A Boston Orlandóban, a Denver Phoenixben égett meg

Visszavágott a Spursnek az OKC - Griffin 44 pontot dobott a Clippersnek - nyert a Miami, a Minnesota, a Jazz és a Kings is.

Két meglepetés is született az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, hiszen a nyugati éllovas Denver a sereghajtó Phoenix otthonában kapott ki, míg a Boston az Orlando vendégeként maradt alul. Blake Griffin 44 ponttal vezette győzelemre a Pistonst korábbi csapata, a Clippers vendégeként, a Minnesota megnyerte a ki-ki meccset a New Orleans ellen, győzött a Jazz, a Kings és a Miami, míg az OKC visszavágott a San Antoniónak. 

Visszajátszás: Blake Griffin bosszúja - videók

Los Angeles Clippers - Detroit Pistons 104-109

Griffin bosszúja. 2009-es draftolása óta egészen a tavalyi szezon közepéig a Clippers sztárja, ötszörös All-Starja volt Blake Griffin, majd az idényt már a Detroitnál fejezte be, mert elcserélték - most tért vissza először ide ellenfélként és stílusosan mutatta meg, hogy mire képes. A bemutatásnál hangos ováció fogadta, állva tapsolta a publikum, kapott videós megemlékezést, hogy aztán a pályán "elszabaduljon": már az első negyedben egymaga 15 pontot szerzett, a nagyszünetben 26-nál tartott, majd ugyan a harmadik negyedben kivált hátfájdalmak miatt, később visszatért és végül meg sem állt 44 egységig - voltak látványos zsákolásai, fontos triplái, kiharcolt 14 büntetőt, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is. Az ő klasszisteljesítménye pedig végül győzelmet is jelentett a Pistonsnak, mert bár a korábbi 16 pontos előnyét leadta a társaság és 97-97-nél kiegyenlített a Clippers, de erre válaszolni tudtak a vendégek egy 17-7-tel, majd az utolsó másodperceket kis szerencsével megúszták - Bruce Brown két büntetője jelentette a meccs végét és a vendégek komoly sikerét. Griffin mellett Drummond (20 pont, 21 lepattanó) és Bullock (17 pont, 5/10 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is dicsérhető, de ez az este természetesen a visszatérő erőcsatárról szólt.

Most a kispad sem segített eleget. A mérkőzés első felében nem igazán működött a Los Angeles játéka, a nyitó negyedet rögtön 13 ponttal elvesztette a társaság, nagyon harmatos volt a védekezés és Doc Rivers ezt próbálta folyamatosan megoldani - ahogy haladtunk előre, úgy egyre jobban sikerült, a negyedik játékrészben már csak 17 pontot engedélyezett a LAC. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a cseresor hozzátette a magáét és megtolta a szekeret, Patrick Beverley 34 percet játszott a kispadról beszállva, Lou Williams 22 pontot szórt, Montrezl Harrell 21 egységig jutott, míg Tyrone Wallace 14 percet játszott, de ez idő alatt +16-ban volt a csapata - hiába, az utolsó fél percben Harrell és Williams is eladta a labdát, ez a két hiba pedig megpecsételte a sorsukat. Doc Rivers azt mondta a mérkőzés után, hogy annyira szoros jelenleg Nyugat, hogy egy keleti csapat elleni hazai meccset nagyon fájdalmas elveszíteni...

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 23/9, Williams 22/6, Harrell 21
A Pistons legjobb dobói: Griffin 44/15, Drummond 20, Bullock 17/15

Miami Heat - Memphis Grizzlies 112-108

Öreg Dwyane Wade nem vén Dwyane Wade. A gyengébben sikerült első negyed után feljebb tudott kapcsolni a Miami és a második-harmadik játékrészben átvette az irányítást, illetve a vezetést is, a harmadik negyedben már 13 ponttal járt előrébb és úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset. Justise Winslow parádézott (26 pont, 4/4 tripla) és a többiek is hozzátették a magukét, ám a negyedik játékrészre elfogyott a lendület és a Memphis visszakapaszkodott, sőt, másfél perccel a vége előtt, 108-108-nál ki is egyenlített. A hátralévő időben mindkét csapat bőven hibázott, a Miami két büntetőt is mellédobott, úgyhogy kilenc másodperccel az órán a Grizzlies támadhatott még egyet 110-108-nál - Shelvin Mack betörését azonban Dwyane Wade blokkolta, majd a feldobást is megnyerte, így két büntető lezárhatta a küzdelmet. A néhány nap múlva 37. életévét betöltő Wade azt mondta erről később, hogy nagyot csalódott volna magában, ha nem nyeri meg azt a feldobást a fiatal ellen...

Ez megint a gyenge Memphis volt. A Grizzlies legutóbb remek játékkal és nagyszerű védekezéssel verte meg a Spurst, most viszont ebből nem sokat tudott megmutatni, egyáltalán nem tudta limitálni a közel sem foghatatlan Heat-gépezetet és komoly hullámvölgyei voltak a mérkőzés során - az első félidőben kétszer is volt tíz pont feletti előnyben, aztán később tíz pont feletti hátrányban is. Egyénileg maximum a padról 24 ponttal, 11 lepattanóval beszálló Greent lehet kiemelni, Conley sem hozott extrát, Gasol pedig a legutóbbi estéjéhez képest főleg nem, ráadásul bokasérülés miatt kilenc játékperc után elvesztették Kyle Andersont - végül így is volt esélyük nyerni, de a clutch játékokat nem tudták végrehajtani. Hálaadáskor még 12-5-tel álltak a nyugati első helyen, azóta 7-18-as mérleget hoztak és már csak 14.-ek Nyugaton.

A Heat legjobb dobói: Winslow 26/12, Richardson 14/3, T. Johnson 14/12
A Grizzlies legjobb dobói: Green 24/3, Conley 22/9, Gasol 15/3

Orlando Magic - Boston Celtics 105-103

Fordulatos meccsen nagy hazai győzelem. Az első negyed döntetlennel zárult, majd egy közel hatperces bostoni kosárcsendet kihasználva meglépett a Magic, hogy aztán egy 23-5-ös rohammal fordítson a Celtics és tíz pont körüli előnyt építsen ki. A nagyszünet után azonban "megvadult" Terrence Ross, 25 pontjából 18-at ekkor szerzett, szórta a triplákat és ez teljesen megváltoztatta az orlandói támadójátékot: a gárda 64 pontot szerzett a harmadik-negyedik negyedben, sokkal gyorsabban, agresszívebben játszott. Ross mellett Aaron Gordon (28 pont, 12 lepattanó) villogott leginkább, de Evan Fournier és Nik Vucsevics is hozzátette a magáét és nem egészen két perccel a meccs vége előtt kilenc ponttal vezetett az együttes, de itt ismét jött a fordulat: tíz másodperccel az órán egy pontra csökkent a távolság, majd Vucsevics elrontott egy büntetőt, úgyhogy a Bostonnak labdája volt a hosszabbításhoz, vagy a győzelemhez. Tatum dobása azonban kimaradt, úgyhogy a második félidőre nagyon feljavuló, jó egyéni teljesítményekkel bíró Orlando végül nagy skalpot ejtett és idén eddig oda-vissza legyőzte a Celticset. 

Irvingnek nem tetszett a vége. A vendégek irányítója, Kyrie Irving 25 ponttal csapata legjobb dobójaként zárt, a végjátékban jól büntetőzött és tíz pontot szerzett az utolsó bő négy percben, a végső játéknál azonban nem ő kapta a labdát, hanem Tatum, ez pedig nem igazán tetszett Irvingnek - meglehetősen indulatosan kérdőre vonta az oldalbedobást elvégző Gordon Haywardot, majd berohant az öltözőbe. Brad Stevens vezetőedző szerint viszont nem ezen múlt, hanem azon, hogy Rosst nem tudták levédeni és hogy a harmadik negyed végén, valamint a negyedik elején milyen gyengén játszottak - zsinórban másodszor kaptak ki a szép sorozatuk után, úgy fest, hogy mégsem tudtak egyértelműen elindulni felfelé.

A Magic legjobb dobói: Gordon 28/3, Ross 25/15, Fournier 18/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 25, Morris 17/9, Tatum 16/3

Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 110-106

Ezt most Towns döntötte el. Back-to-back ide, fáradtság oda, muszáj volt nyernie ezt a ki-ki meccset a Minnesotának, ezt pedig többen is átérezték a csapatból, de leginkább talán Karl-Anthony Towns pörgött fel: 27 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 27 lepattanót húzott le, védekezésben pedig két labdaszerzése mellett négy blokkot is kiosztott. Ráadásul a végjátékban is ő volt a mérleg nyelve, 103-103 után bevert egy clutch triplát, majd blokkolta Anthony Davis távoli kísérletét, amiből Tyus Jones dobhatott egy könnyű kettest, végül 108-106-nál még egyszer betakarta Davist, nagyon akarta ezt a győzelmet. A hajrában azért mindkét oldalon elég sok volt a hiba, de a védekezését erre a negyedre összeszedő Wolves megoldotta a feladatot és a Covington-Rose páros nélkül is nagyon fontos győzelmet aratott - Towns extrája mellett még öten érték el a tízpontos határt, a padról főleg Jones hozott kiemelten fontos játékokat és végül a gyengébb dobóteljesítményük is belefért.

Hiába volt pihentebb a Pelicans. Frissebben, ráadásul bármilyen meglepő, de tulajdonképpen teljes kerettel érkezhetett meg erre az összecsapásra a New Orleans, de igazán nem tudta uralni a mérkőzést és a végjátékban sem domborodott ki, hogy fizikálisan elvileg jobb állapotban van a vendégcsapat. Hiába Anthony Davis 30 pontos, 14 lepattanós dupla-duplája, vagy Jrue Holiday jó meccse (25 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), csapatszinten valahogy nem álltak össze, nem kapták el igazán a fonalat, kintről csak 20%-kal dobtak, leindításból pedig mindössze négy pontot tudtak szerezni - a végjátékban így is mindenük adott volt a sikerhez, de többet hibáztak ellenfelüknél, így kulcsmérkőzést veszítettek el.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/9, Wiggins 18/6, Okogie 17/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/6, Holiday 25, Randle 22

Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 122-112

Schröder volt az X-faktor. Az első félidőben még inkább a Spurs akarata érvényesült és a nagyszünetben a vendégek kilenc ponttal vezettek, ám a fordulás után összeszedte magát az addig 0/4-et dobó Dennis Schröder és az ő lendületével megfordította a meccset az OKC. A német irányító a második félidőben 8/13 dobását a gyűrűbe juttatta és addigi 0 pontjához 19-et tett hozzá, folyamatosan megbontotta a védekezést, eljutott a gyűrűig, erre pedig nem nagyon tudott mit lépni Gregg Popovich - a San Antonio trénere is Schrödert emelte ki a meccs után, mint döntő faktort, vele nem tudtak mit kezdeni. A harmadik negyedet 35-20-ra nyerte az addig akadozó társaság és a záró etapban is folyamatosan szerezték a kosarakat Westbrookék, így bár igazából nem életük meccsét játszották a húzóemberek, végül vissza tudtak vágni a Spursnek a két nappal korábbi vereségért - a 48%-os triplázás és a mindössze hét eladott labda persze sokat segített ebbben, de a kulcsfontosságú pluszt mindenképpen Schröder jelentette most.

Kivették a labdát Aldridge kezéből. Két napja 56 pontos karriercsúcsot hintett a Spurs magasembere, a Thunder most viszont nem hagyta érvényesülni: gyakorlatilag folyamatosan duplázták LMA-t Adamsék, mindig jött a segítség fentről, úgyhogy kénytelen volt kipasszolgatni és a többiekre bízni a dolgot. A több hellyel azonban a társak nem igazán tudtak élni, DeRozan megint gyenge volt (19 mezőnykísérletből 18 pont, 4 gólpassz), egyedül Belinelli élvezte a helyzetet (24 pont, 4/6 tripla), de a második félidőben ez már kevés volt - a harmadik negyedben hatszor adták el a labdát, védekezésben pedig képtelenek voltak reagálni a sokkal agresszívebb Schröderre. Ezúttal természetesen a tripláik sem ültek úgy, mint legutóbb, de nekik igazából belefért ez a vereség: ugyanúgy hatodik-hetedikek Nyugaton a Clippersszel holtversenyben, az OKC-nek viszont nagyon kellett a siker zsinórban három pofon után.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/3, Schröder 19, George 18/6
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 24/12, DeRozan 18, Aldridge 17

Phoenix Suns - Denver Nuggets 102-93

Végig vezetett a Suns. Az első negyed hajrájában bemutatott 10-0-s futástól kezdve folyamatosan előrébb járt a Devin Bookert nélkülöző Phoenix, a második játékrészben 16, a harmadikban 18 ponttal is vezetett és a záró etapban sem engedte hét egységnél közelebb ellenfelét. A hazaiak ezúttal meglepően fegyelmezettek voltak védekezésben, míg támadásban Kelly Oubre Jr. (26 pont, 11 lepattanó) és Deandre Ayton (22 pont, 13 lepattanó) vezetésével megcsinálták, amit kellett és bár a második félidőben kicsit visszaestek elöl, annyira jók voltak hátul, hogy így is őrizték az előnyüket. A játéknap egyik legnagyobb bravúrja így mindenképpen a koncentrált és kiegyensúlyozott játékot bemutató nyugati sereghajtóé, amely az utóbbi három, Booker nélküli meccséből kettőt is megnyert...

Csak Bartonnak lehet örülni. Pocsék teljesítményt mutatott a tompának, fáradtnak tűnő Denver, próbálták tenni a dolgukat a vendégek, de annyira nehézkesen járt a labda és annyira rosszak voltak a dobásaik, hogy egyszer sem tudtak igazán komoly futást vezetni, vagy lendületbe jönni. Nikola Jokics szép számai (23 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) mellett igazából egyetlen dolognak örülhetnek, mégpedig annak, hogy az október 20-a óta hiányzó Will Barton visszatérhetett és játszott 16 percet, amely alatt hat pontot szerzett - ezen felül komoly blama volt számukra ez a találkozó, a Warriorsszal szemben pedig fél meccsre csökkent az előnyük Nyugat élén. 

A Suns legjobb dobói: Oubre Jr. 26/12, Ayton 22, Jackson 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3, Beasley 21/15, Murray 12/6, Morris 12/3

Utah Jazz - Chicago Bulls 110-102

Csak a végén dőlt el. A tíz ponttal megnyert első negyed után egyáltalán nem tudta irányítani a meccset az abszolút esélyesnek számító Utah, sőt, a nagyszünetben kétpontos hátrányban volt a hazai csapat és még a harmadik negyedet is egypontos lemaradással fejezte be. A záró etap már kicsit jobban alakult számukra, de csak öt ponttal vezettek a hajrában, amikor O'Neale és Ingles is bevert egy-egy triplát két egymást követő támadásból és ez már megtörte a Bulls ellenállását - ha a vártnál nehezebben is, de végül hozta a kötelezőt Quin Snyder alakulata. A három hiányzó irányító által jelentett problémát ezúttal is főleg Donovan Mitchell-lel oldották meg (34 pont, 6 gólpassz), de érdekes módon Rudy Gobert-t is használták előkészítőként (15 pont, 16 lepattanó, 2 blokk és karriercsúcsot jelentő 8 gólpassz), így próbálták ellensúlyozni, hogy nem tudtak igazi egyest pályára küldeni. A kezdők azért összességében tették a dolgukat, a padról pedig Kyle Korver (16 pont, 4/8 tripla) tudott hozzászólni, de eléggé meg kellett szenvedniük a sikerért - ezzel együtt zsinórban harmadszor nyertek, fél meccsre vannak a playofftól, a sorsolásuk pedig mostanában jóval kedvezőbb, mint a szezon korábbi szakaszában. Érdekesség, hogy egy nappal Steph Curry után Korver is megelőzte Jason Terryt a bedobott triplákat jegyző NBA-örökranglistán, immár ő a negyedik ebben az összevetésben.

Agresszív volt a Bulls. A GSW elleni borzalmasan nagy vereség másnapján nem igazán várhattunk olyan játékot a Chicagótól, mint amilyet kaptunk, a vendégek ugyanis rendkívül agresszíven, nagy energiával kosárlabdáztak elöl-hátul. Védekezésben próbálták óriási nyomás alá helyezni az irányító nélküli Jazzt, minél nehezebb helyzetbe hozni a labdás játékost, támadásban pedig fáradhatatlanul rohantak neki Gobert-nek és a gyűrűnek, folyamatosan támadták a festéket - ennek köszönhetően 54-32-re nyertek erről a területről és sokáig partiban voltak. A végén azonban kijött a tudáskülönbség, a negyedik negyedre kicsit elfáradt a nagyot hajtó vendégcsapat, így ebben az időszakban fölénybe került a Utah és a végén két fontos triplával el is döntötte a csatát - viszont ezzel a teljesítménnyel így sem lehet elégedetlen Jim Boylen, csak sokkal több ilyen kellene...

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 34/12, Ingles 16/12, Korver 16/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/6, Markkanen 16/3, Hutchison 11/6, Parker 11/3

Sacramento Kings - Charlotte Hornets 104-97

Több lábon állt a Kings. Alacsony színvonalú mérkőzés volt, egyik csapat sem játszott igazán jól és ezúttal a mélység döntött a Sacramento javára: amíg a Hornets igazából csak Kemba Walkerre támaszkodhatott, addig a hazaiaknál a Fox-Hield pároson kívül Bogdanovic és Bagley is nagyszerűen szállt be a padról, de Giles, vagy éppen  Ferrell is hozzá tudott tenni hasznos dolgokat, hogy a kezdőben dupla-duplázó Cauley-Steinról ne is szóljunk. A fordulatos küzdelemből így a Kings jött ki jobban, a harmadik negyedben visszavették a gyeplőt Foxék, majd a záró etapban is volt egy 10-0-s futásuk, amire ugyan a Hornets válaszolt még egy 9-0-val, de a végén Hield szórt be még nyolc pontot és ez már sok volt a vendégeknek. Akárhogy is, de hozta a gyakorlatilag kötelezőnek tűnő győzelmet a Sacto és 10-3-ra áll idén a keleti csapatok ellen - közben pedig mindössze egyetlen meccsel van lemaradva a nyugati playoff-helyektől. 

Walker egyedül kevés. Tony Parker nem lépett pályára ezen az összecsapáson és egyébként is elég fáradt volt most már a hosszú idegenbeli túrát egy back-to-backkel lezáró Hornets, úgyhogy nem tudott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Nic Batumnak voltak jó megmozdulásai, de támadásban leginkább Kemba Walkertől függtek, aki viszont szintén nem a csúcsformáját hozta, hiszen 31 pontját 11/24-es mezőnymutatóval szerezte, 4 gólpasszára pedig jutott 6 eladott labda - egyszerűen kevés volt most így a Charlotte és 2-11-re romlott a nyugati csapatok elleni idei mérlege.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovic 22/12, Hield 21/15, Fox 21/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 31/9, Batum 13/9, Kidd-Gilchrist 11/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus