A Bostont is lenyomta az OKC, Joel Embiid visszatért

Fontos győzelmet aratott a Warriors, otthon égett meg a Sacramento, nem hibázott a Memphis, borzasztóan dobott a Brooklyn: ez történt hajnalban az NBA-ben.


Oklahoma City Thunder – Boston Celtics 127-123

A legjobbak sem bírnak az OKC-vel. Az utóbbi kilenc meccséből nyolcadszor tudott nyerni a Thunder, ebben az időszakban pedig sikerült kétszer is legyőzni a címvédő Denvert, megtörni a Clippers kilences sikerszériáját, felülmúlni a nyugati listavezető Minnesotát, most pedig a ligaelső Bostont is. A döntő ütés ezúttal a harmadik negyedben született, a nagyszünetben ugyan még a Celtics vezetett három ponttal, de aztán a fordulás után átrohant ellenfelén az OKC: Shai Gilgeous-Alexander foghatatlannak bizonyult, 7/10 jó dobással 16 pontot termelt csak ekkor, egy 18-8-as rohammal fordítottak, és végül nyolcpontos előnnyel kezdhették meg a negyedik játékrészt. Ott pedig megmaradt ugyanez a lendület, ugyanúgy rohantak, ugyanúgy szétfutották a Bostont, és 108-90-nél úgy tűnt, hogy eldőlhet a küzdelem. A Celtics azonban még képes volt válaszolni, a 18 pontos hátrányából 121-119-ig, vagyis egy labdán belülre jött vissza 41 másodperccel az órán, de Jalen Williams floatere gyorsan megnyugtatta a kedélyeket – a végén a büntetőket azért be kellett dobni, de összességében parádés második félidőt futva, remek játékkal győzték le a liga jelenlegi legjobbját. SGA abszolút vezér volt (36 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 14/22 mezőnyből, 0 eladott labda), Josh Giddey is felszívta magát (23-8-6, 4/7 tripla), de Williams (16 pont, 6/9 mezőnyből, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Chet Holmgren (14 pont, 7 gólpassz, 4 blokk, 3/5 tripla) is kitett magáért – 53%-kal mezőnyöztek, 45%-kal dobtak be 18 triplát, 34 gólpasszal zártak, és 10 blokkot osztottak szét. Zsinórban ötödik sikerük után már csak egyetlen meccs a hátrányuk a Minnesota mögött…

Minden nem jöhet össze. A Celtics is remek formában érkezett, az előző 12 meccséből 11-et megnyert, csak a GSW elleni idegenbelit bukta el hosszabbításban, de sorra nyert Sacramentóban, Los Angeles mindkét csapata ellen, kétszer-kétszer megverte a Magic–Cavs párost, legyőzte a New Yorkot, hozta a rangadót a Sixers ellen, megállíthatatlannak tűnt. Most azért az OKC lendülete még nekik is soknak bizonyult, Jrue Holiday semmit sem tudott kezdeni hátul az SGA–Giddey párossal és amúgy is csak 7 pontot szerzett 8 dobásból, Jaylen Brown 4/18-at szenvedett össze mezőnyből és 0/8-at távolról, a kispad pedig nem nagyon tudott hozzátenni – jól játszott Jayson Tatum (30 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) és Kristaps Porzingis (34 pont, 10 lepattanó, 3 blokk), illetve felnőtt még melléjük Derrick White (19 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 5/9 tripla), de a meccs egészét tekintve ez nem bizonyult elégnek. A harmadik negyed és a negyedik játékrész eleje akkora hátrányba sodorta őket, amit a jó hajrával sem sikerült lenullázni, ezúttal nem ültek igazán a dobásaik, és bár jobban lepattanóztak ellenfelüknél (csak a Tatum–Porzingis páros több támadót húzott le, mint a teljes Thunder), de ez most nem kevés lett – a végén azért mutatták, hogy van tartásuk, pénteken a Jazz ellen pedig természetesen megint toronymagas favoritok lesznek.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 36/9, Giddey 23/12, Jal. Williams 16/6
A Celtics legjobb dobói: Porzingis 34/6, Tatum 30/6, White 19/15

 

Golden State Warriors – Orlando Magic 121-115

Curry kellett a GSW sikeréhez. A hazaiak vezére remek estét produkált, 36 pontot dobott 6 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel, 12/20-as mezőnyözéssel és 4/9 triplával, vele a parketten +12-ben volt a Warriors – a negyedik negyedben pedig szűk négy perc alatt 13 pontot szerzett v agy készített elő, ezzel tudott meglógni a vendéglátó a Magic elől. A mérkőzés végig szorosan alakult, a nagyszünetben egál volt az állás, a harmadik játékrészben szintén Curry vezetésével kicsit meglépett a Golden State, de amíg pihent, addig visszajött az Orlando – de amint az irányító újra becsekkolt, két gyors kosárral rögtön megtolta csapata szekerét, és többször már nem is engedte lelassulni övéit. A végén két gólpasszt osztott ki egymás után előbb Thompsonnak, majd Kumingának, 110-101-ről pedig nem volt visszaút, úgyhogy ha nem is könnyen, de hozta a fontos győzelmet Steve Kerr csapata. Curry mellett túl sok pozitívumot azért nem találunk, Klay Thompson, Chris Paul és Andrew Wiggins is csak epizódszerepet tudott magára ölteni, egyedül Jonathan Kuminga (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) energiája emelhető ki, Gary Payton II viszont combhajlító-sérülést szenvedett a harmadik negyedben és nem tudott már visszatérni, úgyhogy tovább rövidült a rotáció.

Kettőből kettő. A korábbi remek forma után volt már egy nyolcból hat vereséget hozó időszak a Magicnél, azóta sikerült négyből hármat megnyerni, ezt a nyugati túrát viszont kettőből két vereséggel kezdték – sem most, sem Phoenixben nem játszottak alárendelt szerepet, de mindkétszer rövidnek bizonyultak a végén. Az alig 45%-os mezőnymutató és a rengeteg eladott labda nem segített, a Curry elleni védekezés tette fel a pontot az i-re, de a 14-gyel kevesebb büntető sem mellettük szólt, így hiába szedtek le 16 támadópattanót, ezzel csak szorossá tudták tenni a találkozót. A negyedik negyedben kellett volna egy nyugodt, higgadt, rutinos vezér, aki összerántja a gárdát, de mivel Paolo Banchero (27 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Franz Wagner (25 pont, 10/19 mezőnyből) a két vezér, és egyikük sem ez a kategória, így erre nem igazán számíthatnak – az ilyen mérkőzéseken általában nem ők indulnak jobb esélyekkel…

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/12, Kuminga 19/3, Thompson 15/9
A Magic legjobb dobói: Banchero 27/9, F. Wagner 25/3, Bitadze 13/3

 

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 110-97

Tripla-duplával tért vissza Joel Embiid. A négymeccses ünnepi túrát kiülte egy bokasérülés miatt a Sixers MVP-jelölt centere, csapata pedig csak 2-2-t hozott ki ebből, a klasszis azonban ezen az estén visszatért, és rögtön pazar játékkal vezette győzelemre a Phillyt. Embiid 31 perc alatt 31 pontos, 15 lepattanós, 10 gólpasszos tripla-duplát gyártott, 50%-kal dobott mezőnyből, volt 9/12 büntetője, és szétszedte a Nik Vucevic helyén továbbra is extrán lepattanózó Andre Drummondot, nem volt rá ellenszer – ültek a tempói, a betörései, a pozíciós játékai és az üres belépései is. Rá építve a Sixers egy negyed alatt el is döntötte a küzdelmet, hiszen a nyitó játékrészt 43-18-ra (!) húzta be a vendéglátó, innentől nem nagyon volt kérdés, a nagyszünetben 31 pont volt a hazai előny, a Chicago pedig csak kozmetikázni tudott ezen a második félidőben – az utolsó negyedben mondjuk 12 ponton tartotta a Sixerst, így ott sokat szépített a végeredményen, de veszélyeztetni egy másodpercig sem tudott ezen az estén. Embiid egészségesnek látszott, és újra jelezte, hogy eddig ő tűnik a szezon MVP-jének a kihagyások ellenére is – míg a Bullsnál ugyan Drummond leszedett 17 lepattanót (10 támadó), de ennél fontosabb, hogy Patrick Williams megsérült (boka), úgyhogy a sima vereség mellett sem volt „olcsó” ez az este a vendégek számára…

A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/6, Maxey 21/12, Harris 20/3
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 16, Dosunmu 15/3, White 14

 

New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets 112-85

Sima Pels-siker. Sem színvonalát, sem az izgalmakat tekintve nem kerül fel a felső polcra ez a találkozó, de New Orleansban ezt aligha bánják, ugyanis összességében egy pihentetős, sima győzelemmel lettek gazdagabbak. A hazaiak szétvédekezték ellenfelüket az este folyamán, főleg az első félidőben radírozták le a Brooklynt a pályáról, és a nagyszünetig összesen 34 (!) pontot engedélyeztek a vendégeknek – ezzel természetesen megalapozták a sikerüket, és már itt 25 egységgel vezettek, úgyhogy nem lehetett kérdés a vége. A fordulás után kicsit összekapták magukat Cam Johnsonék, de veszélyeztetni nem tudtak, ez a 85 pont pedig egyelőre a legkevesebb, amint a Nets dobott, és a legkevesebb, amit a Pels kapott ebben a szezonban. A Brooklyn a 35,7%-os mezőnymutatóval is megdöntötte a negatív idénycsúcsát, beszédes, hogy Cam Thomas 0/11 dobással és 0 ponttal zárta az estét, és még beszédesebb, hogy rajta kívül Spencer Dinwiddie és Royce O’Neale is kosár nélkül zárt, hárman együtt 0/23-as (!) mezőnyözést hoztak össze. A New Orleansnak így nagyon azért nem kellett megszakadni, a stabil védekezés elégnek bizonyult, Brandon Ingramtől 12, Zion Williamsontól pedig 10 pont is elég lett, és végül egyik játékosuk sem töltött 25 percnél többet a parketten – zsinórban harmadszor és tizenegyből nyolcadszor győztek, úgyhogy megvan a 20. sikerük is ebben a szezonban.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 16/12, Jones 14/6, Alvarado 13/9
A Nets legjobb dobói: Johnson 17/15, Bridges 13/6, Sharpe 12

 

Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 106–98

Magabiztos volt a Grizzlies. A mérlegek alapján egy tét nélküli, alsóházi rangadónak ígérkezett az összecsapás, azonban Ja Morant visszatérése óta a Memphis egy polccal feljebb került, így egyértelműen a házigazda számított a találkozó esélyesének. A második negyed közepéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (20 pont, 7 lepattanó, 4 blokk), valamint a kispadról érkező Keldon Johnson (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével jól tartotta magát a Spurs, viszont a nagyszünet előtti perceket egy 10–0-s futással zárta le a Grizzlies. Innen pedig már Ja Morant (26 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz), Desmond Bane (24 pont) és Santi Aldama (13 pont, 11 lepattanó) jó játékával kézben tartotta az irányítást a vendéglátó, minek eredményeképpen a folytatásban egyre inkább kinyílt az a bizonyos olló. A záró játékrészben visszább tudott ugyan egy kicsit jönni a San Antonio, ekkorra azonban már eldőlt a mérkőzés.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 26/9, Bane 24/6, Aldama 13/3
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 20/6, Johnson 19/3, Champagnie 12/9, Sochan 12/3


Sacramento Kings – Charlotte Hornets 104–111

Megszakadt a Hornets negatív sorozata. A kötelező győzelem elvárásával lépett pályára a Kings, hiszen a Charlotte zsinórban tizenegy vereséggel a háta mögött érkezett Sacramentóba. Ennek ellenére a Hornets kezdte jobban a mérkőzést, Miles Bridges (27 pont, 5 lepattanó) mellett az elmúlt meccset egy kisebb sérülés miatt kihagyó Terry Rozier (34 pont, 6 gólpassz) is sziporkázott, de idővel PJ Washington (17 pont, 4 lepattanó) is felnőtt melléjük. Ennek ellenére nagyrészt az történt a pályán, amit a házigazda szeretett volna, De'Aaron Fox (30 pont, 5 lepattanó 6 gólpassz) és Domantas Sabonis (23 pont, 18 lepattanó, 4 gólpassz) kettőse mellé azonban nem igazán tudott felzárkózni egy harmadik számú opció, ami azt eredményezte, hogy Mike Brown csapata nem tudta megtörni ellenfelét. Az utolsó percre fordulva még mindig a Kings állt jobban, ám Washington zsákolása után Fox labdát vesztett, amiből Cody Martin (10 pont) szerzett kosarat, ez pedig megpecsételte a vendéglátó sorsát.

A Kings legjobb dobói: Fox 30/9, Sabonis 23/3, Duarte 12/6
A Hornets legjobb dobói: Rozier 34/9, Bridges 27/9, Washington 17/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus