, Ntilikina és Gibson is bizonyított - Julius Randle viszont kezdő centerként nem dobott jól, bár a 7 lepattanója és 7 gólpassza azért javít a helyzeten.

A Wizards legjobb dobói: Wagner 16/3, Bryant 14, Hachimura 12/3, McRae 12/3
A Knicks legjobb dobói: Morris 17/9, Barrett 17/6, GIbson 16/6

Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 109-133

Volt gond a Hawksnál. Védekezésben az egész mérkőzés során bajban volt az Atlanta, egyáltalán nem tudták megállítani a Pelicans fegyvereit, sem a periméteren, sem a festékben nem volt megoldásuk és ez egyáltalán nem változott az első negyedtől az utolsóig, mindegy, hogy éppen ki volt fent. Támadásban azért mutattak biztató dolgokat, az első félidőben még Trae Young sem mozgott rosszul, aztán a másodikban már ő is szenvedett (9 ponttal, 11 gólpasszal és 8 eladott labdával zárt), pozitívumként DeAndre Bembry (16 pont, 6/11 mezőnyből), valamint az újoncok (De'Andre Hunter 10 pontig jutott 4 dobásból, Cam Reddish pedig 11-ig 3/4 triplával) villanásait lehet megemlíteni, de összességében ez az este nem róluk szólt, sokkal inkább a New Orleansról.

Nem csalódtunk a Pelsben. A sokoldalúság és a tehetség is megmutatkozott a New Orleans oldalán, pontosan úgy, ahogy azt a csapat szurkolói várták és várnák a szezon során. Az 1/1-es Zion Williamson rögtön megdobta csapata első öt pontját, ebből pedig az egyik máris egy méretes zsákolás volt, amivel meg is adta az alaphangot - végül 16 pontig, 7 lepattanóig, 3 gólpasszig és 3 labdaszerzésig jutott 28 perc alatt, nem okozott csalódást. A vezér azért még Jrue Holiday volt, aki 7/9 dobással szórt be 21 pontot, védekezésben pedig megkeserítette Trae Young életét, de nagyon biztató volt a 19 pontos, 6 lepattanós Brandon Ingram, a 12 egységig jutó újonc, Nick Alexander-Walker, ha a dobás nem is ment neki, de mezőnyben szintén jó volt Lonzo Ball, a két cseremagas, Jahlil Okafor (15 perc, 11 pont, 4/6 mezőnyből, 6 lepattanó) és a Fenertől igazolt Nicolo Melli (11 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés) pedig további külön említést érdemel. A meccset simán kézben tartotta a gárda, a gyengébb első negyed után begyújtották a rakétákat, a másodikban 46 pontot szórtak, megléptek 15-20 egységgel és onnantól nem volt kérdés - nagyon meggyőző formában nyitották az előszezont.

A Hawks legjobb dobói: Bembry 16/3, Len 14/6, Collins 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 21/9, Ingram 19/6, Williamson 16

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 112-122

Felemás volt a Bulls. Akadtak biztató dolgok a Chicagónál, ahogy néhány egyértelmű probléma is felmerült, például az, hogy a Wendell Carter Jr. hiányában kezdő centerként lehetőséget kapó Felicio nagyon komoly mínusz volt védekezésben, vagy az, hogy a dobások egyelőre csapatszinten sem nagyon ültek - sok hármast vállalt a gárda, Lauri Markkanen és Zach LaVine is becsülettel ágyúzott, de most még csak 31,6%-kal estek be a távoliak, összességében pedig mindössze 37,8%-kal tüzeltek mezőnyből. Kris Dunn kezdő egyesként csipkedte magát, ez pozitívum, ahogy az újonc Daniel Gafford teljesítménye is: 12 ponttal, 4 támadópattanóval és 3 blokkal zárta 18 percét. A másik rookie, Coby White ugyan elöl-hátul próbált agresszív lenni, de nagyon sokat hibázott, sem dobásban, sem szervezésben nem nőtt fel a feladathoz, ahogy a rutinos Thad Young és Tomas Satoransky is elmaradt a várakozásoktól, ők együtt 3/14-et hajítottak mezőnyből - ezt Denzel Valentine még kiegészítette egy 3/12-vel, Otto Porter egy 2/7-tel és már nem is meglepetés a gyenge csapatszintű dobószázalék. Messze így sem voltak az erősen tartalékos Buckstól, de nagyon sok okuk azért nincs az elégedettségre.

Mélynek tűnik a Milwaukee. Giannis Antetokounmpo, Khris Middleton, Eric Bledsoe és Kyle Korver is hiányzott a Bucksnál, de így is dobtak 122 pontot és kiegyensúlyozott játékot mutattak, sőt, még ennyi hiányzóval is bőven volt tartalék a kispadon - Connaughton, vagy DiVincenzo mellett Dragan Bender (12 pont, 7 lepattanó) és Thanasis Antetokounmpo (9 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) is sokat tudott hozzátenni csereként. Ráadásul a kezdőben mindenki elérte a tízpontos határt, Frank Mason irányítóként 14 pontot, hat gólpasszt és négy labdaszerzést jegyzett, Wesley Matthews és Sterling Brown is jól játszott, az egymás mellett kezdő Lopez testvérek pedig abszolút a csapat legjobbjaiként funkcionáltak, jól kiegészítették egymást. A tavalyi alapszakaszgyőztes most is meggyőző volt ebben a formában, bár következőleg, a Jazz ellen azért valószínűleg már a sztárokra is szükség lesz.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 16/9, Markkanen 14/12, Gafford 12, White 12/3
A Bucks legjobb dobói: R. Lopez 14/3, Mason 14, B. Lopez 13/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus