24 triplával nyerte a rangadót a Boston, nincs már veretlen csapat

Triplazáporral verte a Milwaukee-t a Celtics - zsinórban ötödször nyert a Kings - Embiid 41 pontjával győzött a Philly - mélyről fordított az OKC - nem hibázott a Portland és a Denver.

Megdöntötte a franchise-rekordot és kis híján a ligacsúcsot is a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali rangadóján: Kyrie Irvingék 24 alkalommal találtak be kintről, ezzel legyőzték az eddig veretlen Milwaukee-t. A Sixers Joel Embiid 41 pontjával verte a Clipperst, sorozatban ötödször nyert a Sacramento, nem hibázott a Portland és a Denver, a Thunder pedig mélyről felállva fordított Charlotte-ban.

Visszajátszás: visszakerül a térképre a Sacramento? - videók

Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 107-111

A Westbrook-hatás. Remek meccset játszott a korábbi MVP, folyamatosan megbüntette a Charlotte-ot a kettő-kettőkből, a leindításokból, vagy csak a sima egy-egyeiből, dobott 29 pontot, leszedett 10 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is - utóbbi elé odakívánkozik a "csak" szócska, mert elég sok üres helyzetet mellédobtak a többiek a jó kiosztásaiból. Paul George sérüléssel együtt lépett pályára és ez nagyon látszott a dobásán (11 pont, 4/20 mezőnyből, 0/10 tripla), Steven Adamsre jól felkészült a Hornets, a padról viszont érkezett két olyan játékos, akik a Westbrook által generált helyet ki tudták használni: Alex Abrines 25 pontot és 5 triplát szórt, Dennis Schröder pedig folyamatosan elment a gyűrűig és 21 pontot tett hozzá. Nekik is köszönhetően, de természetesen Westbrook vezetésével 19 pontos hátrányból állt fel a gárda a harmadik negyedben, a záró etap eleje már szinte egálról indult, a játékrész közepén átvették a vezetést, az utolsó két percben pedig Westbrook elintézte a dolgot: előbb Abrinesnek és Schrödernek osztott ki egy-egy gólpasszt, aztán maga is betalált, végül 13 másodperccel a vége előtt egy zsákolással lezárta a találkozót. Sorozatban harmadszor tudott nyerni Billy Donovan csapata, amely idegenben először ünnepelhetett, úgy fest, hogy talán elindult a jó irányba.

Erőlködött a Hornets. A Thunder kiválóan csapdázta Kemba Walkert a kettő-kettők után, a Charlotte vezére összesen három pontnál járt a nagyszünetben és bár a harmadik negyedben már megszórta magát, ez nagyrészt leindításokból történt, felállt védelem ellen továbbra is ritkán tudott eredményes lenni. Ez pedig azt jelentette, hogy nem volt stabil a hazaiak támadójátéka, az említett leindításokkal ugyan tetemes előnyre tettek szerint a fordulás után, de amint rendezte a sorait a vendégcsapat, rögtön fordult is a kocka - Batumék alig 40%-kal dobtak mezőnyből, gyengén tripláztak, kikaptak a festékben és azért lett szoros a mérkőzés, mert 16-tal több pontot szereztek lerohanásokból. Összességében egyértelmű volt, hogy az OKC működik jobban, a végén ezt érvényesíteni is tudták Westbrookék, James Borrego pedig arról beszélt, hogy neki azzal van gondja, hogy Abrines és Schröder miért tudta magát ennyire megszórni, szerinte át kell nézniük a meccs előtti terveiket...

A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Monk 21/12, Parker 17/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29, Abrines 25/15, Schröder 21/6

Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 91-110

Az első negyed után bedarálta ellenfelét a Nuggets. A nyitó játékrészben még érződött a vendégeken az előző esti, chicagói hosszabbításos meccs, 12 pontos hátrányba került a gárda, ám a második negyedben ezt elkezdte ledolgozni, majd egy 13-0-s rohammal fordítani is tudott és összességében kereken 20 ponttal nyerte ezt az etapot - hogy aztán a fordulás után már domináljon, volt már közel 30 egység is közte. Pedig Nikola Jokics például csak négy pontot szerzett, Gary Harris is gyengén dobott, de a padról Juan Hernangomez parádésan (23 pont, 5/8 tripla) szállt be, Plumlee, vagy Lyles is remekül megoldotta a feladatát és ez a mélység elégnek bizonyult Clevelandben - az első negyed után rátaláltak a ritmusukra elöl-hátul, ez pedig még fáradtan is ekkora különbséget eredményezett. Michael Malone csapata így 7-1-re áll, de a tréner szerint ez most még sokat nem számít, csak az, hogy ott legyenek a rájátszásban és hogy ott mire lesznek majd képesek.

Nem oldódtak meg a gondok. Ugyan az előző mérkőzésen, Larry Drew első meccsén megszerezte idei első győzelmét a Cleveland, méghozzá az addigiakhoz képest jó játékkal, de ebből most nem sokat láthattunk - csak a nyitó tizenkét percben tudták kontrollálni az eseményeket, aztán a második negyedtől már nem volt sok közük a Denverhez. Amellett, hogy védekezésben megint az első mérkőzéseken látott önmagukat idézték, most támadásban is csak szenvedtek, egyetlen igazán jó egyéni teljesítményük sem akadt és teljesen sansztalanul kaptak ki - 1-7-ről folytatják, következőleg Charlotte-ba látogatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 17, Osman 13/6, Sexton 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Hernangomez 23/15, Millsap 16/3, Harris 14/3

Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 122-113

Joel Embiid dominált. Itt a szezon elején teljesen egyértelmű, hogy ki a Sixers vezére, Joel Embiidnek már hat olyan meccse van, ahol legalább 30 pontot és legalább 10 lepattanót tett a közösbe, elöl-hátul ő húzza a többieket, ezen a találkozón pedig az eddigiekre még rátett egy lapáttal: 41 pontig (16/32 mezőnyből), 13 lepattanóig és 4 blokkig jutott, igazi szörnyeteg volt a palánk alatt. Az első félidőben is villogott már, de még feljebb tudott kapcsolni a záró etapban, amikor csak három ponttal vezetett csapata, mert itt a következő 12 pontból kilencet ő szerzett, közte egy méretes zsákolással Boban Marjanovics ellen, ez pedig a közönséget és a többieket is feltüzelte - messze ő volt a Philly legjobbja és neki köszönhetően otthon továbbra is veretlen a társaság. Mellette egyébként most sokkal összeszedettebb volt Ben Simmons (14 pont, 11 gólpassz, 2 eladott labda) és Markelle Fultz (12 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is a legjobbkor szólt hozzá, amikor gödörben voltak, több kulcsfontosságú játékot is bemutatott, míg a padról Redick és Shamet jutott tíz pont fölé - fontos győzelem volt, vasárnap hajnalban a Detroitot fogadják majd.

Hiába vette át a vezetést a Clippers. Az első félidőben csak keresték önmagukat a vendégek, védekezésben mintha pályán se lettek volna és már 22 pontos hátrányt szedtek össze, amelyből a nagyszünetben is megvolt még 15, úgy tűnt, hogy sima vereséget szenvednek. Nem így történt, a fordulás után változtatni tudtak, a harmadik negyedben egy nagy rohammal eltüntették a különbséget és Gallinari kosarával már a vezetést is átvették, mielőtt Fultz megrázta magát és vezetésével futott egy 10-2-t a Philly. A záró etapban még egyszer átvette az irányítást Doc Rivers alakulata és felkapaszkodott, de mielőtt megint fordíthatott volna, jött Embiid, több esély pedig már nem adódott a Los Angeles előtt - Rivers szerint nagyon sok rossz döntést hoztak ezen a találkozón, rosszul választották ki a dobásaikat, ezek pedig nem férnek bele. Hiába a kispadról érkező 58 pont, hiába dobott 49-et a kezdőben a Harris-Gallinari kettős, sorozatban másodszor is kikaptak és 4-4-gyel mehetnek tovább Orlandóba a back-to-back második felére.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/9, Redick 18/9, Simmons 14
A Clippers legjobb dobói: Williams 26/6, Gallinari 25/12, Harris 24/6

Atlanta Hawks - Sacramento Kings 115-146

Gálázó Sacramento. A harmadik negyedben 46 pontot dobtak a vendégek és 23-mal verték meg az Atlantát, az addig is meglévő előnyükből itt csináltak behozhatatlan különbséget, amit végül kiütéses győzelemre váltottak - továbbra is szenzációs, amit ez a csapat csinál itt a szezon elején. Ezúttal De'Aaron Fox játékát kell kiemelnünk, aki három karriercsúcsot is megdöntött, 31 pontot, 10 lepattanót és 15 gólpasszt jegyzett, amivel így természetesen NBA-karrierje első tripla-dupláját is megszerezte, az említett harmadik negyedben egymaga 21 pontot dobott és olyan sebességgel rohant át a Hawks védekezésén, hogy lehetetlen volt megállítani. Mellette Buddy Hield (27 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 5/7 tripla), Nemanja Bjelica (24 perc, 19 pont, 3/5 tripla) és az újonc Marvin Bagley (24 perc, 18 pont, 7/10 mezőnyből) is remekelt, a gárda pedig zsinórban ötödik győzelmét szerezte, 3-0-ra áll idegenbeli túráján és nála több meccset eddig csak a GSW, a Bucks, a Raptors és a Nuggets nyert - 31 ponttal győztek Atlantában úgy, hogy egy évvel ezelőtt 46-tal kaptak ki...

Látták a jó példát a Hawksnál. Lloyd Pierce együttese megtapasztalhatta, hogy egy év alatt mekkorát tud fejlődni egy tehetséges csapat és csak bízhatnak benne, hogy ők is hasonló ugrásra lesznek majd képesek - ezúttal nem voltak egy súlycsoportban, egy ligában a felek, a játék minden elemében messze föléjük nőtt a Kings. Nagyon elemezgetni nincs is értelme az eseményeket, az első félidőben 60%-kal dobtak a hazaiak, ezért voltak még közel, aztán átgázolt rajtuk a vendégcsapat, így sorozatban negyedszer kaptak ki és hétvégén 2-6-tal fogadhatják a Miamit.

A Hawks legjobb dobói: Lin 23/6, Young 14, Bazemore 14/6
A Kings legjobb dobói: Fox 31/9, Hield 27/15, Bjelica 19/9

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 117-113

Szétdobta ellenfelét a Celtics. Idén most először szórta meg magát igazán a Boston kintről, éppen az ellen a Bucks ellen, amelynek ez a fő fegyvere ebben a szezonban - a hazaiak franchise-rekordnak (és egy híján NBA-rekordnak) számító 24 triplát süllyesztettek el 55 kísérletből úgy, hogy ehhez mindössze 37 duplakísérlet társult. Hogy mennyire efelé tolódtak, azt az is mutatja, hogy a Horford-Baynes magasember-páros 16 (!) triplát emelt rá, hogy Kyrie Irving egymaga 12-szer próbálkozott távolról és hogy annak ellenére nyerték meg a rangadót, hogy nevetséges különbséggel, 62-22-re kikaptak a festékben. Ehhez persze az is kellett, hogy egyénileg mindenki hozza magát, Jaylen Brown ugyan hiányzott, de az említett Irving villogott (28 pont, 7 gólpassz, 6/12 hármas), Horford, Tatum és Hayward is nagyon sokoldalú meccset játszott, sőt, utóbbi (18 pont, 5 gólpassz, 3/5 tripla) egyenesen idei legjobbját hozta - voltak időszakok, amikor simán vezettek, meg olyanok is, amikor nagyon kiélezett volt a szituáció, de mindegyiket megoldották, vagy megúszták, így elvették a Bucks veretlenségét és behúzták zsinórban negyedik győzelmüket.

Oda a veretlenség. Idén először kapott ki a Milwaukee, de Giannis Antetokounmpo szerint nagy gond azért nincs, messze voltak most a legjobb formájuktól, de így is hajszálon múlt, hogy idegenben megverjenek egy extra napot kifogó Bostont, úgyhogy továbbra is magabiztosak. A visszatérő görög klasszis egyébként 33 ponttal állt csapata élére, de az ő kinti dobásaik most nem ültek (9/29), így hiába szedték szét ellenfelüket a festékben, érvényesült a "három pont több, mint kettő" szabály. Ennek ellenére egyébként izgalmassá tették a végét, ugyan a záró etapot 15 pontos hátrányból kezdték, itt rögtön egy 12-0-s rohamot produkáltak és innentől ott loholtak ellenfelük nyakán, sőt, több labdájuk is volt ahhoz, hogy kiegyenlítsenek, vagy átvegyék a vezetést a meccs végén - egyikkel sem tudtak élni, Eric Bledsoe még egy büntetőt is elrontott 111-113-nál, 12 másodperccel az órán, így megúszta a Celtics. Vasárnap este újabb komoly feladat vár egyébként Middletonékra, a száguldó Sacramentót fogadják.

A Celtics legjobb dobói: Irving 28/18, Horford 18/12, Hayward 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33, Middleton 16/9, Brogdon 16/6

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 132-119

Nem bírta végig a Pelicans. Elfrid Payton továbbra is sérült és a back-to-back miatt Alvin Gentry úgy döntött, hogy a nem 100%-os Anthony Davist sem erőlteti, Jahlil Okaforral és Tim Frazierrel a kezdőben pedig ez a csapat azért nem ugyanaz, mint az említett két hiányzóval. Ennek ellenére sokáig partiban tudtak lenni az egyébként is fáradtabb vendégek, a nagyszünetben csak öt pont volt közte, a záró etapot hárompontos Blazers-vezetésről kezdték a felek, de itt már elfogyott az erő a New Orleansból: az első félidőben még Julius Randle 23 pontjával voltak meccsben, utána a Holiday-Moore-Mirotic trió tűzereje még elég volt az egálhoz, itt azonban már nem volt mihez, kihez nyúlni. Mivel a védekezésüket nem tudták összeszedni és rengeteg jó triplát engedélyeztek a Portlandnek, nem bírhatták végig ezt az iramot, a negyedik negyedben sorra kapták a könnyű kosarakat és ahogy megvolt a közte tíz, már nem igazán volt visszaút - zsinórban negyedszer szenvedtek vereséget a 4-0-s rajt után, most San Antonióba látogatnak, lassan ki kellene mászni a hullámvölgyből.

Továbbra is jó formában van a Portland. Eddig egy hosszabbításos hazai és egy négymeccses idegenbeli túrán begyűjtött vereség szerepel a negatív oldalon a Blazersnél, a többi találkozót hozta Terry Stotts csapata, ennek köszönhetően pedig jelenleg a nyugati harmadik helyen áll - hétvégén a Lakerst fogadja a gárda, otthon ott sincsenek rossz esélyei. Damian Lillard (26 pont, 4/7 tripla, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Jusuf Nurkic (20 pont, 7/9 mezőnyből, 9 lepattanó) vezetésével egyszerűen túldobták ellenfelüket ezen az estén, elbírták Mo Harkless hiányát és CJ McCollum újabb gyenge napját (8 pont, 2/8 mezőnyből), 50,6%-kal céloztak mezőnyből és bevertek 18 triplát is 51,4%-kal, ami egészen extra mutató - a végére ki is jött a nagyobb tűzerő, ők mind a négy negyedben eljutottak legalább 30 pontig és a hajrát már kontrollálni tudták.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/12, Nurkic 20/3, Aminu 17/6
A Pelicans legjobb dobói: Randle 29, Moore 19/6, Mirotic 18/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus