A Boston a keleti második, Luka Doncic megsérült

A GSW szerezte meg a nyugati harmadik kiemelést, a Dallas viszont duplán pórul járt: Luka Doncic megsérült az így tét nélkülivé váló mérkőzésen. Sehol nem történt helycsere az utolsó játéknapon, Joel Embiid lett a pontkirály.

Brooklyn Nets - Indiana Pacers 134-126

Hetedik a Brooklyn. Nyernie kellett a keleti hetedik hely és így az elérhető legjobb playin-pozíció megszerzéséhez a Netsnek, ezt pedig elsöprő dobófesztivállal meg is csinálta Steve Nash csapata. A hazaiak 41-29-re nyerték az első negyedet, a nagyszünetben 16 ponttal vezettek és onnantól ezt a különbséget menedzselték, a kiváló dobóformájuk mellett a nem túl agresszív védekezésük és az eladott labdák 21-7-es (!) aránya gátolta meg őket abban, hogy végleg eldöntsék a küzdelmet. Komoly veszélyben viszont így sem forgott a sikerük, Kyrie Irving 35 ponttal és 15/20-as mezőnymutatóval húzta a társaságot, a dobásokkal kicsit szenvedő, de 20 pontja és 10 lepattanója mellett karriercsúcsot jelentő 16 gólpasszt szétosztó Kevin Durant is hozzátette a magáét, illetve Andre Drummond (20 perc alatt 20 pont, 13 lepattanó, 2 blokk, 9/9 mezőnyből) és Bruce Brown (21 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is kitett magáért. Ebből végül 64,2%-os, bődületes mezőnymutató sült ki csapatszinten és bár egyszer, 91-91-nél egyenlített a Pacers, de ott is érződött, hogy ha a Brooklyn kiküszöböli a látványos könnyelműségeit, akkor nem lehet kérdés. Így is történt, megemberelte magát a gárda és hozta sorozatban negyedik győzelmét, így a hetedik helyen zárta az alapszakaszt és ha holnap hazai pályán lenyomja a Clevelandet, akkor ott is lesz a playoffban a Boston ellenfeleként. 

Búcsúzunk a Pacerstől. Az Indiana teljesen más kerettel és teljesen más pozícióban zárta ezt a szezont, mint eredetileg tervezte, most megindulhat egy kisebb újratervezés és át kell gondolni, hogy mi történik majd ezzel a csapattal. Sorozatban tíz vereség után 25-57-tel, ligaszinten hátulról az ötödik helyen fejezték be az alapszakaszt és bár most is jó meccset játszottak (bedobtak 19 triplát és kiosztottak 32 gólpasszt), de védekezés nélkül ezúttal sem lehetett érdemi keresnivalójuk. Tyrese Haliburton (17 pont, 10 gólpassz) most is jelezte, hogy ő lehet az egyik sarokköve a társaságnak, minden más egyelőre a levegőben lóg - csalódást keltő idény végén búcsúzunk tőlük, kíváncsian várjuk, hogy jövőre merre indulnak.

A Nets legjobb dobói: Irving 35/12, Brown 21/3, Durant 20, Drummond 20
A Pacers legjobb dobói: Brissett 28/15, Hield 21/15, Washington Jr. 18/12

 

Charlotte Hornets - Washington Wizards 124-108

Maradt tizedik a Hornets. Hozta a kötelezőt a Charlotte, de nem ment vele semmire, mert az Atlanta és a Cleveland is győzött, így a tizedik helyen jutott be a playinbe James Borrego alakulata. A társaság Terry Rozier (25 pont, 6 gólpassz, 5/9 tripla) és LaMelo Ball (24 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 6/7 tripla) vezetésével múlta felük a tét nélkül játszó Washingtont, a szoros első félidő után a harmadik negyedben tudtak meglépni, amikor a padról beszálló Isaiah Thomas egymaga 14 pontot szórt, majd a záró etapban egy 20-9-es futással döntötték el a küzdelmet - Rozier 18-at szórt ebben a periódusban, az említett 20-9-ből pedig 15-öt vállalt magára. Borrego szerint a szezonjuk legjobb játékát mutatták az alapszakasz hajrájában, 16-ból 11-et nyertek és a 2000-2001-es Seattle óta ők a legjobb mérleggel rendelkező 10. helyezettek a 43-39-ükkel - mégis Atlantában kell kiharcolniuk azt, hogy egyáltalán játszhassanak konkrétan a playoffért. A Wizards nem akart már semmit, a szezonja régen elúszott, most is kiültetett mindenkit, akit csak lehetett, így végül 35-47-tel, a keleti 12. helyen zárta a szezonját. 

A Hornets legjobb dobói: Rozier 25/15, Ball 24/18, McDaniels 14/6, Thomas 14/6
A Wizards legjobb dobói: Hachimura 21/3, Kispert 20/12, Gafford 13

 

Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 133-115

Veszteni akart a Bucks. Ahogy arra számítani lehetett, a Milwaukee "visszautasította" a keleti második helyet és a Brooklyn elleni párharcot, ezért feltett szándéka volt elveszteni ezt a meccset - összesen hét játékost küldött pályára Mike Budenholzer és közülük valószínűleg csak Jrue Holiday volt olyan, akivel majd a rájátszásban is találkozni fogunk. Itt pedig meg kell említenünk, hogy Holiday ugyan ott volt a kezdőben, de hét másodperc múlva lecserélte őt edzője: bónuszfizetés járt neki, ha pályára lép, Budenholzer pedig elintézte ezt neki, ott volt a feldobásnál, majd beütött egy faultot és többet nem láttuk. A hat cserejátékos becsülettel küzdött, de egy negyed alatt kikapott 26 ponttal, igazából tökéletesen teljesítették a tervet, így a Bucks 51-31-gyel harmadik lett Keleten és a lehetőségek közül a legbarátságosabbnak tűnő ellenféllel, a Chicagóval találkozik majd az első körben. 

Nyolcadik lett a Cavs. A 46-20-ra nyert első negyedben nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudja elbukni ezt a mérkőzést a Cleveland és a hazaiak a magasemberek vezetésével végül kicsit ki is szolgálták közönségüket: Kevin Love (32 pont, 10 lepattanó, 8/11 tripla alig 15 perc alatt) döbbenetes meccset játszott, Lauri Markkanen 21 perc alatt szórt 23 pontot, Evan Mobley pedig 23 perc alatt 18 ponttal, 10 lepattanóval és 4 blokkal zárt. A percszámokból azért érezhető, hogy ők is csak átmozgatták magukat az első félidőben, aztán pihentek, a keleti nyolcadik hely meglett, így a Brooklynnal találkoznak a playinben, ha pedig ott nem járnak sikerrel, akkor a Hawks-Hornets győztese ellen tehetnek még egy próbát. 

A Cavaliers legjobb dobói: Love 32/24, Markkanen 23/12, Mobley 18
A Bucks legjobb dobói: Mamukelashvili 28/6, T. Antetokounmpo 27/3, Nwora 24/9

 

Houston Rockets - Atlanta Hawks 114-130

Megőrizte kilencedik helyét a Hawks. Nyernie kellett a playin-pozíció megtartásához az Atlantának és a vendégek ennek megfelelő élességgel léptek pályára az utolsó játéknapon: 11 ponttal nyerték az első negyedet, innentől pedig kézben tartották az eseményeket. A nagyszünetben 14 volt közte, aztán javított a Rockets, de a záró etapban összekapta a védekezését Nate McMillan alakulata és ismét nyitott az ollón, az este folyamán volt már közte 23 is az Atlanta javára. Összességében nagy nehézségek nélkül hozták a kötelezőt, Trae Young (28 pont, 11 gólpassz), Danilo Gallinari (26 pont, 6/8 tripla) és De'Andre Hunter (22 pont, 4/4 tripla) is kitett magáért, de a dupla-duplázó Clint Capela (18 pont, 13 lepattanó 23 perc alatt), a 11-5-5-tel záró Kevin Huerter és a padról 14-6-7-tel beszálló Bogdan Bogdanovics is hozzátette a magáét. Összességében 52%-kal dobtak mezőnyből és 55%-kal pörköltek be 21 triplát, úgyhogy megőrizték a kilencedik helyüket és a Hornets, majd a Nets-Cavs vesztese jelenti azt a két lépcsőt, amelyen keresztül bejuthatnak a rájátszásba. 

Jalen Green nyomatékos lezárása. Az idény folyamán fokozatosan érzett rá az NBA-re Jalen Green, a Rockets 1/2-es újonca, aki egyre jobb pontszerzővé vált az elmúlt időszakban: ugyan szezonszinten "csak" 16,9-et átlagolt, de márciusban már 20 feletti adatot hozott, áprilisban pedig 25,5-et úgy, hogy öt meccsből négyszer is elérte a 30-as határt. Mindezt ezen az estén tetézte meg, amikor 41 pontos szezoncsúccsal zárta le a szezonját, 14/26-ot dobott mezőnyből és 9/11 büntetőt tett ehhez hozzá, Houstonban csak azt remélik, hogy ugyaninnen folytatja majd ősszel. Mellette Kevin Porter Jr. (26 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is kellően jó számokkal zárt, a Rockets pedig sikeresen összehozta a liga legrosszabb mérlegét 20-62-vel, így jó esélye van egy újabb top fiatalra - zajlik az építkezés, az pedig fontos lépés volt, hogy Green és Porter Jr. párosáról kiderüljön, ami kiderülhet. 

A Rockets legjobb dobói: Green 41/12, Porter Jr. 26/18, Mathews 14/9
A Hawks legjobb dobói: Young 28/12, Gallinari 26/18, Hunter 22/12

 

Memphis Grizzlies - Boston Celtics 110-139

Nem taktikázott a Boston. A Bucks veresége már ismert volt a vendégek előtt, ahogy az is, hogy a Grizzliest nem érdekli már ez a mérkőzés és Ime Udoka végül úgy döntött, hogy akkor inkább legyen győzelem, azzal keleti második hely és valószínűleg Brooklyn elleni elsőkörös párharc. A Celtics 72-49-re vezetett a nagyszünetben, így egy félidő alatt érvényesítette a papírformát és lezárta a mérkőzést, full kerettel állt ki a gárda, de a kezdők végül csak 23-26 percet játszottak - Jayson Tatum ennyi idő alatt is beszórt 31 pontot 9 lepattanóval és 6/8 triplával, de szerencséjükre nem sérült meg senki és lehetett kicsit pihenni is. Az 54,5%-os mezőnymutató és a 34 gólpassz szép adat, játszottak egy pozitív hangulatú edzőmeccset az alapszakasz zárásaként, most pedig közel egy hetet pihenhetnek, készülhetnek a playoffra. 

Nem érdekelte a meccs a Memphist. A back-to-back érkező hazaiak már előző este letudták a "ráhangolódást", most pedig inkább a pihentetést választották, a csapat "első fele" nem lépett pályára, a cseresornak kellett lezárnia az alapszakaszt. Ez megtörtént, esélyük nem volt a szoros mérkőzésre sem, de ez nem zavart senkit, a hazai publikum is láthatja még kedvenceit a rájátszásban, úgyhogy elnézte ezt a találkozót. Taylor Jenkins vezetőedző szerint némi alapvető felkészülési munkát már el is végeztek a Minnesotával és a Clippersszel kapcsolatban is, hiszen közülük kerül ki az elsőkörös ellenfelük, de hozzátette, hogy bárki is lesz az ellenfél, ők csak finomhangolni akarják a játékukat, mert bíznak abban, amit és ahogy eddig elértek. 

A Grizzlies legjobb dobói: Aldama 20/6, Williams 18/12, Konchar 17/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/18, Brown 18/6, Horford 13/3

 

New York Knicks - Toronto Raptors 105-94

Toppin és Quickley felhívta magára a figyelmet. Egyik csapatnak sem maradt már semmilyen célja az alapszakasz végére, a Toronto biztos ötödikként, a Knicks biztos kiesőként érkezett meg, így a "részmotivációk" kerültek előtérbe. Az egyik ilyen Obi Toppint fűtötte, aki szemmel láthatóan meg akarta győzni az edzői stábot arról, hogy komolyabb szerepre is érdemes: a szezonszinten 8,5 pontot átlagoló csatár áprilisban 23,5 pontot dobott átlagosan, legutóbb 35-ig jutott 6/9 triplával, most pedig ezt is megfejelve 42 egységgel karriercsúcsot szórt 6/14 hármassal és 10 lepattanóval körítve. Mellette a másik motivált játékos Immanuel Quickley volt, aki a legutóbbi 23-6-10-es remeklése után most 34 ponttal szintén karriercsúcsot jegyzett, ráadásul 10 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott - ő is az utolsó, tét nélküli meccseken lépett szintet, jelezve, hogy lehet rá számítani. Ez pedig a nem túl motivált Raptorsszal szemben elég is volt a győzelemhez, a kilenc ponttal nyert első negyed után nagyrészt a hazaiak vezettek, majd a szinte egálról induló záró etapban még egy lapáttal rá tudtak tenni, újra megléptek és behúzták a meccset - így a tavalyi playoff-szereplés után óriási csalódást okozó szezonjukat sikerrel zárták le és még utoljára okoztak pár jó percet a Madison Square Garden közönségének.

Jöhet a playoff. VanVleet és Siakam sem játszott a Torontónál, de azért nem pihentette agyon a keretét Nick Nurse, hiszen Gary Trent Jr. például 31 percet játszott - az viszont egyértelmű volt, hogy nem akarnak már megszakadni, nem "haltak meg" a pályán. A 39%-os mezőnymutató és a 30% alatti triplázás is jelzi a dekoncentráltságot és bár a záró etap elején még vezettek három ponttal, de aztán elsöpörte őket a Toppin-Quickley páros és lényegtelen vereséggel zárták az alapszakaszt. Az első körben így a Sixersszel találkoznak majd pályahátrányból, ahol lehet keresnivalójuk, hiszen 3-1-re nyerték az idei szériát Embiidék ellen - Nurse is "jó matchupról" beszélt, meglátjuk, hogy képesek-e a bravúrral felérő továbbjutásra. 

A Knicks legjobb dobói: Toppin 42/18, Quickley 34/12, Burks 10/6
A Raptors legjobb dobói: Boucher 21/9, Trent Jr. 17/3, Flynn 10/6

 

Orlando Magic - Miami Heat 125-111

Oladipo 40-et dobott, cserékkel játszott a Heat. Sem a győzelem, sem a vereség nem számított sehova egyik csapatnál sem, így tökéletesen értelmetlen volt ez a mérkőzés, a keleti első kiemelt Miami pedig ennek megfelelően a cseresorát küldte pályára, a kezdőit pihentette. A playoffban is várható játékosok közül ketten voltak ott a parketten, Duncan Robinson 20 perc alatt 3/9 triplát dobott be, Victor Oladipót viszont sikerült beélesíteni a rájátszás előtt: a nagyon hosszú sérülés és kihagyás után a formáját és ritmusát kereső hátvéd folyamatosan alkothatott és végül 13/22-es mezőnymutatóval, 5/11 triplával, 9/11 büntetővel, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal kereken 40 pontos estét produkált. Oladipo még csak a nyolcadik idei meccsét játszotta és már a nagyszünetben 25 pontnál tartott, nagyon fontos volt a saját bevallása szerint még mindig rehabon lévő játékos számára, hogy legyen egy ilyen élménye, így van esély arra, hogy elkapja a fonalat és értékes pluszt tud majd hozzátenni a playoffban. A meccset viszont a teljesebb kerettel érkező Magic nyerte, a hazaiak a második negyedben kilenc ponttal megléptek és az alacsony színvonalú összecsapáson egy fokkal pontosabbnak, motiváltabbnak bizonyultak - Fultz 15 gólpasszt osztott szét, Bamba és Wagner is dupla-duplázott, Okeke 5/7 triplát szórt be, Hampton pedig 21 pontig jutott. A gárda így is keleti utolsóként és ligaszinten utolsó előttiként zárta az alapszakaszt, az újabb jó draftcetli valószínűsíthető, a céljukat elérték. A Heatnél egy aggasztó esemény azért van, Bam Adebayo ugyanis az egészségügyi protokoll alá került, vagyis minimum péntekig nem is edzhet a csapattal - igaz, addig nem is derül ki, hogy ki lesz az ellenfelük az első körben. 

A Magic legjobb dobói: Bamba 21/15, Hampton 21/12, Okeke 17/15
A Heat legjobb dobói: Oladipo 40/15, Smart 20/12, Highsmith 16/6

 

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 118-106

Egyik fél sem akart már semmit. A Sixersnek gyakorlatilag mindegy volt, hogy mi történik, hiszen a Bucks eredményét ismerte a csapat és azt is látta, hogy a Boston játszatja a kezdőit, vagyis biztos volt, hogy eredménytől függetlenül negyedik lehet a társaság Keleten. Emiatt Joel Embiid és James Harden sem lépett pályára, Embiid így is megnyerte a szezon pontkirályi címét, a csapat pedig végül ebben a felállásban is nyerni tudott, nem függetlenül attól, hogy a Detroitot sem érdekelte nagyon az este, Cade Cunningham is kiülte a találkozót. Óriási különbségek nem alakultak ki, de egy fokkal végig jobb volt a Philly, majd a 25-18-ra nyert negyedik negyedben el tudta dönteni a küzdelmet Doc Rivers alakulata, amely így ugyanúgy 51-31-gyel zárt, mint a Celtics és a Bucks, de a hármas holtverseny utolsó helyén, negyedik kiemeltként várhatja a rájátszást. A Pistons ugyan egyszer feljött egy 15 pontos hátrányból, de nem ért végig, így 23-59-cel, keleti utolsó előttiként, ligaszinten pedig hátulról harmadikként zártak, várják az újabb top tehetséget a drafton, hogy tovább épüljön a megfiatalodó, átalakuló gárda. Egyénileg azért említsük meg tőlük a 20 pontos, 10 lepattanós Luka Garzát, a Sixerstől pedig a 30-at dobó Shake Miltont, a 23 perc alatt 25-ig jutó Tyrese Maxey-t, valamint a 21 perc alatt 12/14 mezőnykísérletét elsüllyesztő, 25 pontja mellett 4 labdát is szerző Paul Reedet. 

A 76ers legjobb dobói: Milton 30/3, Reed 25, Maxey 25
A Pistons legjobb dobói: Garza 20/6, Livers 14/6, Key 12/3

 

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 120-124

A Bulls cseréi akarták jobban. A vendégeknél DeRozan, LaVine, Vucsevics és White sem lépett pályára, míg a Wolvesnál Karl-Anthony Towns ülte ki a meccset, de a többiek sem nagyon akartak megmozdulni: a maradék kezdő nagyjából negyedórát kapott amolyan átmozgatásként, ennyi volt a feladat. A Chicago cseréin viszont látszott a tűz, Patrick Williams karriercsúcsot jelentő 35 pontot szórt 10/21-es mezőnymutatóval, 3/4 triplával és 12/14 büntetővel, Ayo Dosunmu 45 percet játszott és 26 ponttal, valamint 6 gólpasszal zárt, Troy Brown Jr. dupla-duplázott és minden pályára lépő kitett magáért. Emiatt már az első negyedet is 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben 70-47-re, 23 egységgel vezettek, akarat terén nem voltak egy súlycsoportban a felek. A fordulás után azért a minnesotai cserék is felszívták magukat és szorossá tették a küzdelmet, 116-115-nél egyetlen pontra zárkóztak az utolsó két percben, de a Bulls mindig tudott válaszolni még időben - Dosunmunak volt egy clutch kettese, majd fél percnél egy triplája is, végül három másodperccel az órán Derrick Jones Jr. állította be a végeredményt. Tét persze igazából nem volt, a Wolves biztos nyugati hetedikként, a Bulls biztos keleti hatodikként zárta az alapszakaszt, a vendégek készülhetnek a Bucks elleni párharcra, a Minny pedig holnap már a Clipperst fogadja a playin-csatában. 

A Timberwolves legjobb dobói: Knight 17/3, Nowell 15/9, Reid 14/6
A Bulls legjobb dobói: Williams 35/9, Dosunmu 26/9, Brown Jr. 17/6

 

Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 130-120

Luka Doncic megsérült. A mérkőzést megelőzően az NBA visszavonta Luka Doncic 16. technikaiját, így mégsem kellett a pályától távol maradnia eltiltás miatt, de utólag jobban járt volna, ha nem tud játszani, mivel vádlisérülést szenvedett. Doncic amíg pályán volt, hozta a számait, 26 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt 29 perc alatt, és rá, illetve a 20/36 bedobott triplára építve nyerni is tudott a Mavericks, Jalen Brunson (18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is megütött egy erős átlagot, valamint Dorian Finney-Smith és Theo Pinson is beszórt 16-16 pontot. Végül semmit sem ért ez a siker, mivel a Warriors is behúzta a maga meccsét, így maradtak a nyugati negyedik helyen, ezzel eldőlt, hogy a Jazz ellen kell megvívniuk a rájátszás első körében, és most számukra az lesz a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz Doncic sorsa, mert nélküle jelentősen romlana a Mavericks esélye.

Dejounte Murray visszatért. Egy rejtélyes felső légúti megbetegedés miatt március 31-e óta először léphetett pályára a Spurs All-Star irányítója, ami a play-in előtt fontos is volt a vendégeknek, hogy valamennyire ismét fel tudja venni ritmust. Murray felemás meccset játszott, mert csak 5/15 dobását süllyesztette el, de így is eljutott 17 pontig, 7 gólpasszig és 3 labdaszerzésig, de a lényeg, hogy játszani tudott. A Spurs szekerét leginkább Keldon Johnson igyekezett megtolni, 24 ponttal, 6 lepattanóval és 4 labdaszerzéssel jelentkezett, ugyanakkor a triplái nem estek, Murrayhez hasonlóan ő is 1/6-tal zárt távolról, csapatszinten is megálltak 11/31-nél. Kiemelendő még a kispadról 18 ponttal beszálló Josh Richardson, illetve 12 ponttal és 6 gólpasszal jelentkező Tre Jones is, de ők sem tudtak akkora hatást gyakorolni a mérkőzésre, hogy azt meg tudják nyerni, összességében viszont jó kis felhozómeccs volt ez a számukra a Pelicans elleni play-in meccs előtt.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/6, Brunson 18/9, Finney-Smith 16/12, Pinson 16/12
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/3, Richardson 18/12, Murray 17/3

 

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 141-146 - hosszabbítás után

Vége a megpróbáltatásoknak. A várakozásoktól messze elmaradó szezonon van túl a Lakers, és a hírek szerint Frank Vogelt is ezen az estén láthattuk utoljára a csapat kispadján, viszont legalább a búcsú emlékezetesre sikeredett a 2020-ban bajnoki címet nyerő edzőnek. A Nuggets a negyedik negyedben 17 ponttal is vezetett még, egy perccel a vége előtt is 135-126-os előnyben voltak, utána viszont a minap leigazolt Mac McClung megcsinált egy 3+1-es játékot, majd az utolsó 17 másodpercben Austin Reaves dobott előbb egy triplát, majd egy labdaszerzés után egy duplát is, amivel hosszabbításra küldte a meccset. A ráadásban is Reaves volt a Lakers hőse, ő szerezte csapata első hét pontját ekkor, a találkozó pedig Mason Jones 5,2 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett két büntetőjével dőlt el. Reaves hatalmas meccsel búcsúzott az újoncidényétől, 31 ponttal, 16 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, kulcsfontosságú kosarakat szerzett és elsüllyesztett 14/14 büntetőt is, mellette pedig Malik Monk szórt be 41 pontot 14/25-ös mezőnymutatóval, míg Wenyen Gabriel (14 pont, 10 lepattanó) dupla-duplázott.

Pihenőt kaptak a Nuggets kulcsemberei is. A Lakersnél nem játszott LeBron James, Anthony Davis, Russell Westbrook, Carmelo Anthony és Dwight Howard sem, míg a Nuggetsnél a rájátszás kezdete előtt Nikola Jokics, Aaron Gordon, Will Barton és Monte Morris ülte ki ezt az összecsapást, így náluk is a kiegészítők kaptak nagyobb lehetőséget. Ezzel leginkább Markus Howard és Bryn Forbes tudott élni, előbbi 25, utóbbi 24 ponttal zárt, és főleg Forbes esetében fontos, hogy jó dobóformával várja a rájátszást, mert ő ott is számíthat játéklehetőségre, ennek megfelelően 5/11 triplát el is süllyesztett. Mellettük Bones Hyland (17 pont, 6 gólpassz, 3 blokk) is aktív volt, viszont csak 2/9 tripláját küldte a helyére, a veteránok közül pedig DeMarcus Cousins (17 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Jeff Green (16 pont, 7/8-as mezőnymutató) is a szebbik arcát mutatta – ez Facundo Campazzo esetében már nem mondható el, a második negyedben flagrant 2-vel kiállították. A Nuggetsnek egy győzelemmel lett volna esélye feljönni a nyugati ötödik helyre, így viszont a Warriors ellen készülhetnek a rájátszás első körében.

A Nuggets legjobb dobói: Howard 25/6, Forbes 24/15, Cousins 17/6, Hyland 17/6
A Lakers legjobb dobói: Monk 41/21, Reaves 31/9, Ellington 18/12

 

Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 138-88

Jó formában várja a Clippers a play-int. Az utolsó öt meccsét egyaránt megnyerve várhatja a Clippers a Timberwolves elleni play-in összecsapást, ezúttal ráadásul Paul George, Norman Powell, Reggie Jackson, Nicolas Batum és Marcus Morris is pihenőt kapott, de így sem volt kérdés egy pillanatig sem a győzelmük az ismét mindössze hat embert forgató, a szezon legvégére elképesztően tartalékossá váló Thunder ellen. A hazaiak már az első negyedet is 21 ponttal nyerték meg, és a Clippersnél a lehetőséghez jutó játékosok ezt követően sem lassítottak, igazán jelentősre azonban csak a negyedik negyedben tudták növelni a különbséget, az utolsó játékrészt 43-21-re húzták be. A Thunder kiütésében Amir Coffey játszotta a főszerepet, 35 ponttal, 13 lepattanóval, 5 gólpasszal és 7/10 elsüllyesztett triplával vezette csapatát, mellette Luke Kennard is beszórt 20 egységet, de Brandon Boston Jr. (18 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Xavier Moon (17 pont, 7 gólpassz) is jó statisztikákat gyártott magának. A vendégek nem tudtak egy súlycsoportban lenni ellenfelükkel, tőlük leginkább Zavier Simpson (17 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Jaylen Hoard (14 pont, 15 lepattanó) emelhető ki, a kezdőjükből mindenki 14-17 pont között zárt, de senki sem tudott úgy igazán robbantani a nagyobb lehetőség ellenére sem.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 35/21, Kennard 20/12, Boston Jr. 18
A Thunder legjobb dobói: Kalaitzakis 17/9, Simpson 17/3, Krejci 16/6, Roby 16/6

 

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 107-128

Lefürödte a Pelicans. A már biztosan kilencedik helyen záró New Orleans készült a play-inre, a kisebb gondokkal küzdő Valanciunas, Ingram és Herb Jones mellett Devonte’ Graham is kihagyta a meccset, CJ McCollum hat, Jaxson Hayes 16 percet kapott. A második sor becsülettel harcolt, a második félidőt majdnem kihozták egálra, de összességében csak az volt a céljuk, hogy senki ne sérüljön meg és a fiatalok kapjanak lehetőséget, mindkettő össze is jött. A harmadik negyedben volt egy szép rohanásuk, ahol -29-ről -11-re zárkóztak, még ezt a kis pozitívumot is felhasználhatják majd a Spurs elleni play-in meccsen, ahol várhatóan minden fontos játékosuk bevethető lesz Zion Williamson kivételével.

Behúzta a dobogót a Warriors. Az ellenfél felállásából már lehetett következtetni arra, hogy a GSW megoldja a harmadik kiemelést, és bár az első negyedben még nem sikerült megtörni a McCollumékat bevető Pelst, a második 12 percet 41-22-re nyerték, onnantól pedig volt ugyan egy megingásuk, de alapvetően magabiztosan nyertek még úgy is, hogy a végjátékban már ők is pihentettek. Klay Thompsont érdemes kiemelni, 31 perc alatt szórt 41 pontot, közte hét hármast, de Jordan Poole és Jonathan Kuminga is jól dobott, szinte mindenki jól mozgott támadásban, ami mindenképp remek előjel a rájátszás előtt. A Denver ellen kezdik az első kört, a legnagyobb kérdés most az, hogy Steph Curry mikor állhat a csapat rendelkezésére - erre Steve Kerr sem tudott biztosat mondani.

A Pelicans legjobb dobói: Marshall 19, Clark 17/12, Murphy III 15/6.
A Warriors legjobb dobói: Thompson 41/21, Poole 22/12, Kuminga 18/9.

 

Phoenix Suns - Sacramento Kings 109-116

A kezdőötös nélkül is majdnem nyert a Suns. Az abszolút első helyen végző hazaiak négy kezdőjátékosukat pihentették, az ötödik Mikal Bridges is csak azért kapott hat percet, hogy ne szakadjon meg a nagy sorozata - mióta a ligába került, nem hagyott ki meccset az alapszakaszban, ez volt a 309. mérkőzése zsinórban, ami a leghosszabb aktív sorozat az egész ligában. Az első félidőben 67 pontot kaptak, és támadásban is csak azért nem szakadtak le nagyon, mert JaVale McGee vezetésével rengeteg második esélyt teremtettek maguknak, fordulás után viszont már a védekezésük is feljavult, és a végjátékban egy darabig benne volt a levegőben, hogy fordítani is tudnak. Ez végül nem jött össze, de McGee, az öt hármast szóró Shamet, Biyombo és Cam Johnson is jó formában várhatja a playoffot, mindenki egészséges, ráadásul még Ish Wainwright is bevethető lesz, miután rendes szerződésre váltották át two-way-kontraktusát - egy ismeretlen van még, az elsőkörös ellenfél kiléte, amely a play-in végén derül ki.

Szépen zárt a Kings. A vendégek húzóemberei már hetek óta sérüléssel vagy egyéb problémával hiányoznak, a veterán Harrison Barnes is csak 13 percet kapott, de a megmaradók nem akartak vereséggel távozni, különösen az újonc Davion Mitchell, aki 18 pontot és 15 gólpasszt jegyzett. Mellette a veterán Justin Holiday 5/6 triplát vágott, Damian Jones 8/9-es mezőnymutatóval végzett, a kispadról DiVincenzo és Jackson pontokkal, Chimezie Metu 4 labdaszerzéssel segített. A második félidőben azért akadtak gondjaik, de kicsi előny azért megmaradt és a végén Mitchell higgadt büntetőkkel lezárta a mérkőzést. A Kings sorozatban 16. alkalommal marad le a playoffról, de Alvin Gentry vezetőedző igyekezett pozitív maradni, amikor azt mondta, hogy nem is olyan rég a Suns is hasonló helyzetben volt, itt a példa a Sacramento előtt.

A Suns legjobb dobói: Shamet 27/15, Wainwright 15/9, Biyombo 14.
A Kings legjobb dobói: Holiday 19/15, DiVincenzo 19/12, Jones 19/3.

 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 80-111

Itt már csak a Jazz számára volt tét. A Trail Blazers hónapokkal ezelőtt elengedte a szezont, a ma pályára lévő játékosok javarésze nem lesz itt jövőre (talán a ligában sem), de legalább az első negyedre büszkék lehetnek, 19-16-ra vezettek - az est fénypontja ezzel együtt is Damian Lillard szurkolókat buzdító beszéde volt. A két középső negyedben aztán 25 pontot vert rájuk az ötödik kiemelését bebiztosító Jazz, akiknél egyébként a megfázással küzdő Donovan Mitchell és a vádlijával bajlódó Bojan Bogdanovic is kimenőt kapott. Ott volt viszont a kezdőben Juancho Hernangomez, aki szezoncsúcsot jelentő 22 pontot rámolt be, Rudy Gobert dupla-duplázott, Jordan Clarkson pedig tőle szokatlan módon 11 lepattanóval és 3 szerzett labdával tolta meg a szekeret. A Jazz ezzel a sima győzelemmel ötödik helyen végzett, most pedig az ellen a Dallas ellen készülhet, akik ugyan pályaelőnyben lesznek, de Luka Doncic ma hajnalban összeszedett egy vádlisérülést, kérdéses, hogy ott lehet-e az első meccsen.

A Trail Blazers legjobb dobói: Perry 20/3, McLemore 13/6, Elleby 12/6.
A Jazz legjobb dobói: Hernangomez 22/12, Gobert 18, Conley 14/3.

 

Az alapszakasz végeredménye itt tekinthető meg!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus