85 ponton tartotta a GSW-t a Jazz, Portlandben is kikapott a Lakers

Hozta a kötelezőt a Cleveland és a Toronto, Charlotte-ban győzött a Bulls, a Minnesota sikerszériája viszont véget ért.

 

Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 105-92

Kozmetikázott a Spurs. A szoros első negyed után nem volt nagy kérdés, hogy melyik a jobb csapat, a San Antonio a nyitó felvonást ugyan még megnyerte egy ponttal, de aztán átvette az uralmat a Cleveland és a nagyszünetben kilenc egységgel előrébb járt, a folytatásban pedig már 23 pont is volt a hazai előny. A Spurs innen jött vissza hétre a záró etapban, de a Cavs még időben összekapta a védekezését és a vendégek három kulcsfontosságú percig nem találtak a gyűrűbe, ami nem férhetett bele - a hátralévő időben már nem tudtak veszélyeztetni, így összességében magabiztosan nyert a Cleveland. Az ohióiak a második negyedben futott 20-4-ük után a harmadikban egy 12-2-t repesztettek, ezek voltak a döntő ütések, ráadásul a San Antonio 40% alatti mezőnymutatót és csak 24%-os triplázást tudott összehozni, ezzel nem nyerhetett Gregg Popovich alakulata.

Garland visszatért, LeVert debütált. Két fontos esemény is történt a győzelem részeként hazai oldalon, ugyanis egyrészt visszatért négymeccses kihagyásából a csapat vezére, Darius Garland, másrészt debütálhatott az együttesben a nemrég megszerzett Caris LeVert. Garland azonnal vissza is rázódott, ott folytatta, ahol a sérülése előtt abbahagyta, hiszen 30 perc alatt 27 ponttal, 12/15-ös mezőnymutatóval, 3/3 triplával és 6 gólpasszal zárt, ő mozgatta a társaságot és ő lett a Cleveland legjobbja. LeVert szinte azonnal megcsinált egy betörés-kiosztást a pályára lépése után és megmutatta, hogy mit tud ő hozzátenni a támadójátékhoz, végül 11 pontot dobott csereként beszállva - ő kicsit még kereste a helyét a rendszerben, de a közönség így is folyamatosan biztatta. Rajtuk kívül az egyarán dupla-duplázó Mobley-t és Allent is érdemes kiemelni, míg a Spursnél senki nem játszott igazán komplett meccset: Murray, Pöltl vagy Vassell is csinált biztató dolgokat, de mindegyikük sokat is hibázott. Meglepetés tehát nem történt, a San Antonio 2,5 meccsre van a playintől, a Cavs pedig mindössze egyre a keleti első helytől.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 27/9, Mobley 18, Allen 15
A Spurs legjobb dobói: Johnson 18/9, Vassell 18/6, White 17/6

 

Charlotte Hornets - Chicago Bulls 109-121

DeRozan extra, a Bulls tért vissza a győztes útra. Egyik csapat sem volt túl jó formában a mérkőzés előtt, de végül a Chicago tudta rendezni a sorait annyira, hogy újra győzzön annak ellenére, hogy Ball, Caruso és Dosunmu sem lehetett ott a parketten. A vendégek a szoros első negyed után a másodikban "csaptak oda", azt 30-16-ra nyerték meg és innentől kezdve szinte végig kétszámjegyű előnyben voltak - a harmadik játékrészben próbált rohamozni a Charlotte, de hamar válaszolt a vendégcsapat és a záró etapban már húsz egység felett is járt a különbség. A Bulls a sok hiányzó hátvéd nélkül Nik Vucsevicsen keresztül játszotta a legtöbb figuráját, a center pedig folyamatosan jó döntéseket hozott, jó zárásokat adott és 18 ponttal, 15 lepattanóval, 8 gólpasszal, valamint 3 blokkal csapata egyik legjobbjaként tündökölt. Említsük meg Zach LaVine.t (27 pont, 5/10 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is, de ismét azt a DeMar DeRozant kell kiemelnünk, aki egészen extra formában van: ezúttal 36 pontot dobott 13/19-es mezőnymutatóval és 3/4 triplával, az utóbbi négy mérkőzésén pedig 37,5-et átlagol, ami félelmetes teljesítmény. Csapatszinten végül 56%-os mezőnymutatót és 48,5%-os triplázást hoztak össze, gördülékeny, hatékony játékkal hozták a fontos idegenbeli győzelmet, hétvégén a Minnesota elleni hazain bizonyíthatnak majd.

Továbbra is borzasztóan dob a Charlotte. Zsinórban hatodszor kapott ki a Hornets és a hazai csapat problémája ezúttal is ugyanaz volt, mint az utóbbi mérkőzések során: a pocsék dobóforma. A 42,6%-os mezőnymutató és a 30%-os triplázás nem lehetett elég a sikerhez, ahhoz az ő védekezésüknél sokkal jobbra lenne szükségük és az említett hatos bukószéria során összességében még ennél is rosszabbul, csak 27,6%-kal céloznak távolról. James Borrego vezetőedző szerint erre nincs varázsbab, frissen kell tartani a lábaikat és az elméjüket, dolgozniuk kell, az majd visszahozza a dobóformájukat, de nem fognak holnap 200-zal több hármast rádobni edzésen, nem ez a megoldás. LaMelo Ball (33 pont, 5/10 tripla, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) ezen a téren és egyébként is kiemelkedett a csapatból, de egyedül nem tudta túldobni a több lábon álló Chicagót, úgyhogy egyre mélyebbre süllyednek: már csak 50%-on állnak és egyetlen meccsel előzik meg a keleti tizedik Atlantát.

A Hornets legjobb dobói: Ball 33/15, Bridges 22/6, Oubre Jr. 19/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 36/9, LaVine 27/15, Vucsevics 18

 

Oklahoma City Thunder - Toronto Raptors 98-117

Nem hibázik a Raptors. Kényelmesen hozta a kötelező győzelmet a Toronto: a kanadaiak gépezetét Pascal Siakam nagyon hamar berúgta, hiszen az erőcsatár az első kilenc perc során 15 pontot dobott 7/8-as mezőnymutatóval - a negyed végén 12-vel vezetett a vendégcsapat és onnantól végig kézben tartotta az eseményeket. A nagyszünet előtt kicsit kozmetikázott a helyzeten az OKC, de komolyabban nem ingott meg a Raptors, a harmadik negyedben ismét 15 egység körülire növelte a különbséget, a záró etapban pedig már nem voltak izgalmak, lemenedzselte a helyzetet Nick Nurse alakulata. Siakam végül 27 ponttal, 16 lepattanóval, 5 gólpasszal és 13/17-es mezőnymutatóval zárt, OG Anunoby is dupla-duplázott, Fred VanVleet 21 pontot, 6 gólpasszt és 6/14 triplát tett a közösbe és összességsében a kezdőötös 86 pontot jegyzett. A csapatszintű 50% feletti mezőnymutató bőven elég volt a sorozatban hetedik sikerhez így pedig másfél meccsre megközelítették a tabellán a keleti ötödik Sixerst - egy-két hete erre azért nem fogadtunk volna...

A cserék dicsérhetők a Thundernél. Egyetlen pozitívumot emelhetünk ki a hazaiaknál, az pedig a kispad teljesítménye: a második negyedben a cserék hozták vissza a meccsbe a csapatot és a nagyszünetig 22-7-re verték meg a Raptors második sorát. Ez a folytatásban is így maradt, hiszen a Thunder "tartalékjai" több pontot dobtak, mint a kezdőötös, főleg Alekszej Pokusevski (4/5 tripla, 4 labdaszerzés, 2 blokk) dicsérhető egyénileg - ez azonban még egy szoros küzdelemre sem lett elég a végén, így nem tudták borítani a papírformát és újabb vereséget szenvedtek.

A Thunder legjobb dobói: Pokusevski 18/12, Maledon 18/9, Dort 15/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 27/3, VanVleet 21/18, Barnes 17/3

 

Utah Jazz - Golden State Warriors 111-85

Most tért vissza "tényleg" a Jazz. Ugyan Rudy Gobert és Rudy Gay nem léphetett pályára, de ezzel a meccsel mutatta meg igazán a Utah, hogy lezárta a korábbi, hosszú ideig tartó hullámvölgyét. A társaság sorozatban negyedszer is nyert és simán verte azt a Warriorst, amelytől eddig oda-vissza kikapott az alapszakasz során: az első negyedben kapott 31 pont után levédekezte a pályáról ellenfelét a vendéglátó, 18, 16 és 20 pontokat engedett a következő három játékrész során. Emellett Gobert nélkül is uralta a lepattanózást (52-35) és dominált a festékben (48-20), így pedig a végére teljességgel felőrölte a GSW-t: az utolsó negyednek 14 pontos előnnyel ment neki a gárda, de ott volt már közte 30 is, kiütés lett a vége. A parádés védekezésnek köszönhetően támadásban nem is kellett extra Conley-éktól, dobtak ugyan 17 triplát, de nem céloztak különösebben pontosan és végül csak Donovan Mitchell (14 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz), valamint Bojan Bogdanovic (23 pont, 6 lepattanó) érte el a 30 perces határt. Az önbizalmuk egyre inkább felépül, közelít Gobert visszatérése, tegnap pedig cseréltek is, a sérült Joe Ingles elboltolásával megerősítették a keretüket a folytatásra, úgyhogy bizakodva tekinthetnek a jövőbe: nemrég még nagyon mélyen voltak, de úgy néz ki, hogy most már valóban visszatértek. 

Nem volt ott fejben a GSW. Green, Wiseman és Iguodala mellett ezúttal Klay Thompson is hiányzott a Warriorsnál, Steve Kerr pihenőt adott a dobógépnek, de a pályára lépők sem tűntek igazán élesnek sem védekezésben, sem támadásban. A 17 gólpassz és a 36%-os mezőnymutató sem "GSW-s", nem járatták a labdát, pocsékul dobtak, de ezúttal hátul sem tették oda magukat a megszokott módon, a játék minden elemében hiányzott belőlük az agresszivitás, a keménység és az igazi akarat, egyáltalán nem voltak sem fizikálisak, sem koncentráltak.. Ennek az lett az eredménye, hogy sorozatban kilenc győzelem után teljesen simán kaptak ki, úgy maradtak alul, mintha különösebben nem is érdekelte volna őket az ügy - persze így is betonbiztos másodikak a ligában a Suns mögött, most pedig back-to-backet játszanak a Knicksszel, ahol tervek szerint már Thompson is ott lehet a parketten.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/9, Mitchell 14/12, Conley 13/12, Clarkson 13/6
A Warriors legjobb dobói: Poole 18/9, Curry 16/9, Wiggins 13/6

 

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 107-105

Bravúros győzelem. A Simons-Elleby-McLemore-Winslow-Nurkic kezdőt a Watford-Brown III-Blevins-Smith Jr. kispad támogatta a Blazersnél a back-to-back második felén, így értelemszerűen túl sok pozitívumot nem várhattunk a gárdától, de megmutatta ez a keret, hogy képes küzdeni és nem szabad leírni. Úgy nyertek a hazaiak, hogy az első félidőben 1/13 triplát dobtak, míg a Lakers 11-szer talált be kintről, de így is csak hétpontos hátrányban voltak a nagyszünetben, a harmadik negyedben visszajöttek, a negyedikben pedig egy 11-3-as futással azonnal fordítottak. A Los Angeles erre még próbált reagálni és bő három perccel a vége előtt 97-98 volt az állás, de aztán Jusuf Nurkic zsákolt, Anfernee Simons pedig rövid idő alatt két clutch triplát is bebombázott, miközben Dennis Smith Jr. előbb LeBron Jamestől, majd Anthony Davistől lopta el a labdát kulcshelyzetben. A Lakers az utolsó másfél percben, ötpontos hátrányban már csak a hibákat halmozta, a végeredményt James utolsó másodperces triplája állította be, a sokkal nagyobb lelkesedéssel és agresszivitással játszó Portland pedig megérdemelt bravúrgyőzelmet aratott. Egyénileg leginkább Simonst (29 pont, 5 gólpassz, 5/11 tripla) és Nurkicot (19 pont, 12 lepattanó, 8/11 mezőnyből) érdemes kiemelni, a saját keretét lebontó együttes így borsot tört a Los Angeles orra alá - egyszer sem volt igazán "alul" a Blazers, az első félidei téglagyártást sem tudta kihasználni a Lakers.

Kínos vereség. A kiürített, Powellt, Covingtont, majd McCollumot is eladó Portland ellen kötelező lett volna nyernie a nagyon csikorgó Lakersnek és bár Russell Westbrook nem játszott a back-to-back második felén, de az utóbbi időben látott produkciók alapján ez nem biztos, hogy nagy hátrányt jelentett a vendégek számára. Ennek ellenére ezúttal sem emlékeztettek egy egymásért küzdő csapatra, LeBron James (30 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) azért tette a dolgát és hozta a számait, de Anthony Davis például 41 perc alatt csak 11 dobást vállalt (17 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk), a kezdőben senki más nem jutott hét pont fölé, összességében 21 labdát adtak el, 28-4-re kaptak ki gyorsindításból és még a lepattanózást is elvesztették. Sem az akaratuk, sem a koncentrációjuk nem volt rendben, így egy rendkívül kínos vereségbe néztek bele - voltak már mélyen a szezon során, voltak már jobb passzban is, de mivel most igazából minden fontos emberük bevethető, talán minden korábbinál aggasztóbb lehet számukra ez a forma, főleg azt is beleszámolva, hogy már február közepe van. Az utóbbi nyolc meccsükből hatodszor kaptak ki és semmilyen változás nem látszik sem a hozzáállásukon, sem a játékukon - jelenleg semmi másban nem bízhatnak, csak egy mai cserében, vagy abban, hogy az All-Star szünet alatt egy jótündér rendet tesz az öltözőben és utána megtáltosodnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 29/15, Nurkic 19, Winslow 11, Brown III 11/3
A Lakers legjobb dobói: James 30/9, Davis 17, Horton-Tucker 14/12

 

Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 132-119

Sabonis és Lamb is debütált, visszavágott a Kings. Előző este ugyanitt találkoztak egymással a felek, a back-to-back második felére azonban jelentős erősítést kapott a Sacramento, ugyanis szinte edzés nélkül, de ott volt a kezdőben a frissen megszerzett Domantas Sabonis, a kispadról pedig a vele együtt érkező Jeremy Lamb is beszállhatott. Sabonis rögtön letette a névjegyét, szinte "ismeretlenül" dobott 22 pontot 10/19-es mezőnymutatóval, leszedett 14 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt, azonnal a hazaiak egyik legjobbjaként tündökölt, de Lamb is tette a dolgát, ő 14 pontot, 6 lepattanót, 5 gólpasszt és 2 blokkot tett a közösbe, vele a pályán +26-ban volt a Sacto. Az oda-vissza hullámzó dobópárbajból pedig a végén jól is jött ki a vendéglátó, amely 52%-os mezőnymutatóval, 40%-os triplázással, 89%-os büntetőzéssel és 32 gólpasszal egyszerűen túldobta ellenfelét és a 42-27-re megnyert második negyed után a záró etapban is egyértelműen a Minnesota fölé nőtt, így 13 pontos hátrányból fordítva visszavágott az előző esti vereségért. A negyedik felvonásban egy 14-2-es rohammal vette kezébe a dolgokat a Kings, ebben Sabonis mellett De'Aaron Fox is jelentős szerepet vállalt és a csapat az utolsó négy és fél percben döntötte el a küzdelmet - 114-115 után jött az említett futás az utolsó percig, ezzel sikerült eldönteniük a küzdelmet. Fox (27 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és az említett "új fiúk" mellett Harrison Barnes (30 pont, 4/5 tripla) is kitett magáért, a csapatnál pedig remélik, hogy a cserék után és ezzel a sikerrel el tudnak indulni felfelé - 2,5 meccsre vannak a playint érő nyugati 10. helytől.

Nem tudta megismételni a Minnesota. A vendégek az előző esti remek játékuk után nem tudtak "duplázni" és bár támadásban ők is jók voltak, de annyira nem volt védekezésük, hogy nem tudták két győzelemmel lehozni ezt a sacramentói back-to-backet. D'Angelo Russell (29 pont, 10 gólpassz, 6/13 tripla), Karl-Anthony Towns (21 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Anthony Edwards (26 pont) számaival sem volt probléma, már az első negyedben lelépték a Sactót, majd amikor a másodikban kaptak egy jelentős pofont, képesek voltak válaszolni a harmadikban és előnnyel mehettek az utolsó játékrészre. Ott sem voltak rosszak, de az utolsó percekben egyszerűen meg kellett volna állítani ellenfelüket, amelyre egy pillanatig sem voltak képesek, úgyhogy fájó vereséggel ért véget a szép győzelmi sorozatuk - le kell vonni a következtetéseket és hétvégén Chicagóban megpróbálni javítani.

A Kings legjobb dobói: Barnes 30/12, Fox 27/6, Sabonis 22
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 29/18, Edwards 26/9, Towns 21/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus