68 ponttal nyert a Mavs, 45-tel a Suns

De azért két meccsnyerő dobást is láthattunk - a Jazz legyőzte a Milwaukee-t, kikapott a Nuggets és a Celtics.

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 119-74

Booker játszott, remekelt a Suns. Ugyan arról volt szó, hogy Devin Bookert már csak az alapszakaszban látjuk, de a meccs előtt nem sokkal mégis lekerült a sérültlistáról és végül ott is volt a pályán a Phoenixben - 18 percet játszott, dobott 17 pontot 6/10-es mezőnymutatóval és 3/6 triplával, rozsda nélkül, könnyedén mozgott. Chris Paul ugyan pihenőt kapott és a kezdők 15-20 percet tölthettek a parketten, de a Suns így is messze felülmúlta ellenfelét, a cseresor is nagyon motiváltnak, agresszívnek, hatékonynak bizonyult - szűk 50%-os mezőnymutató, 39%-os triplázás és 30 kiosztott gólpassz került a hazaiak neve mellé és igazából végig dominálni tudtak. Az első negyed 23-11-es megnyerése után a nagyszünetben már 21 ponttal vezettek, a folytatásban pedig nem vettek vissza, hanem tovább nyitották az ollót, így kiütéses győzelmet arattak - ezzel számukra lezárult az előszezon, magabiztosan várhatják az alapszakaszt.

Csalódást keltő Blazers. A Portlandnél ott volt a pályán, akinek ott kellett lenni, ráadásul a kezdők 24-29 percet játszottak, mégsem volt esélyük egy pillanatig sem, váratlanul simán kaptak ki. Damian Lillard (24 perc, 12 pont, 2 gólpassz) és CJ McCollum (25 perc, 3/14 mezőnyből) sem tudott mit tenni, erőtlenül, enerváltan játszott az egész társaság, a kezdők is 20 pont körüli hátrányt halmoztak fel és a cseresor is ugyanezt folytatta - csapatszinten 30% alatt dobtak mezőnyből (!) és 15%-kal tripláztak, komoly csalódást okoztak ezzel a teljesítménnyel. Nekik a GSW ellen lesz még esélyük javítani az alapszakasz előtt, a komplett előszezon utolsó mérkőzése lesz az övék. 

A Suns legjobb dobói: Booker 17/9, Shamet 12/9, Nader 11/6, Johnson 11/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 12/3, McCollum 10/6, Covington 10/6

 

Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 59-127

Osztálykülönbség. Nehezen értelmezhető, hogy mi is történt ezen a mérkőzésen, mintha egy komoly NBA-csapat találkozott volna egy szedett-vedett, utcáról összekapart társasággal - a Hornets érthetetlen produkciót nyújtott, nem feltétlenül a Dallas volt annyira domináns. A Charlotte 27,4%-os mezőnymutatója, 3/19 triplája, 47,6%-os büntetőzése és 24 eladott labdája is botrányos adat, az este minden másodpercében szakadéknyi különbség volt a csapatok között, a végeredmény mellett azt is emeljük ki, hogy volt 70 (!) pont is a távolság a Mavericks javára. A texasiak nem csináltak semmi különöset, 18-26 percet játszottak a kezdők, Luka Doncic nem is villogott magához képest (10 pont, 4/14 mezőnyből, 8 gólpassz), bár Tim Hardaway Jr. (20 pont, 5/10 tripla) mellett  főleg Kristaps Porzingis jó formája biztató - a magasember17 pontot és 9 lepattanót jegyzett 23 perc alatt, az előszezon során úgy fest, hogy neki jót tett az edzőváltás. A Hornets estéje már csak azért is érdekes, mert ugyan voltak hiányzók, de legutóbb ugyanezzel a kerettel nagyon masszívan és látványosan tudtak teljesíteni Ballék - erre a mostanira viszont nincs magyarázat...

A Hornets legjobb dobói: Bouknight 12, Martin 11/3, Richards 8
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 20/15, Porzingis 17/6, Brunson 13/+

 

Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 109-107

Lamb dobásával nyert a Pacers. LeVert és Warren mellett most Brogdon sem játszott az Indynél, de többen is magukra irányították a figyelmet a keretből. Egyrészt Domantas Sabonis jelezte, hogy felkészült az alapszakaszra, 24 ponttal, 13 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel húzta övéit, másrészt az idei 1/13-as Chris Duarte is letette a névjegyét kezdőként (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés), harmadrészt pedig Jeremy Lamb is villogott: 20 pontot szórt 50%-kal, és a végén az ő dobása jelentette a győzelmet. Az első negyed remeklése után hátrányba került az Indy, égett már 12 ponttal is, de a záró etapban jobbnak bizonyult, ledolgozta a hátrányát, majd a végén Lamb eldöntötte a küzdelmet. Már két és fél perccel a vége előtt is az ő 2+1-ével vették át a vezetést, majd egy perccel az órán újra ő talált be, 35 másodpercnél egy újabb 2+1-gyel juttatta 107-105-ös előnyhöz csapatát, majd a Memphis válasza után az utolsó szó is az övé lett: négy másodperccel az órán bevert egy visszalépős középtávolit, ezzel alakította ki a végeredményt. 

Jó volt a tartalékos Memphis. Gyakorlatilag az érdemi rotációja nélkül, B csapattal állt ki a Grizzlies, de így is nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott a vendégcsapat. A tavaly draftolt Sam Merrill 30 pontot és 8/13 triplát (!) bombázott be, ihletett napot fogott ki, mellette az idei 1/10-es Ziaire Williams is remekelt (19 pont, 5 lepattanó), John Konchar is kitett magáért (16 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), sőt, az újonc Santi Aldama (9 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) is jelezte, hogy lehet rá számítani. A masszív játék kis híján győzelmet eredményezett és bár a végén Lamb klasszisteljesítménye ellenük döntött, de így is elégedettek lehetnek ezzel a meccsel és az egész előszezonjukkal is - az utolsó napon játszanak még egyet a Chicagóval, ott még egyszer a kezdőket is megmozgathatják az éles rajt előtt. 

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 24/3, Duarte 21/3, Lamb 20
A Grizzlies legjobb dobói: Merrill 30/24, Williams 19/6, Konchar 16/6

 

Orlando Magic - Boston Celtics 103-102

"Dudaszós" dobás döntött. Nem túl színvonalas, viszont kiélezett meccset vívtak a felek, melynek végén Jeff Dowtin Jr. kosarával nyert az Orlando. A hajrában oda-vissza változott a vezető kiléte, tíz másodpercnél Garrison Mathews kimaradt dobása után, időkérés nélkül indult el a győzelemért a Magic, Dowtint pedig ugyan már levédekezték, de végül álló helyzetből beemelt egy hátradőlős tempót, amely 0,2 másodperccel az órán bevágódott a gyűrűbe. Erre értelemszerűen már nem érkezett válasz, így az Orlando győzött, amely egyébként nem játszott túl jól, de RJ Hampton (20 pont, 8 lepattanó, 6/10 tripla) és Mo Bamba (10 pont, 5 blokk) azért mutatott szép dolgokat is - a védekezésük nem volt rossz, összességében nem érdemtelen a sikerük, de azért Suggs, Fultz, Carter-Williams és Isaac visszatérésével nyilván szeretnének majd javulni.

Tartalékos Boston. Nem erőltette ezt a meccset a Celtics, Brown és Horford koronavírus miatt hiányzott, Tatum, Smart, Richardson és Schröder pedig pihenőt kapott, így cserecsapattal állt ki a társaság. Aaron Nesmith (23 pont, 4/8 tripla, 4 gólpassz) kilógott felfelé ebből a keretből, Payton Pritchard is jól mozgott, a kezdőbe kerülő Grant és Robert Williams sem volt rossz, de a játékot ebben a felállásban nyilván nehéz értékelni, nem is tesszük meg - az utolsó napon a Heattel találkoznak még, meglátjuk, hogy ott akarnak-e kicsit élesebbé válni az alapszakasz előtt. 

A Magic legjobb dobói: Hampton 20/6, Carter Jr. 13, Anthony 11/3
A Celtics legjobb dobói: Nesmith 23/12, Langford 12, Pinson 11

 

New York Knicks - Detroit Pistons 108-100

Eredményes New York-i kulcsemberek. Érdekes, hogy mindkét oldalon sokat, 30, vagy akár annál több percet is játszottak a kezdők és úgy is szoros lett a találkozó, hogy a Detroitot egyrészt jóval alacsonyabban rangsorolják, másrészt náluk azért bőven voltak fontos hiányzók. A Knicksnél Kemba Walker, Nerlens Noel és Mitchell Robinson hagyta ki a derbit, de a húzóemberek közül többen is remekeltek és amíg ők fent voltak, addig egyértelműen jobb is volt a New York: Julius Randle (29 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, +19-es +/-), Taj Gibson (21 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) és Derrick Rose (14 pont, 5 gólpassz, 6/9 mezőnyből) is kitett magáért. Csapatszinten ennek ellenére sem tudtak dominálni, főleg az első félidőben voltak gondjaik, a fordulás után tudták a kezükbe venni a meccset és végül meg is nyerték, de nem volt minden tökéletes - az említettek formája biztató, az alapszakasz előtt pedig a Washington ellen még egyszer gyakorolhatnak.

Masszív Detroit. Cunningham, Hayes és Bey révén három meghatározó játékos hiányzott a Pistonsból, de a többiek nagyon stabil játékkal, jó védekezéssel tudtak egy szoros meccset játszani - vezettek 8 ponttal is és bár később voltak 16 pontos lemaradásban, de összességében jól vizsgáztak ezen az estén. Az első félidő szinte végig kiélezett volt, a detroiti kezdők pedig +1-4 pont körüli +/- mutatóval szálltak ki 23-31 játékpercet követően - Saben Lee (4/4 tripla, 5 gólpassz), Frank Jackson (15 pont, 7 lepattanó), vagy Jerami Grant (18 pont, 2 blokk) is kiemelhető tőlük. A végére azért csak 40% lett a mezőnymutatójuk és 30% alá csúszott a triplájuk, ezek miatt kaptak ki, nem volt bennük elég tűzerő, de ha Cunningham és Hayes szervezi a játékot, akkor ennek kicsit javulnia kell - a Sixers elleni utolsó előszezon-meccsükön még dolgozhatnak a támadójátékukon.

A Knicks legjobb dobói: Randle 29/12, Gibson 21/3, Rose 14/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 18/6, F. Jackson 15/6, Lee 14/12

 

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 108-99

Tompa volt a Denver. Túl sokat nem várunk ebben a szezonban a Thundertől, így a (minden bizonnyal) bajnoki címért induló Denvernek papíron simán hoznia kellett volna a derbit úgy, hogy 25-30 percet játszottak a kezdők és végre Will Barton is rendelkezésre állt. Ennek ellenére igazából egyáltalán nem tudott ellenfele fölé nőni a Nuggets, aminek a fő oka a pocsék dobóforma volt, 40%-kal célzott a társaság és csak 25%-kal triplázott, így bár egyszer volt 8 pontos előnyben is, de összességében inkább hátrányból játszott és 19 egységgel is égett már. Pedig Jokics nem volt rossz (sőt, 22 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 8/11 mezőnyből, magasan a legjobb denveri volt), de a többiek csak részben tudtak felnőni mellé és valahogy nem működött a játék, tompának tűntek a játékosok és főleg védekezésben mozdultak lassan. Barton elsőre felemásan játszott, 11 pontját 4/14-es mezőnymutatóval és 1/6 triplával hozta, de leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, az újonc Hyland is mutatott biztató dolgokat ismét, összességében azért aggódni nem kell, de tény, hogy ezúttal úgy kaptak ki egy kifejezetten gyengének tartott csapattól, hogy azt a felállás, vagy a rotáció abszolút nem indokolta volna. 

Biztató OKC. Hatan is 10-16 pont között dobtak a Thundernél és ebben nincs benne a csapat vezérének tartott Shai Gilgeous-Alexander, aki visszafogottan, csendesen játszott ezen az estén. Jó volt az újonc Giddey, hasznosan és hatékonyan játszott a Dort-Bazley páros, Derrick Favoris kiváló 15 percet adott kezdő centerként, a padról pedig a Roby-Mann páros dobált össze 26 pontot teljesen jó százalékkal. A siker kulcsa alapvetően is a dobáshatékonyság volt, a Denverét már említettük, a Thunder pedig szűk 49%-kal célzott mezőnyből és 38%-kal triplázott, ráadásul teljesen elvette a Nuggets leindításait (hat pont ezekből), "állóháborúra" késztette ellenfelét, amelyből nagyobb akarattal és pontosabb dobásokkal jobban jött ki. 

A Thunder legjobb dobói: Bazley 16/6, Dort 14/9, Giddey 14/3, Roby 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/3, Porter Jr. 15/6, Barton 11/3

 

Utah Jazz - Milwaukee Bucks 124-120

A Bucksnál a kezdő volt jó. A Jazznél csak 13-16, míg a Milwaukee-nál 21-26 percet játszottak a kezdők és amíg mindketten fent voltak, addig egálközeli eredményt láthattunk, majd a Bucks első sora a "többletpercek alatt" meglógott és összességében 13-16 pontot vert ellenfelére. Jó volt Khris Middleton (25 perc alatt 25 pont, 3/4 tripla) és hatékonyan játszott Giannis Antetokounmpo is (21 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 9/12 mezőnyből 21 perc alatt), őket pedig kiválóan kiegészítette a Lopez-Holiday-Allen sor. A kispad aztán nem tudta befejezni a meccset, ott most több szervezettségi probléma is felmerült, nem működött a cseresor, egyedül az egész előszezonban remeklő Jordan Nwora említhető pozitívumként, így végül a Milwaukee elvesztette a találkozót, de ez persze igazából egyelőre nem lényeges. Úgy tűnik, hogy DiVincenzo helyett stabilan Grayson Allen lehet a kezdő (amíg előbbi nem játszhat), jól is néz ki a sztárokkal, akik magabiztosan várják az alapszakaszt, nincs nagy gond a címvédőnél. 

A Jazz is felkészült. Legutóbb parádésan játszott a Utah akkor, amikor végre a kezdőket is bevetette Quin Snyder, most pedig igazából csak "megmutatta" legjobbjait a csapat, de mindegyikük hozta, amit kellett. Conley, Mitchell, Gobert és Bogdanovic is remekül játszott, jól dobott, eredményes tudott lenni, így tudtak egálban lenni a Bucksszal, majd náluk a cserék azért inkább pluszt hoztak, Clarkson, Butler és Hughes is tíz pont fölé jutott, az egész kispad bőven hozzá tudott tenni. Alapvetően egy végig szoros meccset láthattunk, amelynek végén a Milwaukee fagyott le és az utolsó bő öt percet 13-4-re nyerte meg a Jazz, ezzel elvitte a győzelmet, míg a megálló Bucks számára nem lett tökéletes az este - ezzel együtt egyik félnek sincs oka elégedetlenkedni, a Utah már "végzett" az előszezonnal, míg a Milwaukee a Dallas ellen egyszer még pályára lép. 

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 18/12, Butler 16/6, Bogdanovic 14/6
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/9, Antetokounmpo 21/6, Holiday 13/3, Nwora 13/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus