32 pontos pofont kapott Atlantában a Suns, ismét a Jazz az élen

A fáradt Phoenixnek nem volt esélye a Hawks ellen, a Utah viszont hozta a kötelezőt - egy pont döntött a Bucks-Wizardson, tovább száguld a Sixers, remekelt a Celtics és a Blazers, Denverben kapott ki a New York.

Orlando Magic - Boston Celtics 96-132

Beállított egy rekordot a Magic. A hazaiaknál a szezon során először jutott szóhoz a közelmúltban szerződtetett Sindarius Thornwell, ezzel ő lett a 28. játékos, aki idén lehetőséget kapott náluk, és ezzel beállították a Grizzlies 2018/19-es rekordját, soha egy csapatnál sem lépett pályára ennél több kosaras egy idényben. Emellett is meg lehet látni a pozitívumokat a Celtics elleni vereségükben, a vezetőség örülhet annak, hogy nem romlottak tovább a csapat esélyei egy jó drafthelyre, és annak is, hogy a fiatal játékosaik közül többen is jó teljesítménnyel rukkoltak elő. Mo Bamba ezúttal mindössze 1/7 triplát süllyesztett el, de így is eljutott 19 pontig, amihez hozzátett 15 lepattanót, 4 blokkot és 3 labdaszerzést is, míg mellette R.J. Hampton (18 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is sokoldalúan játszott. A pontszerzésből az egyaránt 20 egységig jutó Dwayne Bacon és Moritz Wagner is kivette a részét, ezen a 4 játékoson kívül viszont senki sem tudott különösebb veszélyt jelenteni a Celtics gyűrűjére, a többiek 8/34-es mezőnymutatót szenvedtek össze. Cole Anthony számára különösen rosszul sikerült ez az este, 2/10-zel dobott csak mezőnyből, ráadásul egy sérülést is összeszedett, amikor belenézett Bamba vállába.

Kemba Walker visszatért. Jaylen Brown nélkül, de a visszatérő Kemba Walkerrel a soraiban várhatta ezt a találkozót a Celtics, és az irányító számára ideális ellenfélnek bizonyult a Magic, könnyedén belerázódott a játékba és 6/9 triplát bebombázva 32 pontot szerzett. Mellette Jayson Tatum (27 pont, 7 lepattanó) is hozta a kötelezőt, Evan Fournier jó teljesítménnyel tért vissza korábbi csapata otthonába, a 18 pontja mellett 5 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett. Különösebb megerőltetés nélkül nyertek a vendégek, az 1. negyed után 12, a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, és a fordulás után is növelni tudták az előnyüket, így a kispadról érkezők is nagyobb lehetőséget kaphattak. Ezzel leginkább Payton Pritchard (14 pont) tudott élni, de Taco Fall játéka is említésre méltó, aki bő 5 perc alatt jutott el 2 pontig, 3 lepattanóig és 4 blokkolt dobásig. A Celtics ezzel a győzelmével ugyanúgy 35-31-re áll, mint a Miami Heat, a két csapat harca továbbra is kiélezett a 6. helyért.

A Magic legjobb dobói: Wagner 20/9, Bacon 20, Bamba 19/3
A Celtics legjobb dobói: Walker 32/18, Tatum 27/12, Fournier 18/6

Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 105-141

Anderson Varejao újra az NBA-ben. A Cavaliersben korábban 11,5 szezont lehúzó brazil center 10 napos szerződést kapott a minap, miután 4 éve nem játszott már az NBA-ben. Varejao 7 perc alatt mind a 4 dobását elhibázta, egyetlen pontját büntetőből szerezte, ehhez viszont hozzá tudott tenni 6 lepattanót és egy-egy gólpasszt, illetve blokkolt dobást. Az ő visszatérésén kívül nem igazán örülhettek bárminek is a hazaiak szurkolói a meccs közben, Kevin Love (18 pont, 8 lepattanó) ugyan a Cavaliers legeredményesebb játékosaként zárt, de vele a pályán -45-ben voltak 26 perc alatt. Collin Sexton 15 kísérletből jutott 15 pontig, Isaac Okoro 2/9 dobását süllyesztette el, míg a bokasérüléssel küzdő Darius Garland ezúttal sem lépett pályára. Dean Wade (16 pont, 5 lepattanó), Cedi Osman (14 pont) és Jarrett Allen (9 pont, 13 lepattanó) is elfogadható teljesítményt nyújtott, de ez is csak szépségtapasznak volt elegendő. A Cavs és a Magic továbbra is fej-fej mellett halad a 4. legjobb lottery helyezés megkaparintásáért, mindketten 21-45-re állnak.

Hozta a kötelezőt a Blazers. A mindössze egyetlen ponttal megnyert 1. negyed után bedarálta ellenfelét a Portland, így továbbra is küzdenek azért, hogy el tudják kerülni a play-int, jelenleg ugyanannyi győzelemmel állnak, mint a Mavericks és a Lakers, és mindössze egy vereséggel gyűjtöttek többet, mint a két rivális. Damian Lillard (32 pont, 9 gólpassz) bekezdett a mérkőzés elején, 16 pontot szerzett a nyitó negyedben, majd a 3. negyedben újabb 14 egységet pakolt fel a táblára, így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ő 31 percénél többet senkinek se kelljen pályán töltenie a vendégeknél, és így valamennyire rá tudtak pihenni a Lakers elleni rangadójukra is. A palánkok alatt is dominálni tudott a Blazers, Jusuf Nurkic (15 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk) és Enes Kanter (18 pont, 13 lepattanó) is rendesen megdolgoztatta a Cavaliers magasait, Carmelo Anthony 8 dobásból jutott el 16 pontig, így az is belefért ezúttal, hogy CJ McCollum (10 pont, 5 gólpassz) mindössze 3/14-es mezőnymutatóval zárjon, ahogyan az sem okozott gondot, hogy Norman Powell térdsérülés miatt nem játszott, ennek ellenére is 57,6%-kal céloztak a vendégek mezőnyből, illetve 16/33 triplát is elsüllyesztettek.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 18/12, Wade 16/9, Sexton 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/18, Kanter 18, Anthony 16/6

Atlanta Hawks - Phoenix Suns 135-103

Nem adott esélyt az Atlanta. A frissebb, energikusabb hazaiak parádés játékkal lépték át a(z így már nem) ligaelsőt, bár eldönteni csak az utolsó negyedben tudták a küzdelmet - az első játékrész 42 dobott pontja ellenére látótávolságon belül maradt a Suns, a záró etap 38-15-ös eredménye viszont szétnyitotta az ollót. Nate McMillan készült arra, hogy a Phoenix fáradt lesz, ezért úgy tervezte meg a mai játékot, hogy minél hosszabb labdabirtoklásokat produkáljon csapata, mozogjon sokat, késztesse munkára a vendégeket védekezésben - ez tökéletesen be is jött, a negyedik negyedre már térden jártak Chris Paulék. Mindehhez hozzájött az is, hogy McMillan elég nagy lendülettel rotált, 26 percnél senki nem játszott többet, így mindig friss lábakkal futhatták szét ellenfelüket - végül heten is 13-18 pont között dobtak náluk, mindenki hozzátette a magáét. Összességében 63%-os mezőnymutatóval, 50%-os triplázással és 35 gólpasszal zárták a mecset, dominálni tudtak elöl, ezzel pedig ráestek a New York nyakára, egyúttal kicsit meglógtak a Boston-Miami páros elől a tabellán.

Visszaütött az előző este. Egy nappal korábban hosszabbításra kényszerült a Suns a Cleveland ellen és ezen a mérkőzésen most visszaütött az, hogy ott nem pörögtek eléggé és nem zárták le időben a küzdelmet. A védekezésre már az első három negyed során sem volt erejük, képtelenek voltak megállítani az Atlantát, de a záró etapra támadásban is elfogytak: kilenc és fél percig nem szereztek mezőnykosarat, addigra teljességgel elkészültek az erejükkel. Devin Booker így is dobott 30 pontot, de rajta kívül csak Mikal Bridges érte el a tízes határt, vereségükkel pedig visszacsúsztak a tabellán a Jazz mögé - most a New Yorkot fogadják, jövő héten pedig még öt mérkőzés vár rájuk, melyben lesz egy back-to-back-to-backjük is.

A Hawks legjobb dobói: Capela 18, Young 16, Bogdanovics 16/12, Gallinari 16/3, Williams 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 30/3, Bridges 18/6, Paul 9/3

Indiana Pacers - Sacramento Kings 93-104

A végére még feljavult a Sacramento. Pocsék szezont zár le hamarosan Luke Walton együttese, de az elmúlt időszakban a sérülések ellenére összeszedte magát és elkezdte gyűjtögetni a győzelmeket - most is Fox, Haliburton és Barnes nélkül tudott nyerni a társaság, ráadásul egy back-to-back második felén, idegenben. A kulcs mindenképpen a védekezés volt, éppen az, amiben értékelhetetlen munkát végeztek Hieldék idén, most viszont teljességgel lebontották a Pacers játékát - már az első félidőben is ők diktáltak, a nagyszünetben kilenc ponttal vezettek, a harmadik negyedben pedig el is döntötték a meccset, amikor húsz egységnyire növelték a különbséget. Egyénileg Marvin Bagley III (31 pont, 12 lepattanó) és Delon Wright (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 6 labdaszerzés) emelhető ki leginkább, utóbbi a Fox-Haliburton páros sérülése miatt kapott sok lehetőséget és tökéletesen élt is vele, előbbinek pedig mindenki nagyon örült a csapatnál - komoly sérülések után szedte össze magát mostanában és így a szezon végére kifejezetten jó formába lendült.

Nem jó a Pacers. Az utóbbi öt meccsből negyedszer kapott ki a továbbra is tartalékos Indiana, amelynél Turner, Brogdon és Lamb sem állt rendelkezésre. Az elmúlt időszakban általában a védekezésük volt értékelhetetlen, ezúttal viszont a támadójátékuk esett össze, Caris LeVert (14 pont 18 dobásból) betlizett, de Domantas Sabonis (17 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) sem tudta egymaga kirángatni a gödörből csapatát - összesen 22 labdát adtak el, 28-11-re kaptak ki a leindítások terén és 62 pontot engedtek a festékből, ezek nem férhettek bele. Összességében reális esélyük nem volt a győzelemre és jelenleg csak a Wizards veresége miatt nem tizedikek Keleten - vasárnap játszanak Westbrookékkal, ott ez a pozíció talán el is dőlhet.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 17, LeVert 14/6, McDermott 11/3, McConnell 11, Martin 11/3
A Kings legjobb dobói: Bagley 31, Wright 23/9, Hield 16/12

Houston Rockets - Philadelphia 76ers 115-135

Ezt is kipipálta a Philly. Nem hibázott a keleti listavezető, könnyedén hozta a kötelezőt és immár sorozatban hatodik győzelmét húzta be, úgyhogy két meccsre növelte előnyét a konferencia élén. A várakozásoknak megfelelően nem volt komoly kérdés ezen a mérkőzésen, a vendégek ugyan nem szakadtak meg védekezésben, de támadásban olyan könnyen szerezték a kosaraikat, hogy azt csináltak, amit csak akartak - 24 pont volt a legnagyobb előnyük és bár a Rockets sokáig látótávolságon belül maradt, de összességében nem forgott veszélyben a Rivers-legénység sikere. Emiatt aztán nem is kellett túlerőltetni a játékosokat, 22-25 percet játszott a kezdő, Joel Embiid viszont ennyi idő alatt is összerakott egy 34 pontos, 12 lepattanós estét - a Houstonnál összesen heten (!) léptek pályára, teljességgel elfogyott a keret, bár közülük négyen is elérték a húszpontos határt és Kelly Olynyk (27 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk), vagy Kenyon Martin Jr. (23 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) számai kifejezetten jól is néznek ki. A Sixers hátralévő sorsolása meglehetősen könnyű, Pelicans és Pistons otthon, majd Pacers és Heat idegenben, végül pedig a Magic kétszer, megint otthon - ha nem történik váratlan fordulat, akkor ezt az első kiemelést ebből a helyzetből nem illik elrontani.

A Rockets legjobb dobói: Olynyk 27/9, Martin Jr. 23/6, Lamb 22/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 34, Milton 19/9, Harris 15/3

Milwaukee Bucks - Washington Wizards 135-134

Nagy győzelem a Buckstól. A Brooklyn ellen megnyert rangadó másnapján, back-to-back, ráadásul Khris Middleton nélkül lépett pályára a jó formában lévő Milwaukee, amely alaposan meg is szenvedett ezért a sikerért - kezdve onnan, hogy mindjárt az első negyedben rájuk rúgta az ajtót a Wizards és tizenegy pontos hátrányba kerültek. A parádés második negyedükkel aztán mindezt eltüntették, a nagyszünetben egál volt az állás, de egyszer sem vezettek nyolc pontnál nagyobb különbséggel, mert bár támadásban remekeltek, de védekezésben nem tudtak mit kezdeni a fővárosiak két fő playmakerével, így záporoztak a kosarak. A végjátékra aztán már Giannis Antetokounmpót (23 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 6 eladott labda) is elvesztették, aki szűk két perccel az órán egy támadóhibával kipontozódott, de találtak megoldást: Forbes triplája után Connaughton dobott back-to-back hármasokat, fél percnél előbb Jrue Holiday, majd Connaughton osztott ki egy-egy blokkot Daniel Gaffordnak, hat másodpercnél pedig Brook Lopez zsákolt vissza egy támadópattanót kétpontos különbségnél. Ennyi clutch megmozdulás után jött egy komolyabb hiba is, az utolsó pillanatban Holidaytől elvette a labdát Russell Westbrook, de már csak egy elhajított félpályásra volt idejük a vendégeknek, ami nem esett be, így fáradtan, Middleton és a végén Giannis nélkül, kulcsjátékokat bemutatva harcolta ki a győzelmet a Bucks.

Egy pontnyival kevés lett a Wizards játéka. A Washington hétvégén nagyon hasonló körülmények között kapott ki a Dallastól, ott is egy pontzáporos meccs végén, egyetlen ponttal maradt alul úgy, hogy volt még dobása a győzelemhez - ezúttal ez a dobás már elég esélytelenül érkezett, de így is az utolsó pillanatig volt esélyük a sikerre. Bradley Beal (42 pont, 14/24 mezőnyből, 11/14 büntető) és Russell Westbrook (29 pont, 12 lepattanó, 17 gólpassz) párosa most is tarthatatlannak bizonyult, ketten együtt könnyedén alkottak a Bucks védekezése ellen, voltak olyan időszakaik, amikor abszolút az történt a pályán, amit ők akartak, de a végén sorozatban három fontos triplát kaptak és egy ponttal rövidebbnek bizonyultak a kelleténél - a játékuk működött és Beal nem is volt elégedetlen a meccsükkel, de hozzátette, hogy tudnak ők jobbak is lenni, amit a hátralévő hat találkozójukon be is akarnak bizonyítani.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 29/12, Antetokounmpo 23, DiVincenzo 19/15
A Wizards legjobb dobói: Beal 42/9, Westbrook 29, Bertans 13/6

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 135-139

A Memphis nyerte a dobópárbajt. Az utóbbi meccsek alapján számíthattunk arra, hogy szoros pontesőt hoz majd ez a derbi és így is lett, melyből ezúttal a vendég Memphis jött ki jobban, köszönhetően a jó első félidejének és jó hajrájának. A Grizzlies a nagyszünetig jobban játszott, két negyedet követően tíz ponttal vezetett és bár a folytatásban visszaesett, de egészen a negyedik játékrész hajrájáig őrizgette az előnyét - ott aztán 123-123-nál egyenlített a Wolves, egálról indult a végjáték. Itt jött el Ja Morant ideje, aki előbb kiosztott egy gólpasszt, majd dobott egy fontos kettest, aztán 128-127-es Minny-vezetésnél bebombázott egy triplát, végül megnyert egy feldobást és a gyűrűbe küldött még egy duplát - az utolsó szót aztán fél percnél Desmond Bane triplája mondta ki, természetesen azt is Morant készítette elő. A Memphis fiatal vezére végül 37 ponttal és 10 gólpasszal zárt, pazar teljesítménnyel vezette fontos győzelemre gyenge formában érkező csapatát, amely így ismét megelőzte a Golden State-et és feljött a nyugati nyolcadik helyre.

Edwards nagy napja sem volt elég. Támadásban a Minnesota is felvette a kesztyűt, a kulcsjátékosai hozták magukat, de most közülük is kiemelkedett az újonc Anthony Edwards, aki 42 ponttal beállította karriercsúcsát - 17/22 mezőnykísérlete és 8/9 triplája vágódott a gyűrűbe, leszedett hat lepattanót, kiosztott hét gólpasszt, abszolút tarthatatlannak bizonyult. Az ő parádéja mellett a harmadik negyed végén faultgondokba kerülő Karl-Anthony Towns (22 pont 24 perc alatt) és a kezdőben remeklő D'Angelo Russell (22 pont, 14 gólpassz) is igyekezett, a hajrában már a vezetést is átvették, de mivel védekezni egyáltalán nem tudtak, így a Memphis végül túldobta őket Morant vezetésével - Chris Finch vezetőedző szerint Edwards miatt mégsem lehet teljesen rossz a szájízük, hiszen az újonc megint megmutatta, hogy mire képes, ez pedig sok jót jelenthet még a csapat számára.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 42/24, Towns 22/9, Russell 22/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 37/3, Bane 22/12, Anderson 20/9

Denver Nuggets - New York Knicks 113-97

Jokics megalapozta, Rivers befejezte. Nem volt sok kérdés ezen a mérkőzésen, a rangadónak induló találkozót ugyanis már az első negyedben két kézzel ragadta magához a Denver: a hazaiak MVP-jelöltje, Nikola Jokics egymaga 24 (!) pontot termelt ennyi idő alatt, csapata pedig 34-12-re nyerte a játékrészt. Jokics elképesztő teljesítménye a későbbiekben is meghatározta a meccset, a Knicks onnantól érthetően csak rá figyelt, így az éppen New Yorkban nem kellő, így nemrég a Nuggetshez aláíró Austin Rivers is bosszút állhatott korábbi csapatán: a hátvéd a padról beszállva 25 pontot és 6/9 triplát jegyzett, szétlőtte a New Yorkot. A Denver egyébként összességében nem dobott jól, végül 40% alatt maradt a társaság, de 64-42-re nyerte a lepattanózást és 18-6-ra a támadópattanózást, ezzel pedig ellensúlyozni tudta a gyengébb dobóformát annyira, hogy a remek első negyed után ne legyen kétséges a győzelme. A hazaiak 31 ponttal is vezettek, egy másodpercig sem voltak hátrányban és szép sikerrel javítottak a Lakers elleni vereség után - most a Jazzhez utaznak rangadózni, aztán back-to-back fogadják a Brooklynt, kemény hétvégéjük lesz.

Tanul ebből a Knicks. Tom Thibodeau, a vendégek vezetőedzője úgy értékelt, hogy vagy nyernek, vagy tanulnak, ez most az utóbbi lesz - nem voltak készen a meccs elején, nem voltak elég fizikálisak, de megtanulhatják, hogy egy bajnokesélyes hogyan ugrik neki a mérkőzésnek. Julius Randle is ezt emelte ki, szerinte sem voltak igazán felkészülve a feldobáskor, onnantól pedig hiába tudtak ők is keményen, agresszíven védekezni, lehetetlen helyzetben voltak ilyen hátránnyal - ők is csak 38%-kal tüzeltek mezőnyből, ezúttal az egyéni extrák is elmaradtak, úgyhogy 13-ból 12 győzelem után be kellett érniük egy vereséggel. A nyugati túrát így is 2-1-gyel kezdték, de most mennek Phoenixbe, aztán Los Angelesbe a Clippers-Lakers pároshoz, úgyhogy hamar bizonyíthatják, hogy mit tanultak...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32, Rivers 25/18, Porter Jr. 17/9
A Knicks legjobb dobói: Quickley 18/9, Randle 14, Bullock 14/9, Barrett 14/12, Rose 14/6

Utah Jazz - San Antonio Spurs 126-94

Megint Jazz. Két napja találkoztak már a felek, akkor is magabiztosan nyert a Utah és most sem adott sok esélyt ellenfelének Quin Snyder alakulata, sőt, ezúttal sokkal simábban tudott győzni - a nagyszünetben már 24 pont volt közte, abszolút nem volt kérdés a győztes kiléte. A hazaiaknál Jordan Clarkson (30 pont, 12/16 mezőnyből 25 perc alatt) és Bojan Bogdanovic (24 pont, 10/13 mezőnyből 26 perc alatt) is rendkívül hatékonyan dolgozott, csapatként 56%-kal céloztak mezőnyből, 44%-kal tripláztak, emellett pedig a védekezésük is "éles" volt, így hamar megtörték a San Antoniót - a második félidőben már bőven jutott idő pihenni, rotálni, nem kellett erőlködnie senkinek. Ezzel a sikerrel és a Suns vereségével a Utah vissza is vette a liga első helyét, most még lesz egy rangadójuk a Denverrel, de aztán a Rockets-Warriors-Blazers-Thunder-Kings sorral zárják az alapszakaszt, mondhatjuk, hogy az ő kezükben van az első kiemelés. 

Zuhan a Spurs. Sorozatban ötödször szenvedett vereséget a San Antonio, ezzel pedig már csak másfél meccs az előnye a Pelicans előtt a nyugati tizedik helyen - ráadásul a hátralévő hét találkozóból kettő lesz a Suns, egy a Nets, egy a Bucks, egy a Blazers és egy a Knicks ellen, nem túl kedvező ez a sorsolás így a végére. DeMar DeRozan szerint most komoly hullámvölgyben vannak, de még nem adják fel, vannak meccseik, amiken javíthatnak és a céljuk az, hogy megőrizzék playin-tagságukat - ezen az estén mindenesetre esélyük sem volt, akaratban, támadásban, védekezésben, semmiben nem tudták felvenni a Jazz tempóját. Maga DeRozan egyébként összesen hat pontot szerzett, ez is jól jelzi, hogy most mennyire nem volt önmaga az együttes, de következőleg a Sacramentóval szemben muszáj lenne nyerni, ismerve a további ellenfeleket...

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 30/6, Bogdanovic 24/9, Ingles 14/9
A Spurs legjobb dobói: Samanic 15/6, Vassell 14/3, Eubanks 14/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus