50 év után újra bajnok a Bucks, Giannis az MVP

Antetokounmpo 50 pontos estével ültette vissza az NBA trónjára Milwaukee-t, a Suns és Chris Paul sorozatban négy vereséggel búcsúzott a szezontól.

 

Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 105-98

50 év után bajnok a Bucks. Sorozatban három győzelem után, hazai pályán, a bajnoki címért szállhatott ringbe ezen az estén a Milwaukee és a félelmetes hangulatban jobban is kezdett Mike Budenholzer csapata, az első negyedben nagyon lelépte a Sunst, így azt 29-16-ra nyerte meg. A második játékrészben aztán visszavágott a Phoenix, ledolgozta a hátrányát, sőt, nem sokkal a nagyszünet előtt már a vendégek vezettek hét ponttal, nagyot fordult a mérkőzés, megakadt a Bucks, de a harmadik negyedben rendezte a sorait a keleti bajnok és onnantól fokozatosan ellenfele fölé nőtt. A Suns utoljára a harmadik játékrész közepén, 61-60-nál vezetett és bár utána még többször is ki tudott egyenlíteni, de bő tíz perccel a vége előtt, 82-82-nél volt az utolsó ilyen pillanat, ezt követően már végig a Milwaukee járt előrébb. A hajrában voltak izgalmak, de a Bucks könyörtelennek bizonyult, végig négy-nyolc pontos előnyben volt és Giannis Antetokounmpo földöntúli meccsét Khris Middleton koronázta meg: 100-96 után, már az utolsó percben bevert egy gyilkos tempót, majd a következő labdabirtoklásból két büntetőt is elsüllyesztett. Innen nem volt visszaút, a szenzációsan védekező és végig rendkívül koncentráltan játszó Milwaukee 0-2-ről fordítva, sorozatban négy győzelmet aratva, 50 év szünet után nyert újra NBA-bajnoki címet.

Giannis az MVP. Minimális kérdés sem lehetett afelől, hogy ki volt a nagydöntő legjobb játékosa, Devin Booker és Khris Middleton villanásai ellenére Giannis Antetokounmpo olyan messzire lógott ki felfelé a mezőnyből, hogy nemcsak ebben a fináléban volt a legjobb, de az NBA történetének egyik legjobb döntős teljesítményét is hozta. A sorozatban már kétszer is elérte a 40 pontos határt, abszolút megállíthatatlan volt eddig is, de most még egy lapáttal rá tudott tenni: kereken 50 ponttal, 14 lepattanóval és 5 blokkal koronázta meg elképesztő döntőjét. A görög szupersztár azt csinált, amit akart, a festékben három védő sem tudta megállítani, dobott kosarat egy-egyezésből, betörésből, pozícióból, leválásból, támadópattanóból és még egy triplája is beakadt, így végül 16/25 dobása beesett - amit rá abszolút nem jellemző böntetőzéssel koronázott meg, hiszen 17/19-cel célzott a vonalról. Giannis végül 35,2 pontot, 13,2 lepattanót, 5 gólpasszt, 1,2 labdaszerzést és 1,8 blokkot átlagolt a hat meccsen úgy, hogy 61%-kal dobott mezőnyből - minden idők egyik legjobb döntős teljesítményére természetesen megkapta az MVP-címet. Volt azért segítsége, Jrue Holiday ugyan most is gyengén dobott (4/19), de 9 lepattanóval, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel szólt hozzá úgy, hogy ha lenne Döntő Védője díj, azt hasonló fölénnyel nyerné ő, mint Giannis az MVP-t - a 17 pontos Middleton clutch dobásáról már szóltunk, a padról Bobby Portis hozott extrát és 16 pontot, de Brook Lopeznek is voltak forró percei. Összességében mindkét csapat pocsékul triplázott (22, illetve 24%), illetve óriásit védekezett ezen a meccsen, de a Bucksnál játszott az MVP, aki eldöntötte a küzdelmet - Giannis így két alapszakasz-MVP cím és egy Év Védője elismerés után bajnoki címet és döntő-MVP címet nyert. 

Nem bírta a Suns. Voltak villanásai a Phoenixnek és nem volt messze a sikertől, de a találkozó nagy részében azért inkább "alul" volt a vendégcsapat, amely megint nem tudott igazán érvényesülni. Elsősorban támadásban nem sikerült a saját játékát hozni, a Bucks rendkívül agresszív periméter-védekezése megfojtotta Devin Bookert, aki az első félidőben összesen négy pontot dobott és bár a harmadik negyedben beszórt 11-et, de összességében kulcsfontosságú hibákat vétett és egyáltalán nem volt stabil. Chris Paul volt a csapata legjobbja, 26 ponttal és 5 gólpasszal zárt, de az utolsó másfél negyedben már faultgondokkal küzdő Deandre Ayton nem sokat tett hozzá (4/12 mezőnyből, 6 lepattanó), Jae Crowder a dupla-duplája (15 pont, 13 lepattanó, 4 labdaszerzés) mellett több nagyon fontos dobást is kihagyott, Mikal Bridges megállt hét pontnál és bár a harmadik negyed végén több cserejátékos is hozzátett néhány hasznos percet, de összességében nem jött meccsfordító teljesítmény a padról. 2-0-s előnyről zsinórban négy meccset bukott el Monty Williams együttese, minden szoros végjátékot elveszített és fejben, fizikálisan, valamint játékban sem tudott válaszolni a Bucks által jelentett kihívásra - nagyon közel voltak a meglepetésként ható bajnoki címhez, de nem tudták feltenni a pontot az i-re. Paul így továbbra is gyűrű nélkül maradt...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 50/3, Middleton 17/3, Portis 16/6
A Suns legjobb dobói: Paul 26/3, Booker 19, Crowder 15/6

A párharc végeredménye: 4-2 a Bucks javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus