25 triplát dobott a Bucks, egyenlített a Memphis is

Alaposan megszórta a Miamit a Giannis nélküli Milwaukee, Ja Morant hiányában is legyőzte a Lakerst a Memphis, a Minnesota pedig csak megnehezíteni tudta a Denver dolgát. 

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 103-93

Morant nélkül is jobb volt a Memphis. Ja Morant nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál a legutóbb elszenvedett sérülése miatt, mégis kötelező volt a győzelem a társaság számára azok után, hogy rögtön elvesztették a pályaelőnyt. Ennek megfelelően nagy intenzitással és akarattal léptek pályára, ami egyszerűen sok is lett a Lakersnek: Tyus Jones remekül mozgatta a csapatot előléptetett kezdő irányítóként, Xavier Tillman váratlan extrát hozott (22 pont, 13 lepattanó, 10/13 mezőnyből), a védekezésük pedig nagyon ült, megmozdulni is alig hagyták a Los Angelest. Ennek eredményeként már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, a nagyszünetben 15-tel vezettek, majd a harmadik játékrészben meglett a közte húsz, lejátszották ellenfelüket. Ott azért támadásban ők is elfogytak, lelassultak, úgyhogy a LAL visszajött hét-nyolc egységnyire, és úgy tűnt, hogy akár szorossá is teheti a végét, de ennél közelebb már nem jutott, a Memphis mindig válaszolt, amikor kellett, majd másfél percnél Dillon Brooks triplája végleg lezárta a küzdelmet - azzal megint tizenegy pont lett közte, az idő fogyott, és az arany-lilák nem tudtak reagálni. Ugyan az első félidei 59 pont után a másodikban a támadójáték megborult, de ezzel a védekezéssel be lehetett osztani a kialakított előnyt, így Morant nélkül is behúzták a kulcsfontosságú egyenlítő győzelmet, ezzel ugyan a pályaelőnyt elvesztették, de egállal utazhatnak el Los Angelesbe.

Támadásban értékelhetetlen volt a Lakers. Rendkívül lassú, körülményes és pontatlan játékot mutatott be a Los Angeles, csak akkor tudott valamelyest eredményes lenni Darvin Ham legénysége, amikor tudott pozíciózni, a festékben területet fogni egy olyan játékossal, aki alkalmas erre, és abból dolgozni. A festékben így végül sikerült egálra hozni az estét, csak közben 41%-os mezőnymutatóval és 7/26 triplával zárták a találkozót a vendégek, akik az eladott labdáikból is kaptak húsz pontot, és egyszer sem tudták úgy átvenni az irányítást, hogy valós megoldásuk legyen a Memphis által feltett kérdésekre. A harmadik negyedben a 20 pontos hátrányból visszajöttek tíz alá, de most ennyi volt tőlük a maximum, LeBron James (28 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 1/8 tripla) és Anthony Davis (13 pont 14 dobásból, 5 blokk) is nagyon pontatlanul célzott, Austin Reaves sem tett most csodát, és bár Rui Hachimura megint dobott egy húszast, de ennél sokkal több kellett volna - a hazai meccsekre újragombolhatják a kabátot támadásban, a pályaelőnyt elvették, most az a dolguk, hogy otthon megpróbálják azt megvédeni.

A Grizzlies legjobb dobói: Tillman 22/3, Jackson Jr. 18/3, Bane 17/3
A Lakers legjobb dobói: James 28/3, Hachimura 20/6, Davis 13/3

A párharc állása: 1-1.

 

Milwaukee Bucks - Miami Heat 138-122

Gálaesttel egyenlített a Milwaukee. Az első meccs veresége után ezúttal nem léphetett pályára a hazaiaknál Giannis Anetokounmpo, de láthatóan kitalálták a meccstervet erre az esetre, mert az első perctől kezdve elképesztő formában támadtak. A Holiday-Middleton páros playmakingje mellett egyrészt Brook Lopez is megkapta a maga labdáit, másrészt a mesterlövészek kinti lehetőségeit keresték leginkább, akik meg is hálálták a bizalmat, és teljesítették a feladatot: cafatokra lőtték a Miami periméterét. A kispadról Joe Ingles 5/5, Pat Connaughton 6/10 hármassal szállt be, Grayson Allen 4/8, Bobby Portis pedig 3/4 triplát süllyesztett el, és a találkozó végére franchise playoff-rekordot jelentő, illetve NBA playoff-rekordot beállító 25/49-et (!) bombáztak be csapatként. A partyhangulat már az első félidő végén meglett, a nyitó negyed 7-10 pontos előnye után ugyanis a másodikban átgázolt ellenfelén a Bucks, és a nagyszünet előtt Ingles csarnokrobbantó hármasaival húsz egység fölé nőtt a különbség - olyannyira, hogy 81-53 állt az eredményjelzőn két negyedet követően. Innentől természetesen már csak az volt a kérdés, hogy a Heat képes-e vállalhatóra menteni a vereséget, és a különbséget tekintve ezt meg is tudták tenni a floridaiak, de sem veszélyt nem tudtak jelenteni, sem a fesztiválhangulatot nem volt esélyük elrontani. A "Lopezt tömjük labdával belül, a többiek pedig úgy dobjanak kintről, mintha nem lenne holnap" stratégia korábban is működött már Giannis nélkül, most is hozott egy hatalmas győzelmet, úgyhogy magabiztosan utazhatnak el Miamiba annak ellenére, hogy a pályaelőnyt elbukták - Giannis ide vagy oda, mindenük adott ahhoz, hogy győzzenek.

Nem tudott mit tenni a Miami. Esélytelennek bizonyult a Heat, a Milwaukee ihletett napjára egyszerűen nem volt válaszuk a vendégeknek, akik a második félidőben már tényleg csak a szépítésért, az élmény tompításáért játszottak. Támadásban nekik sem volt gondjuk, a Robinson-Vincent páros révén volt kinti tűzerejük, Butler és Adabayo jól dolgozott befelé, de egyszerűen nem lehetett annyi töltényük, hogy bírják a dobópárbajt - védekezésben pedig egyáltalán semmilyen megoldást nem találtak Lopezék játékára, úgyhogy belenéztek egy kiütéses vereségbe. Ezt az estét el kell felejteniük (illetve a tapasztalatokat persze le kell vonni és készülni belőle), a pályaelőny megvan, támadásban Tyler Herro nélkül is működtek, az a kérdés, hogy védekezésben tudnak-e annyit igazítani otthon, saját környezetükben, hogy legyen esélyük - szombaton kiderül.

A Bucks legjobb dobói: Lopez 25, Holiday 24/12, Connaughton 22/18
A Heat legjobb dobói: Butler 25/6, Adebayo 18, Vincent 16/12

A párharc állása: 1-1.

 

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 122-113

Ezért küzdenie kellett a Denvernek. Az első félidő alapján úgy tűnt, hogy újabb sima győzelmet arathat a Nuggets, az első negyed végén kilenc, a második után tizenöt ponttal vezettek a hazaiak, a különbség már a húszba is belenézett, a gyűrűt jól védték, a lepattanók után jól indultak, minden úgy alakult, ahogy nekik tetszett. A harmadik negyedben azonban felszívta magát a Minnesota és egy 14-0-s futással visszajött, egyenlített, sőt később a vezetést is át tudta venni: 40-23-ra nyerte a játékrészt a vendégcsapat, és a negyedik felvonásnak már kétpontos előnnyel vághatott neki. Az izgalmas, szoros, kiélezett küzdelem aztán nagyjából hat perccel a vége előtt billent el ismét a Denver irányába: egy Porter-triplával ott vette vissza végleg a vezetést a vendéglátó (101-99), majd Nikola Jokics villámgyorsan bedobott két büntetőt, kiosztott két gólpasszt, végül Jamal Murray-nek volt két nagy back-to-back dobása - 113-103, három perc volt hátra, onnantól már lemenedzselte a helyzetet az első kiemelt. Murray-nek, Jokicsnak és Aaron Gordonnak azért még voltak fontos dobásai a fennmaradó időben, de komoly veszélyben nem forgott már a siker, így ha a legutóbbihoz képest kategóriákkal nehezebben is, de sikerült megvédeni a pályaelőnyt, így 2-0-ra elhúzni a párharcban. Murray-t külön is emeljük ki, ugyanis kereken 40 pontot termelt 13/22 jó dobással és 6/10 triplával, valamint 5 gólpasszal, ezúttal ő volt a vezér, bár a fontos pillanatokban Jokics (27 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) is megmutatta, hogy miért MVP - Gordon dupla-duplája és Porter Jr. egy-két nagy dobása is kellett, de végül sikerült lebirkózniuk a Minnesotát.

Anthony Edwards összekapta magát. A playinben pocsékul játszott a Wolves fiatal vezére, és az első denveri találkozón sem alkotott maradandót - most viszont nagy napot fogott ki. Ültek a kinti dobásai, ültek a betörései, voltak nehéz, emberről eldobott középtávolijai, és volt nyolc büntetője is, így végül 41 pontot szórt 14/23-as mezőnyözéssel és 6/10 triplával, de védekezésben is odatette magát, két labdaszerzést és három blokkot mutatott be, méltó ellenfele volt Murray-nek. Mellé azonban nem nagyon nőttek fel a többiek, Rudy Gobert még jól mozgott (19 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), a Conley-Prince párosnak jutottak villanások, de Karl-Anthony Towns például tíz pontot erőlködött össze 3/12 dobással, öt eladott labdával és öt faulttal, a kispadról alig érkezett valami, a védekezésük pedig ezúttal sem állt a helyzet magaslatán - csak a harmadik negyedben, amikor visszajöttek a nagy hátrányukból. Összességében ha így kezdtek volna legutóbb, akkor nem lenne nagy baj, de az ott elvesztegetett meccs után ez most a morálon sem segít túl sokat, tekintve hogy 0-2 után otthon abszolút győzelmi kényszerben lesznek a következő mérkőzésen - javultak, de nem eleget, a bravúrhoz még egy lépésre szükségük lesz.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 40/18, Jokics 27/3, Porter Jr. 16/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 41/18, Gobert 19, Conley 14/6

A párharc állása: 2-0 a Nuggets javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus