A Celtics szétdobta az Atlantát, a Clippers elkezdett védekezni

A Boston két meccsre megközelítette a Warriors otthonában botló keleti listavezető Milwaukee-t, a Clippers megállította a New Yorkot, a floridai házirangadót meglepetésre az Orlando nyerte, Phoenixben is nyert a Kings, a Grizzlies jobban pótolta hiányzóit, mint a Mavericks, a Bulls, Jazz, Pacers és a Thunder pedig hozta a kötelezőt az NBA ma hajnali játéknapján. 

Los Angeles Clippers - New York Knicks 106-95

Megtalálta a védekezését a Clippers? Az elmúlt időszakban inkább a támadójátékára támaszkodott a hazai csapat, igyekeztek túldobni az aktuális ellenfelüket, viszont ez közel sem mindig jött össze nekik. Legutóbb a Raptorst már 100 ponton tartották, és a Knicks ellen is ugyanott folytatták, Kawhi Leonard és Paul George vezetésével 35,6 százalékos dobásmutatóra kényszerítették ellenfelüket, és ez a duó gondoskodott a Clippers támadójátékáról is: Leonard az egész mezőnyből kitűnt a 38 pontjával, George pedig a sokoldalúságát kamatoztatta, 22 pontot, 8 lepattanót és 8 gólpasszt tett be a közösbe. A két sztár mellett további extrákra nem is volt szükség, és a Clippers azzal együtt is bedarálta ellenfelét a végén, hogy a lepattanózást a Knicks nyerte 54-39-re, a vendégek 20 támadólepattanót gyűjtöttek be, de ebből sem tudtak kellően nagy előnyt kovácsolni.

Elfáradt a végére a Knicks. Jalen Brunson ismét meccset mulasztott, az elmúlt négy találkozóból hármat ki kellett hagynia lábfejsérülés miatt, ugyanakkor legkevésbé a helyettesére lehetett panasz, Immanuel Quickley 26 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal húzta a csapatát. A gondot az okozta a vendégek számára, hogy a negyedik negyedben ő és Julius Randle (19 pont, 8 lepattanó, 5/24 mezőnyből) sem tudott annyira hatékony lenni, hogy tartsák a lépést a Clippersszel, az utolsó 12 percben csak 5/18-cal dobott a Knicks, és emiatt 30-21-re el is veszítették ezt a játékrészt. A Knicksnek sokáig feküdt az, hogy miként alakul a játék képe, de a végén náluk senki sem tudott előlépni, míg a túloldalon Leonard például 3/3 dobását elsüllyesztette ekkor, a végére egyszerűen elfogyott a szuflával az egyik legjobb játékosát nélkülöző csapat, és most back-to-back készülhetnek a Lakers elleni összecsapásra.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 38/9, George 22/6, Morris 11/9
A Knicks legjobb dobói: Quickley 26/9, Randle 19/9, Barrett 11/3 

 

Charlotte Hornets - Utah Jazz 111-119

Horton-Tucker élete meccsét játszotta. A két csapat közül csak a Jazz számára bírt valódi téttel ez a találkozó, továbbra is versenyben vannak a play-inbe jutásért, és azok után, hogy Talen Horton-Tucker már az előző meccseken is villogott, most valósággal felrobbant: a fiatal hátvéd 37 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal vezette győzelemre a vendégeket. Horton-Tucker remek dobóformájára szükség is volt, mert Lauri Markkanen (13 pont, 13 lepattanó) mindössze 3/22 dobását értékesítette, de összességében így is remekül működött a Jazz kezdője, Kelly Olynyk jó dobásokat eresztett el, míg Walker Kessler (17 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) szokás szerint uralta a festéket. A Hornetsnél nem akadt olyan kiemelkedő egyéni teljesítmény, mint a Jazznél, Kelly Oubre Jr. (24 pont, 7/20 mezőnyből), Terry Rozier (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és P.J. Washington (18 pont, 7 lepattanó) sem tudott kellően hatékony lenni, míg Nick Richards (9 pont, 8 lepattanó, 5 blokk) is hiába végzett nagy munkát a gyűrű közelében. A Hornets egy pillanatig sem vezetett, volt már 23 pont is a hátrányuk, a végén is csak annyira futotta tőlük, hogy meg tudták közelíteni a Jazzt.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 24/18, Rozier 22/6, Washington 18/12
A Jazz legjobb dobói: Horton-Tucker 37/6, Olynyk 17/6, Kessler 17

 

Detroit Pistons - Indiana Pacers 115-121

A Pacers hibázott kevesebbet. Mindkét csapat erősen tartalékos összeállításban lépett pályára, a hazaiaknál Jaden Ivey a legújabb hiányzó, a vendégek Tyrese Haliburton, Myles Turner és Bennedict Mathurin nélkül álltak ki, így végül meglehetősen kaotikus meccset játszottak a felek. Egyénileg leginkább Jalen Smith (20 pont, 9 lepattanó) tűnt ki a mezőnyből, aki a negyedik negyedben 11 ponttal járult ahhoz hozzá, hogy a Pacers felé billenjen a mérleg nyelve, Isaiah Jackson (19 pont, 11 lepattanó) is nagy munkát végzett, de Buddy Hield (17 pont, 8 lepattanó) és Andrew Nembhard (19 pont, 8 gólpassz) is hasznossá tette magát. A Pistonst Killian Hayes igyekezett a hátára venni, az irányító 17 ponttal, 6 lepattanóval és 13 gólpasszal zárt, de emellett sokat hibázott, és az sem segítette a hazaiak helyzetét, hogy a Bagley-Livers kettős közös erővel 10/29-et hajított mezőnyből. Egyik csapat sem játszott igazán jól, de a Pacers kicsit pontosabb volt mezőnyből, és kicsit jobban megbecsülte a kiharcolt büntetőket, ezzel az elmúlt hét meccsükön az ötödik győzelmüket könyvelhették el, versenyben vannak a play-inért, és a következő meccsükön sem lesznek esélytelenek: maradnak Detroitban és ismét megmérkőznek a Pistonsszal.

A Pistons legjobb dobói: Livers 18/9, Hayes 17, Wiseman 16/3, Duren 16
A Pacers legjobb dobói: Smith 20/3, Nembhard 19/6, Jackson 19

 

Orlando Magic - Miami Heat 126-114 hosszabbítás után

Butler nem kapott segítséget. Fordulatos meccset játszottak a csapatok, a Magic az első negyedben már 12 ponttal is vezetett, majd a Heat megfordította a meccset, hogy ezt követően ismét a Magic lépjen meg: 6:03-mal a negyedik negyed vége előtt 101-86-ra vezettek a hazaiak. A Heat nagyot hajrázott, Jimmy Butler egymaga 15 pontot szórt a negyedik negyedben, és a dudaszó pillanatában is ő süllyesztette el azt a triplát, amivel a vendégek kiharcolták a hosszabbítást. Butler ereje itt azonban elfogyott, az eddig elért 38 pontjához nem tudott hozzátenni a hosszabbításban, ekkor már dobást sem vállalt, a többiek viszont nem segítették ki, így a Magic 18-6-ra behúzta a ráadást. A hazaiak ugyan nagy előnyt adtak le a negyedik negyedben, de Wendell Carter Jr. (27 pont, 11 lepattanó) ismét előlépett a hosszabbításra, mellé Jalen Suggs (16 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk) is fellépett ekkor, de a tripla-dupláról épphogy lemaradó Paolo Banchero (17 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és a szintén sokoldalúan játszó Franz Wagner (17 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is többet tett a Magic győzelméért, mint Butlert leszámítva bárki a Heat sikeréért.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 27/6, Banchero 17/3, F. Wagner 17/3
A Heat legjobb dobói: Butler 38/6, Herro 14/6, Adebayo 14

 

Atlanta Hawks - Boston Celtics 125-134

Mindenre válaszolt a Boston. A vendégek alaposan felpörgették a támadójátékukat, 20/42 hármast szórtak be, 35 gólpasszt osztottak ki egymásnak, ráadásul minden pályára lépő játékosnak sült a keze: nyolcfős rotációjuk minden tagja legalább nyolc pontot szerzett, ezt a nyomást pedig a Hawks nem bírta el. A második negyedben sikerült kiépíteniük egy 10 pont körüli fórt, innentől kezdve csak azzal kellett foglalkozniuk, hogy az ellenfél próbálkozásait visszaverjék. Az Atlanta rohamozott is a negyedik negyedben, de Jayson Tatum 11 pontot szerzett ebben a szakaszban, a végjátékban pedig Marcus Smart és Al Horford triplái állították meg az Atlantát. A legvégén még volt egy kis Smart-Trae Young földharc is, ami után a Celtics védőjét második technikaival kiállították, de ez nem számított - a keleti második Celtics fontos győzelemmel kezdte hatmeccses túráját, legközelebb pedig Houstonban még közelebb jöhetnek a listavezető Bucks-hoz. 

Elfelejtett védekezni az Atlanta. A hazaiaknál Trae Young 35 pontot és 13 gólpasszt tett a közösbe, a jó ritmusnak köszönhetően a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontos határt, sőt a kispadról Bey és Okongwu is megugrotta ezt a magasságot. A probléma ott kezdődött, hogy nagyjából azt csinált ellenfelük, amit akart, Tatumék kintről-bentről pusztítottak támadásban, nem tudták megállítani őket. Az ilyen meccseken csak tökéletes támadójátékkal lehet nyerni, most viszont a hármasokkal hadilábon állt az Atlanta, mindössze 10/34 triplájukat dobták be, gyenge kinti teljesítményüknek köszönhetően pedig mindig csak üldözték a Bostont, de soha nem tudták utolérni. Most fogadják a Wolves-t és a Warriors-t, ezeket kötelező lenne hozniuk, különben lassan elbúcsúzhatnak a fix rájátszást jelentő 6. helytől, amely már így is 4 meccsnyire van tőlük. 

A Hawks legjobb dobói: Young 35/12, Bey 17/12, Hunter 16/6.
A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/15, Brown 24/3, White, Brogdon 18/6-18/6.

 

Houston Rockets - Chicago Bulls 111-119

A sztárok jelentették a különbséget. A nemrég a Pacers-t is megszorongató Rockets kiváló támadójátékkal lepte meg a Chicagót, a kezdőötös minden tagja kétszámjegyű pontot termelt, a kispadról az Eason-Christopher-Tate trió is remekül szállt be. A második negyedben ugyan akadt egy kis megborulásuk, de a harmadik játékrészben 40 pontot szórtak és még a negyedik negyed elején is sikerült visszaverniük a chicagói cseresor futását. A záró játékrész közepén aztán előlépett az addig is jól játszó Zach LaVine (36 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és DeMar DeRozan (27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), akik bevertek 4-4 pontot és összességében egy 13-0-s futást vezényeltek le, amire már nem érkezett érdemi válasz. A sikerhez kellett Nikola Vucevic és Patrick Beverley dupla-duplája, illetve a kispadról Andre Drummond játéka is. A Rockets újabb vereségével holtversenyben utolsó a ligában, míg a keleti play-in határán billegő Bulls-nak most jön az igazi erőltetett menet, a következő kilenc mérkőzésükön dőlhet el, hogy marad-e esélyük a rájátszásra. 

A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 20/6, Green 18/9, Martin Jr. 16/6.
A Bulls legjobb dobói: LaVine 36/9, DeRozan 27/3, Vucevic 18/12.

 

Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 112-108

A Grizzlies nyerte a roncsderbit. A vendégeknél Doncic és Irving sérült, a hazaiaknál pedig a csapattól továbbra is távol lévő Morant mellett az Achilles-szakadással kidőlt Clarke, illetve a régóta sérült center, Adams is hiányzott. Az egál első félidő után úgy tűnt, hogy a dallasi Tim Hardaway, Jaden Hardy, Josh Green hátvédsor megoldja a mérkőzést, sikerült kiépíteniük egy 10 pont körüli fórt, egál körülre hozták a lepattanózást. A záró játékrészben aztán előlépett a hazaiak újonca, David Roddy, aki 24 pontjából 17-et ekkorra tartogatott, a váratlan extra pedig egyrészt megzavarta a vendégeket, másrészt Desmond Bane (25 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) mellé az addig értékelhetetlen Jaren Jackson Jr. is fel tudott lépni, ez a trió pedig már elégnek bizonyult a győzelemhez. A Grizzlies a győzelemmel tapad a Kings-re a nyugati 2-3. helyen, a Dallas viszont bekerült a nyugati play-in csatába, ahol kilenc csapat van 3 meccsen belül - legközelebb ismét egymás ellen játszanak a felek, ezúttal Dallasban.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 25/6, Roddy 24/12, Jackson Jr. 14.
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway 23/12, Hardy 22/9, Green 21/9.

 

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 96-110

SGA ellen nem volt orvosság. A Pelicans-nél Zion Williamson, Jose Alvarado és Larry Nance Jr. továbbra is sérült, ráadásul az előző meccsükön Brandon Ingram összeszedett egy bokasérülést, ami nem jött rendbe, így aztán nem a hazaiak voltak az esélyesek. Ez a pályán is hamar kiderült, hiába játszott sokoldalúan CJ McCollum és ért el mellette legalább tíz pontot Valanciunas, Murphy, Marshall és Hayes, a középtávolról extrát nyújtó Shai Gilgeous-Alexandert képtelenek voltak megállítani. Az OKC sztárja végig nyomás alatt tartotta a New Orleans-t, Josh Giddey és Jalen Williams is extrán dobott, így a félidőben 18 ponttal vezetett a Thunder. A negyedik negyedben még egyszer benézett 10 pont alá a Pelicans, de egyrészt Isaiah Joe gyorsan bevert egy hármast, másrészt a vendégek megszigorították a védekezésüket és gond nélkül behúzták a meccset. Az OKC győzelme azt jelenti, utolérték a Pelicans-t a nyugati 11-12. helyen, tovább növelve a play-in helyek körüli tülekedést. 

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 26/12, Marshall 15/9, Murphy III 15/6.
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 35, Giddey 19/3, Jal. Williams 17.

 

Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 125-116 h.u.

Vezére nélkül is küzdött a Bucks. A vendégeknél Giannis Antetokounmpo sorozatban harmadik meccsét hagyta ki, korábban megsérült keze fáj, de nélküle sem vesztek el a vendégek, végig tartották magukat a GSW ellen, sőt a rendes játékidő vége előtt két perccel nyolc egységgel vezettek, a legvégén pedig labdájuk volt a győzelemhez. Bobby Portis dupla-duplázott, Middleton és a padról beszálló Carter-Ingles duó remekül dobott, Brook Lopez kiosztott 5 blokkot, a sikerhez azonban még jobb játékra lett volna szükség, ami ezúttal a hátvédpár Grayson Allenen és Jrue Holiday-en ment el. Mindketten rosszul dobtak, nem igazán tudták megállítani Steph Curryt, ráadásul a rendes játékidő végén Holiday ziccerét Curry leblokkolta. A ráadásra már kifogyott a tank, alig 5 pontot tudtak összekaparni, így végül vereséget szenvedtek. Még nem ég a ház a keleti listavezetőnél, két meccsel vezetnek a Celtics előtt, de nagyon várják vissza a görögöt, pláne hogy most mennek Sacramentóba és Phoenixbe...

Triplák és támadópattanók. A Warriors hazai pályán teljesen más arcát mutatja, mint idegenben, és a sorminta ma sem szakadt meg. Steph Curry ugyan most csak 6/15 hármast dobott be, de az egyikkel kiegyenlített a negyedik negyed végén, majd betakarta Holiday-t, végül a hosszabbításban egymaga 9 pontot szerzett és megnyerte a meccset. Klay Thompson 4/9 triplával jelentkezett, Donte DiVincenzo korábbi csapata ellen 6/12 triplát és 10 lepattanót jegyzett, a padról pedig JaMychal Green szállt be 4/6 hármassal és 6 lepattanóval. Draymond Green és Kevon Looney ugyan borzasztóan dobott, de segítettek máshol: a menet közben egy bokasérülést lábon kihordó Green 13 lepattanót és 9 gólpasszt tett a közösbe, Looney pedig 15 pattanót és 5 labdaszerzést. Looney vezetésével egyébként a GSW 18 (!) támadópattanót szedett össze, 65-48-ra nyerte a lecsorgók csatáját, a rengeteg második eséllyel ellensúlyozták, hogy Jordan Poole újabb borzalmas dobásmutatót rakott össze. Összességében Andrew Wiggins és Jonathan Kuminga nélkül is győzni tudtak és jelenleg a 6., biztos playoffot jelentő helyen állnak. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/18, Thompson 22/12, DiVincenzo 20/18. 
A Bucks legjobb dobói: Middleton 19/9, Lopez 19/3, Holiday 18/12.

 

Phoenix Suns - Sacramento Kings 119-128

A Kings kihasználta mélységét. Domantas Sabonis és De’Aaron Fox nem játszott rosszul, de nem is villogott, Keegan Murray profi karrierje talán legrosszabb meccsét gurította, a triplaspecialista Kevin Huerter megállt 9 pontnál, a kezdőötösben egyedül Harrison Barnes-t lehet dicsérni, azonban az idei Sacramentót nem lehet kizökkenteni. A Malik Monk, Davion Mitchell, Trey Lyles, Kessler Edwards, Chimezie Metu cseresor 65 (!) ponttal szállt be a meccsbe, bevertek 11 hármast, leszedtek 19 pattanót és szereztek hat labdát, ezzel az extrával pedig végig víz felett tartották csapatukat. Három és fél perccel a vége előtt így is 115-115 volt az állás, azonban Sabonis gyorsan bedobott két közelit, Fox egy középtávolit, majd egy Monk-Edwards összjáték végén beesett egy hármas is, itt egy 9-3-as rohanással lezárták a meccset. A Sacramento továbbra is kapaszkodik a nyugati 2-3. helybe és bár a sorsolásuk nem könnyű, jelenleg úgy tűnik, hogy ez inkább az ellenfelek problémája, akik ritkán tudják megállítani Mike Brown csapatának darálását. 

A Suns megrekedhet a senki földjén. A hazaiaknál Kevin Durant még hetek múlva térhet vissza, és ebben az időszakban kemény meccsek sora várhat a Phoenixre. A Kings-Grizzlies duó négy meccsnyire előttük áll, a nyugati közelharc három meccsnyire mögöttük zajlik, egyelőre úgy tűnik,hogy a nyugati 4. hely lehet a realitás számukra. Ma is hiába játszott jól Chris Paul (16 pont, 16 gólpassz), Devin Booker (28 pont, 11/19 mezőnyből, 8 gólpassz) és Deandre Ayton (22 pont, 12 pattanó, 2 blokk), a többiek közül csak Josh Okogie és Terrence Ross villogott, ami komolyabb csapatok ellen egyszerűen kevés. A végjátékig sikerült tartaniuk magukat, de itt a nem létező védekezésük teljesen összeomlott, így megszakadt négymeccses sikersorozatuk. Most fújhatnak egy napot, majd jön egy Warriors-Bucks back-to-back, hamarosan mennek az OKC-hez, a Lakers-hez és a Kings-hez, fogadják a 76ers-t - Durant nélkül nem az a kifejezett álommenetrend...

A Suns legjobb dobói: Booker 28/6, Ayton 22, Ross 18/12.
A Kings legjobb dobói: Barnes 19/3, Monk 18/12, Fox 18/6.

A tabella ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus