A Bostoné a keleti rangadó, győzelemmel debütált Kyrie Irving

A Mavericks legyőzte a Clipperst Irving bemutatkozó meccsén, nem hibázott a Cleveland és a Toronto, 140 pont felett dobott a Minnesota, győzött a Miami, túldobta a GSW-t a Portland.

 

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 113-85

Tartalékosan is simán nyert a Cavaliers. Kisebb sérülés miatt Darius Garland és Donovan Mitchell sem lépett pályára a hazaiaknál, viszont az elejét és a végét nélkülük is erőteljesen meg tudták nyomni, az első negyedet 32-14-re, a negyediket 37-17-re húzta be a Cavaliers, így összességében nagyon könnyed győzelmet arattak. A kezdő hátvédek helyére Raul Neto (14 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Caris LeVert (15 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is aktívan szállt be, de az alaphangot a 20 ponttal és 16 lepattanóval jelentkező Jarrett Allen, illetve a 19 pontig és 8 lepattanóig jutó Evan Mobley adták meg. A Pistonsnál nehezen dicsérhető bárki is, egyedül talán Jalen Duren (14 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) volt az, aki tartást adott a csapatának, mellette Bojan Bogdanovic (4/12), Isaiah Stewart (4/12) és Alec Burks (1/10) is inkább a kihagyott dobásaival vétette észre magát, így csapatként is egy nem túl erős 37 százalékot értek el mezőnyből. A Pistons ezzel az elmúlt hat meccséből az ötödiket bukta el, a Cavaliers viszont hatból ötöt nyert az elmúlt időszakban, lendületből mehetnek neki az All-Star hétvége előtti utolsó négy meccsüknek.

A Cavaliers legjobb dobói: Allen 20, Mobley 19, LeVert 15
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 15/3, Duren 14, Ivey 10/6

 

Boston Celtics – Philadelphia 76ers 106-99

Előléptek a Celtics kiegészítői. Rangadóhoz méltóan végig szoros volt az állás, igazán nagy különbség nem alakult ki huzamosabb ideig, ugyanakkor a 76ers egyedül az első negyedben tudott vezetni, inkább ők töltötték be az üldöző szerepét. A vendégek esélyeit elméletben növelte, hogy három kezdőjét is nélkülözte a Celtics, illetve Jaylen Brown is mindössze 18 percet tudott a pályán tölteni, mivel egy lepattanóért folytatott csatában belenézett Jayson Tatum könyökébe, és ezt követően nem tudta folytatni a játékot. Brown addig sem játszott jól, 2/9 jó dobással 4 pontnál járt, amikor kiszállt a meccsből, de most Tatum dobásai sem estek, viszont legalább a mezőnyben aktív volt, a 12 pontját 8 lepattanóval és 9 gólpasszal egészítette ki. A Celtics az extra triplázásának köszönheti, hogy mégis nyerni tudott, Blake Griffin 5/8, Grant Williams 4/6, Sam Hauser 4/4 kinti dobását küldte a helyére, emellett Derrick White (19 pont, 6 lepattanó) és Malcolm Brogdon (19 pont, 5 lepattanó) is hatékony tudott lenni, és ez most elegendőnek bizonyult.

Fejnehéz volt a 76ers. A vendégek megcsinálták a házi feladatnak azt a részét, hogy lassítsák a Tatum-Brown kettőst, viszont a triplázókra már nem értek oda, 19 hármast süllyesztettek el a Celtics játékosai. Támadásban még ezt sem lett volna lehetetlen ellensúlyozni, ugyanakkor a 28 ponttal és 7 lepattanóval záró Joel Embiid, illetve a 26 pontot és 11 gólpasszt jegyző James Harden mellé senki sem tudott igazán felnőni. A két sztár hozta magát, rajtuk kívül viszont egyedül De’Anthony Melton érte el a 10 pontos határt, miközben Tobias Harris (2/10) és Tyrese Maxey (3/14) is betlizett. Nagy baj azért még nincs Philadelphiában, mindössze annyi történt, hogy az elmúlt időszakban remek formában játszó csapat elvesztett egymásután két meccset, legközelebb viszont már nem ártana javítaniuk a Knicks ellen, mert a Cavaliers tapad rájuk.

A Celtics legjobb dobói: White 19/9, Brogdon 19/6, Griffin 15/15, G. Williams 15/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 28/3, Harden 26/9, Melton 12/6

 

Washington Wizards – Charlotte Hornets 118-104

Porzingisre nem volt válasz. Az első félidőben jól tartotta magát a Hornets, a nagyszünetre is egyenlő állással vonulhattak el, a harmadik negyedben viszont Kristaps Porzingis egymaga túldobta 18-15-re a vendégeket, és az ő vezérletével végül behúzta a győzelmet a Wizards. A lett magasember 36 ponttal, 9 lepattanóval és 8/14 bedobott triplával állt a csapata élére, mellette Deni Avdija (20 pont, 13 lepattanó) és a visszatérő Bradley Beal (17 pont, 10 gólpassz) is dupla-duplázni tudott, és a labdajáratásból Delon Wright is 10 gólpasszal vette ki a részét, kiválóan pótolta Monte Morrist, és most Kyle Kuzma hiánya sem látszódott meg a teljesítményükön. A Hornetsnél mind az öt kezdő kétszámjegyű termést ért el, de igazán kiemelkedni senki sem tudott, Terry Rozier (19 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és P.J. Washington (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) hiába játszott egyaránt sokoldalúan, ketten együtt 5/20 triplával zárták az estét. LaMelo Ball és Gordon Hayward sem tudta ellensúlyozni a Hornets rossz dobóformáját, csapatként 41,9 százalékkal zártak, miközben a Wizards átlépte az 50 százalékot, a lepattanózást is simán elveszítették, így pedig csak szépségtapasznak jó, hogy kevesebb labdát szórtak el.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 36/24, Avdija 20/9, Beal 17/3
A Hornets legjobb dobói: Washington 20/9, Rozier 19/6, Ball 16/12

 

Miami Heat – Indiana Pacers 116-111

Adebayo hozta a Heat-sikerhez szükséges extrát. A hazaiak ezúttal feljebb tudtak kapcsolni támadásban a megszokottnál, ami nagyon kellett is a győzelmükhöz, de ehhez nagy szükségük volt Bam Adebayo remek napjára. A center 38 ponttal beállította szezoncsúcsát, 12/16-ot dobott mezőnyből és 14/14-et a büntetővonalról, alig-alig hibázott, pedig végig rendkívül agresszívnek, erőszakosnak bizonyult - volt még 9 lepattanója és 3 gólpassza, de most elsősorban a befejezései kellettek a csapatának. Mellette Jimmy Butler (25 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is csillogott, a kezdőötös pedig összességében 107 (!) pontot dobott úgy, hogy Kyle Lowry nem állt rendelkezésre, úgyhogy Erik Spoelstra elégedetten értékelt - bár a meccs közben voltak hullámvölgyek, hiszen a kilenc ponttal nyert első negyed után a nagyszünetben már hátrányban voltak, majd a harmadik játékrészben megint fordítottak, a záró etapban pedig már megléptek tíz ponttal, és amikor a Pacers visszajött három-négyre, akkor mindig jött egy fontos dobás a részükről. Az Indynél Buddy Hield 29 ponttal és 6/12 triplával jelentkezett, de Tyrese Haliburtont 11 ponton tartotta a Miami, a lepattanózást 48-31-re (a támadópattanózást 15-5-re) bukták el a vendégek, gyorsindításból 14-6-ra, a festékben pedig 52-42-re maradtak alul, ezeket az sem ellensúlyozta, hogy a Heat alig hat triplát dobott be csapatszinten. A floridaiak ezzel tartják keleti hatodik helyüket, míg a Pacers tovább süllyed, már egy teljes meccs a hátránya a playin-pozíciókhoz képest is.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 38, Butler 25, Vincent 17/9
A Pacers legjobb dobói: Hield 29/18, Turner 21/9, McConnell 18/6

 

Toronto Raptors – San Antonio Spurs 112-98

Nem hibázott a Raptors. Kötelező volt a győzelem a San Antonio elleni hazai meccsen a Toronto számára, és a kanadaiak végül ki is pipálták ezt a feladatot, bár azt nem mondhatjuk, hogy könnyed, pihentetős meccset játszottak. Az első negyedet megnyerték tíz ponttal, remekül kezdtek, de aztán a folytatásban kissé bezuhantak, az előny nem hogy nem nőtt tovább, de a Spurs a nagyszünetig visszajött három egységnyire - majd a fordulás után ismét feljebb kapcsolt a Raptors és újfent kétszámjegyűvé növelte a különbséget, volt már közte 18 pont is, de ehhez 37-40 percet kellett játszaniuk a kezdőknek. Pascal Siakam mondjuk élt is ezzel a játékidővel: 40 perce alatt 37 pontot termelt 10 lepattanóval és 7 gólpasszal, 15/21-et dobott mezőnyből és 3/3-at távolról, elképesztő hatékonysággal szedte szét a vendégek védekezését. Mellette még öten jutottak tíz pont fölé, de nem az elsöprő támadójáték, hanem a szigorú, feszes védekezés hozta meg a sikert, 40%-os mezőnymutatón és 28%-os triplázáson tartották a Spurst, amelyben ugyan Keldon Johnson szokás szerint felhívta magára a figyelmet (most 22 pontot dobott), de ezúttal sem tudott bravúrt bemutatni - zsinórban tizedik vereségét szenvedte el Gregg Popovich csapata. A Toronto összességében hozta, amit kellett, Siakam 7/7-et dobott és 18 pontig jutott egy negyed alatt, aztán a kisebb hullámvölgy után is összeszedte magát az együttes, Chris Boucher a 18 pontja és 11 lepattanója mellett 3-3 labdaszerzést és blokkot rakott a közösbe, működött a gépezet, ezzel továbbra is ott vannak a keleti 10. hely környékén, holnap pedig a Jazzt fogadják.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 37/9, Boucher 18/6, VanVleet 16/3
A Spurs legjobb dobói: Johnson 22/3, Richardson 14/6, McDermott 13/9

 

Houston Rockets – Sacramento Kings 128-130

Fox büntetőivel nyert a Kings. Ugyan legutóbb gálázott a Sacramento, de erre az estére megint elvesztette azt a lendületét és koncentrációját, így végig éles, szoros mérkőzést vívott a nyugati sereghajtó otthonában. A Rockets Jalen Green parádés teljesítményével (41 pont, 14/22 mezőnyből, 6/9 tripla) nagyon közel állt a bravúrhoz, mellette nagyot játszott Alperen Sengün (18 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz), a Martin-Tate páros is 15-16 pontot dobott, csapatszinten 55%-os mezőnymutatót és 45,5%-os triplázást hoztak össze, 37-30-ra nyerték az első negyedet, még a nagyszünetben is ők jártak előrébb, és egyetlen játékra voltak a győzelemtől. A Sacto próbált rohamozni, a harmadik negyedben dobott 41 pontjával fordított is, de egész este nem alakult ki érdemi különbség egyik fél javára sem, kilenc pont volt a legnagyobb távolság, a Kings pedig ötnél többel egyszer sem vezetett. Természetesen a negyedik felvonás is körömrágósra sikerült, a Rockets egy 12-6-os futással visszavette a vezetést, majd válaszolt a Kings, aztán a hajrában jött Green, és három támadás alatt hét pontot szerzett, így az utolsó percnek 128-123-mal vághattak neki a felek. A Houston azonban innen sem tudta megoldani, De'Aaron Fox zsákolt, Kenyon Martin Jr. támadóhibát vétett, Fox egy floaterrel is beköszönt, majd 128-127-nél oda-vissza hibáztak a csapatok. Két másodpercnél a Rockets hozhatta volna a labdát, de Sengün eladta azt oldalbedobásból, Malik Monk megszerezte, Foxot pedig tripladobás közben faultolták a hazaiak - az irányító 0,1 másodperccel az órán mindhármat elsüllyesztette, így 128-127-ről 128-130 lett az állás, és megnyerte a meccset a Kings. Az egészen drámai végjáték után Stephen Silas, a hazaiak vezetőedzője érthetó módon úgy fogalmazott, hogy ezt a mérkőzést nekik kellett volna megnyerniük, a kezükben volt, de tálcán nyújtották át a Sacramentónak azzal az eladott labdával és a faulttal...

A Rockets legjobb dobói: Green 41/18, Sengün 18/3, Tate 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 31, Sabonis 22, Monk 17/9

 

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 118-143

Nem adott esélyt a Minnesota. Szenzációs támadójátékkal lőtte szét ellenfelét a Wolves, a vendégcsapat 57%-kal célzott mezőnyből, 53,5%-kal dobott be 23 (!) triplát, minden büntetőjét értékesítette, és 35 gólpasszt osztott szét - főleg a két középső negyedben volt elemében a gárda, ott összesen 84 pontot szerzett, és különösen a harmadik játékrész volt döntő, amit 40-21-re tudott megnyerni. Anthony Edwards (31 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) mellé Jaylen Nowell (30 pont, 6 gólpassz, 6/9 tripla) és Luka Garza (25 pont, 4/5 tripla) nőtt fel leginkább, és fel sem tűnt, hogy mennyire tartalékos volt a keret. A Jazz ezúttal teljesen kilyukadt hátul, az első negyedben még tartani tudta magát a hazai alakulat, de aztán atomjaira hullott védekezésben, a nagyszünetben tíz pont volt a hátránya, a pihenőről visszatérve pedig átrohant rajta a Minnesota, így váratlanul csúnya hazai pofonba szaladt bele a társaság. A leindításokból szerzett pontok terén kialakult 27-2-es különbség nagyon beszédes, volt olyan pillanat, amikor 30 pont feletti különbséggel vezetett a Timberwolves, amely így két mérkőzéssel került 50% fölé, és a Pelicansszel holtversenyben 7-8. Nyugaton - míg a Jazz zsinórban harmadszor kapott ki és ezzel kicsúszott a playin-területről, már csak 11. a konferenciában.

Egymással cseréltek a felek. A nap során kiderült, hogy a Jazz és a Wolves benne van a Lakersszel között háromcsapatos cserében, ezért is voltak tartalékosak: a Minnynél Russell, Vanderbilt és Beasley már azért nem játszott, mert elcserélték őket, és ugyanez volt a helyzet a Utah esetében Conley, valamint Alexander-Walker ügyében.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/12, Markkanen 21/9, Kessler 16
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 31/12, Nowell 30/18, Garza 25/12

 

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 104-110

Győzelemmel debütált Kyrie Irving. Luka Doncic még ezen a mérkőzésen sem léphetett pályára a Dallasban, a jó formában lévő közvetlen rivális otthonában viszont megejthette Mavs-debütálását a frissen megszerzett Kyrie Irving. A veterán irányító azonnal jól is mozgott, 24 pontot dobot 4/8 triplával és 5 gólpasszal, ami pedig ennél is fontosabb, szinte edzés nélkül is eredményes tudott lenni vele a csapat, amiből váratlanul egy rendkívül fontos idegenbeli győzelem sült ki - ami Doncic nélkül olyan ritka errefelé, mint a fehér holló. Egyrészt jól nézett ki Irvinggel a támadójáték, a kezdőben mindenki dobott legalább tíz pontot (összesen 85-ig jutott az első ötös), ő, Hardaway Jr. és Bullock 14 triplát dobott be összesen, csapatszinten pedig 50% feletti mezőnymutatót hoztak össze, de ennél is fontosabb volt, hogy jól zárt a védekezés - megvolt az akarat, a fegyelem, a lábmunka, és remekül limitálták a Clippers gépezetét. Az alapot persze már az első negyedben megadták, hiszen azt 41-25-re nyerték, de onnantól fokozatosan kopott az előny, a LAC kemény munkával jött vissza a nagy hátrányából, a harmadik negyed hajrájában egyetlen egységre zárkózott fel a vendéglátó, de aztán egy 6-0-val stabilizálta magát a Mavs, és többször nem engedte ilyen veszélyes közelségbe ellenfelét. A záró etap közepén ismét meglett a közte tíz, majd a hajrában még Hardaway Jr.-nak volt két fontos dobása, hogy ne lelkesedjen fel túlságosan a Clippers, így végül remek összteljesítménnyel arattak önbizalomnövelő győzelmet - így holtversenyes negyedikek Nyugaton, várják vissza Doncicot, aztán meglátjuk, hogy meddig jutnak.

Nem pörgött fel a Clippers. A 4-2-vel lehozott fárasztó nyugati túra után lépett pályára a Los Angeles, de egyszer sem tudta igazán felvenni a ritmust ezen a mérkőzésen: rendkívül laposan, tompán, csoszogósan kezdett a társaság, égett már 19 ponttal is az első negyedben, és később is csak közelíteni tudott, de a mérkőzés során egyetlen pillanatig sem vezetett. A harmadik negyedben Kawhi Leonard sorozatban dobott 11 pontjával jött vissza a meccsbe Tyronn Lue alakulata, de a Mavs még időben reagált, és egyszerűen nem volt elég energia a hazaiakban ahhoz, hogy fordítsanak - mintha ez lett volna az idegenbeli túra utolsó meccse, kifejezetten fáradtnak tűntek a kaliforniaiak. Végül sem Leonard, sem Paul George nem tudott felpörögni, az egész támadójáték lefulladt, most lesz egy napjuk pihenni, majd jöhet a Bucks elleni hazai rangadó, addigra össze kell szedniük magukat.

A Clippers legjobb dobói: Powell 24/6, Mann 21/12, George 20/9
A Mavericks legjobb dobói: Irving 24/12, Hardaway Jr. 19/12, Bullock 18/18

 

Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 125-122

Túldobta ellenfelét a Portland. A várakozásoknak megfelelően látványos, pontzáporos mérkőzést vívtak a felek, nem a kemény védekezések irányították a játékot, és ebben a harcmodorban végül ugyan kiélezett küzdelem után, de a Blazers felülmúlta a Steph Curry nélküli Warriorst. Damian Lillard 33 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, mellé most elsősorban a 22 pontos Jerami Grant nőtt fel, és úgy dobtak 55%-kal mezőnyből, hogy 30% alatt maradtak távolról. A GSW oldalán pont a triplák ültek, 21-et dobtak be a vendégek 43%-kal, viszont 24 ponttal kaptak ki a festékben és 22-vel (!) kevesebb büntetőt harcoltak ki, amit végül nem tudtak ellensúlyozni kintről - Jordan Poole (38 pont, 7 gólpassz, 7/12 tripla) és Klay Thompson (31 pont, 6 gólpassz) újabb remek meccse nem bizonyult elégnek. A hullámzó találkozón először a Portland vezetett, majd egy 40-29-es második negyeddel fordított a címvédő, aztán visszavette az irányítást a Blazers, a záró etap egálról indult, de ott is vezetett még mindkét csapat, bár ahogy a mérkőzésen, úgy itt is nagyobb részt a Portland járt előrébb. A döntő ütés aztán 110-114 után következett, Grant hét pontjával és Lillard két villanásával egy 11-0-t repesztett a Blazers, a Warriors kereken öt percig egyetlen pontot sem szerzett, és ez az időszak eldöntötte a találkozót - a GSW számára bedeszkázták a gyűrűt, zsinórban 12 (!) mezőnykísérletet hibázott el Steve Kerr alakulata két eladott labda mellett, ez megpecsételte a sorsát. A szoros mérkőzést tehát a Warriors lefagyása és a Blazers Grantre épülő rohama döntötte el a hazaiak javára, akiknél Josh Hart még bemelegített és nevezték a kezdőbe, de aztán pályára már nem lépett, mert a bemelegítés közben elcserélték őt a New York Knickshez...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/3, Grant 22/3, Sharpe 13/3
A Warriors legjobb dobói: Poole 38/21, Thompson 31/21, Wiggins 18/6, DiVincenzo 18/15

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus