A Celtics és a Bucks is rangadót nyert, Dallasban kapott ki a Lakers

A Suns és a Sixers is fáradtnak tűnt, Anthony Davis pedig visszatért - mutatjuk, hogy mi történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

Boston Celtics - Phoenix Suns 99-86

Jobb volt a Boston. A hazaiak jóval energikusabbnak, agresszívebbnek tűntek ezen a mérkőzésen, amely egyébként egyáltalán nem a rohanásról szólt, egyik fél sem játszott igazán gyorsan. A bostoni védekezés azonban végig nagyon jól zárt, az első félidőben simán lejátszották a liga második legjobb csapatát és 16 ponttal vezettek a nagyszünetben, aztán a harmadik negyedben már 66-45 is volt az állás, amikor kicsit belealudtak és a Suns egy 14-2-es futással visszajött látótávolságon belülre. Ennél jobban azonban nem engedte magára ellenfelét a Celtics és a remekül játszó Kemba Walker (32 pont, 5/11 tripla) vezetésével megnyerte a rangadót - belefért Jaylen Brown hiánya és Jayson Tatum 3/17-es mezőnymutatója is, olyat védekeztek, hogy ez is elég lett a sikerhez. A legutóbbi kisiklás után így azonnal jelezték, hogy "nincs gond", most pedig back-to-back ellátogatnak Brooklynba.

Nem tudott pontot dobni a Suns. A vendégek úgy értékelték a mérkőzést, hogy a védekezésük rendben volt, mert 99 ponton tartották a Bostont, ezt előre alá is írták volna, a problémát az jelentette, hogy ők képtelenek voltak a gyűrűbe találni. A 40%-os mezőnymutatójukhoz végül 17%-os triplázás társult, csak a téglákat gyártották kintről és bár Chris Paul igyekezett (22 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), de most nem akart partnere, Devin Booker ráadásul 26 perc alatt ki is pontozódott. A back-to-backet játszó vendégek az előző esti nagy győzelem után most egyértelműen fáradtan mozogtak, ezt pedig nem is tudták magukról levetkőzni, a második félidőben ugyan voltak jobb időszakaik, de annyi erő nem volt bennük, hogy fordítsanak - érdekesség, hogy ők is a Brooklynnal játszanak majd legközelebb. 

A Celtics legjobb dobói: Walker 32/15, Tatum 15/3, Smart 11/3
A Suns legjobb dobói: Paul 22/9, Booker 15, Bridges 15/3

Orlando Magic - New Orleans Pelicans 100-135

Ezt most elintézte a Pelicans. Gyenge formában érkeztek meg a vendégek, akiktől már elég távol vannak a playin-helyek, de papíron még van esélyük bejutni, így az ilyen mérkőzéseket természetesen hozniuk kell. A kicsit akadozó első negyed után aztán ezt érvényesítette is a társaság, Zion Williamson pusztított a gyűrű alatt (23 perc alatt 23 pont), Brandon Ingram is villogott (29 pont, 6 gólpassz 29 perc alatt), Willy Hernangomez 17 perc alatt dupla-duplázott, Lonzo Ball 12 gólpasszt osztott ki, szinte mindenki hozzátette a magáét, így a második negyedet 45-25-re, a harmadikat pedig 34-18-re nyerték meg. Emiatt vezettek már 42 ponttal is, a 35 egységnyi győzelem pedig szezoncsúcsot jelent számukra - 66 pontot szereztek a festékből, 56%-kal dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak, most mindent úgy csináltak, ahogy azt kellett. A záró etapban már bőven volt idő pihenni is, úgyhogy most nem okoztak csalódást, a Magic fiataljai viszont igen, legalábbis Steve Cliffordnak: a hazaiak vezetőedzője szerint a tabella nem számít, de nekik számítania kell annak, hogy hogyan játszanak és a játékosai most csak a statisztikáik miatt aggódtak, közben pedig szörnyű teljesítményt nyújtottak.

A Magic legjobb dobói: Bamba 17/6, Cannady 17/9, Anthony 14/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/6, Williamson 23, Hernangomez 18

Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 124-117

Ezt most uralta a Bucks. Az utóbbi három napban pihenő Milwaukee már az első percekben átrohant a nyolc nap alatt ötödik mérkőzését lejátszó, back-to-back érkező Phillyn, a hazaiak teljesen más energiaszinttel mozogtak, mint ellenfelük. A társaság ennek megfelelően 10/10-es mezőnymutatóval és 5/5 triplával (!) kezdte a találkozót, így nem csak hogy 10-0-val, de 33-13-mal nyitott, így azonnal, pár perc alatt állva hagyta ellenfelét, az itt megszerzett tetemes előny pedig ki is tartott a végéig. Végül nem is kellett megszakadniuk, folyamatosan vezettek, méghozzá magabiztosan és csak az utolsó negyedben kozmetikázott az álláson annyit a Sixers, hogy szorosabb meccsnek tűnjön, de valójában teljesen simán nyerte ezt a rangadót a Bucks. Giannis Antetokounmpo (27 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz), Khris Middleton (24 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla) és Jrue Holiday (12 pont, 11 gólpassz) mellett most Bobby Portis (23 pont, 5/5 tripla) is nagyon kitett magáért, csapatszinten pedig kereken 20 hármast bombáztak be 50%-os hatékonysággal - ezúttal mindent jól csináltak és dominálni tudtak, meglátjuk, hogy a két nap múlva esedékes visszavágón meg tudják-e ezt ismételni. 

Fáradt volt most ehhez a Philly. Előző este fájó vereséget szenvedett a Sixers a Phoenix ellen és bár most Tobias Harris, valamint Seth Curry is visszatérhetett, de ők sem voltak 100%-osak, a többiek fáradtan mozogtak, Ben Simmons pedig még mindig nem állt rendelkezésre - erre jött rá a Bucks félelmetes kezdése és nagyon hamar eldőlt, hogy nincs elég erő a vendégekben egy ilyen "hegymenethez". Doc Rivers nem is erőltette túl a dolgokat, 27 perc fölé csak Harris jutott, a többieknek inkább adott némi plusz pihenőt a tréner és bár támadásban végül jó számokkal zártak, de ez egyrészt a negyedik negyedes kozmetikázásnak köszönhető, másrészt túl sokra nem mentek vele ilyen védekezéssel. Rivers szerint most nagyon puhák voltak, fejben sem álltak a helyzet magaslatán, de a visszavágóra megpróbálják rendezni a soraikat, bár jelen állás szerint Simmonsra még akkor sem számíthatnak. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Middleton 24/12, Portis 23/15
A 76ers legjobb dobói: Embiid 24, Milton 20/9, Harris 18

San Antonio Spurs - Detroit Pistons 106-91

Nem is volt szükség mindenkire. DeRozan, Murray és Mills sem lépett pályára a Spursnél, de a back-to-backet játszó hazaiak ezt is elbírták, volt más, aki intézte a játékot: Derrick White (26 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) és Lonnie Walker IV (18 pont, 4/5 tripla) megadta az alapot a periméterről, Jakob Pöltl pedig fáradhatatlanul dolgozott a palánk alatt (17 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk), rájuk építve működött a gépezet. A második negyedben kicsit sikerült is meglógniuk, a nagyszünetben tíz ponttal vezettek, majd a folytatásban ezt az előnyt menedzselgették és jó védekezéssel kézben is tartották a meccset - amíg a záró etapban egy futással hirtelen vissza nem jött egy labdára a Detroit. Ott azonban nem remegtek meg a texasiak, ismét ráléptek a gázra és egy 13-1-es rohammal végleg eldöntötték a győztes kilétét - érdekesség, hogy White-tal például +31-ben volt a San Antonio, nagyon meglátszott, hogy mikor voltak fent a húzóemberek...

A Detroit még tartalékosabb volt. A vendégeknél Grant, Joseph, Ellington, Plumlee, McGruder és Smith Jr. sem állt rendelkezésre, ők is fáradtan léptek pályára, úgyhogy természetesen nem meglepő a vereség, elvégre amúgy is a keleti sereghajtóról beszélünk. A cseresor ugyan hozott némi izgalmat az estébe a negyedik negyedben, ott szorosabbá vált a küzdelem, de most ez volt tőlük a maximum és annak sem örülhetnek, hogy a fiatalok közül Bey, Doumbouya és Lee is betlizett - Josh Jackson 29 pontja mondjuk szép és ő is csak 24 éves, de Detroitban nem elsősorban az ő fejlesztése a cél...

A Spurs legjobb dobói: White 26/6, Walker 18/12, Pöltl 17
A Pistons legjobb dobói: J. Jackson 29/6, F. Jackson 14/6, Hayes 12/3

Chicago Bulls - Charlotte Hornets 108-91

Javított a Chicago. Előző este bosszantó vereséget szenvedett a Bulls, most viszont fontos győzelemmel javította azt a hibát, méghozzá magabiztosan: már az első negyedet 11 ponttal nyerték a hazaiak, a nagyszünetben 14-gyel vezettek, a harmadik játékrészben pedig végérvényesen eldöntötték a küzdelmet. Most nagyon élesek voltak védekezésben, odafigyeltek a Charlotte playmakereire, a túloldalon pedig sokkal jobban pörgött az előző estéhez képest Nik Vucsevics: a center a 18 pontja mellett 16 lepattanót szedett le, ráadásul 6 gólpasszt is kiosztott, ezúttal nem nagyon lehetett kivenni a játékból. A palánk alatt amúgy is ők domináltak, a kisemberek közül pedig elég volt Coby White (18 pont, 4/6 tripla) és Tomas Satoransky (10 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) hasznos játéka - ezzel a meccsel elégedettek lehetnek, de a kérdés most is az, hogy képesek-e stabilan így folytatni, vagy sem...

Nem működött a Hornets. A továbbra sem 100%-os Charlotte még a várakozásokhoz képest is gyengén játszott ezúttal, a Graham-Rozier hátvédpár ugyanis mindössze 11/29-et dobott mezőnyből és 4/17-et távolról, amelyhez összesen egy bedobott büntetőt tudott hozzátenni, így rögtön fel is borult a csapat játéka. Ezt most máshol nem is tudták ellensúlyozni, PJ Washington is besült (2 pont, 2 lepattanó), hiába kapartak, egyszerűen nem működött a rendszerük úgy, hogy a két kezdő hátvéd gyenge volt, máshoz pedig nem tudtak nyúlni - csak momentumaik voltak ezen az estén, úgyhogy jött a mostanában már megszokott vereség, következőleg a Cleveland ellen nyerniük kell.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 18/3, White 18/12, Young 18/3
A Hornets legjobb dobói: Graham 16/9, Bridges 13/9, Rozier 11/3, Wanamaker 11

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 115-110

Davis egyelőre csak mutatóba tért vissza. Több mint két hónap után léphetett ismét pályára a Lakers egyik szupersztárja, Anthony Davis, de a magasember egyelőre inkább csak a jelenlétével és nem a játékával tudott segíteni: 17 percet kapott, ez idő alatt 2/10-es mezőnymutatóval négy pontot szerzett és leszedett négy lepattanót, 0/2 büntetővel zárt és vele a parketten -11-ben volt a Los Angeles. Ettől függetlenül természetesen örömhír a visszatérése és a rozsda lepergetése után minden bizonnyal előkerül a domináns önmaga is, de ez még egyelőre nem az a Davis volt, igaz, csapata így is végig partiban volt Dallasban: Dennis Schröder (25 pont, 13 gólpassz), Kentavious Caldwell-Pope (29 pont, 6/12 tripla) és Andre Drummond (14 pont, 19 lepattanó, 3 blokk) is kifejezetten jól nézett ki most a pályán és hozzájuk még becsatlakozott a padról Montrezl Harrell is, így abszolút nem volt elveszett a társaság. Veszélyesen nagy hátrányt nem is szedtek össze a vendégek, 13 pont volt a legnagyobb különbség és a második félidőben már igazából végig tartották is a lépést, de olyan igazán jelentős nyomást nem tudtak helyezni ellenfelükre, csak üldözték, de nem érték utol - holnap este ugyanitt javíthatnak, meglátjuk, hogy Davis ott már többet vállalhat-e.

Porzingis megsérült. Ritkán játszik a back-to-back második felén a Dallas magasembere, most ezen ritka alkalmak egyikét láthattuk és jól is mozgott, mert 19 pontnál járt a harmadik negyedben, amikor bokasérüléssel kidőlt és már nem tért vissza - nem túl biztató ez rá nézve, mert így is sokat hiányzott már idén, de egyelőre nem tudni, hogy komoly-e a probléma. Csapata mindenesetre onnantól már nem volt fölényben, csak őrizgette a párpontos előnyét, próbálta biztonságos távolságban tartani a Lakerst, ami végül Luka Doncic (30 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével sikerült is - az első féllidőben még meggyőzőbbek voltak és végül behúzták a fontos győzelmet, úgyhogy ezzel nem lehetnek elégedetlenek. A texasiak ezzel a sikerrel utolérték a nyugati hatodik Portlandet és mivel Lillardék elég gyenge formában vannak, így ha Porzingisszel nincs komoly gond, akkor reális esélye van a Mavsnek arra, hogy elkerülje a playint. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/9, Porzingis 19/3, Richardson 13/3
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 29/18, Schröder 25/6, Drummond 14, Harrell 14

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus