A Bucks sem okozott gondot a Memphisnek, a Nets is belerúgott a Heatbe

Fontos meccset nyert a Chicago, kiharcolta a győzelmet a Denver, nem hibázott a Toronto - mutatjuk a játéknap összefoglalóját.

 

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 103-107

A Spursé lett a vége. Legutóbb csúnya vereséget szenvedett a Pelicanstől a San Antonio, de Dejounte Murray szerint alaposan kiemelezték azt a meccset, csak a tegnapi napon két videós megbeszélést tartottak vele kapcsolatban és sokat tanultak ebből, illetve fel is paprikázta a játékosokat az edzői stáb. A kezdés így sem sikerült jól, hiszen tíz ponttal elbukták az első negyedet, de aztán összeszedték magukat, a nagyszünetben már vezettek, majd a szorosan alakuló utolsó negyedre parádés védekezést raktak össze - 19 ponton tartották a New Orleanst és ennek köszönhetően megléptek. A Pels aztán a végén még visszakapaszkodott 94-104-ről 103-105-ig, de az utolsó másodpercekben megint nagyot védekezett a Spurs, kiszedte a labdát CJ McCollum kezéből, aki kénytelen volt Jose Alvaradónak tolni azt, a fiatal hátvéd viszont kihagyta a győzelemért elengedett dobást. A lepattanóból még 0,1 másodperccel az órán dobott egy kettest Keldon Johnson, így a SAS visszvaágott a legutóbbi vereségért és fontos győzelmet aratott: sorozatban harmadik sikerével egyetlen mérkőzésre megközelítette a nyugati tizedik Pelicanst, úgyhogy a playinért zajló harcot nyílttá tette Gregg Popovich együttese. 

Koncentráltabb Spurs. Mindkét fél elmondta, hogy a San Antonión érezni lehetett a tüzet és a motivációt a legutóbbi vereség miatt, most 16 támadópattanót és 22 második esélyből szerzett pontot szedett össze a társaság és mezőnyben is folyamatosan érezni lehetett az agresszivitást, ami különösen a védekezésben jelentkezett. A Pelicans részéről Willie Green vezetőedző azt is hozzátette, hogy a végén ő is hibázott, 103-105-nél, a megszerzett lepattanónál időt kellett volna kérnie és felrajzolnia egy jó figurát, de hagyta, hadd cselekedjen csapata "szabadon", ez pedig nem jött be. Egyénileg egyébként CJ McCollum (32 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) volt a legeredményesebb játékos a mérkőzés során, de a Spursnél heten is kétszámjegyűt dobtak, köztük a tripla-duplázó Dejounte Murray-vel. 

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 32/12, Alvarado 23/6, Valanciunas 18/3
A Spurs legjobb dobói: Johnson 21/3, Richardson 18/9, Murray 15

 

Orlando Magic – Sacramento Kings 110-114

Hosszabbítás döntött. Tét nélküli mérkőzést vívtak a felek, de nehezen jutottak egymással dűlőre: ugyan a Kings 41-28-ra, remek játékkal megnyerte az első negyedet, de aztán megkeményítette védekezését a Magic, a következő két játékrészben összesen 40 pontot kapott és megfordította a küzdelmet. A záró etapnak hazai fórral mentek neki a csapatok és végig előrébb is jártak Franz Wagnerék, két perccel az órán még nyolc ponttal vezettek, de a Sacto visszajött, Donte DiVincenzo bevert egy nagy hármast, majd 12 másodpercnél Davion Mitchell kettesével kiegyenlítettek a vendégek. Válasz már nem érkezett, így jöhetett a hosszabbítás, ahol az utolsó perc kezdetén megint az Orlando vezetett 110-107-re, de DiVincenzo egy újabb nagy hármassal egyenlített, majd 12 másodpercnél Harrison Barnes is bevert egy triplát, végül a Magic újabb hibája után szintén DiVincenzo állította be a végeredményt. Az Orlando gyakorlatilag már a kezében érezhette a győzelmet, de a clutch játékoknál most élesebb volt a Kings, így nagy csatában elvitte a győzelmet a vendégcsapat - ami nem számít sehova, hiszen így sincs esélye már semmire...

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 19, Bamba 18/12, Fultz 16/3
A Kings legjobb dobói: Mitchell 22/6, Barnes 19/6, DiVincenzo 16/9

 

Toronto Raptors – Indiana Pacers 131-91

Papírforma. Semmi rendkívüli nem történt a pályán, a Toronto könnyedén igazolta a várakozásokat és kiütéses győzelemmel pipálta ki a kötelezőt. A kanadaiak már az első negyedet 41-21-re nyerték és megsemmisítették a régóta tét nélkül játszó Pacerst, onnantól pedig egyszer sem inogtak meg, csak tovább növelték a különbséget, ami volt 42 pont is az este folyamán. A 60,7%-os mezőnymutató és a végeredmény is jelzi, hogy gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütközött a vendéglátó, bár érdekesség, hogy ennek ellenére Pascal Siakam (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10/15 mezőnyből), Scottie Barnes (19 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 8/11 mezőnyből) és Chris Boucher is elérte a 30 perces határt. A meccs legérdekesebb eseménye az volt, amikor a tűzoltók kiürítették a csarnok egy részét, mert kigyulladt egy hangszóró, emiatt pedig 70 percet csúszott is a találkozó - egyébként nem voltak egy súlycsoportban a felek, a Raptors pedig a lehető legsimábban be is húzta a győzelmet. Ezzel Siakamék a keleti hatodikak alig egy meccsel lemaradva az ötödik Chicagótól.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 26/3, Barnes 19, Achiuwa 18/12
A Pacers legjobb dobói: Brissett 21/3, Anderson 18/12, Smith 15/3

 

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 94-98

Fontos chicagói győzelem. Váratlanul éles és agresszív védekezést mutatott be az ezen a téren hónapok óta szenvedő Bulls, a vendégek átérezték a mérkőzés fontosságát és az első félidőben összesen 35 pontot engedélyeztek a Clevelandnek - vezettek is 18-cal a nagyszünetben, a kezükben volt a találkozó. A fordulás után azért képes volt reagálni a Cavs és sokkal szorosabb lett a mérkőzés, sőt a záró etap derekán 83-80-ig, majd 85-82-ig zárkóztak a hazaiak, teljességgel nyílttá tették az estét, de amikor igazán kellett, akkor érkezett a reakció a Chicagótól is. Az utolsó öt percre megint nagyon feltekerték a védekezést, közben pedig a sztárjaik megvillantak a túloldalon: DeRozan, Vucsevics és LaVine is clutch játékokkal szólt hozzá, 85-82 után egy 10-1-es vendégfutás következett, ez pedig eldöntötte a mérkőzés sorsát. Az utolsó percben már csak kozmetikázni tudott a Cleveland, érdemi győzelmi esélye nem volt, a chicagóiak pedig ezzel a sikerrel stabilizálták magukat a keleti ötödik helyen - két meccsre növelték előnyüket a hetedik, már "csak" playines helyen álló Cavsszel szemben és 3-1-re megnyerték az egymás elleni párharcot is, ezt az előnyt kell beosztaniuk a végéig. 

Ez az első félidő nem fért bele. Laposan, puhán jött ki a mérkőzésre a Cleveland, amely nyolc eladott labdát vétett és 1/18 triplát hozott össze az első félidőben, így beállította a negatív szezoncsúcsának számító 35 pontot. Ezt a különbséget kőkemény munkával, feljavuló támadójátékkal és sokkal fizikálisabb védekezéssel ledolgozta a fordulás után, de a hajrában egyszerűen a Bulls vezérei higgadtabbnak bizonyultak - J.B. Bickerstaff külön ki is emelte DeRozant, aki szerinte olyan hatékonysággal oldja meg a clutch helyzeteket és olyan jó döntéseket hoz, hogy számára a liga egyik legjobbja ilyen szituációkban. Összességében mégis az első félidőre vezette vissza a problémákat, azt a mentalitást elfogadhatatlannak tartja - hiába jutott el végül 28 pontig és 5 gólpasszig Darius Garland (a túloldalon Zach LaVine 25-tel lett a legjobb dobó), elvesztették a kulcsmeccset, következőleg nem hibázhatnak az Orlando ellen. 

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 28/3, LeVert 17/3, Markkanen 14/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 25/6, DeRozan 20, Vucsevics 16/3

 

Miami Heat – Brooklyn Nets 95-110

Tükörsima Nets-győzelem. A vendégek a szoros első negyed után sebességet váltottak és állva hagyták a térdre rogyó Miamit, Duranték két extra napot töltöttek már el a városban pihenéssel és érezhetően felkészültek, frissek voltak ezen a találkozón. A 40-21-re megnyert második negyeddel gyakorlatilag el is döntötték a küzdelmet, tetemes előnybe kerültek, védekezésben jól váltottak, megvolt a kellő sebességük, támadásban pedig szintén gyorsabban, fizikálisabban játszottak, mint ellenfelük - ehhez jó dobóforma is párosult, úgyhogy a harmadik negyedben végleg dűlőre vitték a dolgot, az utolsó felvonás már csak kötelező formaság volt. Egyénileg senki nem játszott különösebben nagyot, mert nem is volt rá szükség, a 30 perces határt egyébként is csak Durant lépte túl, mindenesetre most úgy fest, hogy elindultak a jó irányba - tízből hetedszer nyertek, stabilizálták a nyolcadik helyüket Keleten és ha így folytatják, még feljebb is kapaszkodhatnak a folytatásban.

Nagyon mélyen van a Miami. Talán a szezonja legrosszabb időszakát éli meg a Heat, amely a nemrég még magabiztos előnyét el is vesztette Kelet élén és minimálisan, de leszorult a Sixers mögé a második helyre. Az Erik Spoelstra vezetőedzőt családi okok miatt nélkülöző floridaiak erőtlen, ötlettelen, semmilyen játékot produkáltak a back-to-back második felén, minden fantáziát, motivációt nélkülözött a gárda és teljességgel esélytelenül kaptak ki - egyénileg és csapatként sem ütötték meg az elfogadható szintet, úgyhogy zsinórban harmadik és tízből hatodik vereségüket szenvedték el. Kyle Lowry szerint nem pánikolnak, de tény, hogy vannak dolgok, amiket ki kell javítaniuk - a jelenlegi formájukkal könnyen a negyedik helyen találhatják magukat az alapszakasz végén, meglátjuk, hogy mikorra találnak vissza a korábbi játékukhoz. 

A Heat legjobb dobói: Adebayo 14, Herro 13, Strus 13/9
A Nets legjobb dobói: Durant 23, Curry 17/15, Drummond 13

 

Memphis Grizzlies – Milwaukee Bucks 127-102

Kinek hiányzik Morant? Sorra aratja a győzelmeket a ligamásodik Grizzlies úgy, hogy közben nem számíthat vezérére, legjobbjára, Ja Morantre - ezúttal a Milwaukee elleni kiemelt rangadót is gond nélkül, kiváló játékkal, végig dominálva nyerte meg a gárda az irányító nélkül. A hazaiaknál Tyus Jones könnyedén a kezébe vette a karmesteri pálcát és 13 pontja mellett 10 gólpasszt osztott szét, a padról beszálló De'Anthony Melto 6/9 triplát szórt be, a kezdőben pedig Bane, Brooks és Jackson Jr. is hozta magát, mindenki hozzátette, amit kellett és kiegyensúlyozott, olajozott gépezetként működtek. Olyan simán nyomták le a címvédőt, hogy az első ötösnek csak 24-29 percet kellett játszania, valósággal szétvédekezték a vendégeket, akik megmozdulni is alig tudtak most - a nagyszünetben 13 pont volt közte, a harmadik negyedben már húsz és végig az történt, amit a Memphis akart. A vendéglátó 66-50-re nyert a festékben és behúzta a lepattanózást is, olyan területeken nőtt messze a Milwaukee fölé, amely egyébként a vendégek erősségeinek számít - Taylor Jenkins vezetőedző szerint van egy filozófiájuk, amihez hűek, mindegy hogy ki játszik, ez pedig mostanában nagyon erősen érvényesül. A remek formájuk napokon belül bebiztosíthatja nekik a második helyet az alapszakasz végére is, holnap este a GSW ellen újabb jelentős lépést tehetnek efelé.

Erőtlen Bucks. 40% alatti mezőnymutatóval és alig 21%-kal bevert hét triplával zárta ezt a mérkőzést a Milwaukee, a vendégek egyszerűen gyengén, puhán játszottak most - amíg a Grizzlies gyorsan és automatikusan alakította ki a helyzeteket, addig a Bucks körülményesen, túlgondolkodva, pontatlanul, bizonytalankodva kereste a lehetőségeket, ebből pedig így csak erőlködés lett. Giannis Antetokounmpo azért dobott 30 pontot 11 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 blokkal alig 28 perc alatt, de a többiek nem tudtak felnőni mellé, rajta kívül csak Khris Middleton jutott 10 pont fölé és ő sem célzott jól, csapatszinten teljesen szétesett most a játékuk és a görög klasszis egyéni villanásain kívül semmit sem tudtak felmutatni. Pedig egy győzelemmel élre állhattak volna Keleten, így most "csak" harmadikak - egy kisebb pihenő után viszont elutaznak Philadelphiába a jelenlegi éllovashoz, hogy átvegyék azt az első helyet. 

A Grizzlies legjobb dobói: Melton 24/18, Bane 20/6, Brooks 19
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Middleton 16/3, Lopez 10/6

 

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 113-107

Kapaszkodnia kellett a Denvernek. Alapvetően kötelező volt nyernie ezt a mérkőzést a playoffért hajtó Nuggetsnek a már régen csak tankoló OKC ellen, de nem jött könnyen a hazai siker: ugyan végig jobbak voltak Michael Malone fiai, de nem tudtak igazán meglépni, a 16 pontos fórjuk sem tűnt igazán stabilnak, látótávolságon belül maradt a Thunder. A záró etapban pedig rohamoztak is a vendégek, akik előbb három pontra közelítettek, majd 97-97-nél ki is egyenlítettek, sőt egészen 105-105-ig egálban is tudtak lenni esélyesebb ellenfelükkel. A hazai égést azonban végül egy nagy hajrával elkerülte a Denver: Nikola Jokics labdaszerzéséből Aaron Gordon dobott két büntetőt, aztán Jokics passzát Monte Morris váltotta triplára, végül 23 másodpercnél maga Jokics tett fel egy 2+1-et - az utolsó két percet 8-2-re nyerték meg, a Thunder két kulcsfontosságú eladott labdát vétett ebben a kritikus időszakban és két dobást is kihagyott, így végül csak behúzta a győzelmet a Nuggets.

Jokics nagyot ment. A hazaiak MVP-jelölt centerére nem lehetett panasz, Jokics 35 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, 13/15-öt (!) dobott mezőnyből és 9/10-et a büntetővonalról, védekezésben két-két labdaszerzést és blokkot tett a közösbe, vezérhez méltó produkciót nyújtott - majd ezt fejelte meg a hajrában, amikor az ő játékai jelentették a különbséget. A magasember egyébként Morrist emelte ki, aki azt a nagyon fontos triplát a gyűrűbe küldte, illetve a 20 pontos, 9 lepattanós Gordon és a 18-6-7-tel záró Will Barton is említést érdemel, miközben az SGA-Giddey párost nélkülöző vendégeknél a 20 pontos Maledon volt a legjobb dobó, de hatan is elérték náluk a tízpontos határt. A Nuggets így tartja nyugati hatodik helyét a Wolves előtt és még a negyedik Jazztől sincs messze, az OKC pedig a terveknek megfelelően csak a Houstont előzi meg Nyugaton. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35, Gordon 20/6, Barton 18/6
A Thunder legjobb dobói: Maledon 20/6, Pokusevski 17/6, Mann 15/6

 

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 98-115

Back-to-back Houston. Előző este ugyanitt találkoztak a felek és akkor 19 pontos győzelmet aratott a Rockets, most pedig a back-to-back második felén nagyon hasonló volt a forgatókönyv - igazából egyértelműen jobb, motiváltabb volt a texasi alakulat, amely a második félidőben ellenfele fölé nőtt és ezt a győzelmet is elvitte. A Houstonnál Alperen Sengün (27 pont, 10/16 mezőnyből 26 perc alatt) és Jalen Green (25 pont, 6/11 tripla) is nagyon élt, de a 11 gólpasszt szétosztó Kevin Porter Jr. is említést érdemel, csapatszinten 52%-kal céloztak mezőnyből és 43%-kal tripláztak, a 34 gólpassz pedig azt jelzi, hogy nem az egy-egyezésről szólt a játékuk. A Portlandnél nem tudunk kiemelni senkit, egyénileg nem volt náluk erre alkalmas teljesítmény és végül a második félidőben csapatként sem tudták felvenni a kesztyűt. A Rockets ezzel a két győzelemmel már csak holtversenyes utolsó a ligában, hiszen utolérte az Orlandót, nagy verseny lehet majd közöttük a hátralévő két hétben ezért a pozícióért.

A Trail Blazers legjobb dobói: Watford 15, Williams 15/3, Eubanks 14, Johnson 14/12
A Rockets legjobb dobói: Sengün 27/6, Green 25/18, Wood 13/6

 

A tabella ezen a linken található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus