A Celtics elrontotta Embiid ünnepét, szépített a Suns

A Bostonnak mindenre is volt válasza és lefogta a Sixers labdás embereit, a Suns pedig Booker és Durant extrájára, illetve a bővebb rotációra építve gyűrte le a kiegészítőitől keveset kapó Denvert. 

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 102-114

Szinte végig a Celtics irányított. Az előző meccsen faultgondok miatt alig játszó Jayson Tatum vezetésével rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést a bostoniak, alig négy perc után 10 ponttal jártak előrébb és a 6-10 pontos differencia lassan állandósult is. A Philly az első negyed végén De’Anthony Melton lendületére építve még egyszer fordítani tudott, de a Celtics védekezése összeállt, elszívták a levegőt Harden és Maxey elől, Derrick White és Jaylen Brown kosaraival, illetve Horford utolsó másodperces hármasával 57-50-re vezettek a nagyszünetben. A második félidő elején Maxey dobott be pár hármast, majd PJ Tucker saroktripláival egyszer még feljött egy labdára a Philly, Embiid is kibrusztolt pár pontot, de ekkor Horford és Malcolm Brodgon triplái következtek. A záró játékrész elején Brogdon kiosztott pár gólpasszt is, amivel ellensúlyozták Georges Niang remek perceit, így 10 pont körüli előnnyel mehettek bele a végjátékba, ahol ismét csak többször feljött a Sixers, de előbb Brogdon és Horford hármasai, majd Tatum két nagyon nehéz kosara megállította a hazaiak utolsó felzárkózási kísérleteit. Tatum dupla-duplával, Horford 5/7, Brogdon 3/6 hármassal segített, Robert Williams III és Grant Williams 5 blokkot tett a közösbe, Smart elöl-hátul kulcsjátékokat csinált meg, de utóbbi igaz az egész Bostonra: amikor kellett, mindig előlépett valaki és megtolta a csapat szekerét. A Celtics örömét csak az árnyékolta be, a negyedik negyedben Embiid véletlenül teljesen súlyával rálépett/ráesett Williams fejére - Williams valami csoda folytán megúszta a súlyos sérülést, legalábbis a végjátékban még visszatért a pályára és hasznosan is védekezett. 

Harden és Maxey egyszerre betlizett. A meccs előtt köszöntötték a liga újdonsült MVP-jét, Joel Embiid pedig igyekezett meghálálni a szeretetet. Nem teljesen egészséges térddel is 39 percet töltött a pályán, 30 pontot termelt 9/19-es mezőnymutatóval és 11/12 büntetővel, szedett 13 pattanót, kiosztott 4 blokkot és 3 gólpasszt, összességében remekül játszott. A dicséret megilleti a védekezésben kaparó, mellette három saroktriplát elsüllyesztő PJ Tuckert, a padról beszálló De’Anthony Meltont (4/7 tripla, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés), Georges Nianget (10 pont, 4/7 mezőnyből) és a remekül védekező Jalen McDaniels-t is, mert hatalmasat küzdöttek azért, hogy ma nyerjen a Sixers. Ez végül nem jött össze, mert a csapat két fő labdás embere, James Harden és Tyrese Maxey nagyon nem találta a dobásait: Harden 3/14-gyel, Maxey 4/16-tal zárt és ketten összehoztak egy 5/16-os triplázást is, ami nem férhetett bele. Harden ugyan kioszott 11 gólpasszt, Maxey pedig 2 blokkot, de a pontjaikra nagyobb szükség lett volna. Hiáa próbálták elvinni a labdákat a gyűrű közelébe, ott rendre beleütköztek a bostoni falba, a festékből mindketten 1/6-tal céloztak, igazából ez jobban fájt a Philly támadójátékának, mint a kihagyott hármasok. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30/3, Harden 16/6, Melton 14/12.
A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/9, Brown 23, Horford 17/15.

A párharc állása: 2-1 a Celtics javára.

 

Phoenix Suns - Denver Nuggets 121-114

A sztárduó és a kispad hozta a győzelmet. Chris Paul sérülése miatt Monty Williams-nek át kellett szerveznie a Suns rotációját, a várakozásoknak megfelelően Cameron Payne került be a kezdőötösbe, illetve komolyabb játékperceket kapott TJ Warren és Terrence Ross is. Az első negyedben még egál meccset játszottak a felek, mert a túloldalon Murray, Jokics, Porter Jr. és a padról beszálló Bruce Brown is kiválóan támadott, a második negyed derekán viszont a hosszabb rotációval és a nagyobb sebességgel sikerült megroppantani a Denver gerincét: 39-39 után Durant és Payne vezetésével futottak egy 8-0-t, majd a félidő végén sikerült 15 pontos fórt kiharcolni. A harmadik negyedben érződött, hogy a szinte végig pályán lévő Durant és Booker kisebb hullámvölgybe került, a Denver alig hét perc alatt ledolgozta a hátrányát és úgy tűnt, hogy gondba kerülhet a Suns. Az utolsó negyedre kétpontos előnnyel futottak ki a csapatok, de a Phoenixnek itt még volt egy nagy futás a tarsolyában, 9-0-val nyitottak és visszaállították a 10 pont körüli differenciát, innentől kezdve pedig komolyabb esélyt már nem is adtak a vendégeknek. A végjátékban ugyan már érezhetően ők is kifulladtak, nem értek ki a kinti dobókra, de ekkorra már sikerült lefárasztani a denveri ászokat is, a legvégén pedig előkerült TJ Warren, aki két kulcskosarával lezárta a mérkőzést. Devin Booker teljesítménye a legnagyobbakat idézte (46 pont, 20/25 mezőnyből, 9 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés), de Kevin Durant is igyekezett (39 pont, 14/16 büntető, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk). Hiába játszottak 42-43 percet, körülöttük 7-8 játékost forgatott a Suns, akik elvégezték a piszkos munkát, így koncentrálhattak a támadójáték életben tartására, ezzel pedig hozták a kötelezőt - ha kikaptak volna, 0-3-as hátrányba kerülnek, amiből még egyetlen csapat sem fordított az NBA-ben. 

Jokics és Murray nélkül nem ment a Denvernek. A két sztár 41-42 percet töltött a parketten, Nikola Jokics tripla-duplázott (30 pont, 10/18 mezőnyből, 17 lepattanó, 17 gólpassz), Jamal Murray 32 pontot dobott 13/29-es mezőnymutatóval, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal, amikor ők ketten pályán voltak, azt az időszakot hét ponttal nyerte a Nuggets, amikor viszont valamelyikük ült, 14 ponttal kapott ki a csapat. A mérkőzés elején Michael Porter Jr. és Bruce Brown is villogott, de egy idő után ők is eltűntek, Aaron Gordonnak tele volt a keze Duranttel, KCP-nek Bookerrel, így rájuk sem lehetett számítani, a cseresorból pedig Jeff Green ezúttal valóban 36 évesnek tűnt, semmilyen hatással nem bírt. Eddig a második vonal volt a Denver egyik nagy fegyvere, a Brown-Green-Braun trió viszont most nem állt a helyzet magaslatán, ez az energia pedig a végén nagyon hiányzott. Az utolsó percekben hiába tűnt úgy, hogy kicsit megrogy a Suns védekezése, Murray addigra elkészült az erejével, üres dobásokat rontott, de a Durantet egyszer brutálisan áthúzó Michael Porter Jr. is olyanokat vétett távolról, amiket elvileg nem lehetne. A Denvernek nagyon nem ízlett a Suns sebessége, amit Cameron Payne hozott, illetve a kispad sokoldalúsága, ezekre kell választ találniuk a következő meccsig. 

A Suns legjobb dobói: Booker 46/15, Durant 39/3, Payne, Warren 7/3-7/3.
A Nuggets legjobb dobói: Murray 32/3, Jokics 30/3, Porter Jr. 21/18.

A párharc állása: 2-1 a Nuggets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus