21:00-kor Sixers-Nuggets, de lesz Nets-Knicks és Celtics-Lakers is

Tizenegy mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, érdekesnek ígérkezik a játéknap: mutatjuk, hogy mit érdemes tudni előtte.

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 21:00 (Élőben az AMC Mikrón, 00:00-tól Sport 1)

Ez lesz a játéknap kiemelt rangadója, hiszen a liga három legjobb mérlegéből kettő egymásnak feszül, ráadásul az aktuális formával sincs baj, a kérdéseket leginkább a sérültlista veti fel. A sorozatban hat győzelemből érkező Phillynél ugyanis Joel Embiid játéka bizonytalan, a klasszis center ugyanazzel a lábproblémával küzd, amivel hagyott ki meccseket mostanában, de legutóbb játszott, és elvileg van esély a pályára lépésére, de jelen pillanatban ezt nem vehetjük biztosra. A Denvernél pedig többen is bajlódnak ezzel-azzal, ráadásul kulcsemberek is: Jokics és Caldwell-Pope játéka szinte biztos, de Murray, az ismét visszaeső Porter Jr., illetve Bruce Brown is csak kérdéses besorolást kapott. Az nyilván nagyon sok mindent befolyásol majd, hogy ki lesz ott végül a parketten, a kiemelt csapatok kiemelt meccsén belül viszont természetesen külön kiemelést érdemel az esetleges Embiid-Jokics párharc, hiszen sorozatban harmadik szezonjukban is egymás fő ellenfelei az MVP-harcban, és most is Jokics áll eddig jobban. A Philly eddig jobban védekező, a Denver pedig jobban támadó csapat, de összességében mindketten a legszűkebb élmezőnybe tartoznak, így igazi csemege lehet a derbi - a hazai pálya viszont a Sixers mellett szól, itt 18-7-re áll a Rivers-legénység, míg a Nuggets "csak" 12-11-et tudott eddig idegenben.

 

Brooklyn Nets - New York Knicks 23:30

Az időrend szerint első városi derbi kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, hiszen bár a Nets alapvetően előrébb tart, de Kevin Durant sérülése óta nem nagyon nyer meccset, és bár Kyrie Irving az elmúlt találkozókon félelmetes formában van Nic Claxtonnal együtt, de a Knicks is éppen most lendül bele megint, legutóbb a Bostont is legyőzte a társaság. A vendégeknék Mitchell Robinson nem játszhat, legutóbb Jericho Sims repkedett helyette, kíváncsian várjuk, hogy így mire mennek Claxton ellen, az Irving-Brunson csata kiváló lehet, de a Knicksnél Randle és Barrett is képes lehet nagy dolgokra, most lehet, hogy több van a New Yorkban. A Brooklyn az előző két meccsén egyarán 130+ pontot kapott, kulcskérdés lesz, hogy védekezésben sikerül-e legalább vállalhatóra javulniuk Harriséknek, ha igen, akkor egy jó dobóformával természetesen minden további nélkül nyerhetnek, de egy nyers dobópárbajban lehet, hogy most többre képes a Knicks. Ami tovább nehezíti a Brooklyn dolgát, az a sérültjelentés: TJ Warren szinte biztosan kihagyja a meccset, és Ben Simmons pályára lépése is kérdéses.

 

Detroit Pistons - Houston Rockets 01:00

Alsóházi derbi, amelynek nincs nagy tétje, a két konferencia sereghajtóiról beszélünk, nyilvánvalóan mindkét oldalon a tankolás a cél, így nem biztos, hogy az lesz a mérkőzés igazi győztese, aki végül nyertesen hagyja el a pályát. Egy-egy jobb teljesítmény mindkét együttestől érkezett mostanában, a Rockets pár napja a Minnesotát győzte le, míg a Detroit a Brooklynt lepte meg, de ezek teljesen "véletlenszerű" események, sok függ az adott napi formától, kedvtól, a szállópor-koncentrációtól, ki tudja mitől - itt sem lehet igazán jósolni, a hazai pálya miatt jobb helyzetben van az eddig többet mutató Pistons, de hogy ebből mi valósul meg a parketten...

 

Orlando Magic - Chicago Bulls 01:00

A Magic back-to-back lép pályára a Miamiban elszenvedett szoros vereség után, így fáradtabb lehet ellenfelénél, meglátjuk, hogy mennyi energia marad a társaságban erre a derbire. A Bulls ugyan pihentebb, de eddig 0-2-re áll az idegenbeli túráján, a padlón lévő Pacerstől és Hornetstől sikerült kikapni, legutóbb ráadásul a Charlotte ellen meglehetősen simán, úgyhogy a korábbi jó széria után most kifejezetten rossz passzban érkezik meg az együttes. Az Orlando az elmúlt hetekben meggyőzőbb, az 5-20-as kezdés óta 14-10-ben van még a Heat elleni vereséggel is, idei első meccsüket is megnyerte Chicagóban, a keret egyben van, igazából csak a b2b (és persze a jobb összesített mérleg) miatt tűnhet talán esélyesebbnek a Bulls, de azért szoros küzdelemre számíthatunk, szinte bármi elképzelhető.

 

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 01:30

A Clippers elkapta a fonalat és sorozatban négy mérkőzést nyert meg, ezzel el is indult felfelé a tabellán, ráadásul további pozitívum, hogy a Leonard-George páros meccsek óta játszik, illetve jól is játszik - Wall és Covington biztosan, Morris pedig lehet, hogy nem léphet még pályára, de összességében így is bizakodó lehet a társaság. A Hawks egy jó szériát követően kikapott kétszer, aztán legutóbb kisebb meglepetésre megverte a bombaformában lévő OKC-t idegenben, úgyhogy meglátjuk, most melyik arcát mutatja majd. A vendéglátó kerete egyébként szinte teljese, egyedül Hunter sérült, ő kihagyta az előző két mérkőzést, most viszont pénteken már edzett, egyelőre nincs pontos információ a bevethetőségéről - kellene ő Leonardék ellen, meglátjuk, hogy ott lehet-e a parketten. Alapvetően a Los Angelestől várnánk többet, de az Atlantát segíti a hazai pálya, és ha a Young-Murray páros jó napot fog ki, akkor sok mindenre képes lehet a Hawks - két és fél hete például a Clippers csarnokában is nyert...

 

Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 02:00

A Minnesota back-to-back érkezik, előző este a Memphist győzte le a gárda, most pedig a nyugati második helyezett után a harmadikat fogadja - a különbség annyi, hogy fáradtabb lesz a csapat, illetve hogy a Grizzlies gödörben volt, a Kings pedig egyáltalán nincs. Olyannyira, hogy heteken keresztül hozta a győzelmeket, de éppen legutóbb sikerült belenézni egy borzasztó meccsbe a Raptors ellen, amikor váratlanul pocsék támadójátékkal viszonylag sima vereséget szenvedett az együttes, így most az a nagy kérdés, hogy sikerül-e rendezni a soraikat azután. A keretük alkalmas rá, nincs sérültjük, mindenki játszhat, ők a frissebbek, idegenben is jók eddig (11-9), ráadásul a rohanós stílusuk kifejezetten kellemetlen lehet egy leharcoltabb csapat számára - ha csak kisiklás volt a legutóbbi, akkor most ők a favoritok. 

 

New Orleans Pelicans - Washington Wizards 02:00

A Pelicansnél legutóbb két hónap kihagyás után végre visszatérhetett Brandon Ingram, de elsőre még meglehetősen rozsdásnak tűnt, főleg a dobása, a várakozás viszont természetesen az, hogy már most, a második alkalommal is jobban ráérez a ritmusra, így veszélyesebb lesz. Zion Williamson még mindig sérült, de zsinórban hat vereség után borzasztóan kellene már a győzelem a társaságnak, most otthon egy keleti playin-csapat ellen nagyon fontos lenne megoldani ezt a feladatot. A Wizards viszont a pozíciója ellenére jó formában van, hiszen az előző négy meccsét sorozatban megnyerte, az előző kettőt idegenben nyerte, bár tény, hogy meglehetősen szorosan, de akkor is - ráadásul a fővárosiaknál is hiányzik Kristaps Porzingis, de ennek ellenére tudnak viszonylag jól játszani. Nehéz jósolni, mindkét fél számára fontos lenne a győzelem, játéktudásban jelenlegi állapotukban nincs nagy különbség, de két és fél hete a Pels például tartalékosan is győzött Washingtonban, és otthon még mindig masszív, ez mindenképpen mellette szól.

 

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 02:00

Kötelező meccs a Suns számára, bár Booker, Payne és Shamet még mindig sérült, de mostanában azért kicsit összeszedte magát a társaság, és a tankoló Spurs ellen ebben a helyzetben nem hibázhat, ha akar valamit. A San Antonio szépen támad, de szinte egyáltalán nem védekezik, ezért nem igazán nehezíti meg ellenfelei dolgát, ugyan pontokat szerez, de rengeteget kap, éppen ideális ellenfél egy feljövőben lévő csapat számára. Bár az említettekre most sem számíthat Monty Williams, de a lényegen ez nem változtat: olyan szoros a nyugati középmezőny, hogy egy ilyen csapat ellen most nem fér bele a hiba.

 

Boston Celtics - Los Angeles Lakers 02:30

Mindkét együttes számára nagyon fontos lenne a győzelem, hiszen "éles" helyzetben találkoznak egymással, még ha nem is egymás miatt éleződik ki a szituáció. A Celtics újabb gödörbe került, és sorozatban három vereség után szeretne javítani, Marcus Smart nem játszhat, de a többiek igen, ennek a keretnek pedig otthon így elégnek kellene lennie a "kiesésre álló" Lakers ellen - ha nem sikerül nyerni most sem, akkor már át kell gondolni, hogy mi ment félre az elmúlt egy hétben. A Los Angelesnél pedig visszatért Anthony Davis, nem is játszott rosszul, ugyan most az ő és LeBron James játéka is kérdéses, de a várakozások szeront mindketten ott lesznek a pályán, csak Reaves és Walker IV hiányozhat, így pedig legalább játékban meg kell mutatniuk, hogy érdemes róluk beszélni a folytatásban. A LAL nincs is rossz formában, az utóbbi négy meccséből hármat nyert, míg a Bostonnál elsősorban a támadójáték bicsaklott meg és egyszerűsödött le kicsit mostanában, azt kellene kiigazítani - ezzel együtt természetesen egyértelmű favoritok Tatumék, főleg otthon, de bizonyítaniuk kell, hogy csak egy minimgödörről van/volt szó. 

 

Utah Jazz - Dallas Mavericks 03:00

A Dallasnál nem léphet pályára Luka Doncic, nélküle pedig még egy meccset sem nyertek meg idén, bár legutóbb úgy győzték le a Sunst, hogy a szlovén csak három percet játszott, majd megsérült - azt a hozzáállást és főleg azt a védekezést kell előhúzni most is, ha nyerni akarnak, de akkor is kellett hozzá Spencer Dinwiddie szezoncsúcsa, most is fontos lenne valami hasonló, hogy ne legyen érvénytelen a támadójáték. A Jazz mindezek miatt nincs rossz helyzetben, Kelly Olynyk nélkül is halad előre a gárda, a Markkanen-Kessler páros remekül dolgozik, míg a Dallasnál Wood és Kleber sincs, magas posztokon egyértelműen a Utah felé billenhet a mérleg nyelve. A Dallasnak borzasztó fontos lenne egy önbizalomnövelő győzelem, de az tényleg nagy teljesítmény lenne, ha Doncic nélkül, idegenben egymás után kettőt nyerne a gárda, az eddigiekből nem ez következik - viszont persze a Jazz sem a legstabilabb csapat, bár tény, hogy otthon azért 16-9-re áll.

 

Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 04:00

A frissesség terén nagy különbség lesz a felek között, a Raptors ugyanis a GSW elleni pontzáporos vereségből, back-to-back érkezik, míg a Blazers két teljes napot pihenhetett az összecsapás előtt, ráadásul hazai pályán játszhat - ha ez az energiakülönbség megjelenik a pályán is, akkor egyértelmű lesz a helyzet. A Portland meg is nyerte az előző két meccsét, Damian Lillard összehozott egy szerény 60 pontos performanszt, nagyon kapar a társaság, hogy ne legyen tragikus a szezon, míg a Raptors szintén playin-vonal alatt áll, ráadásul vendégként csak 7-16-os mérlege van eddig. VanVleeték nincsenek igazán rossz formában az elmúlt mérkőzéseken, de a körülmények most nem segítik őket, ráadásul az is baj, hogy OG Anunoby csuklósérülést szenvedett tegnap, kidőlt a Warriors elleni meccsen, és úgy fest, hogy ezt a találkozót most kihagyja.

 

A meccsekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus