19:00-kor startol az NBA mai programja, Bulls-GSW a Sport TV-n

Durant nélkül győzne a Nets, visszavágna a Portlandnek a Dallas, Los Angelesbe látogat a Sixers, kötelező előtt áll a Kings és a Nuggets is. Kora este veszi kezdetét az NBA mai játéknapja, mutatjuk mit érdemes tudni.

Detroit Pistons – New York Knicks 19:00

A Knicks remek formába lendült az elmúlt időszakban, hétből hat meccset nyert a csapat, most pedig zsinórban két siker után utazik Detroitba, az esélyesek pedig itt is egyértelműen a vendégek. A már hatodik helyig zárkózó New York az Indiana elleni rangadó után legutóbb a Washington ellen is győzni tudott, így már öt meccsel van 50% fölött és kisebb hátránnyal ugyan, de követi a konferencia legjobb öt csapatát az utolsó biztos playoff helyen. A Detroit az eddigi tapasztalatok alapján nagy ellenállást nem fog tanúsítani, csak egyszer tudott győzni az elmúlt öt pályára lépéséből, védekezésben és támadásban is a liga alján szerepel. Utolsó győzelmüket meglepetésre néhány napja a Minnesota ellen szerezték, ott 135 pontot szereztek Bogdanovic-ék, ezt követően azonban legutóbb a New Orleans ellen szenvedtek papírforma vereséget a hazaiak. A vendégeknél RJ Barrett már az elmúlt találkozókon visszatérhetett sérüléséből, így mindenki bevethető a Knicksnél, míg a Pistonsnál Isaiah Stewart újra játékra jelentkezik, viszont Bagley és Duren továbbra is sérült. A két félnek ez lesz az utolsó találkozója az alapszakaszban, eddig mindháromszor a New York-iak nyertek, ráadásul egyszer sem dobtak 120 pontnál kevesebbet, így bravúr lenne, ha a hazaiak el tudnák kerülni a „söprést”.

 

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 21:00

Ez egy jó felzárkóztató mérkőzés lehet a Clippers számára, nincsenek jó formában Leonardék, de az ilyen és ehhez hasonló meccseken kötelező élniük a lehetőséggel és gyűjteniük kell a győzelmeket. A Clippers az új év kezdete óta láthatóan lépést tévesztett, csak egyetlen meccset tudott megnyerni az elmúlt nyolc alkalomból, ez idő alatt pedig becsúszott egy hatmeccses nyeretlenségi sorozat is. Bár Kawhi Leonard jelenleg egészséges és nem is játszik rosszul, de Paul George már egy hete sérült és ma sem lehet ott a parketten, Luke Kennard szintén maródi, de még Marcus Morris és John Wall szereplése is kérdéses. A sérüléshullám tehát ismét lesújtott a csapatra, nem is csoda, hogy nem jönnek az eredmények és már a nyolcadik helyig csúsztak vissza a tabellán. A Houston viszont a liga leggyengébb csapata, zsinórban kilenc vereségükkel a legrosszabb formában lévő gárda, de jelenlegi céljaik nem is a győzelem köré összpontosulnak. A Rockets jelenleg legalább egy szinttel minden más csapat alatt helyezkedik el, a két fél eddigi párharcainak mindegyikét a Los Angeles-iek nyerték meg, meglepő lenne, ha a párosítás utolsó mérkőzésén a vendégek tudnának nyerni, akármennyire is tartalékos és formán kívüli Clippersről is legyen szó.

 

Chicago Bulls – Golden State Warriors 21:30 (ÉLŐ – Sport 1)

A Chicago az elmúlt hetekben szép eredményeket hozott, nagy nehezen beverekedte magát a playin-közegbe is, azonban azok után, hogy több keleti élcsapatot is legyőztek LaVine-ék, most zsinórban három vereséget szenvedtek el és különösen fájó, hogy ezekből több találkozó is nyerhető lett volna. A helyzetet DeMar DeRozan sérülése is súlyosbította, a Bulls sztárja a Boston ellen hagyta el a pályát idő előtt és azóta nem is lépett pályára, szereplése pedig hivatalosan ma is kérdéses. A Warriors viszont már a nyugati hatodik helyig zárkózott, bár sokat nem jelent még ez a rájátszást érő pozíció, mert rendkívül szoros a nyugati mezőny, a 13. helyezettet is csak mindössze két meccs választja el a playoff-vonaltól. A korábban hazai pályán szinte legyőzhetetlennek vélt GSW zsinórban háromszor kapott ki saját környezetében, ráadásul a Pistons, a Magic és a hanyatló Suns ellen, ez a negatív sorozat mindenképpen intő jel lehet a címvédő számára. Legutóbb a Spurs ellen hozták a kötelezőt és tudtak javítani Curryék, most viszont újfent idegenben kell bizonyítaniuk, a 4-16-os, otthonuktól távol szerzett mérlegükön pedig van mit javítaniuk. Mindkét félnek fontos meccs lesz ez, a Bulls egy győzelemmel ismét megvetné a lábát a keleti playin helyeken, míg a Warriorsnak oda kell figyelnie, mert még akár a Lakersnek és a Thundernek is látótávolságban van a GSW mostani pozíciója…

 

Brooklyn Nets – Oklahoma City Thunder 00:00

A Nets bár egy fél fokozattal lejjebb kapcsolt az elmúlt hetekben, de összességében még mindig kiváló formának örvend, nyolcszor is győzni tudott a legutóbbi tíz szereplése alkalmával és továbbra is őrzi a keleti második helyet a Celtics mögött. Legutóbb éppen a közvetlen rivális Boston ellen kaptak ki Irvingék, Kevin Durant sérülése pedig még okozhat nem várt kellemetlenségeket, bár papíron ezt a mérkőzést szupersztárja nélkül is be kellene húznia a Brooklynnak. Durantre még közel egy hónap kényszerpihenő vár, rajta kívül azonban nincs hiányzója a hazaiaknak. A Thunder megint remek formába lendült és továbbra is jelzi, hogy bizony nem mondott le a playin-szereplésről, most egy keleti túrán vesz részt a csapat és remekül szerepel eddig. Az ötből négy sikert számláló OKC jelenleg nyugat 12. helyén áll, de mindössze másfél meccsre van tőlük a hatodik GSW – rendkívül kiélezett a nyugati középmezőny, semmi sincs veszve számukra. Ma egy nehezebb meccsre számíthatnak, Dieng, Pokusevski és Robinson-Earl is a sérültlistán van, kérdés, hogy SGA one-man-showja mire elég a támadásban ötödik, de az utóbbi időben védekezésben is kifejezetten stabil Brooklyn ellen.

 

San Antonio Spurs – Sacramento Kings 01:00

A Kings az elmúlt időszak gyengébb eredményei után egy könnyebb sorsolást kapva úgy tűnik, hogy stabilizálni tudta magát és hozza a kötelezőket – ennek egy következő állomásához érkeznek most. A Sacramento hosszabb időt töltött hazai pályán az elmúlt időszakban, két vereség után viszont előbb az Orlandót, majd kétszer egymás után a Houstont győzte le, most egy újabb tankoló csapat ellen kell hozniuk Saboniséknak a kötelezőt, erre pedig minden esélyük meg is van. A Spurs az új naptári évben nyolcból csak egyszer tudott eddig nyerni, most pedig zsinórban négy vereség után fogadja a nyugati élmezőnyhöz egyre inkább közeledő Sacramentót. A hazaiaknál Devin Vassell az egyedüli hiányzó, míg a vendégeknél Kevin Huerter játéka kérdéses. A Kingsnél a remek egyéni teljesítmények mellett a csapatjáték is szépen működik, a Sabonis-Fox duó mellé a kiegészítő személyzet is bármikor képes felnőni és a kispad is tud eredményt tartani, bravúr lenne a hazaiaktól, ha képesek lennének belerondítani a vendégek pozitív sorozatába.

 

Denver Nuggets – Orlando Magic 02:00

Abszolút kötelező győzelem előtt áll a Nuggets, a hazaiak ugyanis nyolc meccsüket is behúzták az utóbbi tíz pályára lépésükből és nem úgy tűnik, mint akik lassítanának. A Nyugatot a Memphisszel holtversenyben vezető Denver egy nehezebb sorsoláson van túl az utóbbi hetekben, de még így sem tudott botlani, megverte otthon a Clevelandet, a Lakerst, a Phoenixet, legutóbb pedig Nikola Jokics nélkül idegenben a Clipperst is, így elvileg nem okozhat nagy gondot mai ellenfelük sem. A szerb MVP egy kihagyott találkozó után rögtön vissza is tér a csapatba, az aktív rotációból komolyabb hiányzója pedig nincs Mike Malone-nak. A Magic szereplése sokszor kiszámíthatatlan a szezonban, a tankoló csapatok közül a legjobbnak tűnnek idén, talán túl eredményesek is ahhoz, hogy hozzájuk kerüljön Wembanyama, viszont még a playinre nincs reális esélye Jamahl Mosley csapatának, így jelenleg úgy tűnik, hogy talán a „senki földjén” vannak. Az elmúlt meccseiken felváltva gyűjtötték a győzelmeket és a vereségeket, legutóbbi öt mérkőzésükön kétszer tudtak nyerni, most idegenbeli túrájuk utolsó állomásához érkeznek Bancheróék. A Nuggets minden bizonnyal már kimondott célként tűzte ki a nyugati első helyet az alapszakaszban, ahhoz pedig ezeket a meccseket kötelezően hoznia kell a csapatnak. Ha véletlenül botlana a Denver, akkor a jelenlegi formájukat tekintve az a szezon egyik legnagyobb meglepetésének számítana. A Magic viszont szerzett már ilyen bravúrokból néhányat, elkapta a legjobb periódusában lévő Bostont és a Chase Centerben verte meg a GSW-t is, úgyhogy jobb, ha nem veszik őket félvállról a hazaiak…

 

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 03:00

A két fél alig 24 óra elteltével újra egymásnak feszül, első felvonást meglepően simán húzta be a hazai csapat. Ez a párosítás néhány hete még rangadónak számított volna és tulajdonképpen most sem ígérkezik rossz mérkőzésnek, a Blazers azóta viszont elkezdett süllyedni és egészen a tizenegyedik helyig meg sem állt, tíz meccséből hétszer is kikapott és zsinórban öt zakó után tudott csak győzni a Mavs ellen. A Dallas január eleji kirobbanó formája kissé alábbhagyott az elmúlt napokban, az utóbbi négy meccséből csak egyszer tudott nyerni a csapat, akkor kétszeri hosszabbításban gyűrték le nagy meccsen a Lakerst, Lillardék ellen azonban egy közel húszpontos vereségbe néztek bele, ahol Luka Doncic is emberinek tűnt, az ő extrája ezúttal elmaradt. A vendégek sikere túlságosan is függ a szlovén sztártól, ha továbbra is tartani szeretnék a rájátszást érő helyüket, akkor másoknak is fel kellene nőni a feladathoz, erre azonban nem igazán láttunk példát az utóbbi időben. Nagyon úgy néz ki, hogy ma is extra kell Doncic-tól, ugyanis az eddigi hiányzók mellett Christian Wood sem lesz bevethető ma, de a kezdőből Hardaway Jr. játéka is kérdéses. A hazaiak részéről nincs érdemi hiányzó, így talán a javukra billen el a mérleg, de fontos kérdés lesz, hogy melyik csapat viseli jobban a fáradtságot és hogy képes lesz-e a hazai védekezés újra limitálni a szlovén játékát. A két félnek ez lesz az utolsó összecsapása egymással, az első kettő dallasi győzelemmel végződött, tegnap viszont Lillard és Nurkic jó játékával a Portland nyert, meglátjuk, hogy képes lesz-e ezen felülkerekedni és visszavágni ellenfelének a Mavs.

 

Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 03:30

A Lakers egyike azon nyugati csapatoknak, akik a playinért küzdenek, most viszont egy nehezebb sorsolással kell szembenézniük. A hazaiak egymás után két vereségből érkeznek meg ebbe a meccsbe, előbb egy C csapattal felállva kaptak ki a nyugati első Denvertől (LeBron James sem játszott azon a meccsen), majd egy kiélezett találkozón, nagy hátrányból felállva vívtak szoros meccset a Dallasszal, de néhány kérdéses játékvezetői ítélet végül a győzelmükbe került, dupla hosszabbítás után kapituláltak Doncic-ék ellen. Kérdés, hogy ez a maratoni meccs mennyit vett ki a játékosokból, Anthony Davis bár már megkezdte az edzéseket, de még nem bevethető, míg Austin Reaves és Lonnie Walker IV játékára ezúttal sem számíthat Darvin Ham. A Sixers remek formában van, Joel Embiid és James Harden is klasszis teljesítményeket nyújt, így ennek a meccsnek egyértelműen az egyéni- és csapatteljesítményekben is előrébb járó 76ers az esélyese. Doc Rivers csapata most egy back-to-back estén lép pályára, az előző hajnalban Embiid dobásával a Jazzt győzte le a csapat, így a fáradtság talán beleszólhat ebben a párharcba. A még mindig hiányos Lakers sikere azonban így is bravúr lenne, bár mutatták már meg Jamesék is, hogy van élet Davis nélkül is – nemrég egy ötmeccses győzelmi sorozatot teljesítettek az aranysárga-lilák. A magasember nagyon hiányozhat ma is nekik,  Joel Embiid lubickolhat a Lakers-palánk alatt Anthony Davis hiányában, ez pedig a felülírhatja a fáradtság-faktort a Phillynél, akik Tobias Harris nélkül is behúzhatják a győzelmet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus