21 pontos hátrányból győzte le a Sixerst a Knicks, kikapott a Nuggets

Nyugat mindhárom topcsapata vereséget szenvedett az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján: nézzük, hogy mi történt.

Charlotte Hornets – Orlando Magic 113-119

A büntetőkön múlt. Nem kell messzire mennünk, ha a végeredmény legfőbb okát keressük, az ugyanis a büntetőzés volt. Amíg az Orlando 27/30-at hajított a vonalról, addig a Charlotte alig 11/23-at, vagyis 50% alatt maradt és 16-tal kevesebbet dobott be, mint ellenfele - ráadásul mindez a negyedik negyedben csúcsosodott ki igazán, amikor 1/9 büntetőt sikerült a gyűrűbe szenvednie a társaságnak, ami nem férhetett bele. Így hiába hozott 21 pontos első félidőt Terry Rozier és 26 pontos másodikat LaMelo Ball, ez sem lett elég, bár ők kezdtek jobban (37-28-as első negyed), de már a nagyszünetig hátrányba kerültek, és ugyan a záró etap elején Ball tripláival még egyszer visszavették a vezetést, de Markelle Fultz rövid tempóival reagált az Orlando, és nagyon hamar újra a vendégek jártak előrébb. A katasztrofális büntetőzés pedig egyrészt pontokba került, másrészt a morált, a hangulatot is eléggé lelőtte a vendéglátóknál, akik az utolsó percekben már nem tudtak veszélyeztetni, 102-108 után megoldotta a végét a Magic. A floridaiaknál Paolo Banchero és Wendell Carter Jr. is elérte a 20 pontos határt, és 3-1-gyel hozták le az idegenbeli túrájukat, bár így is három meccsre vannak a playintől - most jön három kőkemény hazai találkozójuk ezen a héten a Knicks, a Nuggets és a Heat ellen, itt kiderül, hogy lehet-e reális esélyük a felzárkózásra.

A Hornets legjobb dobói: Ball 33/18, Rozier 24/9, Smith Jr. 14
A Magic legjobb dobói: Banchero 22, Carter Jr. 20/6, Fultz 16

 

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 103-122

Megoldotta a clevelandi kezdő. Egyértelmű esélyesként lépett pályára ezen a találkozón a Cavaliers, és az ohióiak végül érvényesítették is a papírformát - a szoros első negyed után a másodikban lelépték ellenfelüket, a nagyszünetben 16 ponttal vezettek, és onnantól könnyedén hozták a kötelezőt. Ennek alapját a pazarul működő kezdőötös adta meg, amely összesen 98 pontot szerzett, minden tagja 17 és 24 között dobott, így a kispadról csak kiegészítő teljesítmények kellettek: Wade sokoldalúsága, Osman három triplája vagy Rubio kilenc gólpassza tett hozzá az első sor remekléséhez. A Pacers a harmadik negyedben azért még felszívta magát és dobott 38 pontot, de a Cavs mindenre válaszolni tudott, és bár a Haliburton-Hield-Turner sor igyekezett, de a záró etapra már elfogyott a hazaiak lendülete, így nem forgott veszélyben a clevelandi siker. Az 52%-kal mezőnyöző, 40%-kal triplázó és 33 gólpasszt kiosztó gárda így továbbra is tapad a keleti negyedik Netsre, jelenleg több meccset nyert ellenfelénél, míg az Indy továbbra is csak a holtversenyes 11-12. helyen áll a konferenciában.

A Pacers legjobb dobói: Turner 27/6, Hield 16/12, Haliburton 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 24/12, Okoro 20/9, Mitchell 19/6

 

New York Knicks – Philadelphia 76ers 108-97

21 pontos hátrányból nyert a Knicks. Pocsékul kezdte a meccset a New York, az első negyedet 11 ponttal nyerte a Sixers, de úgy, hogy előtte már 12-33 is állt az eredményjelzőn, leradírozta a parkettről ellenfelét a vendégcsapat. A Knicks innen kapta össze magát, és nagy akarattal, rendkívül sok energiát mozgósítva visszajött, ráerőltette játékát a Phillyre, és a nagyszünetben már csak 51-53 volt az állás, majd a harmadik negyed elején egy triplával 2-0 után először a hazaiak vezettek. A Sixers erre válaszolt, az utolsó felvonást megint a vendégek kezdhették előnyből, de aztán jött egy 15-2-es Knicks-futás, és onnantól már nem hibázta el Tom Thibodeau alakulata, a negyedik negyedet végül 32-18-ra nyerte meg, és nagyon fontos győzelmet aratott a keleti harmadik helyezett ellen. Thibodeau szerint ezért most rengeteget tettek, nagyon akarták, megfeszítették magukat, és meglett az eredménye, pedig RJ Barrett nem is tudott játszani - Jalen Brunson (21 pont, 7 gólpassz) és Julius Randle (24 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) mellé ezúttal olyanok nőttek fel, mint például a már szinte elfelejtett Evan Fournier (17 pont, 5/8 tripla). Ezzel a győzelmek számát tekintve utolérték a keleti hatodik Miamit, most pedig a jó formában lévő Orlandóhoz látogatnak.

Másodszor égett meg így a Sixers. A remek kezdés után teljességgel ellaposodott a Philly, és pár nap alatt másodszor fordult elő a társasággal az, hogy 21 pontos előnyből szenvedett vereséget - érthető módon Doc Rivers vezetőedző mérsékelten volt elégedett a fejleményekkel. Mint mondta, ugyanaz történt, mint nemrég a Magic ellen: a találkozó elején túl könnyen szerezték a kosarakat, túl könnyen jött a játék, majd jöttek a cserék, és azt hitték, hogy ez a meccs a támadójátékról szól, pedig a kezdők a védekezésük miatt kerültek jó helyzetbe. Szerinte a kispad miatt történt meg velük ez ismét, a második sor nem védekezett, nem volt meg a kellő akarata, így nem tudták beosztani az előnyüket, belementek egy nehéz meccsbe, és végül már a sztárok ritmusa sem volt meg - hiába Joel Embiid 31 pontos, 14 lepattanós estéje. Rivers azt is hozzátette, hogy most a Knicks volt a keményebb, fizikálisabb, akaratosabb csapat, ami nem férhet bele, szerdán Bostonban sokkal jobban oda kell tenniük magukat. 

A Knicks legjobb dobói: Randle 24/3, Brunson 21/3, Fournier 17/15
A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/3, Melton 14/9, Harris 14/3

 

Memphis Grizzlies – Toronto Raptors 103-106

Elrontotta a Memphis. A sérült Steven Adams és az eltiltását töltő Dillon Brooks mellett Ja Morant is kiülte a mérkőzést a Grizzliesnél, mert egy eddig nem teljesen tisztázott ügybe keveredett bele a Pacers-meccs után - illetve hivatalosan csuklósérülés miatt nem játszott, de több mint valószínű, hogy az NBA vizsgálata miatt nem került pályára és nem nyilatkozott az újságíróknak sem. Mindenesetre a három említett kezdő nélkül is jól játszottak a hazaiak Desmond Bane (26 pont, 4/7 tripla, 4 labdaszerzés) vezetésével, a megnyert első negyed után sokáig előrébb jártak pár ponttal, sőt a harmadik játékrészben egy 12-0-s futással 15 pontos előnybe kerültek. Ott azonban megtorpantak, Malachi Flynn utolsó pillanatos triplájával már a negyed végén visszajött tízen belülre a Toronto, majd a záró etapra teljesen elfogyott a tudomány: alig 17 pontot tudtak dobni az utolsó 12 percben, és a végjáték még rosszabbul sikerült számukra, az utolsó öt percben mindössze négy pontot szereztek, és végül hiába vezettek szinte végig, belenéztek egy hazai vereségbe. A tartalékos felállásban persze benne volt ez a veszély, de nagyon közel jártak ahhoz, hogy végigérjenek - így viszont zsinórban harmadszor és tízből nyolcadszor kaptak ki, finoman szólva nincsenek bombaformában.

Nagyot hajrázott a Raptors. Az említett harmadik negyedes 15 pontos hátrány sem törte meg a kanadaiakat, akik elsősorban a védekezésüket kapták össze, majd a záró etapban előkerült Scottie Barnes, aki egymaga 13 egységet termelt csak ebben a periódusban. Ő hozzátette azt a pluszt, amire szükségük volt, és bár öt perccel a találkozó vége előtt még 99-93 volt az állás, de a hajrában már csak egy csapat volt a pályán: Barnes triplát dobott, VanVleet labdát szerzett, Siakam tempót küldött a helyére, majd egy újabb jó védekezés után Achiuwa kosarával 99-100-nál átvették a vezetést alig két és fél perccel az órán. Itt a Grizzlies még feltámadt, egy támadópattanó, két Tillman-büntető, egy kihagyott torontói dobás és Tyus Jones floatere megint a hazaiakat juttatta előnyhöz, de újfent jött Barnes: 50 másodpercnél elment a gyűrűig és dobott egy clutch kettest, majd egy sikeres védekezést követően 20 másodpercnél ismét megtette ezt, amivel megint ők vezettek már. A Grizzlies megpróbált gyors kosarat dobni az időkérés után, de VanVleet beleért Barnes kísérletébe, Siakam két büntetője beállította a végeredményt, majd öt másodpercnél még Jackson Jr. egyenlítőnek szánt hármasa is kimaradt, ez volt a végszó. A Raptorsnál a nyolc pályára lépő játékosból heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak, de senki sem érte el a 20 egységet, nagyon kiegyensúlyozott teljesítménnyel arattak rendkívül fontos idegenbeli győzelmet, így 4-3-mal zárták a maratoni túrát, és végre mehetnek haza.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 26/12, Jackson Jr. 18, Aldama 15/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 19/6, Boucher 17/9, Barnes 16/6

 

New Orleans Pelicans – Sacramento Kings 136-104

Csak a mezt küldte ki a Kings, élvezte a Pelicans. A hazaiak back-to-back léptek pályára, ráadásul Williamson, Ingram és Valanciunas, tehát három meghatározó kezdőjátékosuk nélkül, ennek ellenére átgázoltak a Sacramentón: már a nagyszünetben 18 pont volt a vendéglátó előnye, és az olló csak tovább nyílt a folytatásban. Trey Murphy III 30 pontos szezoncsúcsot dobott 6/8 triplával, amelyek nagy része rendkívül távolról érkezett, de CJ McCollum, Willy Hernangomez vagy éppen Naji Marshall is remek teljesítményt nyújtott, csapatként 56,5%-kal tripláztak, és tulajdonképpen minden bejött, minden beesett, minden jól alakult nekik. A Kingsnél ennek pontosan az ellenkezője történt, a De'Aaron Foxot nélkülöző társaság lélektelen, dekoncentrált lézengést mutatott be, egy másodpercig sem emlékeztetett saját magára, tehát a vendégeknél nem hogy minden, de nagyjából semmi nem működött a terveknek megfelelően. Logikus magyarázat nincs erre, a Pelicans extra napja találkozott a Sacto szezonbeli talán legrosszabb napjával, de Mike Brown, a vendégek vezetőedzője kifejezte aggodalmát: szerinte csapata nagyon rosszul reagál a problémákra, a nehézségekre, márpedig a playoffban csak az lesz a lényeg, hogy ezeket a helyzeteket hogyan kezelik, úgyhogy nagyon sokat kell még dolgozniuk ezen. Mostantól figyelni fogja, hogy ki hogyan reagál a kihívásokra, és ha szükséges, akkor ezek alapján fog döntést hozni a folytatásban - ezen az estén túl kell lépniük, a magát kitomboló Pels pedig a hosszú vereségszéria után most zsinórban másodszor ünnepelhetett.

A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 30/18, McCollum 24/9, Hernangomez 22
A Kings legjobb dobói: Monk 16, Sabonis 12/3, Lyles 12/6

 

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 128-98

Kihasználta a helyzetet a Timberwolves. A nyugati éllovas Denvernél Jokics, Murray, Gordon és Caldwell-Pope is hiányzott, vagyis a kezdőből egyedül Michael Porter Jr. lépett pályára, de ő hiába dobott 22 pontot, a csapatnak így értelemszerűen nem volt köze a találkozóhoz - gyakorlatilag elengedte ezt az estét Michael Malone vezetőedző. A Minnesota köszönte szépen a lehetőséget és könnyedén ki is használta, a hazaiak 11 ponttal nyerték az első negyedet, kereken hússzal vezettek a nagyszünetben, és a folytatásban sem vettek vissza, koncentráltan, jó hozzáállással hozták az így kötelezővé váló győzelmet. D'Angelo Russell dupla-duplázott (18 pont, 10 gólpassz), Rudy Gobert alig 18 perc alatt dobott 16 pontot 8 lepattanóval, Anthony Edwards 20 pontot szerzett, 55%-os mezőnymutatóval és 33 gólpasszal zártak, nem adtak esélyt és reményt a Nuggets B-nek. Chris Finch vezetőedző szerint úgy álltak a meccshez, mint egy üzlethez, amit nyélbe kellett ütni, és számára nagy pozitívum, hogy ilyen profin kezelték a helyzetet, nem könnyelműskodtek, hanem tették a dolgukat - az első félidőben összesen négy eladott labdát vétettek, nem szórakozták el a meccset, hanem nagyon komolyan teljesítették a feladatot. Malone egyébként meg is indokolta, hogy miért engedte el a mérkőzést denveri részről: előző este még az Atlantát győzték le, és úgy kellett elutazniuk Minnesotába, hogy a két feldobás között alig 22 óra telt el, ami szerinte nevetséges, sőt normál esetben nem is szabadna megtörténnie. A vereség mindenesetre belefért, így is 4,5 meccsel vezetik Nyugatot, nincs mitől tartaniuk.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 20/3, Russell 18/9, Gobert 16, Nowell 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 22/6, Braun 19/6, Brown 16/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus