309 pont Atlantában, kiesett a Sixers

A Hawks és a Pacers is 150 pont fölé jutott, utóbbi kiharcolta a továbbjutását a Szezonközi Tornán - továbbment a Lakers is, kiesett viszont a Cavs ellen hosszabbítást bukó Sixers.

Orlando Magic - Toronto Raptors 126-107

Nagyot védekezett a Magic. 24 labdavesztésbe kergette bele ellenfelét a hatalmas intenzitással védekező vendéglátó, amely ebből a 24-ből 12-t maga lopott el, kiosztott nyolc blokkot, és olyan agresszivitással játszott hátul, amire egyszerűen nem volt válasza a Torontónak még úgy sem, hogy a vendégek egyébként jól dobtak. A hazaiaknál főleg Jalen Suggs emelhető ki, parádés dolgokat csinált hátul, ő adta meg az alaphangot, ráadásul támadásban is hozzátette a magáét 18 ponttal - Paolo Banchero (25 pont, 10/20 mezőnyből) Cole Anthony (15 pont, 10 gólpassz a padról) és Franz Wagner (17 pont, 3 labdaszerzés) is jó számokkal zárt, de a lényeg a védekezésekből való indulás volt. A labdavesztésekből szerzett pontok terén 31-13-ra nyert a gárda, gyorsindításból 23-9-re bizonyult jobbnak, a festékben pedig 68-36-ra múlta felül ellenfelét - bármit tett a Raptors, a Magic akarata érvényesült végig, 7-4 után már egyszer sem került hátrányba a társaság, még az első félidőben kétszámjegyűvé vált a különbség, és nagyobb döccenő nélkül hozta le a találkozót. Suggsék így sorozatban negyedszer nyertek és már 9-5-re állnak, egyetlen meccs a hátrányuk a keleti második helyhez képest, míg a Szezonközi Tornán 2-1-gyel várják a folytatást.

Lassú volt a Toronto. "Nem tudtuk tartani a tempójukat" - fogalmazta meg a vereség fő okát Darko Rajakovic, a Raptors vezetőedzője. "Későn értünk vissza, későn foglaltuk el a pozíciónkat, így nem tudtuk kisegíteni egymást, és rengeteg pontot kaptunk a festékből, mert egyszerűen nem értünk oda" - magyarázta a bizonyítványt. Hiába dobtak 50%-kal mezőnyből és távolról is, a Magic védekezése és sebessége lebontotta őket, ugyan Dennis Schröder beszórt 24 pontot 4/4 triplával, de igazán komoly veszélyt nem tudtak jelenteni ellenfelükre - az alapszakaszban így csak 6-8-ra, a tornán pedig 0-2-re állnak jelenleg.

A Magic legjobb dobói: Banchero 25/6, Suggs 18/6, F. Wagner 17/3
A Raptors legjobb dobói: Schröder 24/12, Siakam 16, Barnes 14/3

 

Atlanta Hawks - Indiana Pacers 152-157

Pontháborút nyert és jutott tovább a Pacers. Eddig ez az idei NBA-szezon legpontgazdagabb mérkőzése, először jutott mindkét csapat 150 pont fölé, az Indy 157 egysége pedig szintén idei ligacsúcs jelenleg - finoman szólva sem a védekezésről szólt az este Atlantában. Az első félidő egyébként inkább a Hawksé volt, a hazaiak 20 ponttal (!) is vezettek már, a nagyszünetben pedig 86-73 állt az eredményjelzőn, de a fordulás után felszívta magát az Indiana és a harmadik negyedben letarolta ellenfelét: azt 46-28-ra nyerte meg, így megfordította a küzdelmet. A záró etap nagy részében a Pacers járt már előrébb, de a Hawks kiélezte a végjátékot és másfél perccel a vége előtt, 150-149-nél visszavette a vezetést, de itt jött Buddy Hield, aki back-to-back triplákkal nyerte meg a meccset a vendégek számára - az utolsó bő fél percben Dejounte Murray válaszolhatott volna, de mindkét helyzetét elrontotta (egy támadófaulttal és egy kihagyott közelivel), így Hield az utolsó másodpercben egy alley-oop zsákolással beállította a végeredményt. A Pacers ezzel a már-már All-Star meccs hangulatú összecsapáson behúzott győzelmével 3-0-ra áll a csoportjában, így bebiztosította a továbbjutását a decemberi negyeddöntőbe, míg az Atlanta 1-2-ről próbál majd javítani a folytatásban.

Egyénileg sem panaszkodhattunk. A pontzápor természetesen hozta magával azt is, hogy kiemelkedő egyéni statisztikákat kapartak össze a vezérek, leginkább talán Tyrese Haliburtont érdemes kiemelni, aki vezeti a ligát a gólpasszok terén, most pedig 37 pontot termelte úgy, hogy 9/15 triplát bombázott be, emellett pedig 16 (!) asszisztot szórt szét - szenzációs mérkőzést játszott ismét, egyelőre abszolút csúcskategóriás szezonja van. Mellett a meccset eldöntő és a Pacers utolsó nyolc pontját jegyző, a csapatból korábban már-már kirakott Buddy Hield is remekelt, ő 6/6 triplával szállított 24 pontot, de még hárman dobtak náluk 17-21 között, csapatként 60,6%-kal céloztak mezőnyből, 22 hármast süllyesztettek el 49%-kal, és 35 gólpassznál álltak meg. A Hawksnál Trae Young (38 pont, 8 gólpassz, 5/8 tripla) volt a vezér, de Murray (28 pont, 5 gólpassz, 4/6 tripla) és Bogdan Bogdanovics (26 pont, 10/15 mezőnyből) is kitett magáért, ők is 60%-kal mezőnyöztek és 48%-kal tripláztak, de ezúttal ez sem bizonyult elégnek.

A Hawks legjobb dobói: Young 38/15, Murray 28/12, Bogdanovics 26/6
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 37/27, Hield 24/18, Toppin 21/9

 

Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 119-122 - hosszabbítás után

Nagy győzelem a Clevelandtől. A vendégek ezúttal is Mitchell, LeVert és Okoro nélkül álltak ki, de nagyon felkészülten és tudatosan léptek pályára, pontosan ott és úgy támadták a Sixerst, ahol és ahogy az a leghasznosabbnak tűnt: domináltak a festékben. Az első félidőt abszolút uralták a vendégek, akik 12 ponttal vezettek a nagyszünetben, a harmadik negyed elején pedig 18 egység is volt az előnyük, de aztán a Philly feljött, a Cavs megtorpant, elkezdett hibázni, és szoros lett a végjáték. A rendes játékidő végén oda-vissza változott a vezető kiléte, végül 11 másodperccel az órán Darius Garland büntetőivel lett egál, majd Joel Embiid kihagyta a győztesnek szánt tempót, így jöhetett a hosszabbítás. Ott pedig a Cleveland visszatért ahhoz a játékhoz, ami korábban sikeres volt, ismét hatékonyan támadta a festéket, és végül ha szorosan is, de megnyerte a mérkőzést - 119-118 után Jarrett Allené lett a győztes dobás 18 másodperccel az órán, majd ezt követően még Embiid és Tyrese Maxey is kihagyott egy-egy clutch kettest, amivel nyerhetett volna a Philly. Az egylabdás végjátékból így az összességében nagyon tudatos, nagyon jó játékot bemutató Cleveland húzta be, így zsinórban negyedszer győzött és van esélye a továbbjutásra.

Kiesett a Philly. Két hazai vereséggel és 2-2-vel zárta a Szezonköri Torna csoporkörét a Sixers, amelynél ugyan Joel Embiid és Tyrese Maxey is elérte a 30 pontos határt, de a végén mindketten pont annyit hibáztak, hogy egy hajszállal kikapjanak - az első félidőben pocsékul játszottak, aztán felvették a kesztyűt, de a végjáték ezúttal nem feléjük billent el. Ezzel a vereséggel pedig eldőlt, hogy kiestek, már nem juthatnak tovább a torna negyeddöntőjébe.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/3, Maxey 30/9, Harris 23/9
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 32/6, Allen 26, Strus 20/15

 

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 120-107

Hozta a kötelezőt a Suns. A gyenge formában lévő, tartalékos kerettel érkező Portland ellen nem hibázhatott a Phoenix, a hazaiak pedig teljesítették is az elvárt feladatot: ha nem is kiütéssel, de viszonylag egyértelműen hozták a győzelmet. A hazaiak 10 pont feletti előnyt építettek fel az első negyedben, aztán a Blazers erre válaszolt, de a nagyszünet után újra a gázra lépett a Vogel-legénység és magabiztossá tette a fölényét, ami jelentősen már nem is remegett meg a folytatásban. Kevin Durant (31 pont, 9 gólpassz) és Devin Booker (28 pont, 6 gólpassz) remeklése mellett most Jusuf Nurkic (18 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) is jól játszott korábbi csapata ellen, kollektíven 56% felett dobtak mezőnyből, a Portlandnek pedig nem volt válasza, hiába emelt be 9/13 hármast a Brogdon-Grant duó és hiába hozott 18-8-4-et a Sunsból elcserélt Deandre Ayton. A Blazers így 1-3-mal zárta a csoportkört, míg a Phoenix 2-1-re áll, és harcban van a wildcard helyért a csoportgyőztes Lakers mögött.

A Suns legjobb dobói: Durant 31/6, Booker 28, Nurkic 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 26/15, Brogdon 19/12, Ayton 18

 

Los Angeles Lakers - Utah Jazz 131-99

Simán nyerte a meccset és a csoportot is a Lakers. A Los Angeles félgőzzel hozta ezt a mérkőzést a tartalékos Jazz ellen, a hazaiak 32-17-re nyerték az első negyedet, a következő két játékrész alatt összesen 70 pontot tettek fel a táblára, és arra is bőven volt idejük, hogy a kezdők pihenőt kapjanak - LeBron James például csak 24 percet töltött a parketten. Az 57%-kal dobó és 35 gólpasszt jegyző hazaiak nem adtak esélyt a kezdőktől nagyon harmatos játékot kapó Utah-nak, és ezzel a sikerükkel 4-0-lal zárták a Szezonközi Torna csoportkörét, így biztosították a továbbjutásukat. míg a Jazz 2-2-vel zárt és valószínűleg kiesett - de ez még nem jelenthető ki matematikai bizonyossággal. A Lakers mindenesetre kifejezetten jól játszva aratott újabb sikert, zsinórban harmadszor győzött és 9-6-ra javult az alapszakaszban, ezzel ott van a nyugati élmezőnyben.

A Lakers legjobb dobói: Davis 26, Russell 20/9, Reaves 19/3
A Jazz legjobb dobói: Yürtseven 18, Collins 15/6, Sexton 14/6

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus